Falchion vs. Kromzwaard (Is er een verschil?) - Alle Verschillen

 Falchion vs. Kromzwaard (Is er een verschil?) - Alle Verschillen

Mary Davis

Falchion en kromzwaard zijn allebei verschillende wapens. Het zijn zwaarden, maar de falchion is een eenhandig, eenzijdig snijdend exemplaar. Terwijl een kromzwaard meestal meer rondingen heeft en meestal breder wordt aan het einde.

Hoewel beide als wapen worden gebruikt, komen ze uit heel verschillende periodes. De falchion stamt uit de middeleeuwen, de kromzwaard daarentegen uit het Midden-Oosten.

Ik zal ook kort ingaan op de geschiedenis en achtergrond van deze wapens. Als je geïnteresseerd bent in wapens, of misschien ben je een zwaardverzamelaar, dan ben je hier aan het juiste adres!

Laten we beginnen!

Wat is Falchion Wapen?

Falchion is meestal een recht zwaard met een gebogen rand, gebruikt in Europa vanaf ongeveer de jaren 1200. Het is een van de weinige woorden die na de late vijftiende eeuw bewaard zijn gebleven.

Je ziet er meteen een voor zijn lange smalle kling met een versiering op het handvat. Dit ontwerp is van Midden-Oosterse invloed, een essentieel kenmerk van de Venetiaanse en Spaanse kunst.

Zijn kenmerken zijn de breedte en het gebogen ontwerp met de rand aan de bolle kant. Het was een van de meest populaire wapens gebruikt in de middeleeuwen.

Leuk weetje: "Falchion" is afgeleid van het oude Franse woord "fauchon". Deze Franse term zou vertaald kunnen worden naar een "breed zwaard".

Dit wapen was is gebaseerd op een scherp landbouwwerktuig gebruikt door landarbeiders, landbouwers en boeren in de middeleeuwen. Smeden produceerden het in die tijd massaal vanwege de vraag ernaar. Bovendien was een van t Hij werd vooral gebruikt om de ledematen of het hoofd van een tegenstander door te snijden.

Een falchion was een wapen met het gecombineerde gewicht en de kracht van een bijl en een zwaard. Bovendien lijkt dit zwaard bij andere versies meer op een mes, maar sommige versies hebben een onregelmatige, puntige vorm.

Falchion is ongeveer 37 tot 40 centimeter lang en weegt ongeveer één tot twee pond. Oorspronkelijk werd het gemaakt van ijzer en staal.

De meest voorkomende ontwerpen waren éénsnijdend, breed en licht gebogen aan de punt van het lemmet.

Gebruikten Vikingen Falchions?

Ja, zelfs ridders gebruikten ze. Falchion zwaarden waren gebruikelijk onder kruisvaarders in de middeleeuwen.

Deze enkelvoudige zwaarden werden vooral gevonden in Scandinavië, waar de meeste Vikingen ze gebruikten. Hoewel zijn oorsprong nog steeds niet is vastgesteld en ter discussie staat, zijn historici het wel eens over een paar dingen over dit zwaard. De meest voorkomende constructie van de falchion is een houten handvat met een ijzeren of stalen blad.

Er was een algemeen geloof dat dit zwaard niet van goede kwaliteit was en werd gezien als onwaardig voor gebruik door de ridders. Maar volgens sommige manuscripten is de falchion het derde primaire zwaard voor gewapende mannen en secundair voor ridders.

De gebogen éénsnijdende kling kenmerkt het middeleeuwse falchionzwaard. De Europese versie bestond uit een kort achterblad.

In sommige historische manuscripten is opgemerkt dat dit zwaard verschillende invloeden heeft. Hoewel het oorspronkelijk is afgeleid van het scherpe landbouwgereedschap, kan de Italiaanse Renaissance er ook invloed op hebben gehad.

Ook in de middeleeuwen produceerden wapensmeden massaal dit soort wapens. Bovendien nam men aan dat dit zwaard was afgeleid van de Frankische scramasax. Het is een lang eensnijdend mes dat voor gevechten werd gebruikt.

