Wat is het verschil tussen turkoois en groenblauw? (Feiten onthuld) - Alle Verschillen

 Wat is het verschil tussen turkoois en groenblauw? (Feiten onthuld) - Alle Verschillen

Mary Davis

De wereld lijkt momenteel gedomineerd te worden door woon- en modetrends. Veel mensen verlangen ernaar om nieuw leven in te blazen en het leven op alle gebieden met optimisme te bekijken.

De mooiste tinten ter wereld zijn turkoois en groenblauw. Ze zijn te vinden in meren, bossen en andere tropische omgevingen. De blauwe kleurfamilie omvat deze twee tinten.

Wat is dan het primaire onderscheid tussen de kleuren turkoois en groenblauw? Terwijl turkoois een groenblauwe tint is, is groenblauw een diepe tint van dezelfde kleur.

Veel mensen zijn vaak verbijsterd door de opvallende gelijkenis tussen groenblauw en turkoois. Deze blauwgetinte kleuren zijn echter fantastisch voor het decoreren van een woning aan de kust.

In een tabel somt dit artikel andere verschillen op tussen groenblauw en turkoois.

Wat is Turkoois?

Een variant van groenblauw is turkoois. De edelsteen van dezelfde kleur draagt deze naam. Bovendien is het hexa triplet van turkoois #40e0D0. Het combineert een lichtblauwe en groene tint.

Koper- en aluminiumhydrofosfaten vormen het mineraal dat bekend staat als turkoois. Het heeft een ondoorzichtige, blauwgroene kleur.

Het mineraal is al duizenden jaren begeerd als edelsteen en siersteen vanwege zijn kenmerkende kleur en is in fijnere kwaliteiten zeldzaam en kostbaar.

De edelsteen wordt al duizenden jaren vereerd als heilige steen, geluksbrenger of talisman in vele beschavingen.

De hemelsblauwe edelstenen werden vaak om de pols of hals gedragen als een vorm van verdediging tegen de onnatuurlijke dood. Als ze van kleur veranderden, geloofde men dat de drager reden had om te schrikken van het naderende einde.

Turkoois blijkt ondertussen van kleur te veranderen. Licht, een chemische reactie veroorzaakt door cosmetica, stof of de zuurgraad van de huid, of allemaal, kunnen verantwoordelijk zijn voor de verandering!

Tussen blauw en groen op het kleurenwiel staat de tint blauw bekend als turquoise. Het deelt eigenschappen met beide kleuren, zoals de rust van blauw en de groei gesymboliseerd door groen.

De energie die geel uitstraalt is ook terug te vinden in turkoois, waardoor het een positieve kleur is. Aquamarijn en turkoois zijn vergelijkbare stenen die een diepe verbinding hebben met de kleur van de oceaan. Daardoor is het vergelijkbaar met rust en stilte.

Turkoois kan worden geassocieerd met emotioneel evenwicht naast het feit dat het een kleur is die de tinten blauw, groen en geel harmoniseert.

Deze kleur heeft een kalmerend en stabiel effect op het oog. Het heeft soortgelijke associaties als blauw met mentale helderheid en creativiteit. Het is een kleur die introspectie bevordert en een focus op de eigen eisen, ideeën en emoties.

Turkoois wordt geassocieerd met kalmte, maar het kan ook betekenen dat men meer nadruk legt op iemands spirituele en intellectuele kwaliteiten dan op zijn emotionele.

Turquoise's hexadecimale code is #40e0D0

Wat is groenblauw?

Een medium tot diepe blauwgroene tint, teal. Het wordt gemaakt door een witte basis te mengen met blauwe en groene kleuren. De Euraziatische wintertaling, een gewone zoetwatereend met een blauwgroene streep die van zijn oog naar zijn achterhoofd loopt, is de bron van de naam.

Tegen het begin van de 20e eeuw begon men naar de kleur te verwijzen als "groenblauw". Een cognaat van het Middelnederlands vertellen en Middelnederduits verbinden gaf aanleiding tot het groenblauw dat we nu zien.

Een van de vier inkten die bij kleurendruk worden gebruikt, cyaan, wordt beschouwd als een donkerdere variant van groenblauw. Het was een van de eerste 16 webkleuren die HTML in 1987 vaststelde. Hoewel groenblauw ook groen en blauw mengt, maakt de lagere verzadiging het esthetischer.

Wintertaling combineert de kalmerende vastheid van blauw met de opgewektheid en helende kwaliteiten van groen. De kleur wintertaling staat voor kalmte, harmonie in de geest en de geest, en rust.

De serene tint straalt een natuurlijke waardigheid uit die niet geforceerd of openlijk is. De subtiele elegantie van teal bevordert een contemplatieve, meditatieve gemoedstoestand.

Heldere groenblauwe tinten zijn origineel en verfijnd. Tealkleurige mensen zijn betrouwbare en zelfredzame mensen. Ze denken van nature zelfstandig en zijn innovatief.

Een teal lover heeft een kalme en attente persoonlijkheid. Hij of zij heeft waarschijnlijk aanleg om te onderhandelen en tot overeenstemming te komen.

Aan de andere kant kunnen degenen die zich aangetrokken voelen tot groenblauw, overkomen als snobistisch en geneigd om elke omstandigheid te overanalyseren. In plaats van te handelen naar hun verlangens, kunnen ze de dingen overdenken.

Teal heeft de hexadecimale waarde van #008080.

Kleuren die turkoois en groenblauw aanvullen

U moet kijken naar de tegenoverliggende tint op het kleurenwiel om de optimale complementaire en gewenste kleur te kiezen.

