Kraanvogels vs. Reigers vs. Ooievaars (vergelijking) - Alle verschillen

 Kraanvogels vs. Reigers vs. Ooievaars (vergelijking) - Alle verschillen

Mary Davis

Het is heel gemakkelijk om dieren die er bijna hetzelfde uitzien te verwarren. Vaak kan het menselijk oog onbedoeld kleine details negeren die helpen het ene ding van het andere te onderscheiden.

Kraanvogels, reigers en ooievaars zijn zeer intrigerende vogels. Het zijn allemaal grote vogels met lange snavels, poten en lange nekken. Daarom is het gemakkelijk om ze op het eerste gezicht met elkaar te verwarren.

Ze hebben echter vele kenmerken die hen helpen onderscheiden. Ze verschillen in structuur, vlucht en andere kenmerken die uniek zijn voor elk. Ze hebben zelfs kleine verschillen in hun uiterlijk als je goed kijkt.

Als jij iemand bent die graag wil weten hoe je deze vogels van elkaar kunt onderscheiden, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel bespreek ik alle verschillen tussen de kraanvogels, reigers en ooievaars.

Dus laten we maar meteen beginnen!

Zijn kraanvogels hetzelfde als ooievaars?

Een ooievaar en een kraanvogel zijn allebei grote vogels. Ze hebben echter ook veel verschillen qua uiterlijk en andere aspecten. Hoewel ze op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde.

Het zijn beide zeer diverse vogels, maar ze verschillen niet veel in aantal. Ooievaars hebben 19 soorten over de hele wereld, terwijl kraanvogels slechts 15 soorten hebben.

Kraanvogels worden beschouwd als opportunistische omnivoren. Dit komt omdat ze het vermogen hebben om hun dieet aan te passen aan situaties die zijn gebaseerd op de beschikbaarheid van voedsel en energie. Anderzijds staan ooievaars bekend als carnivoren.

Bovendien hebben ze ook verschillen in waar ze hun nesten bouwen. Ooievaars bouwen hun nesten op grote bomen en rots richels. Dus eigenlijk willen ze hun nestelen op een hoger platform .

Overwegende dat Kranen bouwen hun nesten meestal in ondiep water. Dat betekent dus dat ze op lagere platforms willen leven.

Bovendien leven ooievaars liever in een meer droge habitat. Terwijl kraanvogels graag op of in de buurt van land met water leven, zijn ze uiterst vocaal en zul je ze vaak horen tsjirpen. Ooievaars zijn daarentegen volledig zwijgzaam.

Ooievaars worden beschouwd als trekvogels die graag lange afstanden afleggen. Anderzijds kunnen kraanvogels zowel trek- als niet-migrerend.

De kraanvogels staan bekend als een van de hoogste vliegende vogels. Ooievaars worden echter niet tot de hoogste vogels gerekend.

Kijk eens naar deze tabel die onderscheid maakt tussen een ooievaar en een kraanvogel:

Kranen Ooievaars
Lichter en groter dan ooievaars Groter maar korter dan kranen
Omnivoren - veranderen van dieet op basis van beschikbaarheid Carnivoren - geven de voorkeur aan hetzelfde dieet
Kortere snavels Grotere snavels
Geen zwemvliezen Hebben licht gespleten tenen
4 genres en 15 soorten over de hele wereld 6 genres en 19 soorten over de hele wereld

Ik hoop dat dit je helpt om ze uit elkaar te houden!

Zie ook: Wat is het verschil tussen een wasbordje en een sixpack? - Alle Verschillen

Is een kraanvogel anders dan een reiger?

Ja, kraanvogels en reigers zijn twee verschillende vogels. Het zijn twee van de meest verwarde vogels. Dat komt omdat het allebei watervogels zijn, die qua uiterlijk erg op elkaar lijken en dat maakt het moeilijk om ze van elkaar te onderscheiden.

Ze hebben echter wel een paar verschillen en als je deze verschillen kent, kun je de vogels correct identificeren.

