Wat is het verschil tussen OSDD-1A en OSDD-1B? (Een onderscheid) - All The Differences

 Wat is het verschil tussen OSDD-1A en OSDD-1B? (Een onderscheid) - All The Differences

Mary Davis

Wanneer een kind buiten zijn tolerantie geconfronteerd wordt met trauma's zoals geestelijke of lichamelijke mishandeling, ontwikkelt zijn persoonlijkheid zich niet goed, wat leidt tot een verstoord gedragspatroon in de persoonlijkheid. Deze stoornissen vallen onder de term "dissociatie" en staan bekend als DID (Dissociatieve Identiteitsstoornis) of OSDD (Andere Gespecificeerde Dissociatieve Stoornis).

In plaats van één echte persoonlijkheid te ontwikkelen, leidt deze fase ertoe dat zij verschillende persoonlijkheden vormen die wij alters noemen.

Het is vermeldenswaard dat mensen met DID zich dingen niet herinneren als gevolg van geheugenblokkades. De hersenen creëren deze geheugenblokkades om iemand te beschermen tegen het trauma. Bijvoorbeeld, er zijn twee alter ego's, Linda en Lily. Linda zal niet weten wat er gebeurd is terwijl Lily fronteerde en vice versa.

1A en 1B zijn de soorten OSDD. Laten we eens kijken welke overeenkomsten of verschillen ze hebben.

Iemand met OSDD-1 valt niet onder de criteria van DID. Geen onderscheid tussen alter ego's betekent dat iemand OSDD-1A heeft en toch amnesie. Maar OSDD-1B betekent dat iemand verschillende persoonlijkheden heeft maar geen amnesie.

Een snelle blik op het verschil tussen OSDD-1A en OSDD-1B

Dit artikel is bedoeld om een vergelijkende analyse te maken van DID met twee soorten OSDD. Ook zal ik enkele belangrijke termen delen die alles gemakkelijker voor je maken.

Laten we erin springen...

Wat is een systeem?

Uit gegevens van onderzoek bij Chinese volwassenen blijkt dat jeugdtrauma leidt tot het ontwikkelen van stress, een verkeerde persoonlijkheid, angst en depressie. Wat ik bedoel is een verzameling alters. Simpel gezegd is het een verzameling verschillende persoonlijkheden die je bewustzijn creëert.

Dit zijn de verschillende soorten systemen:

  • DID (Dissociatieve identiteitsstoornis)
  • OSDD (Anders gespecificeerde dissociatieve stoornis)
  • UDD (Unspecified dissociative disorder)

Onthoud dat er altijd een soort trauma achter de ontwikkeling van het systeem zit.

Zijn Alters aparte mensen?

De beste definitie van alter is, naar mijn mening, verschillende persoonlijkheden gecreëerd door de hersenen. Bij sommige systemen, zoals DID, zijn deze persoonlijkheden verschillend. Bij OSDD-1A niet.

Zie ook: Wat is het verschil tussen de Google- en Chrome-app? Welke moet ik gebruiken? (Voordelen) - Alle verschillen

De vraag is of alter ego's aparte mensen zijn.

Mensen met dissociatieve stoornissen hebben één lichaam en één brein, maar een verschillend bewustzijn. Op basis van hun bewustzijn zijn alter ego's verschillende mensen en daarom willen ze gewoonlijk anders behandeld worden. Maar niet alle alter ego's willen anders behandeld worden. Het verschilt van persoon tot persoon. Het is dus heel belangrijk om met zulke mensen te communiceren om te weten hoe ze willen dat je ze waarneemt en ermee omgaat.met hen.

Bijvoorbeeld, sommige alter ego's zijn jonger dan hun lichaam. Hun stemming en gedrag variëren ook. Bijvoorbeeld, als een alter 10 is, zal hij zich gedragen als een kind en zo behandeld willen worden.

DID VS. OSDD

DID VS. OSDD

DID is zeer zeldzaam, daarom is slechts 1,5% van de wereldbevolking gediagnosticeerd met deze stoornis. Misschien krijgen die OSDD-systemen geen acceptatie in de DID-gemeenschap en worden ze beschuldigd van faken. De reden is dat het OSDD-systeem enkele elementen van DID mist.

