"Vliegen" VS "Vliegen" (Grammatica en Gebruik) - Alle Verschillen

 "Vliegen" VS "Vliegen" (Grammatica en Gebruik) - Alle Verschillen

Mary Davis

Bij veel Engelse zinnen is de definitie die geassocieerd wordt met " vliegen " wordt bepaald door de vorm van het woord. Het woord kan betekenen " vliegen " (adjectief), " vliegen " in de lucht (werkwoord), of slechts een kleine " vliegen "insect (zelfstandig naamwoord). Echter, als je het hebt over een aantal " vliegen " of " vliegende " in de tegenwoordige tijd, " vliegen " is niet de juiste term om te kiezen.

Ook is "vliegen" de juiste meervoudsvorm van meerdere insecten die vliegen in plaats van "vliegen". Je kunt de "vlieg" (enkelvoud) waarnemen terwijl hij rond "vliegt" (meervoud).

"Vliegen" kan ofwel de enkelvoudige tegenwoordige tijd van het actiewoord "Vliegen" betekenen, ofwel de meervoudsvorm van het zelfstandig naamwoord "Vliegen". "Vliegen" daarentegen is grammaticaal onjuist.

Als deze spelfout bekend voorkomt is "flier" de Amerikaans Engelse variant van het Brits Engelse "flyer." Maar "flys" is technisch gezien een Britse spellingsvorm die lijkt op "flies," maar alleen binnen de context van historische hackney koetsen die één paard hadden.

Lees verder voor meer informatie.

Waarom vliegen in plaats van vliegen?

Gewoonlijk wordt opgemerkt dat de reguliere Engelse zelfstandige naamwoorden eindigen op "-s" of meestal op "-es". Daarom is het normaal om aan te nemen dat "flys" als meervoud wordt beschouwd. Maar "fly" is een onregelmatig zelfstandig naamwoord, en in de Engelse grammatica is de meervoudsvorm altijd met "ies" ter vervanging van de voorafgaande "-y".

Vergelijkbare patronen worden gezien bij onregelmatige zelfstandige naamwoorden, zoals "dame" (dames), "baby" (baby's), of "stad" (steden). Niet alle -y zelfstandige naamwoorden gebruiken echter -ies in hun meervoudsvarianten. Bijvoorbeeld, de meervoudsvorm voor " jongen " is " jongens ," en de meervoudsversie van "speelgoed" is gewoon " speelgoed ".

Hoe onderscheid maken tussen onregelmatige en regelmatige types?

Zelfstandige naamwoorden met een enkelvoudige vorm die klinkers hebben na de -y behouden hun gebruikelijke naamwoordstructuren voor hun meervoudsvormen. Het zijn gewone zelfstandige naamwoorden.

Bijvoorbeeld:

 • Essay (enkelvoud) = essays (meervoud)
 • Verjaardag (enkelvoud) = verjaardagen (meervoud)
 • Vallei (enkelvoud) = valleien (meervoud)

Zelfstandige naamwoorden met medeklinkers vóór de -y die eindigen op "-ies" geven meervoudsvormen aan en zijn onregelmatig.

Bijvoorbeeld,

 • Theorie (enkelvoud) = theorieën (meervoud)
 • Klaproos (enkelvoud) = klaprozen (meervoud)
 • Schoonheid (enkelvoud) = schoonheden (meervoud)

Het meervoud van het woord vlieg is vliegen

Wanneer gebruik je het werkwoord "Vliegen"?

In de Engelse taal gebruiken we het woord "flies" voor de enkelvoudige derde persoon zoals "she", "he", of "it" in de tegenwoordige tijd. Zie enkele voorbeelden hieronder:

Zie ook: Wat is het verschil tussen "gedroomd" en "gedroomd"? (Laten we het uitzoeken) - Alle Verschillen
 • Enkelvoudige eerste persoon: "I vliegen ."
 • Enkelvoudige tweede persoon: "Jij vliegen ."
 • Enkelvoudige derde persoon: "Hij vliegt , " "ze vliegt , " of "het vliegt ."
 • Enkelvoudige derde persoon geslachtsneutraal: "Ze vliegen ."
 • meervoud eerste persoon : "We vliegen ."
 • Meervoudige derde persoon: "Ze vliegen ."

Engels gebruikt "flies" niet als werkwoord in een andere tijd dan de tegenwoordige. Voor de andere tijden gebruiken we een van de onderstaande werkwoordsvormen:

Vliegende (tegenwoordig deelwoord): " Jij bent vliegende ." Gevlogen (voltooid deelwoord): "We hebben gevlogen ."

Vlieg als deelwoord

Volgens de New Oxford English Dictionary, de tegenwoordige tijd " vliegt "Het meest voorkomende gebruik van het werkwoord heeft betrekking op een gevleugeld dier (zoals een insect of vogel) en op een vliegtuig dat in de lucht vliegt. Voorbeelden van zinnen zijn,

 • "Mam vliegt naar Sydney elke winter."

Op dezelfde manier is "vliegen" een soortgelijk woord " vliegt " kan ook verwijzen naar alles wat door de lucht fladdert of golft (zoals vlaggen). Bijvoorbeeld,

 • De vlag is vliegende als er een licht briesje staat.

Aviates cruises, drifts glides flutters, hangs hovers, jets, and migrates orbits, planes, rockets, stoops, or wings.

