Wat is het verschil tussen een ratel en een dopsleutel? (Alles wat je moet weten) - Alle Verschillen

 Wat is het verschil tussen een ratel en een dopsleutel? (Alles wat je moet weten) - Alle Verschillen

Mary Davis

Moersleutels zijn er in verschillende maten en vormen, en hebben een verscheidenheid aan functies. Wanneer de ene hand een bevestigingsmiddel vasthoudt en de andere hand naar een gereedschap reikt, vraagt zelfs een ervaren vakman soms om "de moersleutel met het ding" in plaats van een "ratelsleutel en een dopsleutel van een halve inch".

Hoewel de meesten van u weten wat moersleutels zijn en ze regelmatig gebruiken, kennen slechts weinigen hun exacte technische specificaties. Het kan een groot probleem zijn om aan te nemen dat een moersleutel met een ratel een dopsleutel moet zijn bij het bestellen van gereedschap voor assemblagelijnen of onderhoudsruimten.

Zie ook: Wat zijn de verschillen tussen een pedicure en een manicure? (Onderscheidend gesprek) - Alle Verschillen

De ratel is een subtype van een dopsleutel. Beide worden gebruikt voor het efficiënt verwijderen of losmaken van bevestigingsmiddelen. Beide zijn echter enigszins verschillend.

Het belangrijkste verschil tussen de ratel en de dopsleutel is dat de ratel een soort dopsleutel is met twee handvatten die rond een centrale aandrijfpen draaien. Een dopsleutel heeft één handvat en staat vast in één positie.

Bovendien wordt een ratel meestal gebruikt om schroeven of bouten te verwijderen die te vast zitten om met een dopsleutel te draaien. Een dopsleutel kan maar tot op zekere hoogte worden gedraaid voordat het moeilijk wordt om het gereedschap te bewegen vanwege de hoeveelheid koppel die wordt uitgeoefend.

Laten we ons in de details van beide instrumenten verdiepen door het hele artikel te lezen!

Wat is precies een ratel?

Een ratel is een gereedschap om schroeven, bouten en andere bevestigingsmiddelen vast of los te draaien.

Een ratel is een soort sleutel die wordt gebruikt om bouten met schroefdraad los te draaien. Aan het ene uiteinde zit een handvat en aan het andere uiteinde een draaiende trommel of kegel.

De hendel wordt tegen de klok in gedraaid om de trommel of kegel tegen de bout aan te spannen, terwijl hij met de klok mee de bout losdraait. Door deze draaiing wordt de schroef, bout of het bevestigingsmiddel vast- of losgedraaid.

Bij correct gebruik maakt een ratel een continue lineaire beweging in één richting mogelijk, terwijl de beweging in de tegenovergestelde richting wordt beperkt. In het algemeen zijn ratels dopsleutels met een ratelende werking.

Feiten over een dopsleutel

Een dopsleutel heeft een mof aan de ene kant en een zeskantige kop aan de andere kant.

Het inbusgedeelte wordt gebruikt om schroeven, bouten of moeren op een vaste plaats vast of los te draaien. De zeskantige kop wordt gebruikt om schroeven of bouten onder een hoek te draaien.

Handig gereedschap waarmee je dingen kunt repareren

Dopsleutels worden gebruikt voor het verwijderen van bouten en schroeven met een standaard type schroevendraaier of een verlengstuk. Er zijn ook speciale dopsleutels die expliciet bedoeld zijn voor het aandraaien van schroeven.

Dopsleutels zijn er in vele maten, maar de meest voorkomende zijn 6-inch en 8-inch. De grootte van de sleutel is gebaseerd op de grootte van de schroef die hij moet verwijderen.

Een 6-inch sleutel is bijvoorbeeld bedoeld voor het verwijderen van schroeven met een diameter van 2 inch, terwijl een 8-inch sleutel bedoeld is voor schroeven met een diameter van 2 en een halve inch.

Zie ook: Wat is het verschil tussen CR2032 en CR2016 batterijen (uitgelegd) - All The Differences

Er zijn ook speciale dopsleutels voor specifieke taken. Een voorbeeld is een inbussleutel, ontworpen om schroeven met zes verschillende koppen te verwijderen.

Wat zijn de verschillen tussen een ratel en een dopsleutel?

