Is er een groot verschil tussen 3200MHz en 3600MHz voor RAM? (Down The Memory Lane) - Alle Verschillen

 Is er een groot verschil tussen 3200MHz en 3600MHz voor RAM? (Down The Memory Lane) - Alle Verschillen

Mary Davis

Het hoofdgeheugen van uw computer, waar gegevens worden opgeslagen, staat bekend als het RAM-geheugen (random access memory). Het RAM-geheugen is noodzakelijk voor uw computer om programma's mogelijk te maken en belangrijke informatie op te slaan.

Zie ook: Wat is het verschil tussen biologie en scheikunde? - Alle Verschillen

Aangezien hoofdgeheugen gegevens tijdelijk opslaat, zijn SSD's ook goede opties voor de permanente opslag van gegevens. In tegenstelling tot RAM, hoeven SSD's niet op het moederbord te worden geïnstalleerd.

Zie ook: Wat is het verschil tussen "Arigato" en "Arigato Gozaimasu"? (Verrassend) - Alle Verschillen

Toch zijn de prestaties van uw computer voornamelijk afhankelijk van de grootte en de snelheid van het RAM-geheugen. Hoe groter de grootte en de snelheid van het RAM-geheugen, hoe efficiënter uw gadget zal werken.

U weet waarschijnlijk dat niet alle computers in staat zijn om games soepel te draaien en efficiënt te bewerken. Dat komt door de tragere snelheid van het RAM-geheugen. Maar ook andere specificaties spelen hierbij een grote rol.

Wat betreft de verschillen tussen de verschillende snelheden van het RAM, kan het moeilijk zijn om te kiezen tussen 3200 MHz en 3600 MHz.

Er is geen groot verschil tussen 3200 MHz en 3600 MHz RAM. Het is duidelijk dat 3600 MHz RAM sneller is in termen van snelheid (frequentie). Hoewel dit getal alleen geen garantie is voor de prestaties die u zoekt.

Interessant genoeg zijn er naast snelheid nog andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het kopen van RAM.

Dus, als u geïnteresseerd bent in het kennen van de ins en outs van geheugensnelheid voordat u uw computer opwaardeert, kan dit artikel u behoeden voor de onvermijdelijke teleurstelling en het verlies van geld. Laten we er eens in duiken!

Snelheid van RAM

Er bestaat een mythe dat de grotere snelheid van RAM de dingen beter doet werken, maar de werkelijkheid is anders.

De frequentie van een RAM in MHz is geen echte indicator van hoe snel een processor zal werken. De CAS-latentie is even essentieel als de snelheid van het RAM.

Klokcyclus

Een klokcyclus meet hoe lang het duurt voordat het geheugen klaar is om een nieuwe reeks commando's te verzenden.

De kloksnelheid kan u alleen vertellen hoeveel gegevens uw RAM kan verzenden of ontvangen, maar zegt niets over de vertraging van de uit te voeren bewerkingen.

Wat zit er in een pc-behuizing?

Latency

Latency wordt omschreven als de tijd die een commando nodig heeft om gegevens op het scherm te tonen.

Latency = Totaal aantal klokcycli × klokcyclustijd

Uw systeem presteert beter met een lagere latentie. Stel dat twee modules dezelfde snelheid hebben, maar dat de latenties in beide gevallen verschillen. U zult nu betere prestaties hebben met de module met de lagere latentie.

Een combinatie van hoge snelheid en lage latentie is vaak een betere investering.

Verschil tussen 3200 MT/s RAM en 3600 MT/s RAM

Het feit dat het hoofdgeheugen het meest essentiële onderdeel van een processor is, betekent dat geheugenupgrades meestal de prioriteit zijn voor gamers en professionele bewerkers.

3200 MT/s of 3600 MT/s - u kunt zich afvragen welke datasnelheid goed presteert.

Het lijkt erop dat 3600 MT/s (1800 MHz) sneller geheugen is dan 3200 MT/s (1600 MHz), maar ik kan u vertellen dat dit niet het geval is.

Aangezien latentie even cruciaal is als snelheid, moet u met deze factor rekening houden bij het upgraden.

Dit is hoeveel vertraging beide RAM-snelheden hebben:

  • 3200 MT/s komt met CL16
  • 3600 MT/s komt met CL18

Als we kijken naar de eerste combinatie van snelheid en latentie, is het duidelijk dat er sprake is van een lagere snelheid en een betere latentie (lager), terwijl de andere combinatie een hogere snelheid en hogere latentie heeft. Vermeldenswaard is dat de tweede combinatie net zo goed werkt als de eerste.

