Het verschil tussen mijn heer en mijn leenman - Alle Verschillen

 Het verschil tussen mijn heer en mijn leenman - Alle Verschillen

Mary Davis

Terug in de tijd als je mensen hoort zeggen Mijn Heer. of Mijn Luik lijkt zo fascinerend, toch? Je hoort het misschien nog steeds van mensen, maar de betekenis van deze woorden is een beetje veranderd.

Nu, het woord lord en liege wordt gebruikt om respect te geven aan iedereen, zelfs als dat je maat is waarmee je praat.

Het enige verschil dat ik zie in Mijn Heer. en Mijn Luik is dat My Lord wordt gebruikt voor een persoon van een hogere klasse en My Liege wordt gebruikt voor een persoon in de hogere hiërarchie van een feodaal systeem.

Laten we wat dieper ingaan op het Lord VS Liege debat.

Wat betekent mijn heer?

De dag begint en eindigt op trouw

Zie ook: Wat is het verschil tussen een kern- en logische processor (uitgelegd) - Alle Verschillen

Mijn leenman betekent iemand aan wie je je trouw verschuldigd bent of een persoon wiens trouw aan het feodale systeem is.

Aangezien mensen nu niet dol zijn op aristocratie en het koningschap negeren, zijn er ook een paar andere betekenissen van liege. Je mag het woord liege gebruiken als je je richt,

 • Een feodale heer
 • Een staatsman
 • Een oudere ongehuwde man
 • Een geleerde

Liege, zult u zeggen, gaat over trouw aan iemand die gezag over u heeft. U kunt ofwel een trouwe soldaat zijn en uw trouw aan uw koning geven en de liege zijn, of u kunt de monarchie verloochenen en door de discipelen van de monarch een ontrouwe verrader worden genoemd!

Wie noem je mijn heer?

Vroeger, in het feodale systeem, werd een persoon met een hogere rang mijn leenman genoemd door zijn ondergeschikten. Of een persoon aan wie je je loyaliteit verschuldigd bent werd mijn leenman genoemd. De eer die met dit woord gepaard ging was in die tijd niet te evenaren.

Je zou kunnen zeggen dat het gezag na de Koning of de Koningin het gezag van een Luik was. Dit zegt zoveel over het belang van de persoon van deze rang.

De term Luik is in deze moderne wereld misschien verouderd, maar het woord wordt nog steeds door mensen gebruikt om respect te betuigen aan een meerdere of om de spot te drijven met een vriend.

Ik noem mijn vriend My Liege als ik het beu ben iets van hem te vragen en hij gewoon de luie vent is die hij is en me niet geeft wat ik wil.

Maar deze spot onder vrienden betekent geenszins dat het woord zijn charme heeft verloren.

Luik gaat over trouw

Waar komt mijn heer vandaan?

Als we het hebben over de oorsprong van dit woord, is het moeilijk om de exacte datum vast te stellen. Maar als we de teksten doornemen en de geschiedenis doorzoeken, zien we dat rond de 14e eeuw mensen hun directe superieuren Mijn Luik noemden.

Toen het in de feodale maatschappij draaide om landeigenaren en boeren, was My Liege een bekende term. Een term die aangaf wie de meerdere is over wie, wie de loyaliteit heeft van welke persoon, enzovoort.

Voor een boer zou een ridder de leenman zijn en voor een ridder een baron. Al met al kan een landeigenaar worden beschouwd als de rechtmatige leenman voor de arbeider te velde.

Je hebt dit woord misschien vaak gelezen in de romans van Shakespeare of gehoord in zijn toneelstukken. Maar in de buurt van de 20e eeuw zijn we de echte reden voor het gebruik van dit woord kwijtgeraakt. Meestal wordt het gebruikt in een ludiek moment. Zoals tijdens het bespotten van een maat of dat soort dingen.

Wat bedoelt mijn heer?

Het woord My Lord wordt meestal gebruikt in de Britse taal en wordt gezegd voor een nobel persoon.

