"Rock" vs. "Rock 'n' Roll" (verschil uitgelegd) - All The Differences

 "Rock" vs. "Rock 'n' Roll" (verschil uitgelegd) - All The Differences

Mary Davis

Muziek maakt deel uit van het dagelijkse leven van mensen, ze hebben er betrekking op en uiten hun emoties via het. Het heeft een brede categorie om te kiezen uit hun volgende favoriete genre. Dus als je in Rock muziek, je bent op de juiste plaats!

Veel mensen denken dat rock 'n' roll en rock hetzelfde zijn. Maar ook al worden ze beschouwd als de nakomelingen van de rock 'n' roll uit de jaren '40 en '50, toch zijn er enkele technische verschillen tussen beide.

Als je benieuwd bent naar deze verschillen, dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel belicht ik de onderscheidende factoren tussen de twee muziekgenres.

Dus laten we maar meteen beginnen!

Waarom heet Rock en Roll?

De muziekterm rock 'n' roll is afgeleid van de meer letterlijke uitdrukking "rocking and rolling". Deze uitdrukking werd gebruikt door 17e-eeuwse zeelieden om de beweging van het schip op zee uit te leggen.

Sindsdien liep elke uitdrukking die een dergelijke ritmische beweging beschreef het risico te worden onderworpen aan een eufemisme.

Tegen de jaren 1920 werd deze term een gebruikelijke metafoor voor dansen of seks. Echter, onderging het een tweede overgang. In 1922 gebruikte Trixie Smith, een Amerikaanse zangeres, deze term in haar muziek en het betrof zowel seks als dansen. In die tijd stond het echter bekend als rhythm and blues- een soort racemuziek.

Zo deed de uitdrukking "rocking and rolling" zijn intrede in de muziekwereld en wordt sindsdien op grote schaal gebruikt.

Bovendien begon DJ Alan Freed in de jaren 1950 de uitdrukking te gebruiken om het soort hyped-up countrymuziek te beschrijven dat doordrenkt was met rhythm and blues. Tegen die tijd was de seksuele component verdwenen en werd de term een aanvaardbare term voor dansen. Hij probeerde een "Rock and Roll party" te promoten.

Maar als hij een paar decennia eerder had geprobeerd de "rock n roll" uitdrukking te introduceren of te promoten, dan zou dat tot grote verontwaardiging hebben geleid!

Wat zijn enkele van de technische verschillen tussen Rock 'N' Roll en Rock?

Het belangrijkste verschil is dat rock 'n' roll meestal een upbeat 12-bar blues is met country invloeden. Terwijl rock een zeer breed begrip is dat uit veel verschillende soorten bestaat. Hoewel het eerder afwijkt van de 12-bar blues, heeft het nog steeds enige blues invloeden.

Beide genres hebben aanhoudende drumbeats en versterkte of vervormde elektrische gitaren. Terwijl rock een overkoepelende term is, is rock 'n' roll een subgenre van rockmuziek dat zich in de vroege jaren 1950 ontwikkelde.

Hoewel velen denken dat rock 'n' roll een onderdeel is van rockmuziek, was het in feite rock 'n' roll dat opkwam in de jaren veertig, eerder dan rock.

Een opmerkelijk verschil is dat rock-'n-roll eenvoudiger was en zuivere teksten had. Terwijl rock geleidelijk aan agressief en luid werd vanaf de tijd van de Beatles in de jaren 60 tot Led Zepplin in de jaren 70.

In de jaren 50 en 60, rock 'n' roll muziek gericht op gewone versterkers, microfoons en eenvoudigere instrumenten. Alleen de gitaren en de bas werden versterkt. De rest van de instrumenten waren typisch akoestisch.

Rockmuziek is echter over het algemeen ontstaan vanaf de jaren '70 en is afgeleid van dit vroege genre uit de jaren '50 en '60. In die tijd is het grote versterkers toegevoegd, glam outfits, make-up, en ook meer praktische effecten of speciale effecten.

Bijvoorbeeld confetti streamers tot pyrotechnische gerbs. De lichteffecten kwamen ook vaker voor op het podium in dit muziektijdperk.

