Verschil tussen TFT-, IPS-, AMOLED-, SAMOLED-, QHD-, 2HD- en 4K-schermen in smartphones (wat is het verschil!) - Alle verschillen

 Verschil tussen TFT-, IPS-, AMOLED-, SAMOLED-, QHD-, 2HD- en 4K-schermen in smartphones (wat is het verschil!) - Alle verschillen

Mary Davis

Smartphones gebruiken twee verschillende weergavetechnologieën: AMOLED en TFT. AMOLED-schermen (active-matrix organic light-emitting diode) zijn gemaakt van minuscule organische lichtgevende diodes, terwijl TFT-schermen (thin-film transistor) anorganische thin-film transistors gebruiken.

AMOLED's zijn, in tegenstelling tot TFT's, die de stroom naar het beeldscherm regelen met behulp van een matrix van minuscule transistoren, gemaakt van organische componenten die licht uitstralen wanneer er elektrische stroom doorheen wordt geleid.

De kwaliteit van het scherm is een van de meest cruciale technologische componenten van high-end smartphones. Er is enige onenigheid over welk scherm superieur is, maar voordat u beslist, moet u de verschillen tussen de twee schermtypes en de nadelen van elk scherm begrijpen.

Elke technologie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hoe kunt u dan bepalen welke de beste is voor uw behoeften?

Hieronder stellen wij deze twee technologieën tegenover elkaar.

Zie ook: Cornrows vs. Box Braids (Vergelijking) - Alle verschillen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen TFT- en AMOLED-schermen?

Primaire verschillen tussen TFT- en AMOLED-schermen

Achtergrondverlichting : De manier waarop AMOLED- en TFT-schermen worden verlicht is een van de belangrijkste verschillen tussen beide. TFT-schermen hebben een achtergrondverlichting nodig, terwijl AMOLED-schermen zichzelf verlichten. Bijgevolg verbruiken TFT-schermen meer energie dan AMOLED-schermen.

Verversingssnelheid: De vernieuwingsfrequentie is een ander cruciaal onderscheid tussen TFT- en AMOLED-schermen. De vernieuwingsfrequentie bepaalt hoe vaak het schermbeeld wordt bijgewerkt. AMOLED-schermen kunnen beelden sneller en vloeiender weergeven omdat ze een hogere vernieuwingsfrequentie hebben dan TFT-schermen.

Zie ook: The Lord Of The Rings - Hoe verschillen Gondor en Rohan van elkaar? - Alle Verschillen

Reactietijd: Hoe lang het duurt voordat de pixels van de ene kleur naar de andere overgaan, staat bekend als de reactietijd. TFT-schermen doen er langer over om te reageren dan AMOLED-schermen.

Nauwkeurigheid van kleur en weergavekwaliteit

AMOLED-schermen zijn beter in het nauwkeurig weergeven van kleuren. Dit komt doordat elke pixel op een AMOLED-scherm licht uitzendt, waardoor de kleuren levendiger en nauwkeuriger tot leven komen.

Anderzijds worden de pixels op TFT-schermen verlicht door een backlight, waardoor de kleuren gedempt of minder levendig kunnen lijken.

Kijkrichting

De hoek waaronder u het scherm kunt zien, staat bekend als de kijkhoek. Vergeleken met TFT-schermen hebben AMOLED-schermen een bredere kijkhoek, waardoor meer kijkhoeken mogelijk zijn zonder vervormde kleuren.

Vermogen

Een van hun belangrijkste voordelen is dat AMOLED-schermen minder stroom verbruiken dan TFT-schermen, want terwijl de achtergrondverlichting de pixels op een TFT-scherm continu verlicht, lichten die op een AMOLED-scherm alleen op wanneer dat nodig is.

Productiekosten

De productiekosten van AMOLED-schermen zijn hoger dan die van TFT-schermen, omdat voor AMOLED-schermen duurdere en complexere productieprocessen en materialen nodig zijn.

Levensduur

Omdat de in AMOLED-schermen gebruikte organische materialen na verloop van tijd kunnen verslechteren, hebben zij een kortere levensduur dan TFT-schermen.