In veel van Shakespeare's romans heb je misschien gezien dat My Liege en My Lord door elkaar worden gebruikt. Hoewel beide woorden als vervanging kunnen worden gebruikt, maar in het feodalisme hebben de betekenissen en mensen die met deze beide titels worden geassocieerd verschillende statussen in de samenleving.

Deze begroeting wordt ook gebruikt in de Franse samenleving, maar met een klein beetje verandering. De mensen in Frankrijk noemen het Milord in plaats van Mijn Heer. sinds de 16e eeuw.

Het woord My Lord wordt meestal gebruikt in rechtszalen wereldwijd.

Wie noem je mijn heer?

Het woord Mijn Heer kan gebruikt worden voor iedereen die volgens jou je respect verdient, maar meestal wordt Mijn Heer gebruikt voor,

 • A Baron
 • Een Graaf
 • Zoon van Duke
 • Een Burggraaf
 • Een Markies
 • Een rechter
 • A Bishop
 • Een edelman

Bijna overal ter wereld is My Lord een bekende begroeting voor een rechter. Maar mensen gebruiken dit woord ook als ze beleefd zijn tegen ouderen.

Het woord My Lord is nog steeds heel gebruikelijk in etablissementen die onder het koningschap vallen, net als in het Verenigd Koninkrijk. Als u ooit hebt meegemaakt dat iemand van de koninklijke familie werd aangesproken, weet u misschien waar ik heen wil.

Niet te vergeten, mensen die religie beoefenen richten zich met dit woord tot de Almachtige. Mijn Heer kan ook gehoord worden wanneer iemand zich ergert en de krachten uit de hemel vraagt om te hulp te komen!

Waar komt mijn heer vandaan?

Het woord My Lord komt van het Engelse woord hlaford dat heerser, meester van een huis, of een feodale heer .

De letterlijke betekenis van het woord hlaford is de bewaker van de broden. My lord is in Engeland beroemd geworden sinds de 13e-14e eeuw en wordt nog steeds vaak gebruikt, vooral in rechtszalen over de hele wereld.

Om beide woorden beter te leren kennen, volgen hier enkele zinsvoorbeelden die het gebruik van deze woorden laten zien.

Mijn Heer. Mijn Luik
Mijn Heer, mijn cliënt is nog geen veroordeelde. Een trouwe Luik kreeg een Koninklijke titel van de Koning.
Kunt u de hertog om enige consideratie vragen, My Lord? De trouwe luitenant diende gewillig zijn leven voor de koningin.
Met uw goedkeuring zal alleen mijn zoon met het meisje trouwen, mijn Heer. De soldaten ontkenden de leenman van de monarch te zijn.
De burgemeester zal vanaf nu voor het scenario zorgen. De prins kreeg na de dood van de koning veel steun van zijn vaders leenmannen.
Ik vraag u om genade mijn Heer Kun je me de saus aangeven mijn Heer? Zei de andere vriend spottend.

Hoe je My Lord and MY Liege in een zin kunt gebruiken

Samenvatting

Toen ik de discussie over het verschil tussen My Lord en My Liege nader bekeek, raakte ik steeds meer in de war.

Het internet staat vol met meningen en ik heb mijn eigen processysteem dat moet worden gevalideerd voordat ik het voor u opschrijf. Wat mij betreft, My Lord en My Liege hebben gewoon het verschil van trouw en dat is het!

Je geeft respect aan beide statussen, maar als je iemand je trouw verschuldigd bent, noem je hem mijn leenman. Dit is een oud verhaal dat teruggaat tot het feodale systeem.

Zie ook: Wat is het verschil tussen elanden, rendieren en kariboes? (Onthuld) - Alle Verschillen

In de moderne tijd worden deze woorden nauwelijks meer gebruikt, behalve in rechtszalen of in een groep vrienden die elkaar uitlachen.

  Om te zien hoe My Lord en My Liege verschillen in een kortere tijd, klik hier om het webverhaal te bekijken.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.