Soorten Falchions

Er zijn twee types van het middeleeuwse falchion zwaard:

 • Cleaver Falchion zwaard

  Het lijkt op een groot vleesmes, waardoor het geschikt is voor de jacht. Dit type was gebruikelijk in de 13e en 14e eeuw. Het wordt ook beschouwd als een van de weinige versies die de geschiedenis hebben overleefd.
 • Gesneden Falchion zwaard

  De meeste historische kunst beeldt deze versie af als een mes. Volgens historici was het ontwerp van de kling sterk beïnvloed door Turko-Mongolische sabels. Het werd algemeen gebruikt tot de 16e eeuw.

  Zie ook: Wat is het verschil tussen "Ser" en "Ir" (uitgelegd) - All The Differences

U kunt zijn handvat hebben zoals u het wilt.

Is een kromzwaard een Falchion?

Nee. Dit is een gebogen blad, en het wordt meestal geleverd met een lange haak.

In feite lijken kromzwaarden meer op sabels omdat ze ook eensnijdend zijn. Maar vergeleken met een falchion zijn ze meer gespecialiseerd in hun functies. Volgens dit artikel is het primaire gebruik van een kromzwaard voor executie of onthoofding.

Volgens sommigen is de De oorsprong van het kromzwaard gaat terug tot Egyptische zwaarden zoals de Khopesh. Maar de geschiedenis suggereert dat deze een stuk moderner zijn.

De meeste moderne functionele replica's van de kromzwaarden zijn gebaseerd op het Perzische zwaard, "shamshir." Deze zijn veel goedkoper en vallen binnen de prijsklasse. Er zijn slechts twee nauwkeurige modellen: de versies met koud staal en de versies met windasstaal.

Is er een verschil tussen een Falchion en een kromzwaard?

Naast hun fysieke verschil , de falchion was een uniek zwaard dat voor dezelfde doeleinden werd gebruikt als een bijl. Het werd beschouwd als een armzalig veldwapen.

De falchion wordt algemeen beschouwd als de voorouder van het moderne kapmes en lijkt er ook enigszins op!

Het was echter niet uitsluitend een wapen voor gewone mensen. Er waren er een paar die verguld en zeer sierlijk waren. Deze werden gebruikt en gekoesterd door de adel. Falchions en messers waren hun standaardwapens en werden eeuwenlang gedeeld op het middeleeuwse slagveld.

Een kromzwaard wordt meestal gebruikt als oorlogswapen. Moslims en Arabieren zijn beroemd om het gebruik ervan. Bekijk deze tabel voor meer informatie:

Falchion Kromzwaard
Een billhaak Een billhaak met lange steel
Een breedbladig, enkelsnijdend zwaard... Een gebogen oosterse sabel
Gebruikt in de middeleeuwen Geassocieerd met het Midden-Oosten,

Zuid-Aziatische of Noord-Afrikaanse culturen

Europese oorsprong Perzische oorsprong

Deze tabel vergelijkt zowel het falchion als het kromzwaard .

Wat is het voordeel van het kromzwaard ten opzichte van het zwaard?

Zoals gezegd, is een kromzwaard in principe hetzelfde als een sabel... Het is een woord dat in het Britse Rijk werd gebruikt om sabels van Midden-Oosterse of Aziatische oorsprong aan te duiden. In het Franse gebruik is een sabel elk zwaard dat eruit ziet als een sabel en meestal de greep van de kling weergeeft.

Een kromzwaard is een Britse term voor een sabel gebruikt door de Turkse soldaten in Centraal-Azië.

Het voordeel is dat voor dezelfde lengte van de kling, een zwaard een grotere reikwijdte heeft De kromming van het kromzwaard vermindert de mogelijkheid om de totale afstand van zijn rand te bereiken. Zwaarden worden ook beschouwd als beter in het geven van punten .

Kromzwaarden worden geacht beter te zijn in hakken en snijden. De lichte kromming van het blad zorgt voor een betere randafstelling.

Aan de andere kant presteren zwaar gebogen kromzwaarden goed bij het trekken van sneden of sneden. Door de kromming is het gemakkelijker om te snijden zonder de armhouding te hoeven veranderen. Veel historische sabels, zoals de "tulwar", werden gemaakt om te worden gebruikt in redelijk close combat.

U kunt een van de meest significante tegenstellingen in gebruik tussen kromzwaarden en zwaarden in de cavalerie. Zware cavalerie gaf gewoonlijk de voorkeur aan zwaarden. Ze gebruikte ze als pseudo lans als de eerlijke lans gebroken of verloren was.