Beschikbaarheid

TFT-schermen bestaan al langer en zijn op grotere schaal beschikbaar dan AMOLED-schermen. Ze zijn vaak te vinden in diverse gadgets, waaronder tv's en telefoons.

Gebruik

AMOLED-schermen worden meestal gebruikt in elektronica zoals telefoons en wearables, waar het energieverbruik een probleem is. TFT-schermen worden vaker gebruikt in elektronica zoals tv's en monitoren, waar de beeldkwaliteit belangrijker is.

Wat is een AMOLED-scherm?

Een AMOLED scherm is wat?

Terugspoelen voor een grondigere uitleg van wat een AMOLED-scherm is. De twee elementen van het acroniem, een actieve matrix en een organische lichtemitterende diode, moeten worden verdeeld om dit te bereiken.

De basistechnologie van het display, aangeduid door het diodegedeelte van het acroniem, is gebaseerd op een gespecialiseerde dunne-filmweergave. Het substraat, de dunne-filmtransistorreeks (TFT), de actieve organische lagen en ten slotte de kathodelagen - de bovenste laag in deze opstelling - zijn de vier hoofdlagen waaruit het display bestaat.

Het geheim van de technologie ligt in de organische component van deze opstelling. De actieve organische laag, bestaande uit pixels, brengt energie over naar de TFT-laag of integreert deze om licht te produceren.

AMOLED-schermen worden veel gebruikt in andere apparaten dan smartphones. Ze zijn in wezen alomtegenwoordig en zijn te vinden in high-end televisies, gadgets met Android-smartphoneschermen en andere draagbare apparaten.

AMOLED Voordelen

AMOLED-schermen kunnen zulke levendige beelden produceren terwijl ze relatief weinig stroom verbruiken. Het stroomverbruik wordt met name bepaald door de helderheid en de kleurinstellingen van het scherm, die door de schakelregeling worden geregeld.

Bovendien hebben AMOLED-schermen doorgaans een snellere weergavetijd en geeft de technologie ontwerpers meer vrijheid om de grootte van het scherm te kiezen.

Gebruikers zullen profiteren van meer expliciete graphics, betere foto's en shows die gemakkelijker te lezen zijn, zelfs in direct zonlicht.

AMOLED TFT
Hoge vernieuwingsfrequentie Lage vernieuwingsfrequentie
Minder stroom verbruiken Meer vermogen verbruiken
Kortere reactietijd langere reactietijd
Verschillen

4K-schermen in smartphones

Het is niet eenvoudig om de verschillen tussen de verschillende soorten smartphone-schermen en hun invloed op de gebruikerservaring bij te houden. Nieuwe schermen behoren tot de bijna dagelijkse releases van nieuwe technologieën.

Verschillen tussen 4K- en UHD-schermen

Echte 4K-schermen, met een resolutie van 4096 x 2160 pixels, worden gebruikt in digitale theaters en professionele producties.

Het hebben van een 3840 x 2160 pixelresolutie of vier keer die van Full 1080p HD, verschilt UHD van andere consumentenbeeldschermen en uitzendstandaarden. (8.294.400 pixels tegen 2.073.600).

Het komt neer op enigszins verschillende beeldverhoudingen bij het vergelijken van 4K en UHD. Terwijl thuisbeeldschermen gebruik maken van 3.840 horizontale pixels en digitale cinema gebruikt 4,096 horizontale pixels, beide hebben dezelfde verticale pixels (2,160).

Om aan te sluiten bij de HD-normen die eraan voorafgingen, konden zowel de 4K- als de UHD-definities worden afgekort tot 2,160p maar dit zou de zaken compliceren omdat er twee normen zouden zijn onder de 2160p specificatie in plaats van één.

Ze zijn verschillend vanwege het kleine verschil in pixels. Hoewel de twee termen in de marketing nog steeds door elkaar worden gebruikt, houden sommige bedrijven het liever bij de UHD-naam wanneer ze hun meest recente tv promoten.

