Birria vs. Barbacoa (Wat is het verschil?) - Alle Verschillen

 Birria vs. Barbacoa (Wat is het verschil?) - Alle Verschillen

Mary Davis

Birria en Barbacoa zijn beide verrukkelijke gerechten uit de Mexicaanse keuken. Het verschil tussen beide ligt in hun specifieke oorsprong en de manier waarop ze worden bereid.

Mexico heeft een rijke eetcultuur en staat bekend om zijn verscheidenheid aan krachtige smaken. De verscheidenheid aan Mexicaans vlees en gerechten is net zo divers als het land zelf.

Als het gaat om het meest smaakvolle vlees in Mexico, is het echt moeilijk om birria en barbacoa te verslaan. Het zijn beide zeer heerlijke gerechten die op vergelijkbare wijze worden bereid. Ze worden echter meestal gemaakt met verschillende soorten vlees.

Beide gerechten komen oorspronkelijk uit Mexico en lijken erg op elkaar. Daarom is het geen verrassing dat sommige mensen de twee gerechten door elkaar halen. Ook al hebben ze veel overeenkomsten, er zijn veel andere dingen die deze gerechten van elkaar onderscheiden.

In dit artikel belicht ik alle verschillen die je moet weten tussen de gerechten birria en barbacoa. Laten we ook meer leren over waar ze vandaan komen.

Dus laten we maar meteen beginnen!

Hoe heet Birria in het Engels?

Het woord "birria" vertaalt naar een heerlijk hartig gerecht dat zit vol cultuur en traditie. Het is eigenlijk gestoofd vlees dat gekruid is met chili pepers.

Zoals u weet is birria een geweldig traditioneel gerecht uit Mexico. Het werd oorspronkelijk gemaakt met geitenvlees, maar nu kan het ook worden gemaakt met rund-, kalfs-, lams- of varkensvlees.

Er zijn verschillende manieren om dit vlees te eten, bijvoorbeeld als stoofschotel of als tacovulling.

Dit gerecht wordt goed gekruid met een mengsel van chilipepers. De meest voorkomende zijn guajillo, pasilla, cascabel en morita. Er kan echter ook kaneel, tijm, laurier en komijn in worden verwerkt.

Als u dit vlees traditioneel wilt bereiden, moet u het eerst zouten en vervolgens ongeveer 12 uur met de saus laten marineren.

Later wordt het vlees gewikkeld in maguey stengels met meer van het marinade mengsel. Het wordt in een afgesloten pot gedaan en direct boven het vuur gekookt. Het kan ook gebakken worden.

Zodra het vlees zo zacht is dat het gemakkelijk van het bot valt, wordt het sap afgescheiden. Er worden voorgeroosterde en gemalen tomaten aan toegevoegd, die worden bewaard om te koken.

De bouillon wordt gekruid en het vlees wordt weer toegevoegd. Nu is het klaar om geserveerd te worden met eventuele garnering. De meest voorkomende zijn gehakte uien, oregano, limoenen, tortilla's en hete saus.

Dit gerecht is een van de favoriete gerechten geworden van niet alleen de inwoners van Guadalajara, maar van alle Mexicanen. De combinatie van vele ingrediënten en krachtige smaken maken dit gerecht bijzonder.

In Guadalajara is dit gerecht bijna overal te vinden, zowel in restaurants als in straatstalletjes. Meestal wordt het geserveerd met bouillon, maar het wordt ook als droog vlees in taco's gegeten.

Waarom heet het barbacoa?

Barbacoa is eigenlijk een vorm van vlees bereiden die zijn oorsprong vindt in Mexico. Hoewel veel mensen het gerecht zelf barbacoa noemen, verwees dit woord oorspronkelijk naar een bereidingswijze.

Uiteindelijk werd het woord barbecue. Deze term kan ook gebruikt worden om het vlees zelf aan te duiden.

Om barbacoa te maken wordt traditioneel een lam of geit enkele uren langzaam geroosterd in een kuil, die bedekt is met magueybladeren.

Het is momenteel onbekend uit welk deel van Mexico barbacoa komt. Het verschilt nogal tussen sommige staten. In Chiapas bijvoorbeeld wordt barbacoa gemaakt met varkensvlees en gekookt met rozijnen.

