Verschillen tussen een eik en een esdoorn (feiten onthuld) - Alle verschillen

 Verschillen tussen een eik en een esdoorn (feiten onthuld) - Alle verschillen

Mary Davis

Dit artikel leert u alles over eiken en esdoorns. Bent u degene die het een uitdaging vindt om een boom te identificeren? Geen zorgen, wij staan achter u. Lees het artikel verder om meer te leren over eiken en esdoorns en hoe u ze kunt identificeren.

Vergeleken met esdoorns hebben eiken vaak een veel ruigere, knoestiger bast. In tegenstelling tot esdoorns, die een veel gladdere en esthetisch mooiere bast hebben, heeft een eik een dikke, ruwe bast die bestaat uit diepe scheuren die verticaal langs de stam lopen.

Er zijn talloze soorten eiken (Quercus), waaronder enkele groenblijvers. Dit artikel kan nuttig zijn als u de ideale boom voor uw tuin zoekt of wilt weten hoe u onderscheid kunt maken tussen de verschillende soorten eiken.

De esdoorn is de bekendste boom op het noordelijk halfrond. Er zijn veel esdoorns in zowel de Verenigde Staten als Canada. Een esdoorn kan driehonderd jaar of meer leven als je hem op de juiste plaats plant.

Interessante feiten over eikenbomen

Een eik is een plantensoort die tot 1000 jaar oud kan worden en een hoogte van 40 meter kan bereiken. Er zijn ongeveer 500 verschillende soorten eikenbomen op de planeet. Een eik kan meer dan duizend jaar oud worden, terwijl een eik meestal maximaal tweehonderd jaar leeft.

Zie ook: Zwarte Zetsu VS Witte Zetsu in Naruto (Vergeleken) - Alle Verschillen

Vergeleken met inheemse Britse bomen biedt een eik een grotere leefruimte. Massieve eikenbomen kunnen enorme hoogten bereiken. Sommige kunnen 70 voet hoog worden, 135 voet lang en 9 voet breed. In Goose Island State Park staat één grote eik.

Deze bomen zijn door hun omvang dorstig en verbruiken tot 50 liter water per dag. Omdat ze het afvloeiende regenwater absorberen en erosieschade tegengaan, zijn het uitstekende stadsbomen.

Mensen produceren en bewaren veel alcoholische dranken in eikenhouten vaten. Ze gebruiken eikenhouten vaten meestal om brandewijn, whisky en wijn in te bewaren. Bovendien worden sommige biersoorten gerijpt in eikenhouten vaten.

Een schors van een eikenboom

Eikel

Een eikel is geen zaad; het is een vrucht. Eiken beginnen pas eikels te produceren als ze ongeveer 20 jaar oud zijn. Een boom kan jaarlijks 2000 eikels produceren, maar slechts één op de tienduizend daarvan zal uitgroeien tot een nieuwe boom.

De eikels en bladeren die eiken afwerpen zijn een bron van voedsel voor verschillende dieren.

Zie ook: SS USB vs. USB - Wat is het verschil? (Uitgelegd) - All The Differences

Eikels zijn een lekkere lunch voor eenden, duiven, varkens, eekhoorns, herten en muizen. Maar pas op. Eikels bevatten looizuur, dat gevaarlijk kan zijn voor vee, vooral jonge koeien.

Eikenhout

Eikenhout (hout) is een van de sterkste en duurzaamste dingen op de planeet. Eikenhout is al heel lang goed in de bouw en wordt nu nog steeds gebruikt. Sommige landen en organisaties gebruiken het ook als symbool, meestal voor kracht of wijsheid. .

Eikenhout staat bekend om zijn robuustheid en veerkracht. We gebruiken eikenbomen om stevige meubels, schepen, vloeren en zelfs Yamaha-drums te maken!

