Schotten vs. Ieren (Gedetailleerde vergelijking) - Alle verschillen

 Schotten vs. Ieren (Gedetailleerde vergelijking) - Alle verschillen

Mary Davis

Een Schot en een Ier lijken op iemand die oppervlakkig observeert. Maar ze onderscheiden zich van elkaar op basis van cultuur, taal, kunst en etniciteit. Iemand die een beetje weet van de U.K. begrijpt het misschien beter.

Ieren zijn Iers, maar Schotten zijn gedeeltelijk Iers. Schotten komen uit Schotland, terwijl de Ieren tot Ierland behoren.

De Schotten en de Ieren verschillen in hun historische achtergronden. Op de een of andere manier lijkt het voor veel mensen op elkaar. In dit artikel krijgt u alle details over beide culturen. Ik zal de overeenkomsten en verschillen tussen hen bespreken.

Laten we beginnen!

Wat is het verschil tussen een Schot en een Ier?

Schotten wonen in het Verenigd Koninkrijk en behoren tot Schotland, en worden daarom Schots genoemd. De Schotten zijn naar verluidt zuinig met hun geld, en ze zijn overwegend conservatief en protestants. Ieren zijn mensen uit Ierland. Ze hebben eigenschappen als sociale vaardigheden, charme en amusement met een delicaat accent van een moedertaalspreker van het Engels.

Aan de andere kant hebben de Schotten een zeer grof accent dat een beetje onbeleefd klinkt, maar ze doen natuurlijk niet alsof, dus we moeten het toch niet erg vinden.

De mensen zijn nieuwsgierig naar wat de Schotten onder hun kilts dragen, en de haggis is heel belangrijk!

De Republiek Ierland is een groep van 26 graafschappen in het zuiden van Ierland die worden geregeerd door Ierland. Noord-Ierland bestond uit zes graafschappen in het noorden die werden geregeerd door Engeland. De Ieren, met name de regering, zijn een stelletje sukkels als het om geld gaat.

Ik hoop dat je een idee hebt wie Schotten en Ieren zijn.

Contrasten met voorbeelden

Enkele voorbeelden zullen u helpen beter te differentiëren. De Ieren hebben hun type voetbal, dat hetzelfde is als American football. Het lijkt ook op rugby, dat men kan spelen terwijl men het van de ene kant van de grond naar de andere kant draagt. .

Ze hebben ook hurling (of camogie voor vrouwen), dat lijkt op hockey, behalve dat de stick plat is en de speler de bal oppakt met de stick en in de lucht gooit om hem te slaan. Er zijn geen regels over het optillen van de stick boven het middel, zoals bij hockey. De Ieren hebben ook iets ander voedsel (hoewel sommige levensmiddelen in de noordelijke graafschappen vergelijkbaar zijn) (Ulster genaamd).

Zie ook: Wat is het verschil tussen een schets en een samenvatting (uitgelegd) - Alle Verschillen

Schotten zijn een hybride van Gaelisch Keltisch, Brythonisch Keltisch, Angelsaksisch en Noorse talen. Zij maken deel uit van het Verenigd Koninkrijk, terwijl de Ieren (met uitzondering van Noord-Ierland) een onafhankelijk land zijn. De Ieren zijn overwegend katholiek, terwijl de Schotten overwegend protestant zijn.

Zie ook: Hoe klinkt een leeftijdsverschil van 9 jaar tussen een koppel voor jou? (Zoek het uit) - Alle Verschillen

In tegenstelling tot dat, Schots voetbal wordt ook wel "association football" genoemd. Het heeft verschillende namen, zoals "fit bra" en "ball coise". Het is bijna hetzelfde als American football. Ze worden met dezelfde regels gespeeld, maar toch is het een van de populairste sporten in Schotland.

Dit waren enkele van de contrasten op het gebied van sport en cultuur. Hoewel er veel verschillen zijn dan de genoemde, hebben ze ook enkele overeenkomsten.

Wat zijn de overeenkomsten tussen Schotten en Ieren?

Hier is een lijst van enkele overeenkomsten tussen hen;

  • Het zijn allebei Keltische naties.
  • Tartans komen op beide voor.
  • Ze hebben een drink reputatie.
  • Ze houden allebei van genieten en plezier maken.

Drone point bevindt zich boven de rivier de Tay in Schotland

Hoe beschrijft u, de Ierse cultuur?