Er wordt echter gezegd dat deze kookstijl afkomstig is van de Taino in het Caribisch gebied voordat het populair werd in Mexico. Het is populair in centraal Mexico, voornamelijk in de staat Hidalgo. Er zijn veel verschillende manieren om barbacoa te eten en deze verschillen van regio tot regio.

In Mexico wordt dit vlees traditioneel bereid door een groot gat in de grond te graven. Dan verhitten ze de stenen tot hoge temperatuur en leggen ze op de bodem van het gat.

Het vlees wordt gewikkeld in bananenbladeren of pencas de maguey. Het gewikkelde vlees wordt dan in het gat neergelaten.

Het meest gebruikte vlees in dit gerecht is lam of geit. Het kan echter ook worden bereid met varkensvlees, ram, vis of kip. In het zuiden van Mexico is het bijvoorbeeld heel gebruikelijk om zeevruchten als barbacoa te gebruiken.

Bovendien wordt dit gerecht vaak gegeten samen met een soep die bekend staat als consomme. Deze soep wordt bereid met verschillende speciale bladeren en het sap van het vlees dat wordt gekookt.

Na het kruiden wordt het ook in de kuil gebracht om tegelijk met de barbacoa te worden gekookt. De kuil wordt bedekt met nog meer bananenbladeren en het gerecht laat men ongeveer acht uur koken tot het wordt opgediend.

Mexicaans vlees gedrenkt in speciale saus.

Wat is het verschil tussen Birria en Barbacoa?

De belangrijkste reden waarom de meeste mensen birria en barbacoa door elkaar halen, is dat birria technisch gezien een product van barbacoa is. Birria wordt gemaakt door barbacoa, wat vlees is, onder te dompelen in een saus die het bereidt. Birria heeft veel variatie en het hangt ervan af in welk deel van Mexico je bent.

Barbacoa komt uit centraal Mexico en de naam komt van het bereidingsproces. Het vlees wordt in een pan op een rek met water en kruiden gelegd om het te laten stomen. Het wordt niet helemaal ondergedompeld in de vloeistof.

Het wordt gemaakt van lams- of geitenvlees en wordt gegeten met consomme, een soort soep. Het vlees wordt gedoopt en geweekt in consomme. Barbacoa kan op veel verschillende manieren worden gegeten, afhankelijk van de specifieke regio. Het kan worden gegeten als vlees in tortas of taco's, bekend als maciza.

Anderzijds komt birria oorspronkelijk uit Jalisco en zou de sappigere versie zijn van het gerecht barbacoa. Een opmerkelijke verschil is dat het vlees in birria volledig ondergedompeld is in de saus tijdens het koken. Dit is anders dan bij barbacoa waar het vlees boven de saus zit op een rooster.

Als de birria klaar is met koken in het sap, wordt er een mengsel van kruiden, tomaten en uien aan toegevoegd. Birria wordt meestal gegeten als soep, maar birria taco's hebben ook de wereld weten te veroveren. Deze taco's zijn gevuld met dit vlees en kaas in een tortilla.

Beide delicatessen lijken veel op elkaar, maar hun smaken zijn zeer verschillend. Er zij op gewezen dat beide gerechten worden bereid met rundvlees in veel Mexicaanse regio's waar geiten- of lamsvlees niet gemakkelijk verkrijgbaar is.

Zie ook: Is er een verschil tussen de tekenfilm en de anime? (Laten we eens kijken) - Alle Verschillen

Als u de originele gerechten wilt proberen, zoek dan naar authentieke recepten. Dit betekent dat birria uit een plaats komt waar het met geitenvlees wordt gemaakt. Evenzo vindt u barbacoa uit een plaats waar het met lamsvlees wordt gemaakt.

Hier is een video waarin het verschil tussen birria en barbacoa nader wordt uitgelegd:

Hopelijk helpt dit!

Wat is vergelijkbaar met Birria?

Voor alle duidelijkheid, birria komt van barbacoa vlees, en dit vlees wordt gedrenkt in een speciale saus die in feite bekend staat als de birria saus. Hierdoor ontstaat een uniek soort barbecue. Barbacoa en birria lijken echter erg op elkaar. Het verschil zit hem vooral in de smaken.

Kortom, birria is eigenlijk versnipperd vlees van de barbacoa dat in een saus is gedompeld. Het kan op veel verschillende manieren worden gegeten.

Het kan worden gemaakt met verschillende soorten vlees, maar de kookstijl blijft gelijk. Het enige dat verandert is de smaak en de extra dingen die aan birria worden toegevoegd.

