F-16 vs. F-15- (U.S. Luchtmacht) - Alle Verschillen

 F-16 vs. F-15- (U.S. Luchtmacht) - Alle Verschillen

Mary Davis

De F-15 en de F-16 zijn beide gevechtsvliegtuigen die in verschillende rollen voor verschillende militairen dienen. De F-16 is een eenmotorig gevechtsvliegtuig dat minder krachtig maar meer wendbaar is, terwijl de F-15 een tweemotorig gevechtsvliegtuig is dat tot extreem hoge snelheden en hoogten in staat is, terwijl de F-16 Zowel F-15's als F-16's dienen vaak naast elkaar in verschillende conflicten, vaak spelend omhun respectieve sterke punten.

De F-15 en F-16 zijn twee verschillende straaljagers met unieke bevoegdheden en rollen voor de Amerikaanse luchtmacht. Ze hebben verschillende verschillen die ik in dit artikel zal bespreken. U krijgt alle informatie die u moet weten over deze gevechtsvliegtuigen. Daarnaast zullen ook de basis en onduidelijkheden worden besproken.

Blijf gewoon rustig tot het einde.

Wat is het verschil tussen een F-16 en een F-15 bij de Amerikaanse luchtmacht?

Zij worden beide aangeduid als "jachtvliegtuigen". Zij zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid van versies, subversies en productieseries, of "blokken", met inbegrip van grondaanvalsvarianten, maar er zijn enkele aanzienlijke verschillen tussen de twee.

F - 15s hebben twee motoren en twee staarten die ook wel verticale stabilisatoren worden genoemd, die groter zijn en een zwaardere lading kunnen vervoeren dan F-16's. Zij hebben de overhand in termen van brute kracht. Terwijl F-16's kleiner en lichter zijn, ze hebben een eenmotorige en verticale stabilisator en zijn misschien wendbaarder.

Hoe kun je F-15 en F-16 vergelijken?

De F-15 is de oudste als we uitgaan van de oorspronkelijke visie op vliegtuigen. Hij werd destijds ontworpen om de MIG 31, een destijds relatief onbekende Sovjetjager, aan te vallen en te verslaan.

In ieder geval kreeg de F-15 alle denkbare mogelijkheden, inclusief enorme hoeveelheden stuwkracht. Hij kan recht omhoog versnellen, heeft wendbaarheid, bereik, een plafond, enzovoort. Het is waarschijnlijk het beste van de vierde generatie gevechtsvliegtuigen.

De F-16 werd later ontwikkeld, omdat de luchtmacht zich realiseerde dat ze meer vliegtuigen nodig had tegen een lagere prijs. Het werd ontworpen om inherent onstabiel te zijn om de prestaties te maximaliseren; zonder hulp kon een persoon geen horizontale vlucht in het vliegtuig handhaven. Als gevolg daarvan werd de F-16 het eerste krachtige fly-by-wire gevecht.

Zie ook: Wat is het verschil tussen geïsoleerd en verspreid onweer? (uitgelegd) - Alle Verschillen

In de F-16 worden de stuurvlakken niet rechtstreeks door de piloot bediend; in plaats daarvan verwerken computers de input van de piloot en beheren zij de stuurvlakken als reactie daarop.

Zie ook: Wat is het verschil tussen Drive-By-Wire en Drive By Cable? (Voor automotor) - Alle Verschillen

Dus de F-15 overtreft de F-16 in termen van bereik en snelheid, en ik geloof dat hij beter presteert dan de F-16 in termen van manoeuvreerbaarheid.

Beide toestellen zijn geclassificeerd als de vierde generatie, wat betekent dat ze uit hetzelfde tijdperk stammen. Ze hebben verschillende evoluties ondergaan, elk met aanzienlijke upgrades. Behalve voor de F-15 speciale rolvliegtuigen zoals Wild Weasel, betwijfel ik of er een significant verschil in elektronische capaciteit is tussen hen.

