Verschillen tussen het metriek stelsel en het standaard stelsel (besproken) - Alle verschillen

 Verschillen tussen het metriek stelsel en het standaard stelsel (besproken) - Alle verschillen

Mary Davis

De wereld van meetsystemen kan verwarrend zijn, met meerdere systemen die wereldwijd in gebruik zijn.

Maar heeft u wel eens stilgestaan bij de verschillen tussen het metriek stelsel en het standaard stelsel? Er zijn nogal wat verschillen tussen beide.

Hoewel beide worden gebruikt voor het meten van fysieke hoeveelheden, is het metrieke stelsel gebaseerd op eenheden van 10, terwijl het standaardsysteem gebaseerd is op eenheden van 12.

Dit betekent dat het metrieke stelsel veel eenvoudiger en gemakkelijker te gebruiken is, waardoor het de voorkeur geniet van wetenschappers en wiskundigen wereldwijd.

Lees verder om te ontdekken hoe deze twee systemen verschillen.

Metrisch systeem

Het metrieke stelsel is een internationaal aanvaard decimaal meetstelsel dat is ontworpen om fysische grootheden te meten met eenheden rond het getal 10.

Andere metingen zijn gerelateerd aan meters en andere basiseenheden, zoals kilogrammen voor massa en liters voor volume. Dit systeem geniet de voorkeur van wetenschappers, wiskundigen en andere professionals vanwege zijn eenvoud en gebruiksgemak.

Voordelen van het metriek stelsel

 • Het metrieke stelsel is gebaseerd op veelvouden van 10, waardoor het gemakkelijk is om eenheden om te rekenen.
 • Het is een van de meest gebruikte meetsystemen ter wereld, waardoor landen gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.

Nadelen van het metriek stelsel

 • Het metrieke stelsel is een relatief recente ontwikkeling, wat betekent dat veel mensen er niet mee vertrouwd zijn en het moeilijk vinden om het te leren en te begrijpen.
 • Het is moeilijker om maateenheden om te rekenen dan in het standaardsysteem.

Wat is het Standaardstelsel van metingen?

Het nemen van nauwkeurige metingen is de sleutel tot het bereiken van uw doelen - of het nu gaat om gewichtsverlies of woningrenovatie.

Het standaardmeetsysteem dat in de Verenigde Staten wordt gebruikt, staat algemeen bekend als het US Standard System. U bent misschien nieuwsgierig waarom dit systeem in Amerika de voorkeur geniet boven het metrieke stelsel.

Ondanks de voorkeur, kunt u veel gereedschap met metrische eenheden vinden dat in de VS is gemaakt, niet alleen geïmporteerde.

Aanvankelijk werd door veel landen een imperiaal meetsysteem ingevoerd, maar in de jaren zeventig ging Canada over op het metrieke stelsel. Ook de Amerikanen gingen het metrieke stelsel gebruiken voor technische berekeningen. Verrassend genoeg heeft ook de NASA vanwege haar beleid het metrieke stelsel ingevoerd.

Voordelen van het standaardsysteem

 • Het standaardmeetsysteem is gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken omdat het bekende termen gebruikt zoals inches en voeten.
 • Het is gebruikelijker in de Verenigde Staten, wat het gemakkelijker maakt voor mensen die gewend zijn aan dit soort metingen.
 • Omrekenen tussen eenheden is eenvoudiger dan in het metrieke stelsel.

Nadelen van het standaardsysteem

 • Het wordt niet overal ter wereld gebruikt, wat het voor landen moeilijk maakt om met elkaar te communiceren en samen te werken.

Metrische en standaardsystemen - wat is het verschil?

Het metriek stelsel en het standaard stelsel zijn twee verschillende manieren om dingen te meten.

Zie ook: Wat is het verschil tussen heksen, tovenaars en tovenaars? (Uitgelegd) - Alle Verschillen

Het metrieke stelsel wordt vooral gebruikt in landen die het als wettelijk meetsysteem hebben ingevoerd, zoals het grootste deel van Europa en delen van Azië. Het gebruikt eenheden als meters, liters en grammen om respectievelijk lengte, volume en gewicht te meten.

Het standaardsysteem daarentegen wordt meer gebruikt in landen als de Verenigde Staten en Birma. Het gebruikt eenheden als feet, gallons en ounces om respectievelijk lengte, volume en gewicht te meten.