Eikenboom: een symbool van kracht

 • De nationale boom van Amerika, de eik, werd in 2004 aangewezen als symbool van de taaiheid en kracht van het land.
 • Daarnaast is het de nationale boom van Wales, Estland, Frankrijk, Engeland, Letland, Duitsland, Litouwen en Servië.
 • In het Amerikaanse leger zijn eikenbladeren een symbool.
 • Een eikenblad in zilver staat voor een commandant of een luitenant-kolonel.
 • Een gouden blad daarentegen duidt op een majoor of een luitenant-commandant.
 • De Major Oak, die u kunt vinden in de buurt van Edwin Stowe, een dorp in Nottinghamshire, Engeland's Sherwood Forest, is misschien wel de bekendste eik ter wereld.
 • Deze boom, die 1000 jaar oud kan zijn, zou hebben gediend als schuilplaats voor Robin Hood en zijn bende vrolijke mannen.

Soorten eikenbomen

De twee belangrijkste categorieën eiken zijn rode eiken en witte eiken .

Enkele rode eiken staan hieronder vermeld:

 • Zwarte eik
 • Japanse groenblijvende eik
 • Wilgen eik
 • Pin eiken
 • Watereik

Enkele witte eiken staan hieronder vermeld:

 • Post eik
 • Witte eik
 • Bur eiken
 • Chinkapin

Chinkapin: een soort witte eik

Leuke feiten over esdoorns

De esdoorn is de bekendste boom op het noordelijk halfrond. De familie Sapindaceae en het geslacht Acer bevatten beide esdoorns. Er bestaan ongeveer 125 verschillende soorten esdoorns. In verschillende regio's van Europa, Azië, Noord-Amerika, Noord-Afrika en Canada groeien ze allemaal.

Esdoorns zijn uitstekende schaduw-, straat- en sierbomen en daarom kiezen veel mensen ervoor ze te planten.

De meeste esdoornsoorten zijn houtachtige, bladverliezende planten, met vormen die variëren van grote, torenhoge bomen tot struiken met talrijke stammen. Zelfs de Canadese vlag bevat een afbeelding van het esdoornblad!

Andere esdoorns zijn struiken die hoger zijn dan 10 meter, in tegenstelling tot de meeste esdoorns, die bomen zijn met een hoogtebereik van 10 tot 45 meter.

Esdoorn in Fossielen

Je kunt de geschiedenis van esdoorns nagaan in fossielen. Die geschiedenis gaat minstens honderd miljoen jaar terug, zo niet veel verder.

Er zijn veel esdoorns in zowel de Verenigde Staten als Canada. Toen de dinosauriërs over de wereld liepen, waren deze bomen al in ontwikkeling!

Esdoornblad Vorm

Hoewel er vele bladvormen voor esdoorns bestaan, hebben de meeste vijf tot zeven punten. Door esdoorns worden gevleugelde vruchten geproduceerd, Samara genaamd, die gewoonlijk esdoornsleutels worden genoemd.

Bigleaf maple, de hoogste bekende esdoorn ter wereld, stond in Oregon en was 103 voet hoog en 112 voet breed. Helaas werd de boom in 2011 door een storm gedood.

Wanneer u zich de bladeren van esdoorns voorstelt, denkt u misschien niet aan de bloei. Maar esdoorns bloeien ook!

Deze bloemen kunnen alle kleuren hebben, waaronder groen, geel, oranje en rood. Vliegen en honingbijen zorgen voor de bestuiving van de bloemen.

Deze zaden groeien uit tot herkenbare "helikopter" zaden, die zich langzaam verspreiden vanaf de takken van de bomen.

Esdoornsap

Esdoornbomen leveren de rijkste en zoetste siroop. Voordat het sap van een esdoornboom kan worden verzameld en omgezet in esdoornsiroop, moet de boom minstens 30 jaar oud zijn. Voor 1 gallon esdoornsap is 40 tot 50 gallon esdoornsiroop nodig. Maar één ding weet ik zeker: je brengt de bomen geen schade toe tijdens het verzamelen van het sap voor de siroop.

