Wat onderscheidt een daglicht LED-lamp van een helder witte LED-lamp (besproken) - Alle verschillen

 Wat onderscheidt een daglicht LED-lamp van een helder witte LED-lamp (besproken) - Alle verschillen

Mary Davis

LED-lampen (light-emitting diodes) hebben de laatste decennia veel aandacht gekregen als potentiële vervanging voor traditionele witte lichtbronnen.

De lichtbron, zoals fluorescentie, gloeilamp of LED, straalt licht uit met een specifieke kleurtemperatuur. Ze waren ooit duur en kwamen slechts in een paar kleurstellingen, zoals vroege gloei- en fluorescentielampen.

Daarom heeft de snel voortschrijdende technologie ze betaalbaar gemaakt, beschikbaar in een breed scala van kleurtemperaturen en met uitstekende kleurweergave-indexen (CRI's).

Wij maken echter niet alle lampen gelijk. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lampvoeten en voltages, helderheidsniveaus en kleurtemperaturen.

De verschillende namen van LED-lampen geven gewoonlijk de temperatuur en de kleur van het licht aan. Een Daylight LED lamp geeft een onmiddellijke warme gloed aan uw interieur, vergelijkbaar met natuurlijk zonlicht, terwijl een Bright White LED lamp kan verwijzen naar elke, meestal hoge kleurtemperatuur, een lichtbron die "BRIGHT" kan zijn en met het blote oog wit lijkt.

De geschiedenis van de LED-lamp in een notendop

LED staat voor light-emitting diode In 1961 ontwikkelden Robert Baird en Gary Pittman tijdens hun werktijd bij Texas Instruments een infrarood LED-lampje dat vanwege zijn geringe afmetingen niet geschikt was voor dagelijks gebruik.

In 1962, het jaar daarop, ontwierp Nick Holonyak de eerste LED die een helder, rood licht genereerde. De vader van de Light-Emitting Diode heet echter Holon jak. Hij ontwikkelde heldere rode en oranje LED's. Hij experimenteerde met verschillende chemische substraten.

Gedurende de nodige decennia gebruikte men Gallium Arsenide op een Gallium Arsenide substraat voor het maken van LED's. Door Gallium Fosfide als substraat te gebruiken verbeterde de efficiëntie van de lampjes, wat resulteerde in helderdere rode LED's.

In het begin van de jaren tachtig leidde voortdurend intensief onderzoek en ontwikkeling van de LED-technologie tot de man die de eerste generatie superheldere rode, gele en groene LED's was.

Vervolgens bekleedden zij de blauwe LED's met fluorescerende fosforen, wat resulteerde in witte LED's. Dat wekte de belangstelling van het Amerikaanse ministerie van Energie, dat aandrong op de verdere ontwikkeling van witte LED's voor commerciële en residentiële toepassingen.

LED lampen met lagere kleurtemperaturen produceren een geelachtig licht.

De LED-lamp begrijpen

De meest energie-efficiënte verlichtingsoptie is LED (light-emitting diodes). Een LED-lamp verbruikt slechts 10 watt om dezelfde hoeveelheid licht te geven als een gloeilamp van 60 watt. Omdat LED's vrijwel al hun energie gebruiken als licht, terwijl gloeilampen het grootste deel van hun energie gebruiken als warmte.

Om de intensiteit te regelen, maken LED-apparaten gebruik van een reeks verschillende koellichaamontwerpen en lay-outs. Tegenwoordig kunnen fabrikanten LED-lampen produceren die qua grootte en vorm lijken op onze typische gloeilampen. ENERGY STAR is een symbool van uitstekende kwaliteit en efficiëntie.

Wij hebben alle LED-apparaten die de ENERGY STAR hebben gekregen, geëvalueerd om te garanderen dat zij de warmte correct beheren, zodat de lichtopbrengst tot het einde van hun nominale levensduur behouden blijft, ongeacht het ontwerp van het koellichaam.

Bij gebruik in een tafellamp kan een LED-lamp voor algemeen gebruik die niet in aanmerking komt voor de ENERGY STAR, het licht niet gelijkmatig verspreiden en teleurstellen.

