60-Watt vs. 100-Watt gloeilamp (Let's Lighten Up Lives) - Alle Verschillen

 60-Watt vs. 100-Watt gloeilamp (Let's Lighten Up Lives) - Alle Verschillen

Mary Davis

De plaatsing van de lamp verlicht het gebied eromheen. Wanneer de duisternis het reizen bemoeilijkt, wordt het een ongelooflijke aanwinst.

Het ontwerp en de energie-efficiëntie van gloeilampen zijn de afgelopen jaren verbeterd. Halogeengloeilampen, LED's en CFL's behoren tot de meer recente soorten gloeilampen.

De energierekening kan worden verlaagd door deze lampen te gebruiken in plaats van de conventionele gloeilampen, omdat ze minder energie verbruiken en langer meegaan. Daarom zijn ze zuinig en verkrijgbaar met verschillende vermogensniveaus.

Andere aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een lamp, naast het wattage, zijn het effect van de helderheid, de kleur en het energieverbruik.

Zie ook: "I Love You" VS "Luv Ya": Is er een verschil? - All The Differences

Er is een verschil van 40 watt tussen 100 en 60 watt. Slechts ongeveer 60% van de stroom kan worden verbruikt door een lamp van 60 watt. Anderzijds geeft een lamp van 100 watt ook meer licht en warmte af in vergelijking met een lamp van 60 watt.

Zie ook: Is 7 inch een groot lengteverschil tussen een man en een vrouw? (Echt waar) - Alle Verschillen

Laten we, om meer te weten, eens kijken naar het verschil tussen twee soorten lampen: 60 watt en 100 watt.

Gloeilamp: een bron van verlichting

Een gadget dat licht geeft is een gloeilamp. Ons huis heeft verschillende lampen, waaronder gloeilampen, TL-lampen, halogeenlampen, LED-lampen, CFL-lampen, HID-lampen, dimmers en inbouwlampen. Deze verlichtingsapparaten verlichten verschillende plaatsen prachtig.

Een gloeilamp

Naast het produceren van licht bevatten de lampen ook een paar onderdelen die warm worden. Deze apparaten kunnen niet genoeg stroom leveren voor hun beoogde gebruik of functie als een van die onderdelen niet goed is aangesloten.

Gloeilampen en fluorescentielampen zijn twee verschillende soorten. De verlichting van een gloeilamp met een laag niveau (minder dan 600 lumen) wordt geproduceerd met weinig of geen warmte van het circuit binnenin.

Aan de andere kant geven fluorescentielampen veel warmte af door hun interne elektronica en schakelingen, terwijl ze een verlichting van hoog niveau produceren (meer dan 1.000 lumen). Beide worden gecontroleerd op twee grondslagen: het ene is het wattage, het andere de helderheid.

Wattage en helderheid van een gloeilamp

Het wattage dient als maatstaf voor de hoeveelheid stroom die nodig is om een lamp te laten branden. Het vertelt de kopers over het energieverbruik van de lamp, niet over de helderheid ervan. Daarom mag geen enkele lamp worden beoordeeld op zijn helderheid aan de hand van het wattage.

Een gloeilamp van 1000 watt zal dus zoveel watt nodig hebben om een LED (Light Emitting Diode) van stroom te voorzien. Om hetzelfde lichtrendement te bereiken als met een gloeilamp bij gebruik van een LED in een stopcontact, moet het wattage met nog eens 1000 watt worden verhoogd.

De maatstaf voor het helderheidsniveau is het aantal lumen.

Een gloeilamp van 60 watt geeft bijvoorbeeld 800 lumen af. Een CFL-lamp die 800 lumen afgeeft, verbruikt daarentegen slechts 15 watt.

Daarom moeten kopers de prestaties van een lamp beoordelen op basis van lumen in plaats van watt.

Een 60-Watt en een 100-Watt lamp

Vier gloeilampen

Het vermogen van een gloeilamp om elke seconde energie te produceren uit zijn krachtbron wordt beïnvloed door verschillende variabelen:

 • De eigenlijke krachtbron
 • De elektriciteit (of warmte) die er doorheen gaat
 • Stroom en spanning voor het bepalen van de energieproductie per seconde

Zoals besproken in het vorige hoofdstuk is de watt de energie-eenheid. Een lamp van 60 watt betekent dus dat hij 60 joule energie per seconde verbruikt wanneer hij aanstaat. Dit betekent dat hij 216.600 joule energie zou verbruiken gedurende 3600 seconden, of 60 minuten.

Evenzo geeft een vermogen van 100W aan dat de lamp elke seconde 100 joule elektriciteit verbruikt. De gloeidraad van de gloeilamp bestaat uit wolfraam. De lichtbron is gevuld met argongas om de levensduur te verlengen.

Essentiële kenmerken van een gloeilamp

Ooit afgevraagd wat die ongelooflijke lampen zo fantastisch maakt? De meeste mensen zijn zich er misschien niet van bewust dat gloeilampen essentiële kenmerken en eigenschappen hebben bij het nemen van beslissingen.

Nadat we ons op de twee cruciale aspecten van de gloeilamp hebben gericht, kijken we hieronder naar enkele andere degelijke kenmerken die ze uniek maken:

 • Voetkaarsen
 • Lumen
 • Kleurtemperatuur
 • Kleurweergave

Elke lamp, of het nu fluorescentie, LED, metaalhalogeen of inductie is, bezit de vier kwaliteiten die hen onderscheiden.

