Verschil tussen tintelingen en kuiltjes bij borstkanker (uitgelegd) - Alle Verschillen

 Verschil tussen tintelingen en kuiltjes bij borstkanker (uitgelegd) - Alle Verschillen

Mary Davis

Na uw borstkankeroperatie vraagt u zich misschien af hoe u uw borsten moet verzorgen om ervoor te zorgen dat ze er zo natuurlijk mogelijk uitzien.

Het is belangrijk om te weten dat alle drie de methoden hun eigen voor- en nadelen hebben, maar het is ook noodzakelijk dat u begrijpt wat de verschillen zijn tussen plukken, aanbinden en dimpling van de borsten bij borstkanker, zodat u de beste methode voor u kunt kiezen.

Om het verschil tussen de drie beter te begrijpen, is het belangrijk dat je eerst een goed begrip hebt van borstkanker. Daarom zal dit artikel je vertellen wat borstkanker is, wat de symptomen ervan zijn en hoe het wordt behandeld en gediagnosticeerd.

Verder zal ik ook uitleggen wat tokkelen en knoedelen is.

Een microscopisch beeld van een kankercel

Wat is borstkanker?

Borstkanker is de tweede meest gediagnosticeerde huidziekte bij vrouwen. Hoewel het zowel bij mannen als vrouwen kan voorkomen, hebben wij gemerkt dat het veel meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt.

Zie ook: GFCI vs. GFI - een gedetailleerde vergelijking - alle verschillen

Borstkanker ontstaat wanneer de cellen in de borst abnormaal beginnen te groeien en te groot worden. Deze cellen delen zich dan meer dan de gezonde cellen, wat resulteert in de vorming van een knobbel of cellenmassa. De borst bestaat uit drie hoofddelen: lobben, kanalen en bindweefsel.

Kanker kan uit elk van deze delen voortkomen, afhankelijk van welke delen de cellen eerder abnormaal zijn gaan groeien. Kanker kan zich ook naar andere delen van het lichaam verspreiden als het niet snel wordt behandeld.

De kankercellen reizen door het lichaam via de bloedvaten. Er zijn meerdere soorten borstkanker. Het soort borstkanker hangt af van welke cellen in de borst in kanker veranderen.

 • TypeDuctaal carcinoom in situ (DCIS)
 • Invasieve borstkanker (ILC of IDC)
 • Triple-negatieve borstkanker
 • Inflammatoire borstkanker
 • Paget ziekte van de borstkanker
 • Angiosarcoom
 • Phyllodes tumoren van borstkanker

Een video over het begrijpen van borstkanker en de oorzaken ervan

Symptomen van borstkanker

De symptomen van borstkanker verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen zien of ervaren zelfs geen symptomen, wat deze ziekte nog gevaarlijker maakt.

De belangrijkste en meest voorkomende symptomen van borstkanker zijn de volgende:

 • De vorming van knobbels in de borst of oksel
 • Pijn in de borst
 • De vorming van een afgeplatte plek op je borst
 • Het uiterlijk van de tepel verandert
 • Zwelling, uitslag of andere veranderingen van de huid.
 • Tepels beginnen bloed af te geven
 • Een deel van de borst begint op te zwellen en wordt dikker.
 • Nieuw omgekeerde tepel

Diagnose van borstkanker

Artsen gebruiken verschillende tests om vast te stellen of u al dan niet borstkanker hebt. Zij kunnen u doorverwijzen naar een borstarts, aangezien deze mensen professioneel zijn en bedreven in het testen van patiënten op borstkanker.

Artsen houden rekening met een aantal dingen over u en uw medische toestand voordat ze de juiste tests voor u selecteren. Niet alle tests worden namelijk bij alle mensen uitgevoerd.

De factoren waarmee de artsen rekening houden zijn uw leeftijd, de symptomen die u heeft en het soort borstkanker waaraan u lijdt. Vervolgens voeren ze een reeks tests uit:

Echografie van de borst

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven om beelden te maken van de binnenkant van de borsten en de weefsels van het lichaam. Het helpt artsen te bepalen of een nieuwe knobbel in de borst een vaste massa is of een met vloeistof gevulde cyste.

Biopsie

Een biopsie is de belangrijkste methode om een diagnose te stellen, omdat de deskundigen daarmee uitsluitsel kunnen krijgen of de betrokkene al dan niet borstkanker heeft.

Bij een biopsie wordt een dunne naald, geleid door een röntgenstraal, in het lichaam van de patiënt geprikt en wordt vloeistof of weefsel uit het gebied gehaald waarvan wordt vermoed dat er kanker is. Deze weefselmonsters worden vervolgens naar een laboratorium gestuurd waar ze worden geanalyseerd en getest. Deskundigen bepalen dan of de cellen kankerachtig zijn of niet.

MRI

Een MRI verschilt van andere beeldvormende onderzoeken omdat er geen röntgenstraling aan te pas komt. Er wordt een magneet en radiogolven gebruikt om beelden in uw borst en lichaam te maken. Een speciaal soort kleurstof, contrastvloeistof genaamd, wordt in uw lichaam geïnjecteerd. Dit helpt om een beeld van mogelijke kanker te maken.