Om snel te bewegen of te ontsnappen

Zie ook: Wat is het verschil tussen mensen met een olijfkleur en bruine mensen? (Uitgelegd) - Alle Verschillen

Meervoud " vliegt " zou ook kunnen verwijzen naar de persoon of het voorwerp dat met snelheid of snel in een bepaalde richting uit een gebied vlucht of ontsnapt (opzettelijk of met geweld). Op dezelfde manier zou men kunnen zeggen " de tijd vliegt " om te verwijzen naar de snelheid waarmee de tijd wegglijdt of voorbijgaat.

 • "Tijd vliegt als je plezier hebt."

De tijd vliegt als je plezier hebt

Fly in Fly-ball (honkbal)

In het honkbalspel is "fly" een afkorting van "fly ball," en "vliegbal," dus gebruiken we de term "vliegen" om aan te geven hoe een vliegbal in de lucht kan worden geslingerd. Bijvoorbeeld,

 • "Tony altijd vliegt naar links."

De bijzondere betekenis van "vliegen" is opmerkelijk omdat dit het enige geval is waarin "gevlogen" het juiste woord in de verleden tijd is in plaats van "gevlogen".

Misc. definities

Ten slotte is het mogelijk dat u het gebruik van " vliegt " in verwijzing naar vlaggen die op een paal worden geplaatst of wanneer iets aanvaard of geslaagd is (informeel). Bijvoorbeeld,

 • "Alles vliegt als papa oppast.

Synoniemen voor de tweede betekenis zijn "houdt stand", "passeert" en "wast", die voorkomen in uitdrukkingen als "houdt stand" of "passeert de goedkeuring" ("houdt stand" of krijgt erkenning).

Meervoudsvormen Vliegen en Vliegen

De meest populaire term om "vlieg", of meervoud "vliegen", te beschrijven heeft betrekking op vliegende insecten die behoren tot de orde Diptera, hoewel Engelse gebruikers het woord over het algemeen toeschrijven aan elk insect dat gevleugeld is. Voorbeelden van zinnen zijn,

 • "Het zoemende geluid van vliegt is onmiskenbaar."

De tweede betekenis van het woord komt uit het Brits Engels, waar " vliegen " of " fl ys " verwijst naar de ritsen op kleding die worden vastgezet door de rits, flap of knoop. Je zou kunnen zeggen, " Uw vliegen is open wat betekent dat de rits van je broek is verwijderd.

Het meest voorkomende gebruik van meervoudige naamwoorden komt voor in " de vliegen, " die verwijst naar " de ruimte boven het podium in een theater. Bijvoorbeeld,

 • "De acteur stamt af van de vliegen ."

Is het woord "vlieg" een bijvoeglijk naamwoord?

"Vliegen" is een informeel bijvoeglijk naamwoord dat verwijst naar het zelfstandig naamwoord, zoals "stijlvol en modieus" of "wetend en slim", maar "vliegen" of "vliegen" zijn niet van toepassing op deze definitie. Bijvoorbeeld,

 • "Hij denkt dat hij zo vliegen ."
 • "Vreemden zouden haar complimenteren "vliegen esthetisch."

Waar verwijst het zelfstandig naamwoord "vliegen" naar?

Moderne Engelsen gebruiken gewoonlijk "fly" of "flies" om te verwijzen naar elk vliegend insect met donker gekleurde vleugels, een donker gekleurd borststuk en monddelen die zuigen, en 6 poten ("Hexapoda"). Er zijn echter verschillende vliegende insecten die we identificeren met " vliegen "die eigenlijk niet eens op vliegen lijken:

Firefly Meivlieg
Zaagvlieg Vlinder
Een hangende vlieg en een schorpioenvlieg Dobsonfly, Alderfly, en fishfly
Libellen en waterjuffers Stonefly
Snakefly Caddisfly

Verschillende soorten vliegen

Zoals u kunt vaststellen, zijn er heel wat insecten die de naam "vlieg" dragen, maar de enige "echte vliegen" stammen af van de orde Diptera (een soortgelijke verwarring zien we bij "konijn vs. konijn"). Hun fenotypische overeenkomsten zijn te wijten aan hun verre verwantschap via een gemeenschappelijke voorouderlijke afstamming in het begin van het Devoon, ruim voordat er zelfs bomen waren.

Neem voor meer informatie over dit onderwerp de volgende video:

Vlieg, Vissen, Vliegen uitgelegd

Conclusie

Hoewel er geen vaste regel is waarmee u de verschillen tussen vliegen en vliegen kunt onthouden, kunt u ervan uitgaan dat u minder vaak vliegen zult gebruiken.

Voor vliegen gelden dezelfde regels als voor veel andere woorden, zoals:

 1. Snoep/snoepjes
 2. Pantry/pantry's
 3. Baby's/baby's

De "y" wordt vaak vervangen door "-ies".

Flys is een zeldzame vorm van het meervoud fly. Het wordt gebruikt in de betekenis van een rits van een broek en een fly ball, een paardenkoets en het tuigage systeem in theaters.

Vliegen komen veel vaker voor. Het is een soort vliegend insect.

Bekijk ook mijn artikel over het juiste gebruik van Sell VS Sale (Grammatica en Gebruik).

 • Wat is het verschil en de overeenkomst tussen het Russisch en het Bulgaars (uitgelegd)?
 • Complex en ingewikkeld: verschillen
 • Verschil in Groot, Groot, Enorm, & Giant

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.