Lokale schijf C vs D (volledig uitgelegd) - Alle verschillen

 Lokale schijf C vs D (volledig uitgelegd) - Alle verschillen

Mary Davis

Technologie evolueert in een snel tempo, waarbij nieuwere versies de huidige technologieën snel vervangen. Maar er zijn talrijke onderdelen waaruit de apparaten bestaan die we vandaag de dag gebruiken en waarvan we het doel niet begrijpen.

Dit artikel zal daarom het verschil bespreken tussen de twee belangrijkste technologieën waaruit onze laptops en computers bestaan: lokale schijven C en D.

Wat zijn lokale schijven?

Een lokaal station, ook wel lokale schijf genoemd, is een opslagapparaat dat door een computer wordt gebruikt voor toegang tot en opslag van gegevens. Het is de naïeve harde schijf (HDD) van een computer en wordt rechtstreeks door de fabrikant geïnstalleerd.

Zie ook: Wat is het verschil tussen presbyterianisme en katholicisme? (Verschil Onthuld) - Alle Verschillen

Een typische harde schijf bevat met magnetisch materiaal beklede schijven waarop de gegevens worden opgeslagen. Deze schijven maken gebruik van een ordelijk roterend patroon in sporen die zijn opgedeeld in kleinere gebieden die sectoren worden genoemd om plaats te bieden aan elk type bestand. De gegevens worden op deze schijven gekerfd door de lees- en schrijfkoppen.

De lokale schijf is een van de meest gebruikte modellen en uitvoeringen van een HDD. Hij wordt in een computer geïnstalleerd via een van de schijfinterfaces op het moederbord, en is veel doeltreffender dan een netwerkschijf, omdat hij sneller toegankelijk is.

Een computer kan één of meerdere lokale schijven hebben, afhankelijk van de fabrikant. Het hebben van meerdere schijven is nuttig omdat het uw gegevens helpt beschermen tegen apparaatstoringen.

Als u bijvoorbeeld uw gegevens over meerdere schijven verdeelt, zult u niet ernstig worden getroffen als één schijf crasht. Als u daarentegen uw gegevens op één schijf bewaart, zou u een ingewikkelde procedure moeten doorlopen om al die gegevens terug te krijgen.

Natuurlijk gebruiken veel mensen externe schijven om ze gemakkelijker mee te kunnen nemen, omdat je het schijfstation van je computer niet gemakkelijk kunt verwijderen.

Waarom worden HDD's gebruikt?

Harde schijven worden om verschillende redenen nog steeds veel gebruikt. Schijven zijn ongelooflijk betaalbaar, zelfs in vergelijking met Solid State Drives (zoals USB's) van dezelfde capaciteit.

Deze lagere prijs komt doordat het goedkoper is om harde schijven te produceren dan USB-schijven.

Harde schijven worden al eeuwenlang gebruikt. Van de vroegste computers tot de modernere laptops zijn harde schijven de belangrijkste component voor opslag. Dit betekent dat harde schijven een grotere beschikbaarheid op de markt hebben en op grotere schaal worden gebruikt.

Harde schijven hebben een hogere basisopslag, ongeveer 500 GB Deze capaciteit neemt alleen maar toe door innovatie, met nieuwere modellen met een opslagcapaciteit tot wel 6 TB Dit betekent dat u gemakkelijk enorme hoeveelheden gegevens op één schijfstation kunt opslaan.

Harde schijven hebben een niet-vluchtig geheugen. Dit betekent dat, in geval van een stroomstoring of een externe schok, uw schijf nog steeds in staat is om uw gegevens terug te halen. Dit garandeert de veiligheid en bescherming, vooral van waardevolle gegevens op uw computer.

Ten slotte bestaan de platters van een harde schijf uit zeer duurzaam en bestendig materiaal. Dit betekent dat een typische harde schijf een lange levensduur heeft, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden.

Waar zijn diskdrives A en B?

Toen u de titel las, vroeg u zich misschien af: "Wat is er gebeurd met schijfstations A en B?"

Nou, deze schijven werden stopgezet in de vroege jaren 2000. Laten we uitzoeken waarom.

