Ossenstier: overeenkomsten & verschillen (feiten) - Alle Verschillen

 Ossenstier: overeenkomsten & verschillen (feiten) - Alle Verschillen

Mary Davis

Net als mensen en de natuur zijn ook dieren een prachtige schepping van God.

Het aantal wezens in deze wereld is niet zomaar te tellen, ze zijn overal, net als mensen.

Ze zijn er in alle soorten en maten, en elk ongelooflijk eigen! Elk dier is anders dan het andere en heeft verschillende kenmerken die hen uniek en enig in hun soort maken.

Elk organisme speelt zijn rol in het ecosysteem, sommige dieren helpen de voedingsstoffen naar de mens te brengen, terwijl andere de bron van voedsel worden, zoals eieren, kippen en zuivelproducten.

Sommige dieren lijken qua uiterlijk op elkaar, maar zijn bij nadere beschouwing verschillend.

Zoals Os en Stier beide behoren tot de runderachtigen (waartoe ook geit, schaap, koe en buffel behoren) en een beetje op elkaar lijken, Ox is een niet-agressief gecastreerd (zonder testikels) mannetje, terwijl Bull een niet-gecastreerd (met testikels) agressief mannetje is.

Castratie betekent dat de testikels van de os worden verwijderd om ze beheersbaar en minder agressief te maken, aangezien agressie het gevolg is van het testosteronhormoon dat in het lichaam aanwezig is. De stier is een volwassen (intact) dier en is agressiever dan zijn vrouw, de koe.

Os en stier maken deel uit van vele culturen en hebben een grote waarde en belang in de ogen van de mensen. Sommigen vereren ze omdat ze beide staan voor macht, moed en rijkdom.

Er zijn veel beroemde stierenspellen waar mensen van genieten, zoals stierengevechten, stierenrennen, en het dappere festival. Over het algemeen wordt os gebruikt voor het aandrijven van machines, ploegen en voor transport zoals het trekken van wagens en rijden.

Het meervoud van Os is Ossen en het meervoud van Stieren is Stieren. Als u meer wilt weten of lezen over de verschillen tussen een os en een stier, blijf dan lezen tot het einde!

Laten we erin duiken.

Wat is een stier?

Een ongecastreerde agressieve stier

Een stier is een mannelijk agressief en gespierd rund dat nakomelingen kan voortbrengen. Het zijn vastberaden en sterke dieren.

Zie ook: Wat is het verschil tussen presbyterianisme en katholicisme? (Verschil Onthuld) - Alle Verschillen

Stier is een van de sterke dieren en wordt gebruikt voor rodeo rijden. Agressie is het gevolg van de stof/hormoon testosteron in het lichaam, aangezien testosteron verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van mannelijke kenmerken in het lichaam.

Het gewicht van een stier varieert van 1700 tot1800 pond. Ze hebben vier delen in de maag en nemen alleen vegetarisch voer dat veel eiwitten bevat. Sommige stieren wegen zelfs 3000 pond, wat veel stierenkracht is!

Stieren zijn erg zwaar en kunnen met hun hoorns een persoon in de lucht gooien. Ze kunnen zelfs auto's omgooien en hun eigen gewicht trekken als dat nodig is.

Alle stieren zijn verschillend, maar met dezelfde agressie kunnen sommige gevaarlijker zijn dan de rest.

De loopsnelheid van de stier is hoog, ze rennen met een snelheid van 35mph.

Interessant feit: Stieren zijn kleurenblind en ze worden niet getriggerd door een rode kleur, maar de reden waarom ze mensen achtervolgen is dat ze de beweging van een persoon of object voelen!

Wat is een os?

In paren is de kracht van een os dubbel!

Ox is een gecastreerde, minder aggr e ssief, en controleerbaar volwassen dier, getraind om huishoudelijk werk te doen .

Ossen worden gecastreerd omdat ze niet de meest populaire voedselbron in de wereld zijn of je kunt zeggen in ontwikkelde landen waar mensen liever groenten eten dan vlees.

Een jonge os wordt een kalf genoemd en zonder castratie zijn het ossen. Hun prooi zijn planteneters.

Ossen worden gewoonlijk gecastreerd en worden trekdieren genoemd.

Ze worden gebruikt om karren te trekken, te ploegen en dingen te slepen. Door het proces van castratie worden ze gemakkelijk gemaakt om te helpen bij huishoudelijk werk, omdat hun agressie moeilijk te hanteren is door gewone mensen.

Zie ook: Wat is het verschil tussen "jaiba" en "cangrejo" in het Spaans? (onderscheiden) - Alle verschillen

Bekijk de volgende video om te weten hoe castratie plaatsvindt!

