Wat is het verschil tussen Final Cut Pro en Final Cut Pro X? - Alle verschillen

 Wat is het verschil tussen Final Cut Pro en Final Cut Pro X? - Alle verschillen

Mary Davis

Als je geen oude professionele gebruiker van montagesoftware bent, vraag je je misschien af wat het verschil is tussen Final Cut Pro en Final Cut Pro X. Nou, om te beginnen zijn het allebei videobewerkingsprogramma's.

Bij de introductie kwam het programma uit als Final Cut Pro. Deze klassieke variant kende zeven versies. Apple introduceerde vervolgens FCP X, en deze versie kwam met de toevoeging van een magnetische tijdlijnfunctie. Helaas ondersteunt het macOS de eerstgenoemde versie niet meer. Daarom is Apple teruggegaan naar de klassieke naam Final Cut Pro door X te laten vallen.

Met zoveel opties op de markt, blijft Final Cut Pro zijn functionaliteit verbeteren en blijft het nieuwe functies toevoegen om te gedijen. Al moet je er eenmalig 299 dollar voor betalen.

Er zijn geen extra kosten voor updates. De interne opslagcapaciteit is beperkt tot 110 GB, waardoor het niet geschikt is voor het bewerken van grote bestanden. Daarom is dit softwareprogramma een geschiktere optie voor het bewerken van minder gedetailleerde video's.

Dit artikel vertelt je enkele ongelooflijk opwindende functies van Final Cut Pro. Ik zal het ook vergelijken met andere compatibele softwareprogramma's op de markt.

Laten we erin duiken...

Final Cut Pro

Er is geen manier om Final Cut Pro op een pc te gebruiken, omdat het alleen door het macOS-systeem wordt ondersteund. Het is een levenslange investering waarbij je vooraf 299 dollar moet uitgeven. Omdat vijf MacBooks een account kunnen delen met één apple id, lijkt deze prijs geen enorme deal.

Zie ook: Wat is het verschil tussen turkoois en groenblauw? (Feiten onthuld) - Alle Verschillen

Toch is een grote som geld uitgeven zonder software in handen te krijgen misschien niet voor iedereen de beste keuze.

Met hun gratis proefversie van drie maanden kunt u de ins en outs van het programma verkennen zonder een cent uit te geven.

Als u op zoek bent naar software met een pakketbundel van lage kosten, snelheid en stabiliteit, mag u FCP niet overslaan. Als u de software bovendien probleemloos wilt gebruiken, kunt u een harde schijf aansluiten en een bibliotheek aanmaken.

Tot slot, als je van plan bent over te stappen op Final Cut Pro, zul je deze video waarschijnlijk nuttig vinden;

Voor- en nadelen van Final Cut Pro

Voors

 • De kettingstabilisator werkt geweldig in vergelijking met andere beschikbare opties op de markt.
 • Er zijn geen maandelijkse of jaarlijkse kosten - $299 geeft u levenslange toegang.
 • De interface is eenvoudig en verfijnd
 • U kunt een bibliotheek aanmaken op uw harde schijf en alles wordt daar opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat u de schijf op andere computers kunt aansluiten, wat uw werk een stuk gemakkelijker en professioneler maakt.
 • Multicam gereedschap werkt soepel
 • Magnetische tijdlijn is handig

Nadelen

 • Heeft geen grotere gebruikersbasis omdat het alleen werkt op apparaten die iOS ondersteunen
 • Heeft niet veel grafische opties
 • Het kost u weken tot maanden om de functionaliteit en de techniek ervan onder de knie te krijgen.

Kenmerken van Final Cut Pro

Gereedschap voor ruisonderdrukking

Ruis en korreligheid zijn de meest voorkomende problemen bij opnamen bij weinig licht, maar het is essentieel om de omstandigheden geschikt te maken voor betere resultaten.

Als er ongewenste korrels en ruis in de videoclips zitten, heb je ruisonderdrukkingssoftware nodig. Final Cut Pro heeft een functie voor ruisonderdrukking toegevoegd aan hun programma.

Vóór deze introductie moest u dure plugins kopen om de ruis te verminderen en de geluidskwaliteit te verbeteren. De video denoiser tool in FCP is een veel kostenvriendelijkere optie voor degenen die niet willen investeren in individuele software die speciaal voor dit ene doel is ontworpen.

Multicam montage

Multicam-functie van Final Cut Pro

Deze functie komt goed van pas als u meerdere audio- en video-opstellingen hebt en u perfect afgewerkte beelden wilt. Deze functie maakt FCP onderscheidend tussen zijn concurrenten. Als u deze functie niet gebruikt, krijgt u hoogstwaarschijnlijk zeer chaotische resultaten.

Met deze functie in Final Cut Pro kun je alle video- en audiobronnen synchroniseren.

Je kunt schakelen tussen verschillende camerahoeken. Stel dat je 3 camera's hebt, dan moet je gewoon klikken op de camera die je wilt opnemen. Daarvoor is het essentieel om je camerahoeken een naam te geven.

Videostabilisatie

Trillende en vervormde video's zijn een van de problemen die aan de kant van de cameraman worden gemaakt. Goede bewerkingssoftware kan de trilling echter tot op zekere hoogte stabiliseren.

Een rollend sluitereffect is een ingebouwde tool in FCP die de vervormde objecten balanceert en herpositioneert. Het biedt ook verschillende hoeveelheden veranderingen, van geen tot extra veel.

Als u extra hoge effecten toepast, kan dat onbevredigende resultaten opleveren. U kunt alle opties uitproberen om te zien welke het beste werkt voor uw beelden. Het verwijderen van het begin- en eindgedeelte kan ook helpen om vloeiende beelden te krijgen.

Shakiness in de video's

Alternatieven voor Final Cut Pro

Final Cut Pro versus Premiere Pro

Wat betreft de beste montagesoftware zijn Final Cut Pro en Adobe Premiere het populairst. Hier volgt een vergelijking op basis van de prijs, mogelijkheden en betrouwbaarheid van beide;

Final Cut Pro Adobe Premiere Pro
Prijs $299 De prijs blijft schommelen
Levenslange investering Je geeft dit bedrag maar één keer uit Je moet een maandelijks abonnement betalen
Apparaten die hen ondersteunen iOS-apparaten Zowel OS als PC
Video Ruis Functie Ja Geen
Magnetische Tijdslijn Ja Geen
Eenvoudig te leren Je kunt het binnen enkele weken leren uit gratis bronnen Je moet een betaalde cursus volgen om deze software onder de knie te krijgen. Het duurt jaren om te leren hoe deze software werkt.

Final Cut Pro VS Premiere Pro

Laatste gedachten

Het bedrijf ondersteunt niet langer Final Cut Pro X, een oudere versie van Final Cut Pro. FCP is een van de montagesoftware die elke video-editor moet hebben.

Een ander voordeel van FCP is dat het slechts $299 kost voor de hele levensduur. Het heeft een reeks functies die u misschien niet vindt voor dit prijspunt.

Zie ook: Wat is het verschil tussen een parochie, een county en een gemeente in de VS? - Alle Verschillen

In vergelijking met Premiere Pro is het gemakkelijker te gebruiken en kost het minder tijd om de ins en outs te leren. Bovendien is ruisonderdrukking een functie die Premiere Pro en veel andere goede programma's missen.

Verder lezen

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.