Wat is het verschil tussen de CPU FAN" socket, CPU OPT socket en de SYS FAN socket op het moederbord? - All The Differences

 Wat is het verschil tussen de CPU FAN" socket, CPU OPT socket en de SYS FAN socket op het moederbord? - All The Differences

Mary Davis

Een CPU FAN header doet precies wat er op het blik staat. Een normale PC heeft een enkele CPU en een koelplaat met daarop een ventilator. Daar wordt de ventilator op aangesloten.

Die header is belangrijk omdat hij detecteert of uw ventilator werkt of niet. Als hij detecteert dat de ventilator niet of niet goed werkt, zal hij uw systeem afsluiten (of weigeren te starten) om te voorkomen dat de CPU oververhit raakt.

CPU OPT is een steno voor CPU optioneel. Dit is vaak de kop waaraan een soort draad voor een dampcompressie koelsysteem is bevestigd.

SYS FAN is bekend onder verschillende namen. Asus noemt ze chassis fans of CHA-FAN. Andere moederborden noemen ze allemaal case fans. Hoe u het ook noemt, dit zijn alle headers waarmee u de ventilatoren kunt aansluiten die uw behuizingen of kast koelen.

Laten we deze termen verkennen!

Op de B550 DS3H, waar is de CPU OPT?

Er is geen CPU OPT fan header op de Gigabyte moederborden om extra conditionering op de DS3H serie van stroom te voorzien. Er zijn echter wel twee SYS FAN headers.

Als ze al in gebruik zijn, kunt u een kabelsplitser aanschaffen die een enkele fan header gebruikt om stroom te delen tussen twee fans (hoewel ik die niet zou gebruiken om vloeistofconditionering toe te passen), of u kunt een 4-pins Molex LP4 naar 3-pins TX3 adapter aanschaffen en de fan aansluiten op de voeding.

Het nadeel van rechtstreekse voeding via de PSU is dat wat er ook via de Molex-adapter loopt waarschijnlijk op de juiste snelheid zal werken, in plaats van PWM te gebruiken om de ventilatorsnelheden te regelen afhankelijk van uw BIOS-instellingen/warmte.

Als gevolg daarvan zouden de ventilatoren of waterpompen op volle snelheid draaien en behoorlijk luidruchtig zijn. Omdat alle ventilatoraansluitingen van de DS3H-serie PWM ondersteunen, kunt u beter een van de SYS FAN-headers gebruiken, tenzij u ook meerdere ventilatoren in de computerkast van stroom moet voorzien.

Is het mogelijk om een CPU koelunit aan te sluiten op de CPU Opt als dat de enige fan is?

Dat kan zeker.

Ongeacht het beoogde gebruik zijn CPU FAN en CPU OPT in wezen hetzelfde - het zijn PWM-headers.

In de documentatie staat dat u uw koelventilator moet aansluiten op CPU FAN, aangezien het BIOS standaard is ingesteld om de snelheid van CPU FAN te beheren op basis van de CPU-temperatuursensor, en u moet anticiperen op upgrades van het BIOS om hetzelfde te doen.

CPU OPT daarentegen is standaard niet op die manier ingesteld, dus als u slechts één ventilator op OPT had aangesloten, kan het zijn dat u het systeem opstart zonder dat er een ventilator draait. De handleiding is dus voorzichtig en geeft u de instructie om te koppelen aan CPU FAN.

Wat moet ik doen met mijn kastventilatoren?

Bevestig de casefans aan de moederborden, beginnend met het CPU FAN label op uw moederbord en werk naar beneden naar uw CPU ventilator. Dit is belangrijk omdat uw BIOS vaak de snelheid van de CPU ventilator controleert en de computer niet kan opstarten als een CPU ventilator niet wordt herkend.

Maakt de oriëntatie van een CPU-koeler ventilator (al dan niet gericht op RAM) uit?

Wat RAM betreft, nee. DRAM is al extreem laag vermogen en kan bijgevolg passief gekoeld worden. Eigenlijk bereiken de dure koellichamen op DIMM's ook niet veel. Maak je dus geen zorgen over de koeling van DRAM.

Uw overkoepelende doelstelling moet zijn om de bestaande luchtstroom (van kastinvoer naar kastuitvoer) niet te verstoren, en daarom uw koelventilator naar de uitlaat te leiden.

Wat zijn enkele CPU ventilator alternatieven?

Als je geen ventilatoren wilt gebruiken, is de beste oplossing om hem open te maken en een enorm koellichaam te installeren.

Met de huidige CPU's is dit echter niet haalbaar. Zelfs als het wel kan, zal enige luchtverplaatsing nodig zijn.

Daarom is de meest haalbare optie een All-In-One (AIO) CPU waterkoelingssysteem.

Deze gebruiken 1 of 2 ventilatoren met aanzienlijk lagere snelheden (en dus veel minder lawaai) in combinatie met radiatoren en een klein waterblok dat bovenop de CPU zit. Deze techniek werkt heel effectief en heeft een laag risico op lekken.

Een snelle oplossing voor een kapotte CPU-ventilator

Waarom zou iemand de ventilatorsnelheid van zijn computer handmatig willen regelen?

Behalve in uitzonderlijke gevallen heeft hun computer talrijke ventilatoren, en het is niet nodig om ze allemaal te laten werken.

Een van hun ventilatoren is kapot of maakt te veel lawaai, en ze willen de snelheid van de ene verlagen en die van de andere verhogen.

Een probleem met de firmware of de thermische sensor dwingt de ventilatoren om de hele tijd op volle kracht te werken. Het is een goed idee om ze met de hand te verminderen. Je wilt de supporters op de proef stellen.

Is het mogelijk om een CPU fan in een SYS fan slot te steken?

Het is mogelijk, maar het zal niet goed werken omdat er veel meer controle is over de snelheid, en het kan de prestaties van uw koeler schaden en de werking van de CPU beïnvloeden. Er zou een fan header bij de socket moeten zijn met het label CPU FAN of iets dergelijks, waaraan de CPU moet worden bevestigd. Als u het visueel niet kunt zien, raadpleeg dan de handleiding van uw moederbord.

Laatste gedachten

CPU FAN is de primaire ventilatoraansluiting voor de CPU-koeler. Omdat sommige koelers twee ventilatoren hebben (een push en een pull), ondersteunt de CPU OPT de toevoeging van een tweede ventilator.

SYS FAN kan elk van de ventilatoren in de container zijn die u met het moederbord wilt verbinden en controleren met behulp van het BIOS.

Voor de gedetailleerde maar verkorte versie van dit artikel, klik hier.

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.