Mogelijk en aannemelijk (welke moet ik gebruiken?) - Alle verschillen

 Mogelijk en aannemelijk (welke moet ik gebruiken?) - Alle verschillen

Mary Davis

David kan Goliath verslaan, maar is het aannemelijk? Als dat je verward, ben ik blij dat je op de juiste plaats bent.

Mogelijk en aannemelijk Wij leggen in dit artikel hun verschillen uit, samen met tips voor het juiste gebruik van andere synoniemen.

Als je klaar bent om kennis op te doen, laten we dan beginnen!

Wat is de etymologie van Mogelijk en Plausibel ?

De etymologie van Possible is gedefinieerd als "dat kan". Possible komt van het Latijnse woord poss ibilis, hoewel plausibel kwam van plausibilis . Aan de andere kant is plausibel ontstaan uit een woord dat "verdienen van goedkeuring en applaus" betekent.

Wat is het verschil tussen Mogelijk en Plausibel ?

Beide woorden lijken op elkaar, maar ze hebben verschillende toepassingen. Cambridge Dictionary definieert mogelijk als zijnde in staat om gedaan of bereikt te worden, terwijl aannemelijk betekent redelijk of geloofwaardig.

Mogelijk en aannemelijk hint subtiele verschillende ideeën

Wanneer te gebruiken Mogelijk en Plausibel ?

Gebruik beide woorden in overeenstemming met het begrip dat ze inhouden. Als u hoop wilt geven en wilt zeggen dat een bepaalde gebeurtenis kan plaatsvinden, gebruik dan "mogelijk". Kies echter voor "aannemelijk" als je probeert te zeggen dat iets logisch is.

Als algemene vuistregel geldt mogelijk voor mogelijkheden en gebruiken "aannemelijk" voor redeneringen of verklaringen.

Gebruik mogelijk om een bepaalde mate te bepalen of iets snel te doen. Enkele voorbeelden zijn "zo snel mogelijk", "zo ver mogelijk" en "zo veel mogelijk".

Wees voorzichtig met het beschrijven van mensen als aannemelijk. Hoewel het "redelijk" wordt genoemd, is het een woord dat vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar een persoon die eerlijk lijkt, maar het niet is. Een voorbeeld zou zijn: "Hij is een aannemelijk politicus."

Is Plausibel een synoniem van Mogelijk ?

Plausibel is een synoniem voor mogelijk . Gebruik synoniemen echter zorgvuldig. Ze zijn essentieel omdat ze de communicatie met de lezers verbeteren. Oneigenlijk gebruik leidt echter tot verwarring.

Observeer hoe een zin klinkt als je mogelijk en aannemelijk op een juiste en verkeerde manier met deze tabel:

Correct voorbeeld Verkeerd voorbeeld Uitleg
Het is mogelijk om de examens te halen als je vals speelt. Het is aannemelijk om de examens te halen als je vals speelt. Je hebt een kans om de examens te halen door spieken, naast vele andere variabelen.
Het is mogelijk om je baan op te zeggen en een bedrijf te beginnen, ook al heb je het financieel moeilijk. Het is aannemelijk om je baan op te zeggen en een bedrijf te beginnen ook al heb je het financieel moeilijk. Een paar mensen zijn erin geslaagd hun baan op te zeggen en een bedrijf te beginnen ondanks hun financiële onstabiliteit. Maar dit is waarschijnlijk niet juist of redelijk voor de meeste mensen, aangezien slechts een "paar" erin geslaagd zijn.

Merk op hoe één woord een zin slecht beïnvloedt.

Er zijn nog andere voordelen van het gebruik van synoniemen, maar daarover later meer, samen met het juiste gebruik van synoniemen.

Meer voorbeelden van het gebruik van Mogelijk en Plausibel in een zin

Volgens Science Direct motiveren voorbeelden leerlingen om te leren. Dus hier zijn extra voorbeelden van zinnen die gebruik maken van mogelijk en aannemelijk :

Eerste voorbeeld

 Het is mogelijk dat Angelo nog steeds gelukkig is, ook al heeft hij de wedstrijd verloren, omdat hij mentaal sterk is. 

Deze zin stelt dat Angelo nog steeds gelukkig kan zijn ook al heeft hij niet gewonnen, omdat hij mentaal sterk is.

Met behulp van aannemelijk hier zou impliceren dat Angelo's mentale hardheid redelijk is om gelukkig te zijn ondanks een verlies.

Tweede voorbeeld

 Kan Chris werken ook al is hij ziek? 

Deze vraag is of er een kans is voor Chris om te blijven werken ondanks zijn ziekte. Plausibel is misschien een beter woord in deze vraag om te bepalen hoe Chris kan werken terwijl hij zich niet goed voelt.

Zie ook: "Ik kijk graag naar films" en "Ik kijk graag naar films" (Exploring The Grammar) - All The Differences

Derde voorbeeld

 Richard's zakenplan is aannemelijk. 

