Wat is het verschil tussen INFJ en ISFJ? (Vergelijking) - Alle Verschillen

 Wat is het verschil tussen INFJ en ISFJ? (Vergelijking) - Alle Verschillen

Mary Davis

Als het gaat om het definiëren van persoonlijkheden, worden we vaak in twee hokjes geplaatst - extravert en introvert. De realiteit is dat de persoonlijkheden en karaktereigenschappen van mensen verder kunnen worden bepaald op basis van hoe zij omgaan met situaties en de wereld bekijken.

Zie ook: Slang VS Slang: Zijn ze dezelfde soort? - Alle verschillen

Vergeleken met de INFJ is de ISFJ pragmatischer en praktischer. Een normale ISFJ reageert en anticipeert met meer gezond verstand. De ISFJ wil beproefde manieren. Planning en organisatie zijn voor ISFJ's sterker dan voor INFJ's.

De INFJ is creatiever. INFJ's staan meer open voor verandering dan ISFJ's, ook al verzetten beiden zich er vaak tegen. Terwijl de ISFJ zich ertegen verzet, verlangt de INFJ naar meer nieuwigheid en afwisseling. De INFJ komt graag met originele oplossingen.

INFJ vs. ISFJ

ISFJ's zijn meer detailgericht dan INFJ's, die altijd met hun hoofd in de wolken lopen.

Nou, net als ISFJ is INFJ een persoonlijkheidstype in de categorie introvert. Maar je kunt niet zomaar zeggen dat een ISFJ of INFJ verlegen is en het daarbij laten. Er zit meer achter het verhaal van ISFJ versus INFJ.

Laten we eens nader bekijken wat deze twee persoonlijkheidstypes definieert, hoe ze op elkaar lijken, en vooral - wat ze verschillend maakt.

Wat is de ISFJ persoonlijkheid?

ISFJ wordt afgekort als Introvert, Sensing, Feeling en Judging. Mensen met deze eigenschap zijn vaak verantwoordelijk, gereserveerd en goedhartig. Maar liefst 14% van de bevolking past in dit type. Als introvert is men meestal stil.

Sensing betekent dat je de voorkeur geeft aan specifieke en logische informatie en weinig tijd hebt voor theorieën. Feeling betekent dat je persoonlijke redeneringen verkiest boven objectieve informatie.

Het oordelend element betekent dat u dingen goed plant. Deze mensen hebben ook de neiging zeer nuchter en betrouwbaar te zijn. Ze hebben een hekel aan ruzies of conflicten, omdat ze ook de neiging hebben attent en goedhartig te zijn. Een ISFJ zou kunnen bijhouden hoe vaak u blauw droeg, terwijl een INFJ misschien noteert hoe u zich gedraagt als u dat doet.

Verschillende mensen hebben verschillende persoonlijkheidstypes.

Als u zich afvraagt welk persoonlijkheidstype het beste past bij ISFJ's? Dan worden de beste ISFJ-matches gezien als degenen die het persoonlijkheidstype ESFJ, ISFP of ISTJ hebben. Deze bewering wordt ondersteund door de complementaire functies (introverte versus extraverte zintuigen), waardoor beide echtgenoten het beste uit hun respectieve zwakheden kunnen halen.

Belangrijke ISFJ-kwaliteiten

De primaire kenmerken van dit persoonlijkheidstype worden hieronder opgesomd:

 • Ze letten op, maar onderdrukken vaak hun emoties.
 • Ze zijn bruikbaar.
 • Het zijn gewoontedieren.

Wat is de INFJ persoonlijkheid?

INFJ staat voor Introvert, Intuïtief, Feeling en Judging. Net als ISFJ is een INFJ-persoonlijkheid een stille introvert. Door hun intuïtie geven ze de voorkeur aan abstracte ideeën, zodat het gemakkelijker is zich te concentreren op de grote lijnen in plaats van op de kleine details. Ze willen zo snel mogelijk beslissingen nemen en leggen de nadruk op persoonlijke belangen boven objectieve redeneringen.

INFJ's kijken altijd vooruit naar de toekomst en hechten veel waarde aan diepgaande en hechte relaties. Door hun liefde voor abstracte ideeën denken ze na over de betekenis achter dingen en handelingen. Ikzelf denk altijd na over het belang van het leven en hoe het leven er over 20, 50 of 100 jaar uit kan zien. INFJ's zijn ook vaak zeer creatief en privé.

Zie ook: Manhua Manga vs. Manhwa (Gemakkelijk Uitgelegd) - Alle Verschillen

Met een goed ontwikkelde intuïtie zien INFJ's meer mogelijkheden dan ISFJ's, die gericht zijn op wat er hier en nu gebeurt. Hoewel ISFJ's beter zijn in plannen dan INFJ's, zullen de twee soorten focus logisch verschillen.