Een MRI-test wordt voor meerdere doeleinden gebruikt. Ten eerste wordt hij gebruikt wanneer bij iemand al kanker is geconstateerd om te zien hoeveel kanker zich heeft uitgezaaid of dat de tweede borst al dan niet door kanker is aangetast.

Ten tweede wordt het ook gebruikt als een screeningoptie samen met mammografie voor vrouwen met een zeer grote kans op borstkanker of vrouwen die in het verleden al borstkanker hebben gehad. Ten slotte wordt het gebruikt als een controlemethode bij patiënten die al gediagnosticeerd en behandeld zijn.

Diagnostische mammografie

Als patiënten problemen krijgen zoals een knobbeltje, tepelafscheiding zoals bloed, of als het gebied rond de borst er abnormaal uitziet, raden artsen een diagnostische mammografie aan. Deze test is een geavanceerde versie van een röntgenfoto en wordt gebruikt om nog diepere en duidelijkere beelden van de binnenkant van de borst te maken.

Borstonderzoek

De arts onderzoekt uw beide borsten en oksels op tekenen zoals knobbels of andere afwijkingen zoals een groter gebied rond uw borsten of tepelafscheiding.

Een video over de symptomen en behandeling van borstkanker

Behandeling van borstkanker

Er zijn verschillende methoden om borstkanker te behandelen, zoals chirurgie, radiotherapie, chemotherapie, hormoontherapie en gerichte therapie.

De artsen kunnen de patiënt een van deze behandelingen of zelfs combinaties van deze verschillende behandelingen geven. Welke behandeling u krijgt, hangt af van het soort borstkanker dat u hebt, uw algemene gezondheidstoestand, uw medische dossier uit het verleden, het soort symptomen dat u ervaart en het stadium waarin uw borstkanker zich bevindt.

Nadat dit alles is besloten, begint de arts met uw behandeling. De belangrijkste en meest voorkomende vormen van behandeling zijn de volgende:

Borstchirurgie

Borstchirurgie is de meest voorkomende behandeling van borstkanker. Hierbij worden verschillende delen van de borst weggesneden. De twee meest voorkomende soorten borstchirurgie zijn mastectomie en borstsparende chirurgie.

Mastectomie

Mastectomie is de methode van borstchirurgie waarbij uw gehele borstweefsel wordt verwijderd, inclusief de zachte huid, lobben, kanaal en tepel. U kunt een mastectomie ondergaan als de kanker niet is uitgezaaid naar uw lymfeklieren. In sommige gevallen van mastectomie waarbij de kanker niet te extreem is, wordt moderne apparatuur gebruikt om het goede uiterlijk van de borst te behouden.

Borstsparende chirurgie

Bij deze operatie verwijdert de arts de tumor uit uw borst samen met een klein deel van het omringende weefsel. Het weefsel wordt getest op kanker en als er kankercellen worden gevonden in het omringende weefsel, moet er meer weefsel worden verwijderd. Deze operatie is ideaal voor het verwijderen van kleine tumoren.

Chemotherapie

Bij chemotherapie worden geneesmiddelen of antikankermedicijnen gebruikt om abnormaal groeiende kankercellen te doden. Het doel van chemotherapie is ervoor te zorgen dat de resterende kankercellen na de operatie worden geëlimineerd en de kans op herhaling van de kanker in uw lichaam te verkleinen. Deze behandeling wordt daarom na de operatie toegepast.

Alleen bij grote tumoren wordt vóór de operatie chemotherapie gegeven. U krijgt ongeveer 2 tot 3 medicijnen. Het soort medicijnen hangt af van het stadium van uw kanker. De behandeling is poliklinisch, wat betekent dat u niet in het ziekenhuis hoeft te blijven. Soms worden medicijnen of tabletten aan de patiënten gegeven.

Chemotherapie wordt gebruikt om kankercellen te bestrijden en de uitzaaiing van kanker te stoppen. Chemotherapie is een effectieve behandeling, maar er zijn ook kosten aan verbonden. Het heeft verschillende bijwerkingen, waaronder:

 • haaruitval
 • misselijkheid
 • braken
 • vermoeidheid
 • infecties
 • vermoeidheid
 • uitgestelde perioden

Arts en verpleegkundigen opereren een patiënt met borstkanker

Puckering

Borsten die gebobbeld zijn, worden gewoon gebobbelde borsten genoemd. De bobbels komen meestal voor aan één kant van elke borst.

Bij borstkanker ontstaat er een knobbeltje en kan er ook weefsel rondom aanwezig zijn. Deze knobbeltjes kunnen uit uw huid steken, waardoor uw borst een ongewone vorm of een ongelijkmatig uiterlijk krijgt.

Daarom kan pucking in borsten ook worden omschreven als dimpling in borsten, want dimpling is een extra plooi die in je borsten is ontstaan door pucking in je borsthuid en -weefsel.