Birria kan ook als taco worden gegeten. Deze taco's verschillen echter afhankelijk van de regio's en tradities waarin ze worden gemaakt. Zo worden birria taco's van Guadalajara meestal gemaakt met schapen- of geitenvlees.

Kijk eens naar deze tabel met een overzicht van de verschillende vleessoorten die worden gebruikt om birria te maken in de verschillende regio's:

Regio Vlees/Saus
Kolyma Geit, Ram, of Varkensvlees wordt gebruikt.
Michoacan Er worden minder gebruikelijke eiwitten gebruikt, zoals kip en vis.
Zacatecas Er wordt geiten- of ramsvlees gebruikt, maar de saus wordt dikker bereid.
Guadalajara Er wordt geiten- of schapenvlees gebruikt en de saus wordt bereid afhankelijk van het dorp.

Het is verbazingwekkend dat een gerecht in zoveel vormen kan worden gegeten!

Wat is het verschil tussen Barbacoa en Carnitas?

Het belangrijkste verschil tussen carnitas en barbacoa is dat voor carnitas varkensvlees wordt gebruikt, terwijl voor barbacoa ander vlees kan worden gebruikt, zoals rund-, lams- of geitenvlees.

Een ander opmerkelijk verschil is dat het versnipperde vlees voor carnitas na urenlang langzaam koken wordt geroosterd of gebakken, waardoor het knapperig wordt.

In de Mexicaanse keuken is er verwarring over veel paren van gerechten. Zo worden mensen vaak verward tussen taco's en fajitas, burrito's en enchiladas, en nog veel meer.

Carnitas en barbacoa zijn het zoveelste paar gerechten in Mexico waarvan men voortdurend denkt dat ze hetzelfde zijn.

Er zijn echter veel verschillen tussen hen Het vlees dat traditioneel wordt gebruikt voor carnitas is varkensvlees. Voor dit gerecht worden de zware marmerdelen gekozen.

Het kan ook gemaakt worden met kip. De borsten en dijen van de kip werken goed voor dit gerecht.

Anderzijds wordt barbacoa gemaakt met veel verschillende soorten vlees, afhankelijk van de regio. In het noorden van Mexico bestaat het vlees voor barbacoa bijvoorbeeld uit runderkop en geitenvlees. Ook lamsvlees is een populaire keuze.

Veel mensen verwarren ze ook door de manier waarop beide gerechten eruit zien. Als ze helemaal gaar zijn, is het eindproduct altijd versnipperd vlees. Maar als je goed kijkt, zie je dat de carnitas er knapperiger en knapperiger uitzien omdat ze geroosterd zijn.

Bovendien lijkt barbacoa qua textuur hartiger en sappiger dan carnitas. Terwijl carnitas lichter van smaak is, kan barbacoa veel gedurfder zijn door de smaak van rundvlees.

Zie ook: Verschil tussen Aesir & Vanir: Noorse Mythologie - Alle Verschillen

Gekruide maïs, een beroemd Mexicaans straatgerecht!

Laatste gedachten

Het belangrijkste verschil tussen barbacoa en birria is de bereidingswijze en het gebruikte vlees. Barbacoa is populairder in Centraal-Mexico, terwijl birria oorspronkelijk uit de staat Jalisco komt.

De term barbacoa is afgeleid van de manier van koken, namelijk in een grote pot of in een diep gat in de grond. Barbacoa wordt vaak gegeten met een soep die de consomme wordt genoemd.

Anderzijds kan birria zowel als stoofschotel worden gegeten als droog vlees in taco's. Er kunnen veel verschillende soorten vlees worden gebruikt om birria te maken, zoals lams-, rams-, varkens-, rund- of geitenvlees. Het wordt op meerdere manieren bereid, afhankelijk van de regio.

Mensen hebben vaak de neiging om birria en barbacoa door elkaar te halen omdat de gerechten op elkaar lijken. In werkelijkheid is barbacoa een soort vlees, terwijl birria wordt gemaakt van dit barbacoa-vlees in een speciale saus.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN HAMBURGER EN EEN CHEESEBURGER? (GEÏDENTIFICEERD)

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN SALSA EN GUACAMOLE?

ZWARTE VS. WITTE SESAMZAADJES: EEN SMAAKVOL VERSCHIL

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.