Wat is het verschil tussen een kern- en logische processor (uitgelegd) - Alle Verschillen

 Wat is het verschil tussen een kern- en logische processor (uitgelegd) - Alle Verschillen

Mary Davis

Een processor is nodig om elke computer te laten werken, of het nu gaat om een bescheiden efficiënte processor of een enorme krachtpatser. Natuurlijk is de processor, vaak bekend als de CPU of Central Processing Unit, een essentieel onderdeel van elk werkend systeem, maar het is lang niet het enige.

De CPU's van vandaag zijn bijna allemaal dual-core, wat betekent dat de hele processor uit twee onafhankelijke kernen bestaat waarmee gegevens worden verwerkt. Maar wat zijn de verschillen tussen processorkernen en logische processoren, en wat doen ze?

In dit artikel leert u meer over core en logische processoren en wat precies het verschil tussen beide is.

Wat is een kernprocessor?

Een processorkern is een verwerkingseenheid die instructies leest en uitvoert. Instructies worden aan elkaar gekoppeld om uw computerervaring te creëren wanneer ze in real-time worden uitgevoerd. Uw CPU moet letterlijk alles verwerken wat u op uw computer doet.

Wanneer u een map opent, is uw processor nodig. Wanneer u in een tekstdocument typt, is uw processor ook nodig. Uw grafische kaart - die honderden processoren heeft om snel gelijktijdig aan gegevens te werken - is verantwoordelijk voor zaken als het tekenen van de bureaubladomgeving, vensters en spelbeelden. Zij vereisen echter nog steeds uw processor tot op zekere hoogte.

De kern is de eenheid die de instructies leest en uitvoert.

Hoe werken Core Processors?

Processorontwerpen zijn ongelooflijk geavanceerd en verschillen sterk per merk en model. Processorontwerpen worden steeds verbeterd om de beste prestaties te leveren en tegelijkertijd zo weinig mogelijk ruimte en energie te gebruiken.

Ongeacht de veranderingen in de architectuur doorlopen processoren, wanneer zij instructies verwerken, vier belangrijke stappen:

 • Haal
 • Decodeer
 • Uitvoeren
 • Writeback

Haal

De fetch-stap is precies wat u zou verwachten. De processorkern haalt instructies op die op hem wachten, en die normaal gesproken in het geheugen zijn opgeslagen. Dit kan ook RAM zijn, maar in de huidige processorkernen wachten de instructies normaal gesproken al op de kern in de processorcache.

De programmateller is een onderdeel van de processor dat functioneert als een bladwijzer, die aangeeft waar de vorige instructie ophield en de volgende begon.

Zie ook: CH 46 Sea Knight VS CH 47 Chinook (Een vergelijking) - Alle verschillen

Decodeer

Instructies die verschillende delen van de processorkern vereisen, zoals rekenen, moeten door de processorkern worden gedecodeerd.

Elk deel heeft een opcode die de processorkern vertelt wat te doen met de gegevens die erop volgen. De afzonderlijke delen van de processorkern kunnen aan het werk zodra de processorkern alles heeft uitgezocht.

Uitvoeren

De uitvoeringsstap is het moment waarop de processor uitzoekt wat hij moet uitvoeren en dat dan ook doet. Wat hier gebeurt, varieert naar gelang van de processorkern in kwestie en de ingevoerde gegevens.

De processor kan bijvoorbeeld rekenen in de ALU (Arithmetic Logic Unit). Dit apparaat kan worden aangesloten op verschillende in- en uitgangen om getallen te kraken en het juiste resultaat te geven.

Writeback

De laatste stap, bekend als writeback, slaat gewoon het resultaat van de vorige stappen op in het geheugen. De output wordt gerouteerd naar gelang de behoeften van de lopende toepassing, maar wordt vaak opgeslagen in CPU-registers voor snelle toegang door de volgende instructies.

Van daaruit wordt het afgehandeld totdat delen van de uitvoer opnieuw moeten worden verwerkt, waarna het in het RAM kan worden opgeslagen.

De kernverwerking bestaat uit vier stappen.

Wat is een logische processor?

Het is een stuk gemakkelijker om logische processoren te definiëren nu we weten wat core is. Het aantal kernen dat het besturingssysteem ziet en kan aanspreken wordt gemeten in logische processoren. Het is dus de som van het aantal fysieke kernen en het aantal threads dat elke kern aankan (vermenigvuldiging).