Opzwellen kan op elk moment gebeuren, maar het komt vaker voor na de menopauze. Het gebeurt ook als u zwaarder wordt of als u kinderen hebt gekregen en enige tijd borstvoeding hebt gegeven. Vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, kunnen ook last hebben van zwellingen in hun gereconstrueerde borsten.

Tethering

Een tether verwijst naar een groep lymfeklieren die dicht bij elkaar liggen. Zoals we eerder hebben besproken, melden vrouwen die een borstamputatie ondergaan vaak dat ze een knobbel of verdikking voelen in de zogenaamde inframammaire plooi - de plooi onder hun borsten waar borstweefsel overgaat in vetweefsel.

Dit is niet abnormaal; het geeft eerder aan dat je een kluwen hebt. Deze knobbeltjes zitten allemaal aan elkaar vast en zijn uiteindelijk verbonden door één weefselstreng. Als zodanig kunnen ze worden beschouwd als afzonderlijke groepen klieren aan één lange steel.

Zie ook: Zwarte Zetsu VS Witte Zetsu in Naruto (Vergeleken) - Alle Verschillen

Als u het gevoel hebt dat er een strakke band rond uw borst zit onder uw borst of onder uw arm (of beide), dan heeft u waarschijnlijk tethers en moet u dit melden aan uw arts.

Dimpling

Kuiltjes kunnen soms voorkomen in één of beide borsten. De kuiltjes worden meestal veroorzaakt door het dunner worden van de onderliggende spiervezels, wat atrofie van de borstspier wordt genoemd. Kuiltjes kunnen zachter zijn dan normaal borstweefsel, maar dat hoeft niet.

Een mammografie toont waarschijnlijk kleinere vochtzakjes (microverkalkingen genoemd) die verspreid liggen over het gedimde weefsel. Deze microverkalkingen wijzen op een verhoogde borstdichtheid, maar betekenen niet dat er kanker is uitgezaaid naar het weefsel eronder.

Ze hebben ook geen enkele invloed op de diagnose van borstkanker of op de prognose; wat het belangrijkst is, is of de kankercellen al dan niet zijn uitgezaaid vanaf de plaats waar ze zijn begonnen (d.w.z. vanuit de kanalen of kwabben).

Het verschil tussen vastbinden en beschadigen bij borstkanker

Het verschil tussen plukken van de borst bij borstkanker is hoeveel van de huid rond de tepel wordt verwijderd. .

Puckering is een verandering in de textuur van de huid rond de borst. Dimpling is een verandering in de huid van de borst... Huidverankering trekt de bovenliggende huid naar binnen en veroorzaakt een zichtbaar kuiltje dat lijkt op een sinaasappelschil.
Puckering is een visuele verandering die wordt opgemerkt wanneer de vrouw haar armen optilt Dimpling is een zichtbare verandering in de borst... Tethering is hoe de weefsels aanvoelen. De weefselmassa is mobiel

Puckering vs. Dimpling vs. Tethering

Plukken

Plukken kan betekenen dat slechts een klein gebied wordt verwijderd of dat enkele millimeters huid uit het omringende weefsel wordt verwijderd. Als het verder gaat dan de directe omgeving, kan plukken leiden tot kuiltjes in een tepelhof (het gepigmenteerde gebied rond de tepel).

Dimpling

Dimpling treedt op wanneer het onderliggende weefsel blootligt en er geen extra huid overheen ligt. In sommige gevallen worden plukken en dimpling tegelijkertijd uitgevoerd. De verschillen tussen deze twee procedures kunnen gebaseerd zijn op wat medisch noodzakelijk wordt geacht om abnormale cellen te verwijderen.

Dimpling wordt veroorzaakt door plukken in gebieden die verder gaan dan waar het weefsel zich oorspronkelijk bevond, waardoor de onderliggende cellen bloot komen te liggen zonder een andere beschermende laag. Wanneer dit gebeurt, zal er waarschijnlijk een meer zichtbare depressie zijn dan wanneer ze alleen afzonderlijk zouden zijn gedaan, omdat ze op verschillende tijdstippen zijn gebeurd en niet samen zoals dimpling zou zijn geweest voordat ze met hechtingen waren hersteld.

Tethering

Bij tethering, ook wel skinning genoemd, wordt de huid rondom het tepel-areolaire complex tot zes centimeter in diameter weggenomen. Het kan in één keer of als onderdeel van een mastectomie worden uitgevoerd.

Tethering kan ook worden gedaan als onderdeel van reconstructieve chirurgie na een borstreconstructie voor degenen die een gedeeltelijke mastectomie hebben ondergaan en daarna zijn gereconstrueerd met implantaten.

Conclusie

 • Borstkanker is een dodelijke ziekte die vele gevolgen heeft, zoals pukkels, kuiltjes en tintelingen. Het is belangrijk dat u de verschillen tussen deze drie kent, zodat u beter voor uzelf kunt zorgen.
 • Borstkanker wordt veroorzaakt door de abnormale groei van cellen. Het heeft veel symptomen, u moet op deze tekenen letten en onmiddellijk een arts raadplegen.
 • Er bestaan verschillende behandelmethoden. Afhankelijk van uw medische toestand wordt u behandeld met de voor u meest effectieve methode.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.