APU vs. CPU (de processorwereld) - Alle verschillen

 APU vs. CPU (de processorwereld) - Alle verschillen

Mary Davis

CPU's, centrale verwerkingseenheden, zijn de hersenen en belangrijkste onderdelen van uw computer. Zij verwerken de instructies van uw computer en voeren de door u gevraagde taken uit. Hoe beter de CPU, hoe sneller en soepeler uw computer werkt.

Intel en AMD zijn twee hoofdtypen CPU's; sommige modellen CPU's van Intel hebben een geïntegreerde grafische eenheid of GPU in dezelfde matrijs. Een soortgelijke configuratie is ook beschikbaar bij AMD, een APU, of Accelerated Processing Unit.

De centrale verwerkingseenheid of CPU van een computer is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de instructies van een programma. Een APU, of versnelde verwerkingseenheid, kan tekenen en beelden weergeven op een scherm omdat het een GPU en CPU op dezelfde matrijs heeft.

Dit artikel vergelijkt APU's met CPU's om u te helpen beslissen welke processor de juiste is.

Centrale Verwerkingseenheid

CPU's zijn geëvolueerd en ontworpen om krachtiger te zijn dan ooit. Ze zijn nu verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, met als meest populaire de Intel Core i7 en de AMD Ryzen 7.

Centrale Verwerkingseenheid

Bij de aanschaf van een CPU is het belangrijk om rekening te houden met het soort werk dat u ermee gaat doen. Een goedkopere CPU volstaat als u uw computer gebruikt voor algemene taken zoals surfen op het web, sociale media en het controleren van e-mails. Als u uw computer echter gebruikt voor zwaardere taken zoals videobewerking of gaming, hebt u een krachtigere processor nodig om die werkbelasting aan te kunnen.

Een CPU of centrale verwerkingseenheid is een stukje hardware dat uw computer soepel laat werken. Hij doet dit door alle instructies te verwerken die uw computer moet uitvoeren.

Zie ook: Verschil tussen OptiFree Replenish ontsmettingsoplossing en OptiFree Pure Moist ontsmettingsoplossing (onderscheiden) - Alle verschillen

Moderne CPU's hebben echter tot 16 kernen en kunnen werken met een kloksnelheid van meer dan 4 GHz. Dat betekent dat ze tot 4 miljard instructies per seconde kunnen verwerken! 1 GHz is gewoonlijk de snelheid die nodig is om 1 miljard instructies te verwerken, wat behoorlijk indrukwekkend is.

Met zulke ongelooflijke snelheden kunnen CPU's ervoor zorgen dat uw computer snel en efficiënt werkt. Dus als u op zoek bent naar een manier om de prestaties van uw computer te verbeteren, is investeren in een goede CPU een goede plek om te beginnen!

Versnelde verwerkingseenheid

Een APU is een type processor met een geïntegreerde grafische kaart. Hierdoor kan de processor zowel grafische als rekentaken aan, wat voor verschillende doeleinden gunstig kan zijn. AMD-processoren met geïntegreerde grafische kaart worden Accelerated Processing Units genoemd, terwijl die zonder grafische kaart CPU's worden genoemd.

AMD's lijn van APU's omvat de A-serie en de E-serie. De A-serie is ontworpen voor desktop computers, terwijl de E-serie bedoeld is voor laptops en andere draagbare apparaten. Beide APU's bieden superieure prestaties ten opzichte van traditionele CPU's met betrekking tot videobewerking en gaming taken.

Een CPU met een grafische kaart

Dedicated grafische kaarten zijn geweldig voor gamers die de beste prestaties uit hun systeem willen halen. Ze kunnen echter duur zijn en vereisen een uitstekend koelsysteem om oververhitting te voorkomen. Bekijk de voor- en nadelen voordat u investeert in een dedicated grafische kaart.

Een CPU met een grafische kaart is essentieel voor een soepele spelervaring. De CPU en de GPU zijn afzonderlijke entiteiten met afzonderlijke geheugens, voeding, koeling, enz., maar ze moeten samenwerken om de beste spelervaring te bieden. De speciale grafische kaart communiceert met de CPU via het PCI Express-slot en helpt de belasting tussen de twee componenten te verdelen.

Als u op zoek bent naar een systeem dat de best mogelijke gamingprestaties levert, overweeg dan een CPU met een speciale grafische kaart. Deze systemen kunnen de snelste framerates en hoogste resoluties leveren die beschikbaar zijn. Ze hebben echter een prijs in termen van initiële investering en lopend onderhoud.

U moet de kosten van een koelsysteem controleren en in rekening brengen om uw componenten optimaal te laten werken en uw video-RAM upgraden als u topprestaties wilt behouden. Maar een CPU met een grafische kaart is het overwegen waard als u serieus wilt gamen.

Een APU met een grafische kaart

Geïntegreerde GPU in een APU zal altijd minder krachtig zijn dan een dedicated GPU. De positieve kant van AMD APU's is dat ze snel werkend dual-channel geheugen hebben. APU's zijn geweldig voor de prijsbewuste gamer die het meeste geld wil.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat een APU nooit zo krachtig zal zijn als een dedicated grafische kaart. Dus als je serieus wilt gamen, kun je misschien beter investeren in een aparte grafische kaart. Maar als je casual of licht wilt gamen, is een APU meer dan genoeg.