Hoewel beide systemen worden gebruikt om dezelfde dingen te meten, doen ze dat op verschillende manieren.

Het metriek stelsel volgt een decimaal stelsel, waarbij elke eenheid tien keer zo veel of 1/10e keer zo veel is als de eenheid ervoor of erna. Een liter is bijvoorbeeld tien keer zo groot als een deciliter en 100 keer zo groot als een centiliter, terwijl 1 meter 10 centimeter en 100 millimeter is.

Aan de andere kant volgt het standaardsysteem meestal een op fracties gebaseerd systeem, waarbij eenheden als kwarts en kopjes worden gebruikt.

Welke landen gebruiken geen metriek stelsel?

Verder dan de VS: een nadere beschouwing van de landen die nog steeds niet-metrieke meetsystemen gebruiken

Er zijn een handvol landen in de wereld die niet officieel het metrieke stelsel gebruiken als hun primaire vorm van meten.

Deze landen omvatten Birma, Liberia en de Verenigde Staten van Amerika.

Terwijl veel andere landen het metrieke stelsel als hun officiële standaard hebben aangenomen, vertrouwen deze drie landen nog steeds op verschillende meetvormen voor dagelijkse activiteiten zoals koken, bouwen en winkelen.

Metrische eenheden vs. standaardeenheden

Metrische eenheden verwijzen naar het meetsysteem dat gebaseerd is op veelvouden van tien, terwijl standaardeenheden de traditionele Britse en Amerikaanse systemen zijn.

Deze tabel geeft een vergelijking tussen metrische eenheden en standaardeenheden.

Metrische Eenheid Standaard eenheid
Kilometers Miles
Meters Voeten
Liters Gallons
Grammen Ounces
Milliliters Theelepels
Kilogrammen Ponden
Celsius Fahrenheit
Millimeters Inches
Een vergelijking tussen metrische eenheden en standaardeenheden

Waarom maken de VS niet volledig gebruik van het metrieke stelsel?

De Verenigde Staten zijn een van de weinige landen in de wereld die het metrieke stelsel niet volledig hebben overgenomen als hun primaire meetstelsel.

Hoewel het metrieke stelsel in 1975 officieel door het Congres werd goedgekeurd, voelden de meeste Amerikanen zich nog steeds meer op hun gemak met hun traditionele eenheden zoals feet, yards en acres.

Hoewel federale voorschriften vaak metrische metingen vereisen, gebruiken de meeste bedrijven en industrieën in de VS nog steeds het gebruikelijke meetsysteem.

Dit komt omdat de overschakeling naar een nieuw systeem voor veel bedrijven duur en tijdrovend zou zijn. De omschakeling van machines en uitrusting en de opleiding van het personeel voor het gebruik van het metrieke stelsel kan miljoenen dollars kosten.

Amerika houdt nog steeds vast aan zijn wortels .

Een andere uitdaging bij de invoering van het metrieke stelsel is dat de Verenigde Staten talrijke etnische groepen en gemeenschappen tellen, waarvan vele hun eigen traditionele meetsystemen hebben.

Zie ook: WWE Raw en SmackDown (Gedetailleerde verschillen) - Alle Verschillen

Mensen van Mexicaanse afkomst gebruiken bijvoorbeeld vaak de Spaanse eenheid "vara" om lengte te meten. Daarom kan het voor Amerikanen moeilijk zijn om het metrieke stelsel volledig over te nemen.

Dit is een videogids over metrisch vs. imperiaal (standaard) .

Conclusie

 • Het metriek stelsel en het standaard stelsel zijn twee verschillende manieren om dingen te meten.
 • Het metrieke stelsel wordt vooral gebruikt in Europa, Azië en delen van Afrika, terwijl het standaardstelsel meer wordt gebruikt in landen als de Verenigde Staten en enkele andere landen.
 • Hoewel beide systemen dezelfde dingen meten, doen ze dat met verschillende formules.
 • Er zijn nog steeds een handvol landen in de wereld, zoals Birma, Liberia en de Verenigde Staten van Amerika, die het metrieke stelsel niet officieel gebruiken. De redenen hiervoor zijn voornamelijk te wijten aan kosten en culturele verschillen.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.