AA vs. AAA batterijen: wat is het verschil? (uitgelegd) - All The Differences

 AA vs. AAA batterijen: wat is het verschil? (uitgelegd) - All The Differences

Mary Davis

We hebben een lange weg afgelegd sinds de industriële revolutie in de 19e eeuw en sindsdien hebben we als beschaving veel nieuwe machines en apparaten ontwikkeld en geïnnoveerd die allemaal afhankelijk zijn van energie. Als gevolg daarvan is ook ons energieverbruik toegenomen.

Om snel te antwoorden, het belangrijkste verschil tussen de AA- en AAA-batterijen is hun grootte. De AAA-batterij is groter van formaat, waardoor hij ook een hogere energiecapaciteit en voltage-output heeft.

In dit artikel bespreek ik het meest voorkomende type energieleverancier voor huishoudens: batterijen. Ook bespreek ik het verschil tussen AA- en AAA-batterijen en waarom er een prijsverschil is tussen de twee, ondanks dat ze dezelfde spanning en stroom leveren.

Veel gebruikte batterijen die worden weggegooid

Wat is een batterij?

Eenvoudig gezegd is een batterij een verzameling cellen die in een parallel of in serie geschakeld zijn. Deze cellen zijn apparaten van metalen die de chemische energie die zij bezitten omzetten in elektrische energie. Zij doen dit door middel van een reactie die bekend staat als een elektrochemische redoxreactie.

Een batterij bestaat uit drie onderdelen: de kathode, de anode en de elektrolyt. De kathode is de positieve pool van de batterij en de anode is de negatieve pool. De elektrolyt is een ionische verbinding in gesmolten toestand met daarin vrij bewegende positieve en negatieve ionen.

Wanneer de twee aansluitingen op een stroomkring worden aangesloten, vindt er een reactie plaats tussen de anode en de elektrolyt, waardoor elektronen van de anode naar de kathode overgaan. Deze beweging van elektronen produceert de elektriciteit,

Er zijn twee soorten batterijen:

 • Primaire batterijen: Dit soort batterijen kan maar één keer worden gebruikt en moet daarna worden weggegooid.
 • Secundaire batterijen: Dit soort batterijen kan worden opgeladen en dus steeds opnieuw worden gebruikt.

AA-type batterij

De AA-batterij is een kleine, cilindervormige batterij die vaak wordt gebruikt in kleine elektronische apparaten. Hij is meestal gemaakt van lithium of alkaline materiaal. De afmetingen van een AA-batterij zijn 14 mm in diameter en 50 mm in lengte. Er zijn twee soorten AA-batterijen: wegwerpbatterijen en oplaadbare batterijen.

AA wegwerpbatterijen worden Alkaline batterijen genoemd en zijn gemaakt van mangaan- en zinkoxide. Dit zijn de meest voorkomende soorten batterijen.

Oplaadbare AA-batterijen worden lithiumbatterijen genoemd en zijn gemaakt van het metaal lithium. Ze hebben een hogere energiedichtheid dan alkaline AA-batterijen en kunnen worden opgeladen.

De alkaline- en lithiumbatterijen verschillen van elkaar wat betreft hun voltage Batterijcapaciteit, Bedrijfstemperatuur, diameterhoogte en chemie. De volgende tabel vat deze veranderingen samen.

Type batterij Alkaline batterij Lithium batterij
Batterij Nominaal Voltage 1,50 Volt 1,50 Volt
AA-batterijcapaciteit (gemiddeld) - Alkaline ≈ 2500 mAh ≈3000mAh mAh
Bedrijfstemperatuur 0°C - 60°C 0°C - 60°C
Diameter 14,5 mm. 14,5 mm.
Hoogte 50,5 mm. 50,5 mm.
Chemie Alkalische Lithium

AA-batterijen zijn geel van kleur

AAA-type batterij

De AAA-batterij is een kleine, cilindervormige batterij die vaak wordt gebruikt in kleine elektronische apparaten. Hij is ook bekend als een triple-A batterij. De AAA-batterij is meestal gemaakt van lithium of alkaline, en hij heeft een spanning van 1,5 volt.