Versnelde verwerkingseenheid

Waar CPU's het meest worden gebruikt en zinvol zijn

De CPU is het belangrijkste onderdeel van de computer; hij handelt alle bewerkingen af. Elke bewerking kent drie fasen: ophalen, decoderen en uitvoeren. De CPU haalt de ingevoerde gegevens op, decodeert de ASCII-gecodeerde commando's en voert de noodzakelijke functies uit.

De CPU is het brein van het computersysteem. Hij helpt om alles op uw computersysteem uit te voeren, van het openen van eenvoudige software tot het opstarten van het besturingssysteem; niets gebeurt zonder het horloge van de CPU.

Het is een uitdaging om bij te blijven met de Jones in CPU. Elk jaar overtreft een nieuwe top-of-the-line processor de vorige. Je raakt snel achter in de technologische race als je niet oppast.

Maar wanneer wordt het overdreven? Hebben we octa-core of zestien-core processoren nodig? Voor de meeste mensen waarschijnlijk niet. Tenzij je serieuze videobewerking of 3D-rendering doet, maken die extra cores niet veel verschil.

Dus als je geen early adopter bent, voel je dan niet slecht als je het bij een meer bescheiden processor houdt. Het bespaart je wat geld en geeft je toch genoeg kracht voor dagelijks gebruik.

Waar APU meestal wordt gebruikt en zinvol is

Het idee om verschillende elektronische componenten op een enkele chip te plaatsen werd voor het eerst bedacht aan het eind van de jaren 1960. Het duurde echter tot het begin van de jaren 1980 voordat de technologie werd ontwikkeld. De term "SoC" of "System on Chip" werd voor het eerst bedacht in 1985. De eerste primitieve versie van een SoC staat bekend als een APU (Advanced Processing Unit).

De eerste APU werd in 1987 uitgebracht door Nintendo. Het ontwerp van de APU is in de loop der jaren veranderd en verbeterd, maar het basisconcept is hetzelfde gebleven. Tegenwoordig worden SoC's gebruikt in van alles en nog wat, van mobiele telefoons tot digitale camera's en auto's.

APU's zijn op vele manieren nuttig. Ze helpen ruimte te besparen op een moederbord en verhogen de efficiëntie van de gegevensoverdracht. In sommige gevallen kunnen ze ook de levensduur van de batterij verbeteren in apparaten die ze gebruiken.

GPU's kunnen berekeningen sneller verwerken dan CPU's, waardoor de CPU enigszins wordt ontlast.

De APU is een goede keuze om de kosten en de ruimte van een apparaat te beperken. Laptops hebben bijvoorbeeld vaak een APU in plaats van een eigen processor om ruimte en geld te besparen. Als u echter hoge grafische prestaties nodig hebt, moet u een eigen processor kiezen.

Zie ook: Wat is het verschil tussen "In die tijd" en "Op dat moment" (uitgelegd) - Alle verschillen

Verschil tussen APU en CPU

Versnelde verwerkingseenheid vs. Centrale verwerkingseenheid
 • Het belangrijkste verschil tussen een APU en een CPU is dat een APU een ingebouwde grafische verwerkingseenheid (GPU) heeft, terwijl een CPU dat niet heeft.
 • Dit betekent dat een APU zowel grafische als rekentaken aankan, terwijl een CPU alleen rekentaken aankan. De prijs van een APU is meestal lager dan die van een vergelijkbare CPU.
 • Een ander verschil tussen een APU en een CPU is dat een APU meestal wordt gebruikt in apparaten in het lagere segment, zoals laptops en budget-pc's.
 • Een CPU wordt daarentegen meestal gebruikt in apparaten in het hogere segment, zoals gaming-pc's en werkstations.
 • Dat komt omdat een APU minder krachtig is dan een CPU en dus niet zoveel taken tegelijk kan uitvoeren.

In de onderstaande tabel worden de bovengenoemde verschillen samengevat:

Kenmerken APU CPU
Grafische verwerkingseenheid Het heeft al ingebouwde Het heeft geen ingebouwde
Behandeling van taken Zowel grafische als rekenkundige taken Alleen rekentaken
Prijs Lager dan CPU Hoger dan APU
Vermogen Minder krachtig en kan niet meerdere taken aan Krachtiger en kan verschillende taken tegelijk aan
Vergelijking tussen APU en CPU

Wat is beter? APU of CPU?

De uitkomst van het debat over CPU vs. APU hangt af van verschillende factoren. Gebruikers kiezen meestal een CPU met een aparte grafische kaart boven een APU. Het budget is de enige factor in deze beslissing.

Als geld geen probleem is, is investeren in een sterke CPU met een hoog aantal threads en kernen verstandig. De kleine technologie van de APU levert middelmatige prestaties omdat hij zowel een CPU als een GPU bevat. De APU zal volstaan om te voldoen aan uw middelmatige gaming eisen totdat u kunt upgraden naar een krachtigere machine.

Hoe kiezen tussen APU en CPU?

Conclusie

 • Er zijn twee soorten processoren op de markt: een CPU en een APU, en beide hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we de punten die hen verschillend maken.
 • Het belangrijkste verschil zit hem in de taakafhandeling, de prijs en de toestellen. Beide zijn goed in hun opzet.
 • Het belangrijkste verschil tussen een APU en een CPU is dat een APU een ingebouwde grafische verwerkingseenheid (GPU) heeft, terwijl een CPU dat niet heeft.
 • Een ander verschil tussen een APU en een CPU is dat een APU meestal wordt gebruikt in apparaten in het lagere segment, zoals laptops en budget-pc's.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.