 • De ISFJ geeft voorrang aan het huidige moment, terwijl de INFJ aan de toekomst denkt.
 • De INFJ denkt op lange termijn, terwijl de ISFJ alleen rekening houdt met eisen op korte termijn.
 • De ISFJ concentreert zich op details en de INFJ ziet het grote geheel.
 • Terwijl de ISFJ nauwkeurig en gedetailleerd is, heeft de INFJ de neiging belangrijke nuances te verdoezelen.

Wat hebben INFJ- en ISFJ-persoonlijkheden gemeen?

ISFJ's lijken op INFJ's in die zin dat ze ook enkele goede vrienden hebben in plaats van een grote sociale kring. ISFJ's zijn, net als INFJ's, gericht op het helpen van anderen en bevinden zich vaak in een helpende rol. INFJ's en ISFJ's zijn empathische mensen die ernaar streven beslissingen te nemen die de wereld helpen maken of redden.

Zowel ISFJ's als INFJ's zijn beter in het zich concentreren op één taak of project tegelijk dan in het rondspringen van project naar project (succesvol multitasken kan voor beide types moeilijk zijn).

INFJ's zijn ook zeer creatief

Hoe onderscheid maken tussen INFJ en ISFJ

ISFJ's en INFJ's zijn gevoelige mensen die de neiging hebben om dingen persoonlijk op te vatten, vooral als ISFJ's het gevoel hebben dat hun waarden worden aangevallen. Simpel gezegd kunnen ISFJ's hun gevoelens verbergen, terwijl INFJ's hun hart op de tong dragen. INFJ's zijn meestal gevoelige, creatieve types, dus het kan onmogelijk zijn om hun gevoelens te verbergen, zelfs als ze er niet verbaal over zijn.

Bepalen of u een INFJ of een ISFJ bent, kan lastig zijn, omdat beide persoonlijkheidstypen de neiging hebben om introversie en oordeel te begunstigen en ondersteunende en tertiaire functies delen. ISFJ's en INFJ's zijn meelevende types met een aanzienlijke empathiedrempel.

Behalve dat ze introvert zijn, gedragen de persoonlijkheden INFJ en ISFJ zich ook heel anders.

INFJ vs ISFJ - 4 manieren om gemakkelijk het verschil tussen hen te zien

Verschillen tussen INFJ en ISFJ

INFJ Persoonlijkheidstype ISFJ Persoonlijkheidstype
Waarneming en intuïtie De primaire of meest gespierde cognitieve functie van de INFJ is Introverte Intuïtie (Ni). De primaire functie van de ISFJ is Introverte Perceptie (Si).
Omgaan met mensen INFJ's zijn eerder eenlingen die hun goede vrienden minder vaak zien. Als het op mensen aankomt, stelt het ISFJ-persoonlijkheidstype altijd anderen voorop, en verbergt het vaak zijn gevoelens. ISFJ's gaan vaker met mensen om. Met andere woorden, ISFJ's kunnen kleine vriendenkringen hebben waarmee ze omgaan.
Omgaan met verandering INFJ's accepteren dergelijke uitdagingen meestal beter. Hoewel beide types over het algemeen bestand zijn tegen verandering, is het voor ISFJ's moeilijk om met verandering om te gaan.
Problemen oplossen De INFJ lost problemen graag creatief op. De ISFJ houdt liever vast aan meer logische methoden.
Kijken naar het verleden vs. de toekomst INFJ's zijn minder geneigd tot nostalgie (hoewel het van tijd tot tijd kan opduiken) en zijn minder geneigd om ervaringen uit het verleden zo nauwkeurig na te spelen als ISFJ's. ISFJ's kunnen meer naar het verleden en het heden kijken dan INFJ's. Ondanks hun behoefte aan structuur vertonen ze verschillende schema's en verlangens die hun dagelijks leven vormgeven.

Verschillen tussen INFJ en ISFJ

Laatste gedachten

 • De ISFJ en INFJ zijn beide meelevende types met een immense drempel voor empathie, en hoewel je ze "mensen"-personen zou kunnen noemen, maken de verschillen tussen hen het gemakkelijk om uit te maken welk type welk is.
 • ISFJ's kijken misschien meer naar het verleden en het heden dan INFJ's, en beide types vertonen, ondanks hun behoefte aan structuur, verschillende schema's en verlangens die hun dagelijks leven bepalen.
 • Gevoel en intuïtie spelen de belangrijkste rol in de verschillen tussen ISFJ's en INFJ's, dus als je eenmaal weet hoe je deze eigenschappen kunt herkennen, zul je gemakkelijker kunnen onderscheiden wie wie is.
 • ISFJ's zijn realistischer en nuttiger. INFJ's staan meer open voor verandering dan ISFJ's.

Verwante artikelen

Mitsubishi Lancer vs. Lancer Evolution (uitgelegd)

Crypto vs. DAO (verschil uitgelegd)

Almachtig, Alwetend, En Alomtegenwoordig (Alles)

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.