Cultureel gezien heeft Ierland een welverdiende reputatie voor rauwe drank en zang. Hun vlag bevat wit, oranje, en groene strepen. Noord-Ierland is een deelrepubliek van de Republiek Ierland, die zijn regering en parlement.

De grens delen in het zuiden en westen van de Republiek Ierland, maakt Noord-Ierland deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Het zuidelijke Ierse accent ligt prettig in het gehoor, maar het noordelijke niet.

Bovendien wordt Ierland vaak geassocieerd met Leprechauns, shamrocks en dus met geluk. Ook aardappelen. Heel veel aardappelen.

Al met al hebben ze een cultuur van plezier en leven in het moment, waaruit blijkt dat ze een gelukkig volk zijn.

Hoe beschrijft u de Schotse cultuur?

De Schotten staan bekend als meer wild, fel en onafhankelijk dan hun Ierse tegenhangers.

Schotland is een integraal deel van het Verenigd Koninkrijk, het vergadert in Holyrood en Edinburgh is de hoofdstad, maar andere opmerkelijke locaties zijn Glasgow, Loch Ness, de Highlands (een belachelijke veralgemening, ik weet het), en Iona (technisch gezien buiten het vasteland, maar toch een beroemd bedevaartsoord).

Over het geheel genomen zijn er veel verschillen. Ze lijken op elkaar, maar elk land heeft zijn geschiedenis, kunstcultuur, taal, enzovoort. Als u niet bekend bent met het Verenigd Koninkrijk, zult u hier niet veel van merken.

Kijk eens naar het verschil tussen Ierse en Schotse Clans

Zijn de Schotten naar Schotland gemigreerd?

Nee, Schotten behoren alleen tot Schotland. Toch zeggen sommige mensen dat ze naar Schotland zijn gemigreerd terwijl ze oorspronkelijk Iers zijn. Veel Schotten hebben tegenwoordig Ierse voorouders, vele anderen stammen af van de verschillende rassen die in het koninkrijk werden geassimileerd.

De Schotten waren een massale verzameling van strijdende stammen die zich over Europa verspreidden totdat de Romeinen kwamen en begonnen met een "etnische zuivering". Dit dwong hen zich te verspreiden in de gebieden waar zij nu verblijven, zoals Frankrijk, Wales, Cornwall, het eiland Man, Ierland en Schotland.

De Schotten stonden bekend om hun schone kunsten, traditionele accenten, en nauwe relatie met de natuur. Elke Kelt zal je dit vertellen als je het ze vraagt. Maar het genocidale gedrag van de Romeinen heeft hun schoonheid uitgeroeid. Ze ruimden de unieke cultuur die de Schotten hadden op. Ze deden het met elke cultuur die ze betraden, niet alleen met de Schotten.

In ieder geval zijn deze verschillende onderdelen nu grondig gecombineerd.

Waar komen de Schotten vandaan?

De Schotten behoorden tot het koninkrijk van " Dal Riata" Zij woonden in Hibernia, ook bekend als Ierland. Toen de Romeinen in de vijfde eeuw Brittannië verlieten, was het verdeeld in drie delen.

Germaanse stammen, waaronder de Angelen, Saksen en Juten, vielen Wales, Cornwall en Cumbria binnen. De Schotten veroverden een groot deel van West-Schotland en stichtten het Koninkrijk Dal Riata.

De geschiedenis van Schotten en Ieren

Er is een lange geschiedenis van Schotten en Ieren. Zij hadden taal- en cultuurverschillen, die hieronder worden toegelicht .

Tussen ongeveer 300 en 800 na Christus leefde aan beide zijden van de zeestraat tussen Antrim (in Ierland) en Argyll (in Schotland) een Ierse stam die bekend stond als de Dal Riada. Deze mensen spraken Gaelic, terwijl de Picten in de rest van het huidige Schotland vermoedelijk een Britse taal spraken die verwant is aan het Welsh.

Daarna,

De heersende familie van Dalriada kwam in de 9e eeuw aan de macht in Alba, het Pictische koninkrijk in Schotland, waarschijnlijk via een erfenis van de moeder, en Kenneth MacAlpin werd koning. De Picten van Alba namen via een onbekend proces het Gaelic van de nieuwe dynastie over.

Het is onduidelijk hoeveel daadwerkelijke verplaatsing van mensen en genetica hierdoor heeft plaatsgevonden. De geschiedenis is vrij interessant, omdat het mensen verleidt tot het kennen van Ierse en Schotse mensen.