Al met al is de F-15 klaar als productievliegtuig, terwijl de F-16 vanwege de kosten wellicht overzee verkocht blijft.

Wat is beter, de F-15 of de F-16?

Het hangt af van het model, de missie en de financiële beperkingen. Om te beginnen heeft de F-15 een krachtigere radar en een groter bereik in lucht-lucht gevechten.

De F-16 is kleiner, waardoor hij visueel moeilijker te zien is en een kleinere onmiddellijke draaicirkel heeft, terwijl de F-15 sneller is en sneller herstelt door een hogere verhouding tussen stuwkracht en gewicht.

Vanwege BVR, snelheid en hersteltijd zou ik zeggen dat de F-15 beter is.

De F-15 E is een multi-role Eagle met twee stoelen. Ik geloof dat de F-15 E meer wapens verder kan dragen, maar de F-16 is iets veelzijdiger.

Hoewel ik bijvoorbeeld foto's heb gezien van de F-15 E die AGM-65 Mavericks afvuurt, geloof ik niet dat de F-15 E AGM-88 wapens kan dragen.

Dus, vanwege de damage targeting pod, zou ik de F-16 kiezen voor brede lucht-grond gevechten. De F-15 E daarentegen is uitstekend voor diepe aanvallen.

 Als je ze één op één vergelijkt, komt de F-15 als beste uit de bus. Hij heeft een hoger laadvermogen, accelereert sneller en heeft een groter bereik. 

Als je een luchtmacht wilt uitrusten, de F-16 is een superieure optie omdat hij ongeveer half zoveel kost om aan te schaffen en te onderhouden als de F-15.

Voor hetzelfde geld zou een luchtmacht van F-16's gemakkelijk een luchtmacht van F-15's verslaan, aangezien de Falcons elke keer jammerlijk onderbemand zouden zijn tegen de Eagles.

In het algemeen geloof ik dat de F-16 het superieure toestel is. Daarom is het, in tegenstelling tot de F-15, het meest succesvolle westerse gevechtsvliegtuig van dit moment.

Het F-16 gevechtsvliegtuig, klaar om op te stijgen.

Wat weet je over het ontstaan en de geschiedenis van deze straaljagers?

Beide vliegtuigen zijn in dienst sinds de jaren 1970, maar de F-16 is nieuwer en heeft "fly by wire," De oorspronkelijke versie van de F-15 gebruikte traditionele input van de piloot via kabels en stangen, hydraulica en katrollen, terwijl er geen authentieke informatie is over de nieuwere versies.

Volgens de oorsprong van deze jets zijn ze beide beïnvloed door de lessen van de Vietnamoorlog. Tijdens de Vietnamoorlog gaven de VS de voorkeur aan zware gevechtsvliegtuigen met geavanceerde radars en raketten, terwijl de Russen de voorkeur gaven aan lichte gevechtsvliegtuigen met een focus op wendbaarheid.

De beste Russische jager was de MiG-21, die een beperkte radar had en ontworpen was om te vechten met korte afstandsraketten. De F-4 Phantom II, ontworpen als een vlootverdedigingsjager met een secundaire lucht-grond rol, was de beste Amerikaanse jager in Vietnam.

 Er zijn ook enkele verschillen tussen de F-14 en de F-15. De opvallende verschillen worden hieronder beschreven. 

De F-14 en F-15 waren bedoeld om de F-4 te vervangen voor vlootverdediging en luchtoverwicht. De F-14 was ontworpen als een snelle, dog fighter gebaseerd op de wapensystemen ontwikkeld voor de F-111.

De F-15 daarentegen had dezelfde lucht-lucht wapenlast als de F-4E, bestaande uit vier AIM-7 Sparrows, vier AIM-9 sidewinders en een 20 MM Vulcan.

Bekijk onderstaande video om te weten welke beter is!

F-15 vs. F-16: Welke is beter?

Wat is het verschil tussen F-4 en F-111?

