Autisme of verlegenheid? (Ken het verschil) - Alle Verschillen

 Autisme of verlegenheid? (Ken het verschil) - Alle Verschillen

Mary Davis

Bij stoornissen denken velen aan psychische aandoeningen zoals bipolaire stoornis of schizofrenie. Maar sommige ernstige sociale stoornissen treffen wereldwijd miljoenen mensen.

Stoornissen zoals autisme en persoonlijkheidstrekken zoals verlegenheid kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan, vooral als je er niet aan gewend bent. Moeilijkheden met sociale interacties en communicatie kenmerken beide stoornissen, maar deskundigen geloven dat er belangrijke verschillen zijn tussen de twee aandoeningen.

Het belangrijkste verschil tussen autisme en verlegenheid is dat autisme een bredere aandoening is die een reeks stoornissen omvat. Verlegenheid daarentegen is een meer specifieke persoonlijkheidstrek die optreedt wanneer personen overweldigd en ongemakkelijk worden in sociale situaties.

Bovendien wordt autisme veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren, terwijl verlegenheid het gevolg kan zijn van een probleem met de socialisatie in het vroege leven.

Laten we deze twee terminologieën en hun verschillen in detail bespreken.

Wat is autisme?

Autisme is een neurologische stoornis die iemands vermogen tot communicatie en interactie met anderen belemmert. Het manifesteert zich meestal in de vroege kinderjaren, hoewel het op elk moment van de ontwikkeling kan optreden.

De autist ziet de dingen anders.

De symptomen kunnen sterk variëren van persoon tot persoon en omvatten meestal problemen in..:

 • Sociale interactie,
 • Verbale en non-verbale communicatie,
 • En repeterende activiteiten of rituelen.

Er is geen uniforme aanpak voor de behandeling van autisme, maar veel strategieën kunnen mensen helpen hun functioneren te verbeteren.

Zie ook: Wat is het verschil tussen Wakaranai en Shiranai in het Japans? (Feiten) - Alle Verschillen

Sommige mensen hebben gespecialiseerde therapie nodig of hulp bij dagelijkse taken zoals boodschappen doen of medicijnen innemen. Anderen hebben alleen toezicht en ondersteuning nodig.

Naarmate u meer over autisme te weten komt, leert u dat het niet om een specifieke aandoening gaat, maar om een groep aandoeningen met gemeenschappelijke kenmerken. Hoewel er geen bekende oorzaak voor autisme is, werken wetenschappers er hard aan om te ontdekken wat de oorzaak kan zijn en hoe we het het beste kunnen aanpakken.

In de tussentijd heeft iedereen die door autisme wordt getroffen op de een of andere manier uw medeleven en steun nodig.

Wat is verlegenheid?

Verlegenheid is een gevoel van ongemak en angst in sociale situaties. Het kan ervoor zorgen dat mensen zich ongemakkelijk, nerveus en geïsoleerd voelen. Gevoelens van verlegenheid, zelfbewustzijn en minderwaardigheid gaan er vaak mee gepaard.

Verlegen mensen verschuilen zich vaak achter de veiligheid van hun beschermers.

Verlegenheid is meer dan alleen maar introvert zijn. Er zijn verschillende soorten verlegenheid, en elk heeft zijn eigenaardigheden en symptomen.

Het gegeneraliseerde type

Dit type verlegenheid komt het meest voor. Mensen die onder deze categorie vallen, voelen zich ongemakkelijk in bijna alle sociale omgevingen, hoe vertrouwd ze ook zijn met de persoon of de situatie. Zij kunnen zich te angstig of te gespannen voelen om te spreken of volledig deel te nemen aan gesprekken.

Het type sociale angststoornis

Deze vorm van verlegenheid wordt gekenmerkt door intense angst om nieuwe mensen te ontmoeten of in het openbaar te spreken.

De persoon kan buikpijn ervaren wanneer hij bijvoorbeeld probeert openbare examens af te leggen of toespraken te houden - iets dat niet iedereen met een sociale angststoornis overkomt, maar wel een veel voorkomend symptoom is voor degenen die met deze vorm van verlegenheid worstelen.

Het Prestatie Angst Type

Prestatie angst is een andere vorm van verlegenheid die zeer slopend kan zijn. Mensen die lijden aan podiumangst voelen zich zo angstig voor een grote toespraak of presentatie dat ze bevriezen en hun gedachten niet coherent onder woorden kunnen brengen.

Verlegenheid vs Autisme: ken het verschil

Verlegenheid is een algemeen bekend persoonlijkheidskenmerk waarbij personen zich ongemakkelijk of teruggetrokken voelen in sociale situaties. Een autismespectrumstoornis daarentegen beïnvloedt de communicatie en sociale interacties.

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen autisme en verlegenheid:

 • Een van de belangrijkste verschillen is dat moeilijkheden met sociale communicatie en interactie kenmerkend zijn voor autisme. Verlegenheid daarentegen is typisch een gevoel of neiging om ongemakkelijk of angstig te zijn in sociale situaties.
 • Autisme leidt ook vaak tot repetitief gedrag, waardoor het moeilijk is om nieuwe mensen te ontmoeten of vrienden te maken. Aan de andere kant hebben veel verlegen mensen nooit problemen gehad om met anderen te communiceren; zij voelen zich meer op hun gemak in een privéomgeving.
 • Mensen met autisme kunnen moeite hebben met het lezen van non-verbale signalen, waardoor ze meer tijd alleen doorbrengen dan anderen van hun leeftijd.
 • Autisme wordt geassocieerd met repetitief gedrag en beperkende interesses, terwijl verlegenheid vaak inhoudt dat men zich zeer ongemakkelijk voelt in sociale situaties.
 • Autisme leidt meestal tot ernstige beperkingen in sociale en communicatieve vaardigheden, terwijl verlegenheid kan leiden tot momenten van onhandigheid maar geen schade aan het algemene functioneren.
 • Terwijl verlegenheid meestal de hele kindertijd duurt, kunnen de symptomen van autisme na verloop van tijd verbeteren of uiteindelijk verdwijnen.

