Wat is het verschil tussen ftaloblauw en pruisisch blauw? (Uitleg) - Alle Verschillen

 Wat is het verschil tussen ftaloblauw en pruisisch blauw? (Uitleg) - Alle Verschillen

Mary Davis

Phthalo blauw (ook bekend als Thalo blauw) verwijst naar schilderijen die het pigment Phthalocyanine Blauw (PB15) bevatten. Veel aquarelschilders geven al lang de voorkeur aan dit blauw.

Elk aquarelbedrijf maakt een verscheidenheid aan Phthaloblauwe kleuren, die gewoonlijk worden ingedeeld naargelang ze een groene of rode ondertoon hebben. Ze worden gewoonlijk Phthaloblauwe Roodtint (RS) of Phthaloblauwe Groene Tint (PGS) genoemd.

Pruisisch Blauw heeft veel "wow-factor" omdat het zeer gevoelig was voor het alkalische milieu van natte acrylverf en daardoor uiterst onstabiel. Phthalo Blue werd in de begindagen van acrylverf opgenomen als de standaard donkerblauwe kleur in alle acrylassortimenten.

De geschiedenis van Pruisisch Blauw is lang en beroemd. Het was het eerste synthetische pigment van de moderne tijd. In de oude wereld was Egyptisch Blauw een soortgelijke maar zwakkere kleur, maar de productie stopte aan het einde van het Romeinse Rijk, en het recept om het te maken ging verloren.

Phthalo Blue en Pruisisch Blauw

Phthalo Blue

Phtaloblauw is een kleur die u waarschijnlijk al een miljoen keer hebt gezien, maar nooit een naam hebt gegeven - het is de kleur van de zee, de lucht en, in het geval van Bob Ross, sneeuwaccenten in schilderijen. Kunstenaars zijn door de geschiedenis heen op zoek geweest naar het "perfecte blauw", op zoek naar een tint die kleuren weergeeft die in de natuur worden gezien - maar niet beschikbaar zijn - zoals de kleur van de oceaan.

Zie ook: SSD-opslag vs. eMMC (Is 32GB eMMC beter?) - Alle verschillen

Phthalo blauw, een populaire keuze onder hedendaagse kunstenaars, was een haalbare optie. Phthalo blauw is een organisch blauw dat door chemici als "monastraal blauw" op de markt is gebracht.

In november 1935 werd de tint als pigment in Londen geïntroduceerd. Het werd geprezen als de belangrijkste blauwe ontdekking sinds Pruisisch blauw in 1704 en kunstmatig ultramarijn in 1824, waarbij sommigen beweerden dat het een superieur pigment was ten opzichte van beide.

Phthalo Blue

Pruisisch Blauw

Matisse Pruisisch Blauw is een kleur met veel "wow-factor". Omdat Pruisisch Blauw bijzonder gevoelig was voor de alkalische omgeving van natte acrylverf en dus bijzonder onstabiel, bevatten alle acrylreeksen in de begindagen van acrylverf Phthalo Blue als standaard donkerblauwe tint.

Pruisisch blauw was een industriestandaard, maar er was al bijna een eeuw niet meer aan de kleur gewerkt, en dat maakte niet uit voor de makers, want hij verkocht nog steeds goed. Pruisisch blauw begon zijn leeftijd te tonen in de nieuwe eeuw. De oude kleur was niet langer acceptabel voor een groeiend aantal toepassingen, en de productie liep terug.

Om de industrie te redden, begonnen chemici nieuwe kleurvarianten uit te vinden die de zware omstandigheden van moderne polymeren en verven konden doorstaan. Deze nieuwe varianten waren van uitzonderlijke kwaliteit en misten geen van de gebreken die eerdere generaties Pruisisch Blauw teisterden.

Schilderen

Geschiedenis

Matisse experimenteerde lange tijd met nieuwe kleurvarianten, en Matisse's Pruisisch Blauw is het product van zijn uitgebreide experimenten.

Zie ook: Wat is het verschil tussen Hufflepuff en Gryyfindor? (Feiten uitgelegd) - Alle Verschillen

Pruisisch Blauw heeft veel voordelen als donkerblauwe kleur op het palet, en het heeft een kleur die schittert in het kristalheldere acrylmedium in plaats van de meer groenige tint die het heeft in olieverf. Het heeft een nieuw leven gekregen en gedijt zelfs na 200 jaar.

