UHD TV VS QLED TV: Wat is het beste om te gebruiken - Alle verschillen

 UHD TV VS QLED TV: Wat is het beste om te gebruiken - Alle verschillen

Mary Davis

Het is frustrerend om een showroom binnen te gaan voor een nieuwe tv, maar in de war te raken tussen de nieuwste technologie QLED of UHD die in de nieuwste tv-modellen wordt gebruikt.

Weet je niet zeker wat ze zijn en welke beter is voor jou? Geen probleem! Laat me deze termen voor je decoderen om de juiste aankoop te doen.

Ultra HD-tv's of UHD-tv's zijn vergelijkbaar met 4K-tv's. Het enige verschil zijn de pixels. UDH heeft 2160 verticale en 3840 horizontale pixels.

Ter vergelijking, de QLED TV staat voor Quantum-dot Light Emitting Diode. Deze LED TV gebruikt quantum dots die werken als miniatuur emitters. Deze emitters creëren pure kleuren in strikte correlatie in hun grootte.

De prestaties van de QLED TV zijn beter in beeldkwaliteit dan UHD LED TV's.

Laten we ze in detail onderscheiden en zien welke beter is in termen van kwaliteit.

Ultra-hoge definitie (UHD)

Ultra-High Definition is een hypernym term voor een 4K beeldscherm.

UHD is gelijk aan het aantal pixels waarmee een scherm wordt weergegeven, waarbij het scherm een resolutie heeft van acht miljoen pixels of 3840 x 2160 pixels.

UDH heeft een betere beeldkwaliteit dan HD-schermen met één miljoen pixels. Door het hoge aantal pixels hebben UHD-schermen een fijnere en scherpere beeldkwaliteit.

UDH-modellen zijn verkrijgbaar in maten van 43″ - 75″.

Kwantum lichtgevende diode (QLED)

QLED of Quantum Light-Emitting Diode verbeterde versie van de beeldschermen. Deze LED gebruikt kleine kwantumdots ( kristallen op nanoschaal die elektronen kunnen transporteren... ).

Zie ook: Een vrouw en een minnaar: zijn ze verschillend? - All The Differences

Hoewel het dezelfde resolutie heeft als UHD LED, is het een meer verfijnde en hoogwaardige vorm die de kleuruitvoer beter controleert met behulp van minuscule kristallen halfgeleiderdeeltjes.

In tegenstelling tot andere tv's biedt QLED 100 keer meer helderheid. Ze zijn stabiel en slijten niet zoals andere led-schermen.

De in QLED gebruikte kwantumdots hebben een langere levensduur, leveren perfecte kleuren, verbruiken minder stroom en hebben een fantastische beeldkwaliteit.

Verschil tussen QLED en UHD

Beide technologieën hebben verschillende functies.

Beide technologieën zijn indrukwekkend, maar verschillen in prestaties. Het is niet eerlijk om te zeggen welke beter is, omdat het allebei verschillende technologieën zijn die andere taken uitvoeren.

Hier is een snelle overzichtstabel van de belangrijkste verschillen tussen een QLED en een UHD:

QLED UHD
Definitie De nieuwste technologie werd uitgevonden door Samsung om hun klanten een hoogwaardige beeldervaring te bieden. Ultra HD-tv's of UHD verwijst naar een resolutie van 4k (3.840 x 2.160 pixels) of hoger.
Functie Quantum dot deeltjes hogere resolutie versies van de standaard LCD

QLED vs. UDH

QLED's komen als beste uit de bus: hogere helderheid, grotere schermformaten en lagere prijskaartjes.

Wanneer u een TV koopt, moet u letten op:

  • Kleurnauwkeurigheid
  • Bewegingsonscherpte
  • Helderheid

Zelfs als u een hoop technische termen die bij de aankoop van een televisie horen niet begrijpt, kunt u door de visuele kwaliteit te beoordelen, bepalen welke televisie het beste bij u past.

Kleurnauwkeurigheid: Het verschil in kleurkwaliteit

De technologie van QLED zorgt voor een hogere helderheid en een levendigere kleurenafgifte.

Wanneer u naar de winkel gaat, zult u het duidelijke verschil zien in de kleurkwaliteit van alle beeldschermtelevisies, omdat alle televisies dezelfde video in een lus afspelen.

Bij vergelijking naast elkaar valt op dat QLED's een uitstekende kleurnauwkeurigheid en prestaties hebben.

UHD vs. QLED: wie is helderder?

QLED heeft een hogere helderheid dan UHD TV's.

Een uitstekende kleurnauwkeurigheid met een hogere helderheid zorgt voor een hogere contrastverhouding in het QLED-scherm. Deze panelen kunnen een helderheid hebben van 1000 nits tot 2000 nits.

Aan de andere kant komen UHD TV's niet eens boven de 500 tot 600 nits helderheid Dat komt niet eens in de buurt van QLED.

Bewegingsonscherpte: QLED vs. UHD TV

UHD heeft een hogere reactietijd dan QLED. De reden hiervoor is dat de langzame verschuiving van kleuren meer bewegingsonscherpte veroorzaakt.

De reactietijdwaarde geeft aan hoe snel de pixels kunnen reageren op een kleurverandering. Dus hoe lager de reactietijd, hoe beter de kwaliteit op het scherm.

In het geval van UHD, omdat de reactietijd hoog is, is er een hoge bewegingsonscherpte die er in het begin misschien cool uitziet, maar de volgende seconde vervelend wordt.