Stel bijvoorbeeld dat u een CPU hebt met 8 cores en 8 threads. Er zijn acht logische processoren beschikbaar. Het aantal fysieke cores (8) vermenigvuldigd met het aantal threads dat ze aankunnen is gelijk aan dit getal.

Maar wat als je CPU hyperthreading-mogelijkheden heeft? Een CPU met 8 kernen heeft dan 8 * 2 = 16 logische processoren, omdat elke kern twee threads aankan.

Welke is beter?

Wat vindt u waardevoller? Fysieke kernen of logische processoren? Het antwoord is eenvoudig: fysieke kernen.

Vergeet niet dat u met multithreading niet twee threads tegelijk verwerkt, maar ze zo plant dat die ene fysieke kern ze zo efficiënt mogelijk kan verwerken.

Bij werklasten die goed geparallelliseerd zijn, zoals CPU-rendering, zullen logische processoren (of Threads) slechts een prestatieverhoging van 50% opleveren. Bij dergelijke werklasten zullen fysieke cores een prestatieverhoging van 100% opleveren.

Processor, kern, logische processor, virtuele processor

Verschillende soorten processoren

De vele soorten processoren worden gemaakt in verschillende architecturen, zoals 64-bit en 32-bit, voor optimale snelheid en flexibiliteit. De meest voorkomende soorten CPU's zijn single-core, dual-core, quad-core, hexa-core, octa-core en deca-core, zoals hieronder opgesomd :

Processoren Kenmerken
Single-core CPU -Kan slechts één commando tegelijk uitvoeren.

-Inefficiënt als het gaat om multitasking.

-Als er meer dan één software draait, is er een merkbare prestatievermindering.

-Als een operatie is begonnen, moet de tweede wachten tot de eerste is voltooid.

Dual-core CPU -Twee processoren worden gecombineerd in één doos.

-Hyper-threading technologie wordt ondersteund (hoewel niet in alle dual-core Intel CPU's).

-64-bit instructies worden ondersteund.

-Capaciteit voor multitasking en multithreading (Lees hieronder meer)

-Multitasking is een koud kunstje met dit toestel.

-Het verbruikt minder stroom.

-Het ontwerp is grondig getest en betrouwbaar gebleken.

Zie ook: Wat is het verschil tussen Vegito en Gogeta? - All The Differences
Quad-core CPU -is een chip met vier afzonderlijke eenheden, kernen genaamd, die CPU-instructies lezen en uitvoeren, zoals optellen, gegevens verplaatsen en aftakken.

-Elke kern staat in wisselwerking met andere circuits op de halfgeleider, zoals cache, geheugenbeheer en in- en uitvoerpoorten.

Hexa Core-processoren -Het is een andere multi-core CPU met zes kernen die taken sneller kan uitvoeren dan quad-core en dual-core processoren.

-is eenvoudig voor gebruikers van personal computers, en Intel heeft nu in 2010 de Inter core i7 gelanceerd met een Hexa core processor.

-Hexacore processors zijn nu toegankelijk in mobiele telefoons.

Octa-core processoren -bestaan uit een paar quad-core processoren die taken in verschillende categorieën verdelen.

-In geval van nood of vraag worden de snelle vier kernen geactiveerd.

-De octa-core is perfect gespecificeerd met dual-code kern en dienovereenkomstig aangepast om de beste prestaties te leveren.

Deca-core processor -Hij is krachtiger dan andere processoren en blinkt uit in multitasking.

-De meeste smartphones hebben tegenwoordig Deca core CPU's die goedkoop zijn en nooit uit de mode raken.

-De meeste gadgets op de markt hebben deze nieuwe processor die klanten een betere ervaring geeft en extra functies die heel nuttig zijn.

Verschillende soorten verwerkers

Conclusie

 • Een core is een verwerkingseenheid die instructies leest en uitvoert.
 • Wanneer processoren instructies verwerken, doorlopen ze vier stappen.
 • In een CPU zijn meerdere kernen mogelijk.
 • Het aantal logische processoren verwijst naar het aantal CPU Threads dat het besturingssysteem kan zien en aanspreken.
 • De kern kan uw prestaties verbeteren en u helpen uw werk sneller te doen.
 • De kernverwerking doorloopt vier belangrijke stappen.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.