De F-4 had een van de meest geavanceerde radars in zijn tijd, maar hij was groot en duur om te produceren. De F 111, een bommenwerper van de luchtmacht die door de marine als vlootverdedigingsjager moest worden gebruikt, was de eerste vervanger van de F-4. De F-111B zou een geavanceerde radar en een raket met een bereik van 100 mijl hebben om kruisraketten en bommenwerpers neer te schieten. De F-111 van de marine werd aan de grond gehouden.

Ik denk dat je nu veel kennis hebt over de basis van sommige gevechtsvliegtuigen zoals F-15, F-16, F-4, en F-111.

F-15 tegen F-16

De twee vliegtuigen zijn ontworpen voor totaal verschillende doeleinden. De F-15 is een gevechtsvliegtuig met superieure luchtsuperioriteit, terwijl de F-16 een lichtgewicht, veelzijdig, multi-role gevechtsvliegtuig is. T dat betekent dat ze anders zijn ontworpen en anders vliegen. De F-15 is ontworpen met het oog op lucht-grondaanvallen en kan een verscheidenheid aan geleide en ongeleide wapens dragen op de pylonen onder de vleugel en in het midden.

F-16 is ook bekend als de vechtende valk.

De onderstaande tabel illustreert enkele van de belangrijkste verschillen tussen de F-15 en de F-16.

F-15 F-16
Rol Luchtoverwichtjager Multifunctionele gevechtsvliegtuigen
Kosten per eenheid De US $28-30 miljoen

F-16 A/B: 14,6 miljoen dollar (1998)

F-16 C/D: 18,8 miljoen dollar (1998)

Aantal motoren 2 1
Lengte 63 voet 9 in 49 voet 5 in
Gevechtsradius 1222 mijl 340 mijl
Maximale snelheid Mach 2.5 Mach 2.2

F-15 tegen F-16

Wat zijn enkele basisprincipes van de F-15?

De F-15 heeft een speciaal brandstofcompartiment waarmee twee afzonderlijke brandstofpakketten, bekend als "fast packs", kunnen worden bevestigd. Deze pakketten stellen de F-15 in staat meer brandstof aan boord te hebben om te gebruiken als de centrale brandstofvoorraad opraakt. Hij kan ook langer in de lucht blijven zonder bij te tanken.

De F-15 heeft een aantal interessante feiten, zoals;

 • Elk pakket voegt 8.820 pond brandstof toe aan de tank, waardoor een groter bereik mogelijk is.
 • De F-15 E heeft een topsnelheid van 1.650 mijl per uur op grote hoogte.
 • Het heeft een maximumtarief van 50.000 voet op zeeniveau en een maximaal bereik van 2.762 mijl met een volle brandstoftank.
 • De F-15 C heeft een topsnelheid van 1.665 mijl per uur, wat 15 mijl per uur sneller is dan de F-15 E.
 • De F-15 heeft een plafond van 60.000 voet.

De F-15, ook bekend als de Eagle, kan in pure verticale vlucht als een raket versnellen, in minder dan drie minuten meer dan 98.000 voet klimmen en extreem hoge G-bochten maken. De aerodynamica van de Eagle maakt het mogelijk snelheden tot Mach 2,5 te bereiken en toch stabiel te blijven bij grote invalshoeken.

Een nadeel van de F-15 is dat hij sneller kan vliegen dan zijn ontwerp G lading, daarom werd een waarschuwingssysteem geïnstalleerd om piloten eraan te herinneren om af te remmen.

We hebben een basiskennis van de F-15, zijn kenmerken, en zijn onderscheidende kenmerken. Of niet?

Unieke kenmerken van de F-15.

Wat is de basis van de F-16?

De F-16 werd ontworpen als een lichtgewicht gevechtsvliegtuig met een hoge vermogen-gewichtsverhouding voor uitstekende prestaties, een fly-by-wire besturingssysteem en een half-liggende pilotenstoel voor een breed gezichtsveld. Het is ook bekend als de Fighting Falcon, is geschikt voor luchtgevechten, maar heeft zich ook ontwikkeld tot een uitzonderlijke multifunctionele jager.