LED spots en lampen kunnen verschillende tinten wit licht uitstralen, waardoor u meer mogelijkheden hebt bij het verbouwen van uw huis of het upgraden van uw verlichting. Dit wordt LED kleurtemperatuur genoemd en wordt gemeten in 'Kelvin'. Hoe hoger de Kelvin-waarde, hoe 'witter' of 'koeler' het licht.

LED verlichtingsproducten hebben andere toepassingen in het leven dan andere lichtbronnen, zoals gloeilampen of compacte fluorescerende verlichting (CFL). LED lampen gaan meestal niet kapot of "branden uit". De hoge efficiëntie en het gerichte karakter van LED's maken ze ideaal voor een brede reeks industriële toepassingen.

LED's komen steeds vaker voor in straatverlichting, verlichting van parkeergarages, voetpaden, verlichting van buitenruimtes, verlichting van koelkasten, modulaire verlichting en taakverlichting.

LED lampen met hogere Kelvin temperaturen geven blauwachtig wit licht.

Wat is de kleurweergave-index?

De kleurweergave-index (CRI) is een parameter die vergelijkt hoe kleuren onder verschillende lichtbronnen lijken op zonlicht. De index loopt van 0 tot 100, waarbij een perfecte 100 betekent dat de kleuren onder de lichtbron precies hetzelfde zijn als in natuurlijk zonlicht.

De kleurweergave-index (CRI) meet de weergave van kleuren. Hoe hoger de CRI, hoe beter. Een hoge CRI maakt het voor uw ogen gemakkelijker om kleuren te onderscheiden.

CRI wordt niet rechtstreeks beïnvloed door helderheid. U kunt het verschil niet zien tussen marineblauwe en zwarte sokken in uw inloopkast, of wel? Het is mogelijk dat de lichtbron die u gebruikt een lage kleurweergave-index (CRI) heeft. Niet alle licht is gelijk; sommige lampen geven kleuren effectiever weer dan andere.

Wat onderscheidt LED licht van andere lichtbronnen?

LED-verlichting verschilt in verschillende opzichten van gloei- en TL-verlichting. LED-verlichting is kosteneffectiever, veelzijdiger en gaat langer mee wanneer zij op de juiste wijze is aangelegd.

Ledlampen zijn gerichte lichtbronnen, wat betekent dat ze slechts in één richting licht uitstralen, in tegenstelling tot gloei- en CFL-lampen, die licht en warmte in alle richtingen uitstralen.

Dit betekent dat Ledlampen licht en energie efficiënter kunnen gebruiken in diverse toepassingen. Het betekent echter wel dat er geavanceerde techniek nodig is om een ledlamp te maken die licht in alle richtingen schijnt.

Om wit licht te genereren worden verschillende kleuren LED-lampen gecombineerd of bedekt met een fosforachtig materiaal, dat de kleur van het licht omzet in het witte licht dat in woningen wordt gebruikt.

Fosfor is een geelachtig materiaal dat wordt gebruikt om sommige Ledlampjes te beschermen. Gekleurde ledlampjes worden vaak gebruikt als signaal- en knipperlichten.

LED-lampen die geelachtig licht uitstralen

Verschillende LED lampen zijn toegankelijk!

Hieronder volgen de gloeilampen die op de markt verkrijgbaar zijn:

 • E27 Edison Schroef
 • E14 Kleine Edison Schroef
 • B22 bajonet
 • B15 Kleine bajonet
 • R50
 • R63
 • PAR38
 • LED slimme lamp

Het verschil tussen een daglicht LED lamp en een helder witte LED lamp!