Een kalf castreren

Is een os een koe of een stier?

Ossen zijn geen van beide. Ze verschillen van koeien en stieren, omdat koeien altijd vrouwelijk zijn, terwijl ossen zowel vrouwelijk als mannelijk kunnen zijn.

Ossen behoren tot dezelfde runderfamilie als koeien, zodat gezegd kan worden dat koeien de inactieve neven zijn van ossen.

Om een os te worden, moet een koe 4 jaar oud zijn en een kalf hebben gebaard. Stieren zijn altijd mannelijk en blijven intact (ongecastreerd) voor fokdoeleinden.

Een ander punt is, dat ossen getraind zijn voor huishoudelijk en zwaar werk, en de menselijke beweging begrijpen, terwijl koeien ongetraind zijn omdat ze niet voor zwaar werk worden gebruikt.

Je kunt zeggen dat ze alle drie verschillend zijn, afhankelijk van hun doel.

Om het duidelijker te maken, zie het volgende verschil tussen Os, Koe en Stier!

Ox Koe Bull
Geslacht Vrouwelijk of mannelijk Altijd vrouwelijk Altijd mannelijk
Maat Groter dan stieren Kleiner dan Os en Stier Kleiner dan ossen
Gecastreerd Ja Ja Nooit
Kweek Gefokt voor zwaar machinewerk Ze zijn voor klein en minder zwaar werk Stieren fokken om hun bloedlijn voort te zetten
Prijs minder duur dan de Bulls Minder duur dan Ox en Bulls Duurder dan ossen

Verschillen tussen os, koe en stier

Kan een stier een os worden?

Ja, een stier kan een os worden als hij gecastreerd is, want ossen zijn het resultaat van castratie... na het bereiken van de geslachtsrijpe leeftijd.

Maar dit gebeurt nauwelijks, omdat stieren bedoeld zijn om te fokken, om de bloedlijn te dragen en om de omvang van de kudde uit te breiden.

Een stier waarvan de testikels zijn verwijderd kan een os worden. Hierdoor zouden ze minder agressief en beter controleerbaar zijn en als trekdier kunnen worden gebruikt.

Zijn ossen groter dan stieren?

Ja, Ossen zijn veel groter en gespierder dan stieren en hebben meer kracht en macht.

Het zijn grote, intelligente trekdieren omdat ze getraind zijn om zware lasten te dragen en te werken. Stieren zijn ook groot maar, zijn voor fokdoeleinden.

Als ossen gekoppeld worden, wordt hun kracht vergroot!

Ossen zijn echter rustiger dan stieren, omdat ze getraind zijn om hun energie te gebruiken voor huishoudelijk werk. Aan de andere kant kunnen stieren zeer gevaarlijk en schadelijk zijn als ze zich bedreigd voelen en ernstige verwondingen veroorzaken.

Laatste gedachten

Hier zijn enkele belangrijke punten die kunnen worden geconcludeerd uit het verschil tussen Os en Stier.

 • Ossen zijn gecastreerde trekdieren en worden gebruikt voor zwaar werk zoals malen en ploegen en het dragen van zware lasten van de ene plaats naar de andere.
 • Zowel os als stier behoren tot de Bos Taurus familie van de runderen.
 • Een stier is een agressief mannelijk rund dat wordt gebruikt voor fokdoeleinden.
 • Ossen zijn gespierdere en zwaardere dieren dan stieren.
 • Stieren zijn gevaarlijk en kunnen schadelijk zijn voor mensen.
 • Zelfs als ze groter en sterker zijn, zijn ossen intelligent en rustiger.
 • Ossen worden gebruikt voor zuivel en stieren voor het vlees.
 • Stieren moeten hun soortgenoten beschermen en ossen moeten huishoudelijk werk verrichten.
 • Zowel os als stier lijken op elkaar, maar hebben unieke en verschillende genetische codes.
 • In termen van geld zijn stieren duurder omdat ze dienen om te fokken en zijn ossen goedkoper omdat ze fysieke arbeid leveren.
 • Os en koe zijn verschillend, want koeien zijn altijd vrouwelijk, maar een os kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn.

Bekijk voor meer informatie dit artikel over Havik vs. Gier (hoe ze uit elkaar te houden?).

 • Is er een verschil tussen Hufflepuff en Ravenclaw?
 • Hoe groot is het verschil in lengte tussen twee mensen?
 • Wat is het verschil tussen Furibo, Kanabo en Tetsubo (uitgelegd)?

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.