Lichte cavalerie gaf de voorkeur aan kromzwaarden. Die waren nuttiger in een gevecht om de vijand aan te vallen. Kortom, een zwaard is beter in het geven van punten, en een kromzwaard is beter in het snijden.

Wat maakt een zwaard een Falchion?

Als een zwaard éénhandig en éénsnijdend is, kun je het beschouwen als een falchion. Het ontwerp doet denken aan het Perzische kromzwaard en de Chinese dadao. Het combineert het gewicht en de kracht van een bijl en... de veelzijdigheid van een zwaard.

De kenmerken die van een zwaard een falchion maken zijn dat deze zwaarden bijna altijd een enkele rand hebben met een lichte kromming van de kling naar de punt toe. De meeste waren ook voorzien van een gekraagde kruisbeschermer voor het gevest.

Ze werden gebruikt als gereedschap tussen oorlogen en gevechten. En sommige latere versies zijn zeer sierlijk en werden gebruikt door de adel.

Trivia: Falchion wordt geassocieerd met edelen. Zij gebruiken het als een speciaal wapen om door pantsers van leer en maliënkolder heen te dringen.

Ze worden gebruikt als snelle slagwapens en lijken ondanks hun brede kling meer op sabels.

Is de Falchion beter dan het Kromzwaard?

Dat hangt af van waar je het gaat gebruiken.

Soldaten gebruikten kromzwaarden voor oorlogsvoering te paard. Dat kwam omdat ze relatief licht waren in vergelijking met meer reusachtige zwaarden. Hun gebogen ontwerp was goed voor het snijden van tegenstanders terwijl ze op hun paard reden.

Aan de andere kant gebruikten krijgers falchionzwaarden voornamelijk om de ledematen van de tegenstander te snijden en te openen. Velen gebruikten ze ook om met één enkele slag het hoofd en onbeschermde lichaamsdelen te snijden. Dit geeft aan hoe scherp en krachtig ze waren.

Het vroegste gebruik van een kromzwaard dateert uit de 9e eeuw. Turkse en Tungusische soldaten gebruikten dit vaak als wapen in Centraal-Azië. Het wordt ook gebruikt in Saoedi-Arabië als beulsinstrument voor onthoofdingen. Scimitar valt onder de categorie zwaarden.

Hoewel, falchions werden vooral gebruikt als gereedschap om te snijden. Ze zijn zelfs gebaseerd op landbouwgereedschap uit de middeleeuwen. Je kunt ze nog steeds gebruiken als landbouwgereedschap als je wilt.

Een kromzwaard werd echter gebruikt tijdens een aanval van soldaten te paard. Het is ook veel lichter, dus je moet goed oefenen om het goed te hanteren.

Bekijk snel deze video over de verschillende bladvormen en hun doeltreffendheid:

Een informatieve video over de zaagprestaties van verschillende mesprofielen.

Laatste gedachten

Kortom, het belangrijkste verschil tussen een falchion en een kromzwaard is hun structuur en functie.

Het zijn allebei verschillende wapens met wat kleine veranderingen in het uiterlijk. Een enkelhandige falchion kan licht gebogen zijn, met een ontworpen rand. Deze is goed voor de landbouw!

Terwijl een kromzwaard een eensnijdend zwaard is met een convex gebogen kling. Het heeft een verdikte, ongeslepen achterkant. Het is over het algemeen lichter en kleiner. Daarom werd het meer geprefereerd in oorlogsvoering te paard.

En niet te vergeten de verschil in hun oorsprong. Een falchion van oorsprong uit Europa werd gebruikt in de middeleeuwen. Terwijl een kromzwaard uit het Midden-Oosten komt, zijn oorsprong is Perzisch.

Zie ook: "Laten we zien wat er gebeurt" vs. "Laten we zien wat er gaat gebeuren" (Verschillen besproken) - All The Differences

Ik hoop dat dit artikel u alle details heeft gegeven over een falchion en een kromzwaard!

 • CONTACTCEMENT VS. RUBBERCEMENT: WAT IS BETER?
 • TOUCH FACEBOOK VS. M FACEBOOK: WAT IS HET VERSCHIL?
 • INTERCOOLERS VS. RADIATOREN: WAT IS EFFICIËNTER?

Klik hier voor het webverhaal waarin deze twee wapens beknopt worden onderscheiden.

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.