Wat is het verschil tussen Marvel films en DC films? (The Cinematic Universe) - All The Differences

 Wat is het verschil tussen Marvel films en DC films? (The Cinematic Universe) - All The Differences

Mary Davis

Marvel en DC zijn misschien wel de twee bekendste namen in de wereld van superheldenfilms, en ze zijn al vele jaren felle concurrenten. Hoewel beide studio's populaire films maken met iconische personages en spannende verhaallijnen, bestaan er enkele belangrijke verschillen tussen hun benaderingen en stijlen.

Een belangrijk verschil tussen Marvel- en DC-films is dat de eerste meestal lichtvoetig en leuk zijn, terwijl de tweede vaak duister, grimmig en in de realiteit gegrond is.

Een ander verschil is dat Marvel films een meer episch bereik hebben en hun cinematografisch universum opbouwen door grote gebeurtenissen en crossovers. DC films daarentegen focussen op individuele personages en creëren hun cinematografisch universum door standalone films.

Uiteindelijk hebben zowel Marvel- als DC-films hun fans wereldwijd, met elk hun unieke sterke punten en stijl.

Als je geïnteresseerd bent in deze films, kun je in dit artikel terecht. Dus, laten we beginnen.

Marvel Films

Marvel Studios is een van Hollywoods meest succesvolle filmstudio's, bekend om het produceren van kaskrakers gebaseerd op populaire Marvel stripfiguren als Iron Man, Captain America en Thor.

Zie ook: "Hoe voel je je nu?" vs. "Hoe voel je je nu?" - All The Differences

De studio werd in 1993 opgericht door Avi Arad, en de eerste film, Iron Man (2008), luidde Phase One van het Marvel Cinematic Universe (MCU) in. Deze fase bereikte zijn hoogtepunt met de massaal succesvolle crossover-film The Avengers uit 2012, waarmee Phase Two begon.

Sindsdien is Marvel Studios doorgegaan met het produceren van een gestage stroom box office hits met iconische superhelden als Black Widow, Hulk, Spider-Man, en nog veel meer.

DC Films

DC Comics is een beroemde uitgever van stripboeken en films, bekend om de creatie van iconische superhelden als Batman, Superman en Wonder Woman. Hun films zitten vaak boordevol actie, met complexe verhaallijnen die de thema's en conflicten verkennen die inherent zijn aan superheldenverhalen.

Batman

Het bioscoopuniversum van DC heeft de laatste tijd veel succes gehad met veelgeprezen films als "The Dark Knight" en "Wonder Woman".

Ondanks de controverse over de behandeling van bepaalde personages, zoals de behandeling van vrouwelijke superhelden als Harley Quinn en de uitbeelding van schurken als Doomsday, blijft DC een belangrijke speler in Hollywood en een van de populairste keuzes voor bioscoopbezoekers wereldwijd.

Of je nu een fan bent van klassieke helden of van nieuwe favorieten als Aquaman of Shazam, DC heeft vaak iets wat bij je voorkeur past.

Waarom zijn DC films donker?

Je hebt je waarschijnlijk afgevraagd waarom DC films donker zijn. Er zijn verschillende redenen waarom DC films donkerder en somberder zijn dan hun Marvel tegenhangers.

Zie ook: Wat zijn de verschillen tussen een moord, moord en doodslag (uitgelegd) - All The Differences
 • Een daarvan is dat het DC-universum inherent donkerder is, met personages als Wonder Woman, Batman en Superman, die thema's van strijd en conflict belichamen.
 • Een andere factor is dat veel DC-films worden opgenomen met behulp van het groene scherm en retroprojectietechnieken, die scènes een kouder en minder levendig gevoel kunnen geven. Ten slotte heeft de overbelichting van Marvel-eigenschappen in populaire media de DC-regisseur ertoe aangezet technologische vooruitgang te proberen.
 • Ongeacht de reden, is het duidelijk dat DC films consequent een veel donkerdere toon hebben dan Marvel films.

DC vs Marvel

DC en Marvel

DC staat bekend om zijn donkere toon en gruizig realisme, terwijl Marvel zich richt op superhelden met meer luchtige verhaallijnen. De verschillende benaderingen van karakterontwikkeling, visuele effecten, mate van actie en onderwerp maken het gemakkelijk om de werken van deze twee studio's te vergelijken.

Hieronder vindt u een tabel waarin Marvel- en DC-films worden vergeleken op basis van een aantal fundamentele elementen die bioscoopbezoekers gebruiken bij de beslissing welke films ze gaan bekijken.

DC Marvel
Toon Donker humoristisch Lichtvoetig
Thema Magie en fantasie Sci-fi
Kleurenpalet Gedempt Verzadigd
Superhelden Wonder Woman, Batman, Superman Spider-Man, Hulk, Power Princess
Universum Het DC Universum in films zit vol met spannende en kleurrijke personages, fantastische verhaallijnen en spannende actie. Dit filmische universum heeft een aantal van de meest iconische superhelden, schurken en locaties uit de strips tot leven gebracht. Het Marvel Cinematic Universe is een gedeeld universum van films dat alle superheldenverhalen van Marvel Comics omvat. Het MCU is in veel opzichten groter en uitgebreider dan enig ander stripuniversum, met sterrenstelsels, planeten en soorten die uniek zijn voor de verhalen van Marvel.

Verschillen tussen DC en Marvel

Houden mensen van Marvel of DC?

Hoewel zowel DC als Marvel hun eigen sterke en zwakke punten hebben, geven de meeste mensen de voorkeur aan Marvel-films vanwege hun luchtige toon en leuke verhaallijnen. Dat gezegd hebbende, heeft DC nog steeds een solide fanbase, met fans die zich aangetrokken voelen tot de donkerdere thema's en complexere verhaallijnen van hun films.

Het komt aan op persoonlijke voorkeur bij het kiezen tussen deze twee giganten van de superheldenfilmwereld.

DC Comics
 • Hoewel zowel Marvel als DC beroemde filmstudio's zijn, hebben zij films geproduceerd die sterk uiteenlopen wat betreft kwaliteit en publieksvriendelijkheid.
 • Batman, bijvoorbeeld, kan worden gezien als een waakzame kruisvaarder of een regelrechte crimineel, afhankelijk van je perspectief. Dit maakt de DC-films complexer en spannender om naar te kijken, maar het vereist ook enigszins andere verteltechnieken dan de Marvel-films.
 • Eén element dat Marvel onderscheidt van DC is de aard van hun superheldenfiguren. Terwijl de meeste Avengers meestal goede jongens zijn met nobele bedoelingen die hun krachten gebruiken om anderen te helpen, is het DC-universum bevolkt met een groter aantal antihelden en moreel dubbelzinnige personages.

Over films gesproken, kijk eens naar mijn andere artikel over het verschil tussen volledig SBS en half SBS.

Personages

Hieronder volgen de lijsten van beide filmfranchises:

Lijst van DC karakters

 • Batman
 • Superman
 • Wonder Woman
 • The Flash
 • Lex Luthor
 • Catwoman
 • De Joker
 • Zwarte Adam
 • Aquaman
 • Hawkman
 • De Riddler
 • Martian Manhunter
 • Doctor Fate
 • Poison Ivy

Lijst van Marvel Personages

 • Iron Man
 • Thor
 • Captain America
 • Hulk
 • Scarlet Witch
 • Black Panther

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.