Verschil tussen horror en gore (uitgelegd) - All The Differences

 Verschil tussen horror en gore (uitgelegd) - All The Differences

Mary Davis

Een film is de beste bron van vermaak in de 21e eeuw. Er zijn veel genres in films volgens de keuze van mensen, zodat men de film bekijkt volgens zijn interesse.

Horror is een van de meest bekeken genres in films. Horror is een andere naam voor angst. We voelen ons altijd bang als we naar een horrorfilm kijken.

Maar, is angst niet het noodzakelijke element van een horrorfilm? Ja.

Alle horrorfilms zijn gebaseerd op angst die je de longen uit je lijf doet schreeuwen door de graphics, visualisatie en geluidseffecten.

Van tieners tot volwassenen, iedereen raakt verslaafd aan het scherm zodra de horrorfilm begint te spelen.

Het kijken naar een horrorfilm is vergelijkbaar met de ervaring van een grote attractie in een pretpark.

Sommige horrorfilms bevatten meer bloed dan nodig en die worden "gore" genoemd.

Gore is een subgenre van horror met meer brute en gewelddadige scènes.

Het belangrijkste verschil tussen Horror en Gore is dat Horror zijn publiek angst wil aanjagen door eng uitziende monsters, onverwachte jumpscares, griezelige muziek of griezelig licht, terwijl Gore alleen maar bloed en geweld is. Horror is een genre, maar Gore is een subgenre onder Horror.

Lees verder om meer te weten te komen over de verschillen tussen horror- en gorefilms.

Zijn horror en gore hetzelfde?

Nee, horror en gore zijn niet hetzelfde, want horror is bedoeld om het publiek te shockeren, bang te maken en op te winden, terwijl gore meer fysiek geweld en bloedspattende scènes wil laten zien.

Gore is een genre van horror, want sommige horrorfilms bevatten hier en daar bloederige scènes om het verhaal meer pit te geven en worden vaak bestempeld als verontrustende films.

Sommige horrorfilms bevatten geen gore scènes en alleen enge beelden die je uit je stoel doen springen.

Horrorfilms geven je het gevoel van opwinding en gore films geven daarentegen geen prettig gevoel. Het publiek walgt ervan als het ziet hoe mensen worden verscheurd en verscheurd.

Gore heeft meer elementen van bloed dan horror, omdat het bedoeld is om de kijkers een ongemakkelijk gevoel te geven. Iemand die een oogbol doorsnijdt met een mes is een voorbeeld van een bloederige scène, omdat het mensen meestal doet kronkelen.

Horror daarentegen roept angst en ongemak op door de aanwezigheid van griezelige muziek, schemerige verlichting of fictieve demonen en monsters.

Bekijk de volgende video om te weten hoe een horrorfilm aanvoelt.

Een korte horrorfilm.

Wat maakt een film bloederig?

Wanneer een film veel bloed en gewelddadige scènes bevat, ongeacht of het horror is of niet, wordt hij gecategoriseerd als "gore".

Hoewel veel horrorfilms gore gebruiken om hun kijkers angst en afschuw in te boezemen, is horror niet het enige filmgenre dat gore bevat.

Veel actiefilms bevatten eigenlijk gore om hun film realistischer te maken. Ik bedoel, het is een beetje vreemd als een actiester iemand neerschiet en er komt geen bloed uit, toch?

Sommige tekenfilms hebben ook een beetje gore, vooral anime. Attack on Titan, een populaire anime, is een voorbeeld van een anime die geen horror is maar wel een beetje gore heeft. Natuurlijk is de gore in Attack on Titan, in tegenstelling tot andere gore-animes, eigenlijk een beetje mild.

Een ander voorbeeld van een bloederige show die niet echt horror is, is de visueel misleidende tekenfilm "Happy Tree Friends".

Deze show ziet er weliswaar uit als iets wat je aan je kleine zusjes en broertjes zou kunnen laten zien, maar is in feite behoorlijk verontrustend en laat veel bloed en geweld zien.

Dit laat zien dat gore niet alleen in het horrorgenre voorkomt.

Heeft Horror Gore nodig?

Nee, horror heeft niet per se gore nodig. Het doel van het horrorgenre is om... angst, spanning en paranoia Dit vereist geen bloed of enige vorm van geweld, alleen het element van spanning.

Horror is geen synoniem voor gore.

Gore kan aan horrorfilms worden toegevoegd om angst en schrik aan te jagen, maar het is niet noodzakelijk.

Niet alle gore is in horror en niet alle horror heeft gore nodig.

Soms worden gore scènes hier en daar in een horrorfilm weggelaten, maar onder gecontroleerde kijkcijfers. Dat komt omdat sommige scènes niet goed zijn voor gevoelige en luchtige mensen.