De andere kant van het kleurenwiel van groen-blauw is bijvoorbeeld rood-oranje. Rood-oranje is dus de ideale aanvulling op groen-blauw.

Aangezien groenblauw en turkoois verschillende tinten groenblauw zijn, gaan verschillende tinten rood-oranje perfect samen.

De beste complementaire kleuren voor turkoois zijn:

 • Mandarijn
 • Koraal

De beste complementaire kleuren voor groenblauw zijn:

 • Maroon
 • Donker oranje

Verschil tussen turkoois en groenblauw

Hoewel beide kleuren groen-blauw zijn, hebben ze elk onderscheidende kwaliteiten die hen van elkaar onderscheiden. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe de twee tinten van elkaar verschillen:

Definitie

Blauwgroen met een sterkere groene ondertoon is een kleur. Turkoois daarentegen is een levendige blauw-groene tint die meer naar cyaan neigt.

Oorsprong

Ondanks de vele overeenkomsten komen wintertaling en turkoois van heel verschillende oorsprong. De Euraziatische wintertaling, die een gelijkaardige streep op zijn kop heeft, is de bron van de kleur wintertaling.

Als alternatief komt de turquoise tint van de genoemde edelsteen. De naam "turquoise" zelf komt van het Franse woord " tourques ," wat betekent " Turkse Het is omdat Turkije de plaats is waar de turkoois edelsteen oorspronkelijk in Europa aankwam.

Cultuur

In termen van cultuur, is groenblauw een speciale tint die speciale mensen aantrekt. Het is geliefd bij mensen die mediteren en genieten van contemplatie. Mensen die groenblauw tot hun favoriete kleur verklaren kleur zijn vaak loyaal en attent.

Turkoois, daarentegen, wordt in sommige culturen vereerd als edelsteen. Men gebruikt het als ketting of armband om gevaar af te wenden en geluk te brengen.

Psychologie

Teal wordt vaak gebruikt voor positiviteit, natuur, sereniteit en gemoedsrust. Het is een zeer stijlvolle tint die de pracht van groen en blauw combineert. Turkoois, aan de andere kant, is vaker gekoppeld aan vrolijke, positieve energie.

Kleursamenstelling

Zowel groenblauw als turkoois hebben unieke kleurencombinaties in de RGB-kleurruimte.

Zo bestaat turkoois uit 78,4 procent blauw, 83,5 procent groen en 18,8 procent rood, tegenover 0 procent rood, 50,2 procent groen en 50,2 procent blauw in de kleur groenblauw. Bovendien heeft turkoois een bleke tint, terwijl groenblauw een donkere tint heeft.

Blauwtinten zijn donkerder dan turkoois.

Vergelijkingstabel

Hier is een tabel met een vergelijking tussen turkoois en groenblauw:

Basis voor de vergelijking Turkoois Teal
Oorsprong van de naam Het blauwgroene edelsteenmineraal Turkoois is de oorsprong van het woord "turkoois". Het woord "wintertaling" komt van de naam van een gewone vogel, de wintertaling, die meestal een contrasterende kleurlijn op zijn kop heeft.
Kleurbeschrijving Het heeft een groenblauwe tint... Het heeft een blauwgroene tint
Hexadecimale code Turquoise's hexadecimale code is #40E0D0 Teal heeft de hexadecimale waarde van #008080.
Complementaire kleuren Turkoois is een stijlvolle kleur die goed past bij diverse andere tinten, waaronder geel, roze, kastanjebruin en zelfs wit. Wintertaling is een zeer diverse kleur, die prachtig combineert met een groot aantal andere tinten, waaronder rood, bordeaux, kastanjebruin, geel, magenta, zilver en kobaltblauw.
Kleurenpsychologie Turkoois staat voor kalmte, zekerheid, gemoedsrust, heelheid, spirituele aarding, energie en mentale helderheid in de kleurenpsychologie. Blauw staat voor vernieuwing, eerlijke communicatie, geloof en mentale helderheid volgens de kleurenpsychologie.

Vergelijking van enkele kenmerken van turkoois en groenblauw

Zie ook: "Ik ben jou" vs. "Jij bent mij" (verschil uitgelegd) - All The Differences

Bekijk deze video om het echte verschil tussen cyaan, groenblauw en turkoois te kennen.

Zie ook: Metafysica vs. Fysica (verschil uitgelegd) - Alle Verschillen

Overeenkomsten tussen turkoois en groenblauw

Door hun sterke gelijkenis kunnen wintertaling en turkoois voor sommigen moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Beide tinten zijn variaties van een groenachtig blauw. Ze zijn een mengsel van verschillende tinten groen en blauw.

Wintertaling daarentegen is donkerder en heeft een sterkere groene dan blauwe schuinte. Turkoois daarentegen is bleker en heeft een sterkere blauwe dan groene schuinte.

Conclusie

 • Turkoois is een lichtere tint groenblauw dan teal, dat een donkere versie van de tint is.
 • Teal kleurtinten zijn donkerder dan turquoise kleurtinten, die lichter zijn.
 • Terwijl turkoois verbonden is met kalmte, emotioneel evenwicht, gemoedsrust en mentale helderheid, is groenblauw verbonden met rust, mentaal evenwicht en spiritueel evenwicht.
 • Teal heeft de hexadecimale code #008080, terwijl turquoise #40E0D0 heeft.
 • Beide tinten zijn variaties van groenblauw.
 • Ze zijn een mengsel van verschillende tinten groen en blauw.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.