Vóór de DVD en CD gebruikten we floppydisks om informatie op te slaan. De vroegste floppydisks stelden echter niet veel voor, met een maximale opslag van 175KB. Om dat in perspectief te plaatsen: slechts 10 seconden in 175KB van uw favoriete MP3-nummer.

Dit maakte het tot een revolutionaire technologie in die tijd, met zijn draagbaarheid en het vermogen om gegevens op te slaan en op te roepen, hoe klein ook.

Diskettes

De A en B drives waren gereserveerd als floppy disk drives. Dit komt door de incompatibiliteit van de drives, er was toen nog geen vaste standaard voor dataopslag dus je moest voorbereid zijn op het lezen van media die anders geformatteerd waren.

De A-schijf diende om de computer te laten werken, terwijl de B-schijf voor het kopiëren en overdragen van gegevens diende.

Tegen het begin van de jaren negentig begonnen floppydisks echter schaars te worden. De uitvinding van de Compact Disk (CD) betekende dat mensen nog grotere hoeveelheden media konden lezen, en werd al snel een populair medium voor gegevensopslag.

De A- en B-schijven werden tegen 2003 niet meer gebruikt in de meeste computers, met de toename van de vraag naar C- en D-schijven door de fabrikanten.

Wat is het grote verschil tussen Lokale schijf C vs D?

De twee aandrijvingen voeren twee verschillende maar complementaire taken uit.

C Drive gebruikt voor het opslaan van het OS (besturingssysteem)
D Drive gebruikt als herstelschijf

Doel van C-schijf versus D-schijf

Zie ook: Wat is het verschil tussen de Mellophone en de Marching French Horn? (Zijn ze hetzelfde?) - All The Differences

De C-schijf wordt algemeen gebruikt voor de opslag van het besturingssysteem (OS) en andere vitale software voor de werking van uw computer. Wanneer u uw computer of laptop opstart, worden alle noodzakelijke bestanden om uw computer te helpen functioneren uit de C-schijf gehaald.

Het besturingssysteem, de bootsector en andere essentiële informatie worden geïnstalleerd op de C-schijf, en uw systeem herkent de schijf zelf. Alle programma's en software worden standaard geïnstalleerd in de C-schijf.

Het D-station (of DVD-station) daarentegen wordt door veel fabrikanten gebruikt als herstelschijf, aangezien u waarschijnlijk zelf de aard van het station niet hebt veranderd. Veel mensen gebruiken het D-station echter om hun persoonlijke media en programma's op te slaan.

De reden hiervoor is dat sommige mensen denken dat het scheiden van persoonlijke gegevens van de systeemgegevens van de computer de prestaties zal verbeteren en het onderhoud gemakkelijker zal maken. In werkelijkheid is de toename van de prestaties zeer klein, maar het scheiden van uw gegevens maakt het onderhoud gemakkelijker.

Als u uw gegevens op de C-schijf opslaat, moet u een lange procedure volgen om die gegevens te herstellen als de C-schijf corrupt raakt of uitvalt.

Als u uw gegevens apart houdt op de D-schijf, kunt u gemakkelijk bij die gegevens zonder dat u Windows opnieuw moet installeren of repareren. Het maakt ook het herstellen van uw computer na een fabrieksreset veel gemakkelijker.

Voor een meer uitgebreide gids over hoe u informatie kunt verplaatsen van C-schijf naar D-schijf, volgt u deze gids:

Informatie verplaatsen van station C naar station D Uitgelegd

Conclusie

Een populaire praktijk is om meerdere schijven te maken, één voor elke functie. Zo houden mensen een schijf voor spelletjes, één voor afbeeldingen, één voor video's en één voor documenten.

Dit helpt bij het bijhouden van informatie tussen schijven, en nog belangrijker, helpt de belasting van de C-schijf te verminderen. Kortom, het gebruik van de D-schijf vermindert de belasting van de C-schijf, waardoor de prestaties van uw computer mogelijk verbeteren.

Gerelateerde artikelen:

    Mary Davis

    Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.