Als filmmakers niet in staat zijn een enge sfeer in de bioscoop op te bouwen, zetten ze gore scènes in om plotseling te laten schrikken.

Er zijn genoeg films gemaakt met weinig of geen gore.

Enkele bekende niet-gore (zonder bloedvergieten) horrorfilms zijn de volgende:

Film naam Jaar Storyline
De vrouw in het zwart 1989 Een zwarte vrouw zwerft rond het bed van de man en krijst vreselijk als een camera dichter bij haar gezicht komt.

De regisseur gebruikte bepaalde camerahoeken om de film een eng uiterlijk te geven.

The Exorcist 1973 Deze film is vrij van gore en gericht op het creëren van terreur door nagelbijtende en verontrustende onderwerp door middel van een jong meisje dat wordt bezeten door een kwaadaardige
Een donkere nacht 1982 Deze film is huiveringwekkend voor iedereen die bang is om 's nachts een kerkhof te bezoeken, omdat er een man te zien is die in een graf wordt opgesloten met een dood lichaam dat zijn kwade krachten gebruikt om weer tot leven te komen.
Miracle Mile 1988 Deze film gaat over een man die zich realiseert dat de derde wereldoorlog is begonnen en Los Angeles gaat treffen. Hij probeert de stad te ontvluchten voor de nucleaire aanval.
De Ring 2002 Deze film gaat over een bezeten meisje dat uit het tv-scherm komt om zijn doelwit aan te vallen, wat griezelig genoeg was voor het publiek.
Duel 1971 Deze film gaat over verkeersagressie waar een zakenman de bestuurder van een grote tankwagen probeert af te zeiken...

Gore-vrije horrorfilms.

Is het normaal om van bloederige films te houden?

Ja, het is normaal om van bloederige films te houden, want sommige mensen genieten van het gevoel dat ontstaat door angst. Het maakt je geen psychopaat om van de ervaring van sensatie te houden.

Sommige mensen zien graag bloed en ingewanden en dat is hun persoonlijke beslissing en dat is volkomen in orde.

Ondertussen zijn sommige mensen gevoeliger en empathischer. Als ze een bloederige film zien, kunnen ze niet anders dan voelen dat de persoon waarnaar ze kijken echt is en dat maakt ze ongemakkelijk. Ze hebben ook de neiging zich voor te stellen wat er zou gebeuren als ze zich in een soortgelijke situatie zouden bevinden, waardoor het moeilijker wordt om van de film te genieten.

Sommigen zijn gewoon bang om bloed te zien en kunnen er niet tegen...

Volgens een studie hebben mensen die graag naar bloederige films kijken weinig empathie voor anderen en zijn ze meer op zoek naar sensatie.

Sensatiezoekers zijn mensen die van gevaarlijke sporten en attracties houden. Zij hebben een lagere neurale activiteit wanneer zij naar een milde film kijken, maar wanneer zij naar een angstaanjagende en geweld bevattende film kijken, worden hun hersenen extra gevoelig voor zenuwprikkeling.

Zie ook: Verschil tussen de "steekproefverdeling van het steekproefgemiddelde" en het "steekproefgemiddelde" (gedetailleerde analyse) - Alle verschillen

Wat was de goorste film ooit gemaakt?

Er zijn genoeg bloederige films.

Zie ook: Mogelijk en aannemelijk (welke moet ik gebruiken?) - Alle verschillen

Volgens Ranker was de goorste film ooit gemaakt Hostel uit 2005, op de voet gevolgd door The Hills Have Eyes... , en volgens Forbes is Sinister de engste film aller tijden,

Er zijn genoeg verontrustende en vol bloed en geweld zittende gore films. Gore draait om seks en kannibalisme om mensen zoveel mogelijk te shockeren.

Gore films hebben meestal geen echte plot of moraal zoals horrorfilms.

Enkele van de goorste films ooit gemaakt zijn:

 • The Wizard Gore (1970)
 • Hostel (2005)
 • Demons (1985)
 • Zombie (1979)
 • High Tension (2003)
 • Day of The Dead (1985)

Laatste gedachten

Bovenstaande discussie kan als volgt worden samengevat:

 • Gore is het genre horrorfilm dat verontrustende inhoud bevat.
 • Horrorfilms bevatten niet noodzakelijkerwijs bloederige delen.
 • Gore zit vol bloed en gewelddadige scènes.
 • Sommige mensen kijken graag naar bloederige films en anderen niet.
 • Bloederige films hebben geen sterk plot of interessant verhaal.

Wil je meer lezen? Bekijk dan mijn artikel Comparing Emo & Goth: Personalities and Culture.

 • Wat is het verschil tussen heksen, tovenaars en tovenaars?
 • Het verschil tussen TV-MA, Rated R en Unrated
 • Het verschil tussen de Golden Globes & Oscars

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.