Pond is de munteenheid van Schotland

Hoe kun je een Ier van een Schot onderscheiden?

Het is helemaal niet moeilijk. Om hun nationaliteit te herkennen, hoef je alleen maar naar ze te luisteren als ze spreken. Door op hun accent te letten, kun je een Schot van een Ier onderscheiden.

Ieren spreken een combinatie van Hiberno-Engels dialect en standaard Engels (met een Iers accent). De meeste Schotse woorden worden nog steeds gebruikt in Schotland. De Ieren spreken meestal standaard Engels, maar Schotten hebben een grote variatie in Engels accent.

Soms is het erg moeilijk om een Scott te begrijpen. De meeste van de arbeidersklasse van Edinburgh hebben een groot verschil in het Engels in vergelijking met het Engels van een Ier. Het meeste moderne Engels wordt echter op dezelfde manier geschreven.

Wees gewoon geconcentreerd als je naar een persoon luistert, om te zien of hij Iers of Schots is.

Bekijk deze informatieve video om onderscheid te maken tussen Iers en Schots accent

Kunt u enkele voorbeelden geven die kenmerkend zijn voor een Iers en Brits accent?

Ierse Britse
In het Iers Engels wordt de "r" na klinkers uitgesproken. In Brits Engels wordt het vaak weggelaten
De klank voor "e" in Ierse accenten is meer als "e" in "bet," In het Brits is het als "ei" in "aas".
De klank voor "o" in Ierse accenten lijkt meer op de klinkerklank in "paw". In het Brits is het als de "ou" klank in "coat.
De klank voor "th" in Ierse accenten klinkt meestal meer als "t" of "d". "Dun" klinkt als "tin" en "dit" klinkt als "dis".

Hoe onderscheid te maken tussen een Iers en Brits accent

Kunnen Schotten opschieten met Ieren?

Meestal wel. De Ieren en de Schotten zijn over het algemeen vriendelijk tegen elkaar. Nu, of ze met elkaar kunnen opschieten of niet, hangt af van hun persoonlijkheid. Voor mij heeft het niets te maken met het ras waartoe ze behoren. Voor uw kennis heb ik hieronder een ervaring van een Schot geciteerd.

Een Schot die in Ierland woonde vertelde dat;

Hij vond de Ieren vriendelijk en humoristisch. Ze waren vriendelijk, hoewel we wat woede- en stemmingsproblemen hadden door onze verwrongen achtergrond. Je moet met ze omgaan door tijd met ze door te brengen. Dat is de beste manier om ze te leren kennen en met ze samen te werken.

Niemand komt nader tot iemand als ze elkaars culturele verschillen en meningen niet respecteren. Hoewel er een paar gemene en slechte zijn die het beeld van goedhartige Ieren verduisteren. Maar je moet niet oordelen om een leuke tijd te hebben.

Ontdek de verbazingwekkende culturen van verschillende landen. We moeten allemaal empathisch en vriendelijk zijn voor elkaar. Dat leidt tot vriendelijkheid en vrede. Het helpt ons herinneringen en ideeën te delen. Helaas begrijpt niet iedereen dat simpele feit.

Neist Point is een van de mooiste plekken in Schotland

Laatste gedachten

Kortom, Ieren en Schotten hebben veel overeenkomsten, maar ook duidelijke culturele verschillen. Ze hebben een verschillende oorsprong. De Schotten waren het slachtoffer van de Romeinse invasie, terwijl de Ieren vanaf het begin in Ierland zijn gebleven. Daarom noemen we hen Schotten - deels Ieren.

Schotten waren zorgeloze en goedhartige mensen, terwijl Ieren een beetje arrogant waren door de geest die de Romeinen hen hadden ingeprent. Ze lijken veel op elkaar wat betreft plezier maken en het leven ten volle beleven.

Als iemand onderscheid wil maken tussen een Ier en een Schot, moet hij een scherp luisteraar zijn met een goed gehoor, want hun accenten verschillen drastisch.

De meeste Ieren kunnen niet opschieten met Schotten, maar dat is niet altijd het geval. Ze kunnen wel met hen opschieten als ze de culturele verschillen en de tegenstrijdige opvattingen over Schotse tradities beginnen te respecteren.

Ander Artikel

    Voor een snel en samenvattend webverhaal, klik hier.

    Mary Davis

    Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.