Rock 'n' roll was in de jaren '90 lichter en ging meer over voetstappen dan de rockmuziek van de jaren 2000. Bovendien kent rockmuziek vele subgenres. Deze omvatten:

  • Heavy metal
  • Indie rock
  • Acid rock
  • Punk rock
  • Synth-pop
  • Funk rock

Hoewel dit slechts een paar soorten rockmuziek zijn, zijn er nog zo'n 30. Rockmuziek is in de loop der jaren drastisch gediversifieerd en volwassen geworden.

Wat telt als Rock en Roll?

Dit populaire muziekgenre is een combinatie van elementen van rhythm and blues, jazz en countrymuziek. Het heeft ook een toevoeging van een elektrisch instrument.

Rock 'n' roll staat bekend om energieke optredens, pakkende melodieën en inzichtelijke teksten. Het werd oorspronkelijk geassocieerd met jeugdopstand en transgressie.

Sinds de begindagen is het genre voortdurend in ontwikkeling en verandering.

In al haar subgenres blijft rockmuziek fluctueren in termen van verschillende kenmerken. Er zijn echter een paar kenmerken die door de jaren heen consistent zijn gebleven. Kijk eens naar deze tabel met deze kenmerken die het genre rockmuziek definiëren:

Eigenschappen Uitleg
Energie Een van de kenmerken van rock-'n-roll is energie! Rockmuziek biedt krachtige en stuwende energie. Daarom trok de vroege rock-'n-roll veel tieners aan die de adrenalinekick wilden voelen door middel van muziek.
Voortstuwende ritmes De meeste van deze muziek is geschreven in een 4/4 maatsoort. Sommige klassiekers zijn echter geschreven in drievoudige maatsoorten, zoals 3/4 en 12/8. Het tempo van dit genre varieert aanzienlijk. Veel rockers geven de voorkeur aan een bereik van 100 tot 140 beats per minuut.
Drumkits en elektrische instrumenten Elektrische gitaar, elektrische bas en drumstellen zijn de ankers van bijna alle rockbands. Sommige hebben zelfs toetsenisten. De kern van de band is meestal elektrisch en zeer luid.
Een breed scala aan lyrisch materiaal In tegenstelling tot blues, country en folkmuziek kent rockmuziek een breed scala aan lyrische inhoud. Van sommige rockers, zoals Bob Dylan, is bekend dat zij teksten hebben geschreven die als poëzie werden beschouwd.

Deze componenten veranderen nooit in rockmuziek!

Rock and roll is het soort muziek dat niet alleen ritme heeft, maar ook snellere beats. Het laat iemand veel gemakkelijker de dansvloer benaderen dan de muziek die hiervoor werd geproduceerd.

Een beeld van een rockconcert.

Waarom is Rock niet langer populair?

Een van de redenen waarom rockmuziek tegenwoordig niet meer zo populair is, is dat rockbands niet meer klinken als rockbands. Dit betekent dat er in de hedendaagse rockmuziek zoveel nadruk ligt op elektronische beats, synthesizers en zweverige melodieën die een rocknummer verpesten.

In de jaren '50 was rock de meest dominante muziekvorm. Het verval ervan begon al halverwege de jaren '60. In de jaren '70 had disco het genre rock n roll vervangen. Rock bleef echter een sterke kracht tot eind jaren negentig.

In de jaren 2000 was pop-rock de enige vorm van rockmuziek die hoog in de hitlijsten stond. Vanaf 2010 kreeg zelfs deze vorm het moeilijk.

Sindsdien hebben dance- en elektromuziek de popradio grotendeels vervangen. Het rockgenre is in deze periode echter niet helemaal uitgestorven.

In 2013 maakte pop-rock een comeback en veranderde de popradio radicaal. Veel rockbands, zoals Imagine Dragons en Fall Out Boy, genoten succes op de popradio. R&B, funk, indie en zelfs folkmuziek begonnen geleidelijk terug te komen.

Volgens een discussiedraad zijn er vele redenen waarom rockmuziek in achteruitgang. Een van de redenen is dat het bij muziek die op jongeren is gericht tegenwoordig meer om de presentatie gaat dan om de muziek zelf.

Zij vinden dat rocksterren nu een bepaald imago moeten hebben om populair te worden, in tegenstelling tot rockers van vroeger. Nu maken ze video's met flitsende lichten, achtergronddansers en speciale montages om het te laten lijken alsof iemand echt zingt.