Er zijn twee soorten AAA-batterijen: de AAA-wegwerpbatterij en de oplaadbare AAA-batterij. De AAA-wegwerpbatterij kan maar één keer worden gebruikt en daarna worden weggegooid, terwijl de oplaadbare AAA-batterij meerdere keren kan worden gebruikt. De AA-equivalente batterijen zijn de LR03 en LR6, die een spanning hebben van respectievelijk 1,2 volt en 1,5 volt.

De grootte van AAA batterijen varieert naargelang het type, maar over het algemeen zijn ze ongeveer 10mm in diameter en 44mm lang. Alkaline batterijen zijn het meest voorkomende type AAA batterij. Lithium batterijen zijn duurder, maar gaan langer mee dan alkaline batterijen.

Net als bij de AA-batterijen is het oplaadbare type de lithiumbatterij en het niet-oplaadbare type de alkalinebatterij. De alkaline- en lithium-type AAA-batterijen hebben ook enkele verschillen en overeenkomsten. Ze staan in de volgende tabel:

Type batterij Alkalische Lithium
Batterij Nominaal Voltage 1,50 Volt 1,50 Volt
AAA-batterijcapaciteit (gemiddeld) - Alkaline ≈ 1200 mAh ≈600mAh
Bedrijfstemperatuur 0°C - 60°C 0°C - 60°C
Diameter 14,5 mm. 14,5 mm.
Hoogte 50,5 mm. 50,5 mm.
Chemie Alkalische Lithium

AAA type batterij

Uitgangsspanning en stroomverhouding van de AA- en AAA-batterijen,

De uitgangsspanning en stroomverhouding van AA- en AAA-batterijen variëren naargelang het type batterij. Sommige AA-batterijen hebben een hogere spanning en stroom dan AAA-batterijen, terwijl andere een lagere spanning en stroom hebben.

De uitgangsspanning en stroomverhouding van de AA- en AAA-batterijen zijn respectievelijk 1,5 volt en 3000 mAh. Dit betekent dat de AA-batterij 1,5 volt vermogen kan leveren voor 3000 mAh, terwijl de AAA-batterij 1,5 volt vermogen kan leveren voor 1000 mAh.

AA-batterijen hebben een hogere uitgangsspanning, terwijl AAA-batterijen een hogere stroomsterkte hebben. De spanning van een AA-batterij is gewoonlijk ongeveer 1,5 volt, terwijl de stroomsterkte ongeveer 2,4 ampère bedraagt. De spanning van een AAA-batterij is gewoonlijk ongeveer 1,2 volt, terwijl de stroomsterkte ongeveer 3,6 ampère bedraagt.

Zie ook: Verschillen tussen een eik en een esdoorn (feiten onthuld) - Alle verschillen

Vervaardiging van AA batterijen

AA-batterijen zijn gemaakt van een paar verschillende materialen. Het belangrijkste materiaal is de kathode, die bestaat uit mangaandioxide. De anode is gemaakt van koolstof, en de elektrolyt is een mengsel van kaliumhydroxide en water.

Het productieproces begint met de kathode. Het mangaandioxide wordt gemengd met koolstof en tot korrels geperst. De korrels worden vervolgens in een mal geplaatst die ze hun AA-vorm geeft. De anode wordt op soortgelijke wijze gemaakt, maar de koolstof wordt gemengd met grafiet.

De elektrolyt wordt gemaakt door kaliumhydroxide en water te mengen. Als alle materialen klaar zijn, worden ze samengevoegd tot AA-batterijen.

Vervaardiging van AAA batterijen

AAA-batterijen worden gemaakt van verschillende materialen. Het belangrijkste ingrediënt is de kathode, die meestal gemaakt wordt van lithiummetaal.