We kunnen ook andere producten dan stroop van esdoorns voor de markt produceren. Voor het maken van Tennessee whiskey is houtskool van esdoorns nodig.

We gebruiken esdoorns om sommige muziekinstrumenten te maken, zoals altviolen, violen, cello's en contrabassen. Plant verschillende esdoorns om de bijen in uw buurt te helpen!

Esdoornsap van esdoornbomen

Soorten esdoorns

 • Heggendoorn
 • Noorse esdoorn
 • Wijndoorn
 • Zwarte esdoorn
 • Amur esdoorn
 • Japanse esdoorns
 • Gestreepte esdoorn
 • Paperbark esdoorn
 • Buxus esdoorn
 • Zilver esdoorn
 • Rode esdoorn
 • Suikerahorn

Wat zijn de verschillen tussen een eik en een esdoorn?

Vragen Oaktree Esdoorn
Tot welke familie behoren ze? De eik maakt deel uit van de Quercus familie. De esdoorn behoort tot de Acer familie.
Het verschil in hun afmetingen De volwassen hoogten van kleine eikenbomen variëren van 20 tot 30 voet Net als esdoorns van gelijke grootte hebben eiken ook een aanzienlijke zijwaartse ontwikkeling; de takken en wortels reiken ver van de boom. Daarom moeten eiken niet worden gekweekt op kleine oppervlakten of in de buurt van funderingen. Het groottebereik van esdoorns is aanzienlijk breder dan die van eikenbomen. Sommige esdoornsoorten worden klein genoeg om in containers uit te breiden en zijn in wezen struiken of heesters. De kortste volwassen hoogte van deze planten is niet meer dan 8 voet. Sommige esdoornsoorten kunnen wel 100 voet hoog worden.
Het verschil in hardheid De schors van een eik is relatief minder rigide dan de schors van een esdoorn. De schors van de esdoorn is relatief harder dan de bast van een eik.
Het verschil in hun bladeren Rode eikenbladeren hebben scherpe punten terwijl de bladeren van de witte eik vaak afgeronde uiteinden hebben. De bladeren van een esdoorn, aan de andere kant, zijn geveerd, bestaande uit drie kleinere bladeren die samenkomen om het grote blad te vormen dat we kunnen zien. Individuele bladeren zijn gebogen maar ongelijkmatig; ze lijken op maar zijn niet hetzelfde als witte eikenbladeren.
Het verschil in hun gebruik We gebruiken eiken als een focuspunt , schaduwbomen, enz. We gebruiken esdoorns voor het maken van stroop en als sier bomen.

Eik versus esdoorn

Leer meer over de verschillen tussen de eik en de esdoorn door onderstaande video te bekijken.

Hoe herken je eiken en esdoorns?

Conclusie

 • Eiken en esdoorns zijn over het algemeen niet even hoog.
 • Vergeleken met esdoorns hebben eiken vaak een veel ruigere, knoestigere schors.
 • In tegenstelling tot esdoorn, die een veel gladdere en esthetisch mooiere schors heeft, heeft een eik een dikke, ruwe schors die bestaat uit diepe scheuren die verticaal langs de stam lopen.
 • De eik behoort tot de Quercus-familie, terwijl de esdoorn tot de Acer-familie behoort. De schors van de esdoorn is naar verhouding harder dan die van de eik.
 • Bladeren van rode eiken hebben scherpe punten, terwijl bladeren van witte eiken vaak afgeronde punten hebben. De bladeren van een esdoorn daarentegen zijn geveerd, bestaande uit drie kleinere bladeren die samenkomen tot het grote blad dat we kunnen zien. De afzonderlijke bladeren zijn gebogen, maar ongelijkmatig; ze lijken op, maar zijn niet hetzelfde als bladeren van witte eiken.
 • We gebruiken eiken als centraal punt, als schaduwbomen, enz. We gebruiken esdoorns voor het maken van stroop en als sierbomen.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.