Essentiële kenmerken van een gloeilamp

Differentiatiefactoren tussen een lamp van 60 en 100 watt

Deze lampen verschillen nogal van elkaar. Ze vertonen verschillend gedrag wanneer ze aan de houder zijn bevestigd om de hele ruimte of faciliteit te verlichten.

De onderstaande tabel toont het verschil tussen hen.

Kenmerken 60-watt lamp 100-watt lamp
Helderheid De 60-watt lamp wordt het meest gebruikt in huishoudens. Hij produceert ongeveer 800 lumen van licht. De 100-watt lamp produceert 1600 lumen van licht.
Warmteproductie Een 60-watt lamp produceert minder warmte dan een 100-watt. Het verdient de voorkeur een gloeilamp met lage temperatuur op de armatuur aan te brengen als dat bevredigend klinkt. Meer warmte Probeer niet om een lamp met een hoger wattage in een armatuur te gebruiken als op de sticker staat dat het maximale wattage 60 is. De isolatie van de draden kan dan koken en er kan kortsluiting ontstaan.
Weerstand Omdat het een lamp met een lagere spanning is, heeft het meer weerstand volgens de formules P=I2R en R=V2/P. Daarom dissipeert hij meer vermogen in een serieschakeling met een gloeilamp van 100 watt. De 100-watt lamp heeft minder weerstand dan de 60-watt; daarom verbruikt hij minder stroom tijdens een serieschakeling.

Verschil tussen een gloeilamp van 60 en 100 watt

Enkele belangrijke punten over gloeilampen

 • Als een lamp van 100 watt wordt gebruikt in een armatuur van 60 watt, kan de coating op de draden van de armatuur en de fitting door extreme hitte smelten.
 • Als de LED-lamp minder wattage verbruikt dan de armatuur, kunt u een LED-lamp met een groter wattage-equivalent vervangen.
 • Helderwit/koelwit (3500K-4100K), daglicht (5000K-6500K) en zachtwit (2700K-3000K) zijn de drie primaire kleurtemperaturen voor gloeilampen. De kleurtemperatuur wordt witter naarmate het aantal graden Kelvin hoger is.
 • Hoewel conventionele gloeilampen goed zijn, willen veel mensen iets dat minder energie verbruikt. Gelukkig zijn "warm licht" CFL's (Compact Fluorescent Lights) aanzienlijk effectiever en veiliger voor uw ogen. Dat doen ze, maar slechts in minimale hoeveelheden. Halogeen- of LED-lampen zijn andere opties.
 • De helderheid van het licht neemt toe met het wattage, maar ook de energie die het verbruikt. Door het gebruik van gloeilampen werd de efficiëntie van dit systeem voor het eerst aangetoond.

De bovenstaande punten vatten de details van enkele kenmerken en kwaliteiten van gloeilampen samen.

De helderheid van een lamp bepalen

Bij de bespreking van de verlichting van de lamp moet rekening worden gehouden met een aantal van de onderstaande elementen. De optiek, de lens, de reflectoren en de armatuur zijn zaken waarmee rekening moet worden gehouden omdat zij van invloed zijn op de helderheid van een lamp.

Optische steunen

Een optiek rust op de lens van de lamp om de lichtstraal te regelen. Deze optiek kan een deel van het licht tegenhouden, waardoor de lamp minder helder wordt.

Reflectoren

Reflectoren zijn apparaten die bovenop verlichtingsarmaturen worden geplaatst en worden gebruikt om de richting van het licht dat uit de lamp komt te veranderen. Afhankelijk van hun gebruik kunnen deze reflectoren het licht minder helder doen lijken.

Hoogte van het licht

De hoogte van de lamp zelf is een andere factor. Het licht zal minder briljant lijken naarmate het hoger op de steun of het oppervlak staat. Het licht zal helderder lijken wanneer het lager staat omdat het dan meer geconcentreerd is.

De kleurtemperatuur van het licht

De kleurtemperatuur van het licht is ook van invloed op de helderheid van een lamp. De cliometrische schaal bevat een breed scala aan tinten voor licht.

Een licht dat in het midden van het spectrum schijnt, zoals wit of lichtblauw, zal helderder zijn dan een licht dat rood of oranje is. Blauw, paars en ultraviolet licht bevinden zich aan de andere kant van het spectrum en verminderen de helderheid van een lamp.

Bekijk deze video om te weten welke lamp helderder gloeit

Conclusie

 • Lampen verlichten de ruimte waar ze zijn geplaatst. Ze zijn een waardevolle hulpbron wanneer de duisternis de weg belemmert. Het ontwerp en de energie-efficiëntie van gloeilampen zijn de laatste tijd verbeterd. Tot de meer hedendaagse gloeilampen behoren halogeengloeilampen, LED's en CFL's.
 • Door op deze lampen over te schakelen van standaard gloeilampen, kunnen de energiekosten worden verlaagd omdat ze minder energie verbruiken en langer meegaan. Ze zijn dus betaalbaar en verkrijgbaar in verschillende vermogensniveaus.
 • Een gloeilamp van 60 watt kan ongeveer 60% van de stroom gebruiken. Een gloeilamp van 100 watt geeft daarentegen ook meer warmte en licht af dan een gloeilamp van 60 watt.
 • Andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de keuze van een gloeilamp, naast het wattage, zijn het effect op de helderheid, de kleur en het energieverbruik. Daarom zijn in dit artikel de twee soorten gloeilampen - 60 watt en 100 watt - vergeleken.

Voorgestelde artikelen

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.