Niet-Platonische VS Platonische Liefde: Een snelle vergelijking - Alle Verschillen

 Niet-Platonische VS Platonische Liefde: Een snelle vergelijking - Alle Verschillen

Mary Davis

De term is afgeleid van de naam van een Griekse filosoof, Pluto, maar de term werd nooit door hem gebruikt. De door hem bedachte definitie van platonische liefde stelt de zorgen die ontstaan door de niveaus van nabijheid tot wijsheid en ware schoonheid, de vleselijke aantrekkingskracht tot de individuele lichamen tot aantrekkingskracht tot de zielen, en uiteindelijk, vereniging met de waarheid. Pluto geloofde dat dit soort liefde kanbrengen mensen veel dichter bij het goddelijke ideaal.

Gewoonlijk wordt platonische liefde gedefinieerd als het soort liefde dat niet seksueel of romantisch is. Platonische liefde wordt vergeleken met een seksuele of romantische relatie. Het moderne gebruik van platonische liefde is gericht op het idee dat mensen vrienden zijn. Niet-platonische liefde is in wezen gewoon romantische liefde.

De relatie zal niet echt platonisch zijn als de twee vrienden romantische gevoelens voor elkaar hebben. Als er geen seksuele of romantische gevoelens zijn tussen twee vrienden, dan kan de relatie platonisch genoemd worden.

In de loop der tijden werd de platonische liefde geleidelijk ingedeeld in zeven verschillende definities:

 • Eros: een soort seksuele of hartstochtelijke liefde, of een modern perspectief van romantische liefde.
 • Philia: de liefde van vriendschap of goede wil, meestal met wederzijdse voordelen die ook gevormd kunnen worden door kameraadschap, betrouwbaarheid en vertrouwen.
 • Storge: de liefde tussen ouders en kinderen, vaak een eenzijdige liefde.
 • Agape: het wordt universele liefde genoemd, die bestaat uit liefde voor vreemden, de natuur of God.
 • Ludus: speelse of ongebonden liefde die alleen voor de lol is, zonder consequenties.
 • Pragma: het is een soort liefde die gevonden wordt in plicht en rede, en iemands belangen op langere termijn.
 • Philautia: de eigenliefde, die zowel gezond als ongezond kan zijn; ongezond is als men zichzelf boven de goden stelt, terwijl gezonde liefde wordt gebruikt om eigenwaarde en zelfvertrouwen te kweken.

Hier is een tabel voor de verschillen tussen niet-platonische en platonische liefde.

Niet-platonische liefde Platonische liefde
Het omvat romantische en seksuele gevoelens Het omvat gevoelens, zoals genegenheid en liefde...
Het vraagt om een grotere relatie Het vraagt alleen om vriendschap
Van de zeven verschillende definities van platonische liefde, kan het of Eros of Ludus zijn... Het is ingedeeld in zeven verschillende categorieën

Niet-platonische liefde vs Platonische liefde

Lees verder voor meer informatie.

Wat is niet-platonische interactie?

Niet-platonische liefde is gewoon romantische of seksuele liefde.

Zie ook: Wat is het verschil tussen ham en varkensvlees? - Alle Verschillen

Niet-platonisch betekent: een relatie hebben die seksuele of romantische gevoelens omvat. Niet-platonische interactie kan verwijzen naar een interactie die een seksuele daad omvat.

Wanneer twee vrienden seksuele of romantische gevoelens voor elkaar hebben, wordt de relatie niet-platonisch genoemd. In principe betekent niet-platonisch dat je romantische gevoelens hebt voor een vriend of collega, het kan iedereen zijn met wie je eerder een platonische vriendschap of relatie hebt gehad.

Niet-platonische interacties kunnen ook een reeks seksuele handelingen zijn tussen twee mensen die misschien geen romantische gevoelens voor elkaar hebben. Kortom, niet-platonische relaties kunnen zowel seksuele als romantische gevoelens voor elkaar omvatten.

Er is een klein verschil tussen niet-platonische interactie en relatie. Niet-platonische interacties zijn uitsluitend afhankelijk van seksuele handelingen, terwijl niet-platonische relaties afhankelijk zijn van seksuele en romantische gevoelens. Niet-platonische interacties zijn vaak geheim, terwijl niet-platonische relaties openbaar kunnen worden gemaakt, waardoor problemen ontstaan.

Kun je platonisch verliefd zijn?

Ja! Mensen kunnen verliefd zijn zonder dat het voortkomt uit romantische of seksuele aantrekkingskracht.

Ja, men kan platonisch verliefd zijn, maar wat voor soort liefde? Want er zijn zeven verschillende categorieën van platonische liefde. Platonisch verliefd zijn wordt gedefinieerd als verliefd zijn op gevoelens die niet geassocieerd worden met seksuele of romantische gevoelens, dus men kan platonische liefde voor iemand hebben.

Eros is een seksuele en hartstochtelijke vorm van liefde die niet-platonische liefde kan worden genoemd, zelfs Ludus kan niet-platonische liefde worden genoemd omdat het speelse en ongebonden liefde is die onder vrienden kan worden gevormd.