Hieronder volgen de belangrijkste verschillen tussen een daglicht LED lamp en een helder licht LED lamp:

Daglicht LED-lamp Heldere witte LED-lamp
Verschillen in temperatuur Daglicht LED lamp varieert van 5.000k tot 6.500k Heldere witte LED lamp varieert van 4.000k tot 5000k
Ideaal gebruik Daglicht LED lampen zijn door hun lichtkleur perfect om te lezen of make-up aan te brengen. Het is beter voor werkplekken zoals garages, thuiskantoren, buiten, en keukens met chromen fittingen.
Wat heeft de voorkeur, de Daylight LED lampen of de Bright White LED lampen? Hoewel daglichtlampen veel voordelen hebben, geven mensen er in het algemeen niet de voorkeur aan. Na analyse van de gegevens werd geconcludeerd dat de meeste mensen zich ergens rond 3500k+ vestigen en dat helderwitte lampen dichter bij dit bereik liggen.
Verschillen in hun kleurenspectrum Daglicht LED lampen hebben een breed kleurenspectrum (zonlicht) dat warmer is dan helder witte LED lampen. Heldere witte LED-lampen hebben een smal kleurenspectrum
Welke is helderder? De helderheid van een daglicht LED lamp is groter dan die van helder witte LED lampen. Hoe hoger de graad van Kelvin hoe blauwer het licht. De helderheid van de helderwitte LED lampen is lager dan die van de daglicht LED lampen. Dat komt door de graad van Kelvin.
Het verschil in hun kleur De daglicht LED lamp heeft een andere blauwachtige toon. De heldere witte LED lamp zit tussen witte en blauwe tinten in.
Het effect van LED-lampen op hun omgeving? Daglicht LED lamp geeft uw interieur een heldere warme gloed, net als het natuurlijke licht van de zon. De heldere witte LED creëert een witachtig effect op de omgeving.

De verschillen tussen de daglicht LED lamp en de helder witte LED lamp zijn beter te zien in de onderstaande video link.

Een video over de verschillen tussen een daglicht LED lamp en een helder witte LED lamp.

Conclusie

Met het toenemende verbruik van verlichting zijn huiseigenaren overgestapt van traditionele gloeilampen naar minder dure, heldere alternatieven zoals compacte LED's.

Lichtgevende diodes, of LED's, voeden nu binnen en buiten, een verlichtingsrevolutie die het energieverbruik van individuele consumenten en hele steden zou kunnen decimeren.

Wanneer men spreekt over daglicht LED lampen en helder witte LED lampen, bedoelt men de kleur van het door de LED uitgestraalde licht aan te geven.

Er zijn verschillende soorten LED-lampen op de markt. Eenvoudig gezegd kunnen we zeggen dat de namen als "helder wit", "daglicht" of "zacht wit" de tint van het licht aangeven. Zacht wit is geelachtig wit, helder wit straalt blauwachtig wit licht uit en daglicht is de helderste van allemaal.

Het zoeken naar de juiste LED-lamp hoeft niet ingewikkeld te zijn. Houd dit in gedachten, wanneer u lampen voor een kamer selecteert, bedenk dan wat u gewoonlijk in die ruimte doet en koop lampen voor dit soort doeleinden. Daglichtverlichting neemt meestal dit cijfer van de zon en voegt een beetje extra blauw toe om het gecombineerde effect van zon en lucht te voorspellen.

Helaas is er vaak meer variatie tussen verschillende fabrikanten-verlichting. Mensen geven echter de voorkeur aan licht met een kleurtemperatuurbereik van 3500-4500k, maar die zijn moeilijker te vinden.

LED-lampen hebben het potentieel om uiterst nuttig te zijn voor zowel donkere luchten als energiebudgetten. Fraunhofer IAF doet onderzoek om de lichtintensiteit, de kleurkwaliteit en de efficiëntie te verhogen. Zij zullen de witte LED-technologie in de toekomst verbeteren.

Aanbevolen artikelen

 • Polymath vs. Polyglot (verschil uitgelegd)
 • Green Goblin VS Hobgoblin: Overzicht &; Verschillen
 • Wat is het verschil tussen Slim-Fit, Slim-Straight en Straight-Fit?
 • Contactcement VS Rubbercement: wat is beter?
 • 9,5 VS 10 schoenmaat: hoe kunt u dit onderscheiden?

Klik hier om het webverhaal van dit artikel te bekijken.

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.