Hier is een tabel met de vergelijking tussen deze twee persoonlijkheidsstoornissen.

Verlegenheid Autisme
Het kan een sociale stoornis zijn. Het is een neurologische aandoening.
Ongemakkelijk in onbekende sociale omgevingen en sociale interacties Moeite met sociale interactie en communicatie
Het kan in elke levensfase voorkomen. Het ontwikkelt zich op jonge leeftijd, maar verbetert met de tijd.
Je ziet geen obsessief of repetitief gedrag bij een verlegen persoon. Het gaat om bepaald repetitief gedrag.
Een tabel met verschillen tussen verlegenheid en autisme.

Hier is een videoclip die het verschil uitlegt tussen verlegenheid en autisme.

Wat is het verschil tussen autisme en verlegenheid?

Kan Autisme worden verward met Introversie?

Er is een algemene misvatting dat autisme gewoon een andere vorm van introversie is.

Sommige mensen met autisme kunnen moeite hebben met sociale interactie, maar dit betekent niet dat ze verlegen of asociaal zijn. Ze kunnen meer gericht zijn op hun eigen behoeften en interesses dan anderen, waardoor ze voor sommige mensen introvert lijken.

Zie ook: Manor vs. Mansion vs. House (verschillen) - All The Differences

Autistische mensen kunnen heel goed informatie begrijpen en verwerken, maar ze kunnen het moeilijk vinden om hun gedachten en gevoelens aan andere mensen over te brengen. Daardoor kunnen ze afstandelijk of afstandelijk overkomen bij mensen die niet vertrouwd zijn met autisme.

Maar dat betekent niet dat ze van nature introvert zijn.

Hoe weet je of je een beetje autistisch bent?

Er is niet één manier om te weten of je een beetje autistisch bent, want de aandoening is zeer persoonlijk en meestal subjectief. Enkele aanwijzingen die kunnen wijzen op autisme zijn echter problemen met sociale interactie, een sterke focus op details of nauwkeurigheid, en repetitief gedrag of interesses.

Mensen verwarren autisme vaak met verlegenheid.

Maar als je ooit het gevoel hebt dat je autistisch zou kunnen zijn, zijn hier een paar dingen om over na te denken:

 1. Zijn uw sociale interacties anders dan die van de gemiddelde persoon? Is het moeilijker voor u om u aan anderen te hechten, of blijft u liever geïsoleerd?
 2. Zijn uw gedachten en ideeën willekeuriger of eenzamer? Bent u geobsedeerd door bepaalde onderwerpen of hebt u moeite om u op iets anders te concentreren?
 3. Bent u gevoeliger dan andere mensen? Hebt u meer last van fysieke sensaties (zoals aanraken) dan anderen? Of voelen extreme temperaturen als een aanval op uw zintuigen?
 4. Zijn er specifieke gebieden in uw leven waar autisme u het meest beïnvloedt? Misschien is het in het onderwijs, waar wiskundevergelijkingen te moeilijk voor u lijken of woorden u in verwarring brengen; in artistieke inspanningen, waar tekeningen of schilderijen uren in plaats van minuten in beslag nemen; of in relaties, waar communicatie moeilijk of zelfs onbestaande kan zijn.

Hoe wordt je getest op autisme?

Er is niet één test om autisme te diagnosticeren, en geen enkele methode is 100% accuraat. Een paar tests kunnen artsen echter helpen beoordelen of een kind mogelijk autisme heeft.

Sommige tests omvatten screeninginstrumenten zoals de Autisme Quotiënt (AQ) en de Childhood Autism Rating Scale-Revised (CARS-R). Andere diagnostische instrumenten kunnen nodig zijn, afhankelijk van de specifieke tekenen en symptomen die bij een kind worden opgemerkt.

Enkele veelgebruikte methoden om autisme te beoordelen zijn neuropsychologische tests, beeldvormingsstudies van de hersenen en genetische tests.

Laatste gedachten

 • Autisme is een aandoening die invloed heeft op de manier waarop iemand communiceert en met anderen omgaat; verlegenheid daarentegen is een persoonlijkheidstrek die wordt gekenmerkt door angst en vrees in sociale situaties.
 • Autisten ervaren vaak repetitief gedrag of obsessies, zoals het op een rij zetten van voorwerpen of het tellen van objecten. Verlegenheid daarentegen verwijst over het algemeen naar iemands algemene neiging tot sociale vermijding in plaats van specifieke gedragspatronen.
 • Autistische kinderen kunnen ook een verhoogde gevoeligheid vertonen voor bepaalde geluiden of beelden.
 • Tegelijkertijd kunnen verlegen personen het moeilijk vinden om voor mensen te spreken uit angst zichzelf in verlegenheid te brengen.
 • Autisme is een ontwikkelingsstoornis die meestal in de vroege kindertijd of adolescentie optreedt. Verlegenheid kan op elke leeftijd voorkomen en kan in ernst variëren van persoon tot persoon.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.