Als u op zoek bent naar de hoogste geheugensnelheid voor een betaalbare prijs, dan is 3200 MT/s de beste optie.

Hier is een vergelijking tussen de 3200 MHz kits en de 3600 MHz kits.

3600MHz vs. 3200MHz

Verschil tussen MHz- en Megatransfers

Het is gebruikelijk dat mensen naar de snelheid van het geheugen verwijzen in megahertz in plaats van mega-overdrachten.

Een 3600 MT/s DDR4 draait op een frequentie van 1800 MHz. In tegenstelling tot de frequentie in MHz staat MT/s voor het aantal daadwerkelijke overdrachten.

Deze waarde wordt vervolgens met twee vermenigvuldigd, omdat de gegevens twee keer per klokcyclus worden overgedragen. In plaats van megahertz-snelheid is het 3600 mega-overdrachten per seconde. Daarom ziet u de RAM-frequentie op de helft van de snelheid in de bio van het RAM. Dit betekent dat uw 3600-kits de gegevens op 1800 MHz verwerken.

Hz is de meeteenheid voor het aantal klokcycli per seconde.

Wat is DDR?

DDR betekent een dubbele datasnelheid.

RAM van dit type is vluchtig en draagt twee keer per klokcyclus gegevens over. DDR RAM is geëvolueerd van DDR2 naar DDR3, van DDR4 naar DDR5, en u kunt verwachten dat DDR5 mainstream wordt.

DDR RAM heeft een hogere snelheid dan SDR (single data rate).

Meerdere RAM's op het moederbord

Wat is beter: DDR4 of DDR5?

Als u op zoek bent naar een budgetvriendelijke optie zonder verlies van processorprestaties, is DDR4 misschien het overwegen waard.

U weet waarschijnlijk dat nieuwe generaties RAM in prijs omhoog schieten voordat ze mainstream worden. Dit is precies het geval met DDR5 (de laatste generatie RAM).

DDR4-geheugen wordt aanbevolen voor wie op zoek is naar snelle snelheid en lage latentie tegen een lage prijs.

Intel CPU en moederbord

Een van de grootste problemen bij het upgraden naar DDR5 is dat het alleen compatibel is met processoren uit de Intel 12e generatie en AMD Ryzen 7000-serie. U moet ook een DDR5-moederbord installeren om deze generatie geheugen te kunnen gebruiken.

Anderzijds is DDR4 compatibel met Ryzen, Skylake en Intel-chips.

Als we kijken naar Intel Core-laptopprocessoren, ondersteunt alleen de 12e generatie Intel Core i9 geheugen tot DDR5 4800 MT/s, terwijl oudere Intel-generaties compatibel zijn met DDR4-geheugensnelheid.

Houd er rekening mee dat u voor een upgrade naar DDR5 RAM twee keer zoveel moet betalen als voor DDR4 RAM. U moet ook het moederbord upgraden om DDR5 RAM te kunnen gebruiken, wat een extra uitgave is.

Beste RAM voor gamers

RAM-opties Datasnelheid (MT/s) Cyclusvertraging Spanning Geheugengrootte
Team Xtreem ARGB DDR4-3600MHz RAM 3600 14 1.45v 2 x 8 GB
Corsair's Dominator Platinum DDR4-3200 3200 16 1.2v 2 x 16 GB
G.Skill DDR4-4400 4400 17 & 19 1.50v 2 x 16 GB
Samsung DDR5-4800 4800 40 1.1v 2 x 16 GB

Beste RAM-opties voor gamers

Conclusie

  • Als de 3600 kit 18 latency heeft en de 3200 kit 16 latency, dan zullen 3200 MT/s en 3600 MT/s op dezelfde manier presteren.
  • Wanneer beide RAM-snelheden dezelfde latentie hebben, zal de hogere RAM-snelheid zeker een goede keuze zijn.
  • Beide RAM-kits vallen onder DDR4. DDR betekent een dubbele datasnelheid (voor elke cyclus zijn er twee overdrachten in DDR).
  • Hoewel de 3600 MHz RAM sneller is in termen van snelheid (frequentie) dan 3200 MHz, garandeert dit niet de prestaties die u misschien zoekt. U moet ook rekening houden met de algemene computerspecificaties en andere factoren.

    Mary Davis

    Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.