Het platonische woord zelf betekent: intieme en liefdevolle gevoelens hebben, maar niet seksueel, dus als iemand liefde heeft die uitsluitend liefdevolle en intieme gevoelens omvat in plaats van seksuele gevoelens, dan wordt de liefde gekenmerkt als platonische liefde.

Is platonische liefde anders dan vriendschap?

Platonische liefde lijkt enigszins op vriendschap.

Platonische liefde is niet zo verschillend van vriendschap als je zou denken. Platonische liefde kan bestaan uit nabijheid, eerlijkheid, acceptatie en begrip, maar... , Platonische liefde tussen twee mensen bestaat uit zorg, genegenheid, liefde en nabijheid, terwijl vriendschap alleen uit zorg kan bestaan.

 • Nabijheid: in een platonische relatie voelen beiden zich dicht bij elkaar en vinden dat beiden dingen gemeen hebben.
 • Eerlijkheid : beiden vinden dat ze eerlijk kunnen zijn over wat ze werkelijk denken en voelen.
 • Acceptatie : platonische relaties voelen gemakkelijk en comfortabel aan. Beiden voelen zich veilig en kunnen zichzelf zijn.
 • Inzicht in Mensen in een platonische relatie erkennen en respecteren elkaars persoonlijke ruimte.

Platonische relaties worden vaak beschouwd als vriendschappen, omdat in vriendschappen seksuele gevoelens ontbreken. Hoewel nabijheid, eerlijkheid, aanvaarding en begrip zowel in een vriendschap als in een platonische relatie voorkomen, worden deze kenmerken in een platonische relatie versterkt.

Platonische liefde is eigenlijk een weg naar een diepere relatie, het stelt ons in staat een betekenisvolle en diepere maar niet-seksuele relatie te hebben.

Bovendien kan platonische liefde voor iedereen gelden, want er zijn zeven verschillende categorieën.

Wat is het verschil tussen een platonische relatie en een platonische vriendschap?

Zuiver platonische relaties hebben geen seksuele aantrekkingskracht.

Platonische relatie en platonische vriendschap betekenen het hebben van gevoelens die niet seksueel of romantisch zijn, want het woord platonisch betekent het hebben van genegenheid in plaats van seksuele gevoelens. Dus, of het nu een platonische relatie of platonische vriendschap is, beide worden als hetzelfde beschouwd.

Als er een situatie is waarin een van de vrienden romantische of seksuele gevoelens heeft, dan kan de vriendschap niet zuiver platonisch zijn. Als beiden echter romantische gevoelens voor elkaar hebben, dan wordt de relatie als niet-platonisch beschouwd.

Als iemand een niet-platonische relatie met iemand heeft en een platonische vriend heeft, zijn er enkele grenzen die men in gedachten moet houden:

 • Roddel of klaag nooit over je partners tegen je platonische vriend.
 • Vermijd lichamelijk contact dat verder gaat dan gewone intimiteit, vermijd zoenen.
 • Dump nooit je partner om tijd door te brengen met je platonische vriend.
 • Verberg je platonische vriendschap niet voor je partner.
 • Maak tijd voor je niet-platonische relatie.

Hoe kun je romantische en platonische gevoelens uit elkaar houden?

Romantische liefde wordt acuut geassocieerd met seksuele aantrekkingskracht.

Romantische liefde is een gevoel van sterke aantrekking tot iemand. Romantische gevoelens kunnen seksuele gevoelens inhouden, terwijl platonische gevoelens dat niet kunnen. Er zijn een aantal manieren om romantische gevoelens te onderscheiden van platonische gevoelens.

Wanneer iemand romantische gevoelens voor je heeft, is hij geneigd fysiek te zijn en kan hij op een dag zijn belangstelling tonen. Bovendien is de kans groot dat hij zijn relatie met jou op een hoger niveau brengt. Hij zal je ook anders behandelen, wat betekent dat hij jou tot zijn prioriteit maakt.

Wanneer iemand platonische gevoelens voor je heeft, zal hij je hetzelfde behandelen als elke andere vriend, want platonische liefde is een liefde die bestaat uit gevoelens die niet romantisch of seksueel zijn.

Romantische liefde wordt acuut geassocieerd met seksuele aantrekkingskracht, maar romantische gevoelens kunnen ook bestaan zonder de verwachting dat ze fysiek zijn.

Zie ook: Is er een technisch verschil tussen zuur en wrang? Zo ja, wat dan? (Deep Dive) - Alle verschillen

Hier is een video die de verschillen vertelt tussen romantische en platonische liefde.

Verschillen tussen romantische en platonische liefde

Afsluiten

 • De term is afgeleid van Pluto, een Griekse filosoof.
 • Platonische liefde is een liefde die niet seksueel of romantisch is.
 • Platonische liefde is het tegenovergestelde van een seksuele of romantische relatie.
 • In de loop der tijden werd de platonische liefde ingedeeld in zeven verschillende definities: Eros, Philia, Storge, Agape, Ludus, Pragma en Philautia.
 • Niet-platonische interacties zijn meestal geheim.
 • Het woord platonisch betekent eerder genegenheid dan seksuele gevoelens.
 • Wanneer iemand romantische gevoelens voor je heeft, zal hij waarschijnlijk zijn relatie met jou willen verbeteren.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.