UHD vs 4k: wat is het verschil?

Wat is de beste displaytechnologie?

Er zijn twee verschillende displaytechnologieën: AMOLED en TFT. Hoewel AMOLED-schermen doorgaans helderder en kleurrijker zijn, zijn hun productiekosten hoger. TFT-schermen zijn minder duur om te produceren, maar zijn minder optimistisch en verbruiken meer stroom dan AMOLED-schermen.

Uw behoeften en voorkeuren bepalen de beste weergavetechnologie voor u. Een AMOLED-scherm is een goede optie als je een helder, kleurrijk scherm nodig hebt. Een TFT-scherm is een uitstekende optie als je een scherm nodig hebt dat minder duur is om te produceren.

TFT kan echter een betere keuze zijn als u zich zorgen maakt over het behoud van het beeld. Uiteindelijk is het aan u om het displaytype te kiezen dat het beste bij uw eisen past.

TFT IPS-schermen, die werden ontwikkeld om de nadelen te overwinnen en het contrast, de kijkhoeken, de leesbaarheid in zonlicht en de reactietijden te verbeteren, zijn een verbetering ten opzichte van eerdere TFT LCD-technologie. In-plane switching-panelen werden ontwikkeld om de kijkhoeken, die aanvankelijk zeer beperkt waren, te vergroten.

Moderne TFT-schermen kennen geen beperking van de maximale helderheid omdat aangepaste backlights kunnen worden aangepast aan elke helderheid die hun vermogenslimiet toelaat. OCA bonding, waarbij een touchscreen of glazen afdekplaatjes met een unieke lijm aan de TFT worden bevestigd, is ook beschikbaar voor TFT IPS-panelen.

Door te voorkomen dat licht tussen de displaylagen kaatst, wordt de leesbaarheid bij zonlicht verbeterd en de duurzaamheid verhoogd zonder onnodige massa toe te voegen; sommige TFT IPS-schermen zijn momenteel slechts 2 mm dik.

TFT-LCD-technologie: wat is het?

TFT-LCD-technologie: wat is het?

Mobiele telefoons maken meestal gebruik van de Thin Film Transistor Liquid Crystal Display (TFT LCD) displaytechnologie. Deze technologie, een vloeibaar-kristal-display (LCD) variant, verbetert de beeldkwaliteit met behulp van TFT-technologie.

Vergeleken met LCD's van eerdere generaties biedt het een betere beeldkwaliteit en hogere resoluties. Het omvat dure tablets zoals de Google Nexus 7 en goedkope smartphones zoals de HTC Desire C. TFT-schermen gebruiken echter veel energie, waardoor de batterij minder lang meegaat.

Budgettelefoons, feature phones en low-end smartphones zijn de meest voorkomende toestellen met deze displaytechnologie omdat ze minder duur te produceren zijn.

In-Plane Switching Liquid Crystal Display wordt ook wel IPS LCD genoemd. In vergelijking met een TFT-LCD-display biedt deze technologie een display van hogere kwaliteit.

De voordelen van IPS LCD zijn betere kijkhoeken en een laag stroomverbruik. Het is alleen te vinden op high-end smartphones vanwege de hogere kosten. Apple's iPhone 4 heeft een Retina Display, ook bekend als een IPS LCD, met een hoge resolutie. (640×960 pixels).

Laatste gedachten

  • Ze worden vaak aangetroffen in diverse gadgets, waaronder tv's en telefoons.
  • AMOLED-schermen worden op grote schaal gebruikt in andere apparaten dan smartphones.
  • En schermen kosten qua productiekosten meer dan TFT-schermen.
  • Ze zijn beter in het nauwkeurig weergeven van kleuren.
  • TFT-schermen zijn goedkoper om te vervaardigen, maar zijn minder optimistisch en verbruiken meer stroom dan AMOLED-schermen.

Verwante artikelen

"Op kantoor" VS "op kantoor": verschillen

Op de markt VS In de markt (verschillen)

Het verschil tussen IMAX en een gewoon theater

Anime Canon VS Manga Canon: Wat is het verschil?

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.