Beide mogelijk en aannemelijk zijn geschikt voor deze zin, maar aannemelijk is een betere term om te gebruiken.

Als u mogelijk de zin communiceert dat Richard's business plan mogelijk is, maar waarom is er een mogelijkheid? Het is vaag.

Aan de andere kant geeft de keuze voor plausibel aan dat het businessplan van Richard redelijk is. Het impliceert dat een businessplan werkelijkheid kan worden.

Vierde voorbeeld

 Hij gaf een plausibel excuus waarom hij te laat kwam. 

Zeggen dat hij een mogelijk excuus klinkt als een gok, en het slaat nergens op in deze zin. Het woord aannemelijk toont aan dat hij een aanvaardbare reden had om te rechtvaardigen waarom hij niet op tijd naar de les ging.

Andere synoniemen van Mogelijk

 • Haalbaar
 • Levensvatbaar
 • Bereikbaar
 • Binnen bereik
 • Beheersbaar
 • Doebaar

Antoniemen van Mogelijk

 • Onrealistisch
 • Onhaalbaar
 • Onwaarschijnlijk
 • Vergezocht
 • Onwaarschijnlijk
 • Onwaarschijnlijk

Hoe synoniemen te gebruiken zoals Mogelijk en Plausibel Juist?

Controleer de betekenis achter een synoniem voordat u het gebruikt Vraag jezelf af: "Wil ik zeggen dat er een kans is dat hij wint? Of kan ik beter laten doorschemeren dat zijn vaardigheden zijn kansen om te winnen vergroten?"

Maak er een gewoonte van om een soortgelijke vraag te stellen voor elk synoniem dat je gebruikt. Als je deze gewoonte eenmaal hebt ingesteld, word je een betere schrijver.

Om dit concept te benadrukken, let op de twee zinnen:

Zin Woord Definitie Uitleg
Hij is al 30 jaar oud, maar ziet het leven nog steeds jeugdig in. Jeugdig Om jong en krachtig te zijn Het heeft een uitstekende implicatie voor de 30-jarige man.
Hij is al 30 jaar oud, maar nog steeds kinderachtig. Kinderachtig Zich misdragen of onvolwassen gedragen Het suggereert het idee dat hij al volwassen is en toch niet zo leeft.

Vergelijk beide zinnen en bepaal welke beter is.

Gebruik synoniemen, maar gebruik ze goed.

Drie voordelen van het gebruik van synoniemen zoals Mogelijk en Plausibel

1. Je wordt expressiever. Woorden worden gebruikt in overeenstemming met hun nut, zoals een tijdje geleden al werd gezegd. "Je hebt een goed gezicht" klinkt niet goed in vergelijking met "Je hebt een mooi gezicht." Emoties worden levendig als je synoniemen gebruikt in plaats van herhaaldelijk hetzelfde woord te gebruiken.

2. Je wordt boeiender. Als je impactvolle woorden gebruikt, trek je de aandacht van de lezers. Het beste aan het gebruik van synoniemen is het vermijden van herhalende woorden. Het voorkomt dat woorden hun waarde verliezen, wat verklaart waarom het je lezers boeit.

3. Je wordt meer connotatief - Laat lezers voelen wanneer ze een bepaalde tekst lezen. Met synoniemen kun je lezers een specifieke emotie laten voelen - kijk nog eens naar de vorige tabel ter referentie.

Gebruik een thesaurus om al deze voordelen te plukken. Ze helpen je je woordenschat te vergroten omdat ze talloze synoniemen bevatten. Om meer uit te leggen over thesaurussen, is hier een video over vier redenen waarom je ze zou moeten gebruiken:

Vier redenen om een thesaurus te gebruiken

Laatste gedachten

Kies mogelijk als je wilt zeggen dat er een mogelijkheid is, maar je kiest voor... aannemelijk om te verwijzen naar rationaliteit. Beide woorden zijn synoniem voor elkaar. Het is echter een must om te begrijpen hoe je dergelijke woorden goed gebruikt. Onthoud, ze zijn gelijk, niet hetzelfde.

Wanneer u een synoniem verkeerd gebruikt, verandert het hele idee van een zin, u wilt misschien iets goeds suggereren. Toch kan één vervanging de zin negatieve emoties bij de lezers teweegbrengen - het vervangen van jeugdige met kinderachtig is een toonbeeld.

Wees voorzichtig wanneer u aannemelijk omdat het de bedoeling van je zin kan veranderen. Ondanks dat het als redelijk is gedefinieerd, aannemelijk wordt ook gebruikt om te verwijzen naar iemand die fraudeert. Mogelijk Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ga zo snel mogelijk naar huis" om iemand te vertellen dat hij onmiddellijk naar huis moet gaan.

Tot slot, synoniemen als mogelijk en aannemelijk zijn nuttig bij het schrijven, maar er ontstaat verwarring als synoniemen verkeerd worden gebruikt.

Zie ook: Chidori VS Raikiri: Het verschil ertussen - Alle verschillen

Klik hier om de webversie van dit artikel te bekijken.

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.