Imago heeft echter altijd een belangrijke rol gespeeld in de muziekindustrie. Zelfs rocklegendes als The Beatles en Elvis Presley waren zeer goed gepresenteerd of zoals men zou zeggen "op de markt gebracht". De muziekindustrie is altijd op zoek naar manieren om geld te verdienen en op zoek naar de volgende grote ster.

Sommigen geven zelfs de opkomst van MTV en muziekvideo's de schuld van de achteruitgang van de rockmuziek. Rock overleefde echter tot eind jaren '90, meer dan tien jaar na de komst van MTV.

Is Rock een uitstervend genre?

Hoewel dit muziekgenre is afgenomen, is het niet helemaal uitgestorven! Na onderzoek naar de reden waarom rock afneemt, bleek dat het probleem ligt in de demografie waarop rock zich richt.

Moderne rockmuziek wordt gekocht door jonge, blanke mannen. Meisjes en vrouwen onder de 40 kopen vooral popmuziek.

Hieruit blijkt dat moderne rock een probleem heeft met het aantrekken van vrouwelijke klanten. Als zij zich zouden richten op de vrouwelijke demografie, zouden zij hun populariteit kunnen herwinnen.

In een onderzoek uit 2002 beweerde 52% van de blanken tegenover 29% van de niet-blanken van rockmuziek te houden. Zoals rockmuziek een uitlaatklep geeft aan blanke jongeren, doen rap en hiphop hetzelfde voor stedelijke en minderheidsjongeren. Daarom lopen de potentiële kopers van rockmuziek terug.

Velen vinden dat rockmuziek in de huidige wereld moet worden aangepast zodat ze niet meer zo gesegregeerd is. Rockers moeten manieren vinden om een betere verstandhouding op te bouwen met alternatieve bevolkingsgroepen.

Geen twijfel over hun door energie gedreven optredens!

Wat maakt Rock N Roll anders dan andere genres?

Een nieuwe muziekstijl bekend als rock 'n' roll herdefinieerde populaire muziek in het midden van de 20e eeuw. Dit genre staat bekend om zijn energieke optredens en inzichtelijke teksten.

Wat maakt rock 'n' roll zo uniek is dat het de bestaande sociale normen in twijfel trok. Bijvoorbeeld de segregatie van rassen.

Het werd ook de soundtrack van een generatie die tegen de verwachtingen van hun ouders inging. Het was erg populair onder de jeugd.

Het rock 'n' roll genre wist ook andere genres te beïnvloeden. Dit maakt het een legendarische muziekvorm. Eén manier waarop het muziek beïnvloedde is door mensen het gevoel te geven dat het iets is wat ze ook kunnen doen.

Het is een van de meest diverse en toegankelijke genres waarin mensen zich opgenomen voelen. Ze hebben het gevoel dat ze deel uitmaken van de muziek.

Niet alleen veranderde dit genre de muzikale normen van de natie, maar het betekende ook de vreugde van de opkomende jeugdcultuur. Het beïnvloedde artiesten om in de mainstream muziek te stappen.

Hier is een video die kort de geschiedenis van rock and roll beschrijft:

Een kort overzicht van gebeurtenissen in de rockmuziek.

Laatste gedachten

Het belangrijkste verschil tussen rock en rock n roll is dat rock een overkoepelende term is die veel verschillende soorten subgenres omvat, terwijl rock n roll één van de soorten rockmuziek is.

Rockmuziek bestaat uit zware drumbeats en versterkte en vervormde elektrische gitaren. Het staat bekend om het opwekken van energie bij de luisteraars door de aanstekelijke beats.

Dit muziekgenre ontstond in de jaren vijftig in de vorm van rock n roll. Het trok de belangstelling van de jeugd en was razend populair.

Rockmuziek is in de loop der jaren voortdurend geëvolueerd en gediversifieerd. Er zijn vele soorten rockgenres, zoals indierock, funkrock, poprock en metalrock.

Een opmerkelijk verschil tussen de rock n roll van de jaren 50 en de rockmuziek van nu is dat de eerste lichte muziek was met goede teksten, maar dat de laatste nu agressiever en luider is.

Ik hoop dat dit artikel al uw zorgen over rockmuziek heeft beantwoord!

Andere artikelen:

VERSCHIL TUSSEN REFREIN EN HAAK (UITGELEGD)

MIXTAPES VS ALBUMS (VERGELIJK EN CONTRAST)

HI-FI VS LOW-FI MUZIEK (GEDETAILLEERD CONTRAST)

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.