Beide vogels behoren tot twee verschillende families en hebben ook verschillende sociale gedragingen.

Kraanvogels behoren tot de familie van de Gruidae. Deze familie telt 15 soorten over de hele wereld, waarvan er twee inheems zijn in Noord-Amerika: de kuifkraanvogel en de zandhoender.

Anderzijds behoren reigers tot de familie van de Ardeidae. Er zijn verschillende soorten reigers in Noord-Amerika, waaronder de grote blauwe reiger, de kleine blauwe reiger, de groene reiger, de geelkruinige nachtreiger en de zwartkruinige nachtreiger.

Kraanvogels zijn uiterst zeldzame vogels. slechts ongeveer 220 kraanvogels in het wild leven en hetzelfde aantal in gevangenschap. De wilde kraanvogels zijn erg kieskeurig over hun habitat.

In de zomer leven ze bijvoorbeeld in de moerassen van Canada's Good Buffalo National Park en in de winter aan de Golfkust van het Aransas National Wildlife Refuge in Texas. Anderzijds leven kraanvogels in gevangenschap 's zomers in Wisconsin en 's winters op de Kissimmee Prairie.

Reigers komen voor in de hele VS, Mexico en Canada. Verschillende soorten reigers leven in verschillende soorten habitats. De grote witte reiger komt bijvoorbeeld alleen voor in Zuid-Florida.

Kortom, ja een kraanvogel is heel anders dan een reiger!

Een paar kraanvogels in een koude omgeving.

Hoe herken je een kraanvogel van een reiger?

Hoewel ze er allebei vrij gelijkaardig uitzien, hebben ze toch veel fysieke verschillen die hen helpen onderscheiden. Beide vogels zijn over het algemeen groot, maar ze hebben toch verschillen in grootte.

De wordt beschouwd als de grootste vogel in Noord-Amerika. Hij is 52 centimeter groot... en heeft een spanwijdte van ongeveer 7 voet. De zandhoender heeft ook een vergelijkbare spanwijdte.

Overwegende dat de Grote blauwe reigers zijn ongeveer 46 centimeter lang. Hun spanwijdte is ongeveer 6 voet. Andere soorten reigers zijn slechts ongeveer 25 centimeter groot.

Bovendien kun je ook onderscheid maken tussen de vogels door naar hun vlucht te kijken. Reigers hebben een "S"-vorm als ze vliegen. omdat ze hun hoofd naar achteren krullen en op hun lichaam laten rusten.

Kraanvogels hebben hun nek uitgestrekt als ze vliegen. Terwijl kraanvogels scherpe bewegingen met hun vleugels maken, hebben reigers zeer langzame vleugelslagen.

Men gelooft dat de gemakkelijkste manier om de twee vogels van elkaar te onderscheiden is door naar hun nek te kijken. De nek van een kraanvogel is korter dan die van een reiger. Kraanvogels houden ook hun volgende rechtop en uitgestrekt, vooral tijdens het vliegen.

Bovendien kun je een kraanvogel van een reiger onderscheiden door te kijken hoe ze naar voedsel vissen. Kraanvogels gebruiken de snavel meestal als instrument om op hun prooi te jagen.

Een blauwe reiger jaagt op zijn prooi. Ze worden beschouwd als de meest efficiënte jagers op vis.

Is er een gemakkelijke manier om het verschil te zien tussen kraanvogels, reigers en ooievaars?

Kraanvogels, reigers en ooievaars zijn allemaal zeer grote vogels met een lange nek en lange poten. Ze behoren allemaal tot een aparte familie, wat hen onderscheidt.

Maar omdat ze op elkaar lijken, hebben veel mensen de misvatting dat het dezelfde vogels zijn met een paar variaties. Maar dat is niet waar! Het zijn totaal verschillende vogels en hebben veel kenmerken en trekjes die hen van elkaar onderscheiden.