Andere materialen die in AAA-batterijen worden gebruikt zijn anoden (gewoonlijk gemaakt van koolstof), separatoren (om te voorkomen dat de kathode en de anode elkaar raken) en elektrolyten (om de elektriciteit te helpen geleiden).

Zie ook: Donkerblond haar vs. lichtbruin haar (Wat is beter?) - Alle verschillen

Het productieproces begint met het maken van de kathode en de anode. Deze worden dan in een batterijhouder geplaatst met de separator en het elektrolyt. De batterij wordt dan verzegeld en getest om er zeker van te zijn dat hij aan de veiligheidsnormen voldoet.

Een video die laat zien hoe batterijen in fabrieken worden gemaakt

Belangrijke producenten van AA en AAA batterijen

De batterijen van het type AA en AAA worden overal ter wereld op grote schaal geproduceerd. Hieronder volgen de belangrijkste producenten van deze batterijen:

 • Duracell Coppertop
 • Energizer Max
 • Huismerk
 • Rayovac
 • Duracell Quantum
 • Eveready Goud

AA vs. AAA batterijen

Het eerste verschil tussen deze twee zeer gelijkaardige batterijtypes is dat de AAA-batterij kleiner is in diameter en hoogte dan de AA-batterij. Bijgevolg is zijn energieopslagcapaciteit lager dan die van de AA-batterij.

Dit betekent dat, hoewel de twee batterijen hetzelfde vermogen kunnen leveren, de AA-batterij langer een vermogen kan leveren. Daarom heeft de AA-batterij 3000 mAh voor 2,5v, terwijl de AAA-batterij 1000 mAh heeft voor 1,5v.

Het tweede opmerkelijke verschil tussen de twee is dat de hoeveelheid stroom die door elke batterij kan lopen, kan variëren. De AA-batterij kan meer stroom verwerken dan de AAA-batterij. Dit komt door het kleinere formaat van de AAA-batterij.

Ten slotte heeft het type AA-batterij een grotere spanning en de AAA-batterij een grotere stroomsterkte. De belangrijkste verschillen zijn samengevat in onderstaande tabel.

AA batterij AAA batterij
1.5 v 1.2 v
2,4 ampère 3,6 ampère
kan 1,5 volt vermogen leveren voor 3000 mAh kan 1,5 volt stroom leveren voor 1000 mAh.

Het prijsverschil is hoofdzakelijk te wijten aan de factoren vraag en aanbod. De AA-batterij heeft een groter aanbod, zodat de prijs ervan lager is. Ten tweede is het materiaal dat voor de vervaardiging van AA-batterijen wordt gebruikt ook goedkoop. De fabricagekosten van AA-batterijen zijn dus lager dan die van AAA-batterijen en dus is het goedkoper en is AAA duurder.

Conclusie

 • Batterijen zijn een groep cellen die in een parallel of serie circuit met elkaar verbonden zijn. Het zijn apparaten die chemische energie omzetten in elektrische energie.
 • AA- en AAA-batterijen lijken erg op elkaar, beide hebben oplaadbare en niet-oplaadbare types. De Alkaline-batterijen zijn niet-oplaadbaar en de lithium-batterijen zijn oplaadbaar.
 • De AA-batterij heeft een grotere uitgangsspanning en de AAA-batterij heeft een grotere stroomafgifte.
 • De belangrijkste verschillen tussen de twee soorten batterijen zijn dat de AAA kleiner is en een lager mAh heeft dan de AA-batterijen.
 • Ik hoop dat dit artikel nuttig was en dat ik erin geslaagd ben u de belangrijkste verschillen tussen deze twee batterijen te helpen begrijpen en waarom ze verschillende prijzen hebben.

Draken V. Wyverns; alles wat je moet weten

WISDOM VS INTELLIGENTIE: DUNGEONS & DRAGONS

REBOOT, REMAKE, REMASTER, & PORT IN VIDEO GAMES

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.