Violet VS. Indigo VS. Paars - Wat is het verschil? (Contrasterende factoren) - Alle verschillen

 Violet VS. Indigo VS. Paars - Wat is het verschil? (Contrasterende factoren) - Alle verschillen

Mary Davis

Kleuren bestaan niet echt. Zoals je misschien weet, heeft de lichtstraal een spectrum van 7 kleuren, waarvan sommige primaire en andere secundaire kleuren zijn. Naar het binnenste deel van de regenboog zie je twee verschillende blauwen, waaronder violet en indigo. Dat betekent dat violet en indigo zichtbaar zijn op het spectrum, daarom zijn deze twee echte kleuren.

Hoewel paars niet zichtbaar is, zie je deze kleur wanneer zowel rode als blauwe frequenties samenkomen en zich vermengen.

In de binnenste hoek zie je violet en in de buitenste rood. Laat me je vertellen dat dit niet voor niets is en dat er een complete wetenschap achter zit.

De kleuren die de regenboog niet draagt bestaan niet fysiek en worden puur door onze hersenen waargenomen. Violet en indigo zijn spectraal, terwijl paars niet-spectraal is.

Als je meer wilt weten over spectrale en niet-spectrale kleuren, moet je tot het eind van het artikel blijven hangen, want ik ga een aantal interessante feiten delen.

Wat zijn zuivere kleuren?

Pure kleuren

U hebt waarschijnlijk wel eens een regenboog gezien en weet welke kleuren daarin voorkomen. Alle kleuren die in het spectrum zichtbaar zijn, zijn zuiver en vereisen een enkele lichtfrequentie.

Opmerkelijk is dat al deze kleuren hun eigen verschillende frequenties hebben. De frequenties variëren van 380 nm tot 750 nm. Ze zijn echter zichtbaar voor het menselijk oog.

U kunt deze kleuren zien met een smal spectrum. Als u goed ziet, kunt u zien vanuit monochromatisch licht. Hoewel, mensen met kleurgebreken kunnen sommige kleuren niet zien.

Zie ook: Haploïde versus diploïde cellen (alle info) - Alle verschillen

In tegenstelling tot paars zijn violet en indigo zichtbaar op de regenboog, waardoor ze zuiver zijn.

Golflengte van kleuren

Laten we deze tabel eens bekijken;

Waargenomen door Golflengte
Paars Verschillende frequenties Eigenaardig resultaat van het menselijk oog
Indigo Enkele frequentie 440-460
Violet Enkele frequentie 400 tot 440

Golflengte van indigo en violet

Vergelijking van paars, indigo en violet

Als je alle drie de kleuren ziet, zie je misschien geen groot verschil. Er zit echter een wetenschappelijk concept achter de oorsprong van deze drie kleuren. Laten we deze kleuren eens afzonderlijk vergelijken.

Violet

Interessant is dat alle waarneembare kleuren in een regenboog, inclusief indigo en violet, verschillende golflengten hebben. De golflengte van de kleuren aan de buitenzijde is hoger. En het wordt steeds korter naarmate het naar elke volgende kleur gaat. Aan het einde van het zichtbare spectrum, waar de laatste zichtbare kleur violet is, wordt het licht in golflengte het kortst (380-450).

 • Je krijgt deze kleur door 75/100 rood en 25/100 blauw te mengen.

Indigo

Vóór violet zie je indigo op het spectrum. Deze kleur heeft een hogere golflengte dan violet en minder dan de andere 5 kleuren op de band van de regenboog. Deze kleur zit tussen blauw en violet in, ook deze kleur zul je in het dagelijks leven zelden zien.

Paars

In tegenstelling tot de andere twee kleuren, zijn er minstens twee lichtfrequenties nodig om deze kleur te produceren. Als je lichtrood en lichtblauw mengt, krijg je een paarse kleur die niet zichtbaar is in het spectrum. Deze kleur is niet echt, daarom moet je blauw en rood combineren om deze te vormen. Onze hersenen hebben deze kleur uitgevonden.

Zijn Violet en Paars hetzelfde?

Zoals gezegd is violet een zuivere kleur met een korte golflengte. Bovendien kun je hem herkennen aan de binnenkant van een regenboog. Paars daarentegen is afgeleid van het mengsel van rood en blauw. Je oog neemt deze kleur waar door het wederzijds vuren van rode en blauwe kegeltjes in je hersenen. Het zou niet verkeerd zijn als we paars een onoriginele kleur noemen.

Deze video deelt enkele zeer interessante feiten over paars.

Waarom zit paars niet in het spectrum?

Hoe herken je violet, indigo en paars?

Deze beelden zullen uw verwarring over de kleuren wegnemen.

Hoe ziet Violet eruit?

Violette kleur

 • Echte kleur
 • Er is ook een bloem
 • Laatste kleur van het spectrum
 • Heeft een enkele en de laagste golflengte

Ware definitie van paars

Paarse kleur

 • Waarneembare kleur
 • Aangemaakt door kegeltjes die verantwoordelijk zijn voor rode en blauwe kleur in je hersenen.
 • Heeft een variërend niveau van golflengten

Indigo

Indigo kleur (Het is echt maar zeldzaam)

 • Zesde in de rij en een na laatste kleur op het spectrum
 • Een mix tussen violet en blauw, maar meer aan de blauwe kant.

Conclusie

Soms wordt het verwarrend om de kleuren van elkaar te onderscheiden omdat ze veel op elkaar lijken, zoals bij de kleuren violet, indigo en paars.

Zie ook: Contactcement VS Rubbercement: wat is beter? - Alle verschillen

U moet in gedachten houden dat paars niet de oorspronkelijke kleur is zoals indigo en violet. Een menselijk oog neemt deze kleur waar wanneer zowel rode als blauwe kegels uw hersenen vertellen. Interessant is dat blauw en rood meerdere tinten van verschillende kleuren creëren. Welke kleuren ze volledig afhankelijk zijn van de verhouding die u mengt.

Zowel indigo als violet zijn te zien aan de andere kant van het spectrum dan rood.

Meer lezen

  Klik hier voor meer informatie over de kleuren violet, paars en indigo.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.