De eenvoudigste manier om ze van elkaar te onderscheiden is door naar hun snavel te kijken. Ooievaars hebben meestal een zwaardere snavel dan kraanvogels, die een korte snavel hebben, terwijl reigers snavels hebben die tussen die van een ooievaar en een kraanvogel in liggen.

Bovendien zijn er vele andere manieren waarop je ze uit elkaar kunt houden. Je kunt de vogels bijvoorbeeld onderscheiden door hun vlucht.

Reigers vliegen met ingetrokken en opgekrulde nek, terwijl ooievaars en kraanvogels tijdens de vlucht hun nek uitgestrekt houden.

Gewoonlijk jagen reigers door stil te staan bij waterpartijen. Ze wachten tot hun prooi binnen een afstand komt waarin ze kunnen toeslaan en dan doorboren ze de prooi met hun snavel. Terwijl ooievaars of kraanvogels dit soort strategie helemaal niet gebruiken.

Als je naar een vogel kijkt en niet weet welke het is, kijk dan eens rond! Dit komt omdat deze drie vogels ook verschillen in hun habitat.

Reigers worden meestal in de buurt van water gevonden. Hoewel sommige ooievaars en kraanvogels een voorkeur hebben voor water, worden ze ook op het land gevonden, ver weg van watergebieden. Dus als u een grote vogel in de buurt van water ziet, is het waarschijnlijk een reiger.

Ooievaars worden geacht zegeningen te brengen!

Zijn kraanvogels, reigers, pelikanen en ooievaars verwant?

Nee, deze vogels zijn niet zo nauw verwant. Volgens de door de ABA gepubliceerde birder's checklist zijn reigers, roerdompen en zilverreigers verwant omdat ze tot dezelfde familie van Ardeidae behoren.

Zie ook: Wat is het verschil tussen CUDA cores en Tensor cores (uitgelegd) - All The Differences

Aan de andere kant, pelikanen behoren tot een heel andere familie. Dit is de familie van de Pelicanidae. Terwijl kraanvogels ook tot een aparte familie behoren die Gruidae.

Kraanvogels en ooievaars lijken erg op elkaar, maar ooievaars behoren tot een heel andere familie: de Ciconiidae.

De vogels lijken zo op elkaar dat het een schok is als mensen ontdekken dat ze totaal niet verwant zijn. Ze behoren niet eens tot dezelfde familie, maar ze zijn geëvolueerd om op elkaar te lijken.

Kijk eens naar deze video van ooievaars, kraanvogels en reigers:

Ooievaars, reigers en kraanvogels

Laatste gedachten

De belangrijke punten uit dit artikel zijn:

  • Kraanvogels en ooievaars zijn niet dezelfde vogels. Kraanvogels zijn groter dan ooievaars en zijn alleseters, terwijl ooievaars korter zijn en vleeseters.
  • Kraanvogels en reigers verschillen ook in veel opzichten. Een opmerkelijk verschil is hun grootte. Kraanvogels worden beschouwd als een van de hoogste vogels, die tot 52 centimeter hoog kunnen worden. Reigers daarentegen worden slechts tot 25 centimeter hoog.
  • Men kan op vele manieren onderscheid maken tussen de vogels, bijvoorbeeld door naar hun snavels te kijken, door hun vlucht te observeren en ook door op de omgeving te letten omdat ze allemaal een andere habitat verkiezen.
  • Noch Kraanvogel, noch Ooievaar, noch Reiger zijn op enigerlei wijze aan elkaar verwant. Ze behoren allemaal tot verschillende vogelfamilies.

Ik hoop dat dit artikel je helpt de verschillen tussen de vogels te onderscheiden.

VERSCHILLEN: HAVIK, VALK, ADELAAR, VISAREND EN WOUW.

EEN VALK, EEN HAVIK EN EEN ADELAAR, WAT IS HET VERSCHIL?

HAVIK VS. GIER (HOE ZE UIT ELKAAR TE HOUDEN?)

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.