Het belangrijkste verschil tussen een moersleutel van elk type is de manier waarop ze worden bediend: een ratelsleutel wordt bediend met een handvat dat draait, terwijl een dopsleutel wordt bediend door de handvatten samen te knijpen.

Enkele andere verschillen tussen de rachet en de dopsleutel zijn de volgende:

 • Ratels worden meestal gebruikt voor kleinere bouten en schroeven, terwijl doppen meer worden gebruikt voor grotere bouten en schroeven.
 • Ratels hebben een recht handvat, terwijl doppen een gebogen handvat hebben.
 • Ratels hebben een of meer rateltandwielen waarmee de gebruiker de sleutel zeer snel kan draaien, in tegenstelling tot doppen die geen rateltandwielen hebben en dus alleen langzaam kunnen worden gedraaid.
 • Ratels hebben gewoonlijk kortere koppen dan doppen.
 • Ratels zijn geschikt voor krappe ruimtes, terwijl doppen beter zijn voor ruimere ruimtes.
 • Een ratel is ontworpen om in één richting te draaien, terwijl een dopsleutel in beide richtingen kan draaien.
 • Een dopsleutel heeft meer grijpvlakken dan een ratel, waardoor hij voorwerpen beter vasthoudt.
 • Een dopsleutel is groter en heeft meestal meer tanden dan een ratel.

De samenvatting van deze verschillen vindt u in de volgende tabel.

Dopsleutel Ratelsleutel
Het wordt gebruikt op grotere schroeven en bouten. Het wordt gebruikt op kleiner schroeven en bouten en zelfs draden.
Zijn hoofd is grote met meer tanden. Zijn hoofd is relatief kleiner .
U kunt het gebruiken in breder ruimtes. U kunt het gebruiken in strak ruimtes.
Het heeft niet ratelende tandwielen. Rachets hebben een of meer ratelende tandwielen.
Het kan veranderen in beide richtingen. Het draait alleen in een richting.

Dopsleutel vs. Rachet Dopsleutel

Leer meer door de korte videoclip te bekijken waarin de verschillen tussen dopsleutel en ratelsleutel worden uitgelegd.

Dopsleutel vs. ratelsleutel

Gebruik van sleutels

Als u een dopsleutel of ratel gebruikt, kunt u gemakkelijker moeren en bouten draaien dan met een gewone sleutel.

Dankzij de ratelende functie van deze sleutel kunt u de sleutel altijd op de bout houden, zodat u de sleutel niet telkens opnieuw hoeft aan te brengen wanneer u een draai aan die bout moet geven.

Maten van dopsleutels en ratelsleutels

Gangbare maten van deze moersleutels zijn de volgende:

 • 1/4 inch
 • 3/8 inch
 • 1/2 inch
 • 3/4 inch

Soms hebben deze sleutels een 1-inch aandrijving.

Wat kun je gebruiken in plaats van een dopsleutel?

Dit is een interessante vraag. Als je moeren en bouten moet vast- of losdraaien, heb je een dopsleutel of iets dergelijks nodig.

Als u bezig bent met het aandraaien van een bout, kunt u een paar van deze dingen gebruiken als vervanging:

 • Een duct tape
 • Twee munten
 • Een andere moer en bout
 • Een trekband

Verschillende soorten sleutels

Laatste gedachten

 • Wat steeksleutels betreft, zijn er twee hoofdtypen: een ratelsleutel en een dopsleutel.
 • Een ratelsleutel maakt gebruik van een draaiende beweging om een bout of moer vast of los te draaien. Ratelsleutels zijn doorgaans kleiner dan dopsleutels, waardoor ze beter geschikt zijn voor werkzaamheden waarbij delicate handelingen nodig zijn.
 • Dopsleutels, daarentegen, gebruiken een standaard ratelmechanisme om moeren en bouten vast en los te draaien. Ze zijn meestal groter, waardoor ze beter geschikt zijn voor taken die meer koppel vereisen (het vermogen om schroeven met grote kracht te draaien).
 • Uiteindelijk hangt het van de taak af welke sleutel voor u het meest geschikt is. Als u slechts een paar bouten of moeren wilt vast- of losdraaien, is een ratelsleutel waarschijnlijk alles wat u nodig hebt.
 • Een dopsleutel is de beste keuze als u meer koppel nodig hebt en met grotere voorwerpen werkt.

Verwante artikelen

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.