Bij QLED's, die een oppervlakkige reactietijd hebben, bereiken de pixels efficiënt kleurverandering en zie je in vergelijking een aanzienlijk geringere bewegingsonscherpte.

Hier is een snelle testvideo die u kunt bekijken om de QLED en de UHD beter te kunnen vergelijken:

Samsung Crystal UHD VS QLED, helderheid overdag & reflectietest

Dus welke is beter? De ene technologie is niet beter dan de andere omdat UHD en QLED onverenigbare termen zijn. In feite kunt u QLED's vinden die UHD zijn. Het verschil is echter klein, en QLED is op de een of andere manier meer geavanceerde technologie tegelijkertijd; het is duurder.

Is QLED het waard ten opzichte van UHD?

QLED is zeker de prijs waard die u betaalt in ruil voor de beste kijkervaring en fantastische beeldkwaliteit.

QLED is een opgewaardeerde versie van gewone Ultra HDTV's. Hun panelen zijn uitstekende high-end televisies met unieke heldere schermen en robuuste schaalbaarheid.

Het kan meer kleuren produceren en weergeven met kwantumdots dan LED TV's. Veel bekende merken hebben nu hun QLED geïntroduceerd, omdat er vraag naar is vanwege hun kwaliteit.

De kijkervaring van QLED is ook beter dan die van UDH. Voor QLED moet u meer uitgeven, hoewel sommige merken middenklasseprijzen hanteren.

Zie ook: Lage jukbeenderen vs. hoge jukbeenderen (vergelijking) - Alle verschillen

De duurste QLED-tv's met hoge specificaties zijn 8K-tv's. Je hoeft niet extra uit te geven om een 8K-resolutie te kopen. Als je echter wilt investeren in een 75-inch tv, kan 8K QLED een slimme zet zijn.

Welke TV heeft een beter beeld?

Zonder enige twijfel hebben Samsung QLED TV's een betere en verbeterde beeldkwaliteit,

Bij elke resolutie krijgt u de beste kleurnauwkeurigheid. QLED TV's hebben displaypanelen, terwijl de UHD geen displaypaneel is, maar resoluties.

Wat de beeldkwaliteit betreft, zijn QLED TV's nog steeds beter dan UDH TV's, ook al heeft deze laatste technologie de laatste tijd veel verbeteringen ondergaan in vergelijking met OLED TV's.

QLED verbruikt minder energie, biedt verreweg de beste kijkhoek en is, hoewel nog steeds iets duurder, aanzienlijk in prijs gedaald.

Wat is beter: UHD of 4K?

Er is geen groot verschil tussen UHD-tv's en 4K-tv's vanuit het oogpunt van de kijker. 4K is een term die we allemaal kennen; hij wordt door elkaar gebruikt om te verwijzen naar de exacte resolutie van UHD (3840×2160).

Maar als het gaat om digitale cinema, is 4K uitgebreider dan UHD met 256 pixels. 4K-resolutie in digitale cinema is 4096*2160 pixels. Door minder horizontale pixels kan een UHD-televisie niet de exacte resolutie halen als een 4K-toestel.

Eenvoudig gezegd worden beide termen vrijwel door elkaar gebruikt, maar in werkelijkheid wordt 4K gebruikt voor professionele normen en bioscoopproducties. UHD daarentegen is voor een consumentenbeeldscherm en uitzendnorm.

Wat is beter: OLED, QLED of UHD?

OLED heeft de overhand in termen van kwaliteit. Ze hebben over het algemeen een veel snellere reactietijd dan QLED's of UHD.

Wat betreft het Home Theater systeem, QLED is ook een van de beste opties als u zich geen OLED kunt veroorloven.

Maar als u wat extra kunt uitgeven, is OLED de juiste keuze!

In termen van kijkervaring zijn OLED en QLED hetzelfde. Dat is te zien bij bijna alle bekende merken die OLED en QLED gebruiken in hun high-end modellen; de kwaliteit spreekt voor zich.

OLED heeft een aanzienlijk betere en bredere kijkhoek in vergelijking met QLED- en UHD-tv's. Bij LED's zijn er sluiterproblemen vanwege de schermpixels, maar OLED heeft moderne en actuele pixels die door zelfverlichting worden aangedreven.

QLED's leveren een hogere helderheid, hebben grotere schermformaten, geen risico van burn-in en lagere prijskaartjes.

Aan de andere kant, OLED heeft dieper zwart en contrast, gebruikt minder stroom, biedt betere kijkhoeken en heeft een langere levensduur.

OLED-pixels kunnen sneller van kleur en helderheid veranderen, in tegenstelling tot QLED, dat wacht tot een achtergrondlicht door meerdere schermlagen schijnt.

OLED is dus een duidelijke winnaar in termen van betere kwaliteit.

Inpakken

Kortom, QLED en UHD zijn beide uitstekende beeldschermen en hebben een ongelooflijke zichtbaarheid aan alle kanten - u zult echter een enorm verschil tussen beide merken.

U zult veel QLED TV's vinden met UHD display erin, aangezien UHD niets anders is dan de resolutie.

Naast deze paar termen zijn er nog een heleboel andere punten die u moet weten voordat u een smart TV koopt.

    Klik hier voor de webversie waarin deze verschillende displays worden besproken.

    Mary Davis

    Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.