Pruisisch blauw heeft een lange en illustere geschiedenis. Het was het eerste synthetische pigment van de moderne tijd. Egyptisch blauw was een soortgelijke maar zwakkere kleur in de oude wereld, maar de productie stopte aan het einde van het Romeinse Rijk, en het recept om het te maken ging verloren.

Er was vraag naar een goedkoop donkerblauw pigment, en in 1706 slaagde Johann Jacob Diesbach, een Duitse verf- en kleurstoffenfabrikant, erin waar eeuwen van alchemisten hadden gefaald. Hij synthetiseerde waarschijnlijk voor het eerst en genereerde een mooi donkerblauw met een uitstekende lichtechtheid dat ook goedkoop te produceren was.

Het zorgde voor opschudding en werd onmiddellijk Berlijns of Pruisisch Blauw genoemd, naar de stad waar het werd gemaakt. Pruisisch, met name Blauw, was populair genoeg om zich te verspreiden naar het Oosten, en het prachtige donkerblauw dat wij gewoonlijk associëren met Japanse prenten was Pruisisch.

Pruisisch blauw verschilt van Phtaloblauw in die zin dat het een dichtere minerale tint is met meer body tijdens het schilderen, en het is niet zo groenig. Als algemene richtlijn geldt dat Phtaloblauw moet worden gebruikt wanneer meer doorschijnend glacis en aquareleffecten nodig zijn, en Pruisisch blauw wanneer meer dekkende verf nodig is.

Verschil tussen Phthalo Blue en Pruisisch Blauw

In acryl was Phthalo Blue jarenlang de enige keuze omdat de vroege versies van Pruisisch Blauw onstabiel werden in acrylemulsies. Vooruitgang in de technologie van de productie van Pruisisch Blauw heeft dat pigment echter kwalitatief betrouwbaar, stabiel en dus levensvatbaar gemaakt in acryl, en de twee kleuren zijn zeer complementair.

Pruisisch blauw is dekkend en niet zo groenig, zodat elk pigment in verschillende omstandigheden voordelen heeft ten opzichte van het andere. Phthalo Blue's uitstekende transparantie en helderheid van kleur geven de beits een juweelachtige kwaliteit. Het is het perfecte blauw voor het afbeelden van blauw en groen gekleurd glas en voor water en andere transparante of doorschijnende stoffen.

Verschil
Pruisisch blauw Pruisisch blauw is, als een verbinding, ijzerhexacyanoferraat.
Phthalo blauw Phthalo blauw is een koper-fthalocyanine verbinding waar ik geen duidelijke naam voor kan vinden. Ze zijn chemisch heel anders dan pigmenten.
Pruisisch blauw Pruisisch blauw wordt verondersteld donkerder, minder verzadigd en helder te zijn.

Verschil

In de ideale wereld, als iets een naam heeft, is het chemisch precies wat die naam inhoudt tot op de tint.

In werkelijkheid hangt het van de fabrikant af. Als u verf koopt, raad ik u aan verfchips te halen als dat mogelijk is, want namen zeggen niets over de kleur.

De blauwen die ik gebruik: Phthalo Ultramarijn Pruisisch Kobalt Cerulean

Het ftaloblauw van één bedrijf kan zijn:

  • Donkerder
  • Lichter
  • Minder of meer verzadigd dan die van een ander

De kleur op de verpakking helpt soms ook niet. Bij fabrieksverven kan het verschil nietig zijn omdat ze om de een of andere reden als synoniem worden beschouwd, of het kan dag en nacht zijn.

Laatste gedachten

  • Schilderijen met het pigment ftalocyanineblauw (ook bekend als Thaloblauw) worden aangeduid als ftaloblauw (ook bekend als Thaloblauw) (PB15).
  • Dit blauw is al lang een favoriet van aquarelschilders, en het blijkt een standaardoptie te zijn voor een aquarelpalet.
  • Pruisisch blauw was een industriestandaard, maar er was al bijna een eeuw niet meer aan de kleur gewerkt, en dat deerde de fabrikanten niet, want hij verkocht nog steeds goed. In de nieuwe eeuw begon Pruisisch blauw zijn leeftijd te tonen.
  • De oude kleur werd ongeschikt voor een toenemend aantal toepassingen, en de productiviteit liep terug.

Verwante artikelen

Wat is het verschil tussen verzonden en afgeleverd op Facebook? (Even kijken)

Wat is het verschil tussen Awesome en Awsome? (Uitgelegd)

Wat is het verschil tussen de INTJ en de ISTP persoonlijkheid (feiten)?

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.