Hier zijn enkele feiten over de F-16,

 • Op 40.000 voet is zijn topsnelheid meer dan Mach 2, of 1.320 mijl per uur.
 • Het heeft een serviceplafond van meer dan 50.000 voet.
 • In de cockpit van de F-16 zit een joystick en een gashendel.
 • De de belangrijkste controles, zoals de radiozendschakelaar en de wapenontgrendeling, bevinden zich op deze twee hendels.

Vanwege zijn uitstekende draaimogelijkheden en capaciteiten is de F-16 een uitstekend en veel gebruikt multifunctioneel gevechtsvliegtuig geworden.

Zoals we kunnen zien, heeft de F-16 enkele interessante kenmerken waar we ons altijd bewust van moeten zijn.

Is de F-15 nog steeds in gebruik bij de Amerikaanse luchtmacht?

De laatste F-15 A, een toestel van de Oregon Air National Guard, werd op 16 september 2009 met pensioen gestuurd, waardoor de F-15 A en F-15 B types in de Verenigde Staten buiten dienst worden gesteld. De F-15 A en B versies zijn met pensioen, terwijl de F-15 C- en D-modellen in Amerikaanse dienst zijn vervangen door de nieuwere F-22 Raptor.

Bekijk deze video voor meer informatie over de geavanceerde F-15.

In een WVR gevecht tussen een F-16 en een F-15, wie zou er winnen?

In het scenario van een schone F-16 (grote/grote motor) versus een schone PW-220 F-15 C, zal de F 15 in het nadeel zijn als hij probeert een continu draaiend gevecht te voeren.

Als het conflict in een rustig tempo verloopt, is de F-16 in het nadeel. Verschillende ervaringen en training geven verschillende antwoorden. F-15 C piloten zijn uitsluitend verantwoordelijk voor lucht-luchtgevechten, terwijl F-16 piloten verantwoordelijk zijn voor een breed scala aan taken.

Dit geeft de F-15 C meestal de overhand! Een goed gevlogen F-16 (groot, grote motor) is een geduchte tegenstander.

Het hangt er helemaal vanaf wie er minder fouten maakt.

De F-16 ziet er prachtig uit met de zonsondergang op de achtergrond

Laatste gedachten

Kortom, de F-15 en de F-16 zijn twee gevechtsvliegtuigen. Zij hebben hetzelfde doel, maar verschillen qua kenmerken en eigenschappen. Zij verschillen qua kosten, operaties, specificaties en andere basiskenmerken.

De F-15 onderscheidt zich door zijn tweemotorige opstelling, die voldoende stuwkracht levert voor het vliegtuig om te versnellen terwijl het recht omhoog stijgt onder een hoek van 90 graden, waarbij het in 60 seconden 30.000 voet stijgt. De gebogen vleugel en het ontwerp met dubbele staart zorgen voor een grote invalshoek en een goede stabiliteit bij hoge snelheden.

De F-16 is een eenmotorig vliegtuig met een enkele staart dat gebruik maakt van dezelfde Pratt & Whitney P100 straalmotor als de F-15. Het was het eerste vliegtuig ter wereld met ontspannen, of negatieve, stabiliteit. De meeste vliegtuigen zijn gebouwd met positieve stabiliteit in gedachten, wat betekent dat ze spontaan terugkeren naar een recht en horizontaal vliegpad zonder enige input van de piloot. Als gevolg van deontspannen stabiliteit, is beweging efficiënter in termen van energieverlies.

Ik heb ze al in detail besproken. Hoewel mensen over het algemeen vragen welke beter is, denk ik dat het afhangt van het doel waarvoor de jet nodig is en of een piloot dit kan beslissen aan de hand van de vlucht die hij moet maken.

We kunnen het niet eens beoordelen zonder duidelijke kennis over deze vliegtuigen.

  De webversie van dit artikel kan hier worden bekeken.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.