Het is echt essentieel te vermelden dat OSDD-systemen even echt zijn als DID-systemen.

DID

Dit is een aandoening waarbij je hersenen verschillende persoonlijkheden ontwikkelen na een trauma. Je hebt verschillende alters die fronsen met een black-out of tijdverlies. Bovendien is er geheugenverlies tussen de alters.

De ene alter zal zich niet herinneren wat er gebeurde toen de andere alter fronste.

OSDD

Terwijl OSDD betekent dat men een dissociatieve stoornis heeft met gelijkaardige systeemleden die zich als één persoon gedragen maar verschillende leeftijden hebben. Bij sommige types OSDD zijn de persoonlijkheden sterk gescheiden zoals bij DID. Bij types OSDD ontbreken sommige kenmerken van DID.

Bij DID-systemen heb je maar één verdrietige alter. Terwijl mensen met OSDD-systemen veel verdrietige alter ego's kunnen hebben. Je kunt bijvoorbeeld twee verdrietige alter ego's hebben: Lily en Linda.

Deze alters kunnen echter verschillende stemmingen hebben bij OSDD. De verdrietige Lily of Linda kan zich ook vrolijk voelen.

Wat zijn de rollen van Alters in het systeem?

Verschillende rollen van alter ego's in het systeem

In het bewustzijn spelen alters verschillende rollen. Deze tabel geeft je een kort idee;

Verandert Rollen
Kern Dit is het eerste alter dat het systeem beheert en beïnvloedt.
Gastheren Ze houdt de dagelijkse routine en taken van de alter ego's bij, zoals hun naam, leeftijd, etniciteit, stemming, en alles. Ze beheert de dagelijkse taken door meestal te fronsen.
Beschermers (Fysieke, seksuele, verbale alters) Hun taak is je lichaam en bewustzijn te beschermen. Er zijn verschillende soorten beschermers die reageren naargelang de situatie.
Verbale beschermer Ze beschermt je tegen verbaal geweld.
Conciërge Een verzorgende alter zal meer tevreden zijn met andere bedreigde en getraumatiseerde alters zoals littles.
Poortwachters Ze hebben controle over wie er naar het front gaat. Het beheert in feite het wisselen. Ze hebben geen emoties en zijn leeftijdloos.
Littles Ze zijn kwetsbaar en hun leeftijd ligt tussen de 8 en 12 jaar.
Stemmingsversterker De taak van deze alter is om andere alters te laten lachen en gelukkig te maken.
Geheugenhouder Deze alter blijft zich slechte mensen herinneren, zelfs goede of slechte.

Rollen veranderen

OSDD-1A VS. OSDD-1B VS. DID

OSDD-systemen hebben nog twee categorieën: OSDD-1A en OSDD-1B.

OSDD-1A OSDD-1B DID
Alters zijn niet apart Verschillende persoonlijkheden Zeer verschillende alters
Elke staat is emotioneel verbonden en er zal verwarring zijn over wie iets heeft gedaan. Je zult je niet herinneren of je fronst of de andere alter die dit heeft gedaan... De ene staat zal de herinnering hebben aan de dingen die andere delen deden. Maar er zal geen emotionele herinnering zijn. Alter zal de herinneringen hebben aan wie de voorste was... Een staat is zich totaal niet bewust van het geheugen van andere delen...
Verschillende vormen van dezelfde persoon hebben. Er zal dezelfde persoon zijn met verschillende leeftijdsniveaus Veranderde persoonlijkheden zoals DID Alters hebben verschillende geslachten, leeftijden en persoonlijkheden...
Kan geheugenverlies ervaren Geen volledig geheugenverlies maar emotioneel geheugenverlies Volledig geheugenverlies
Er is maar 1 Anp (blijkbaar normale onderdelen) die schooltaken afhandelt... Meerdere Anp's die huiswerk, academici en dagelijkse dingen afhandelen...

Zij-aan-zij-vergelijking van OSDD-1A vs. OSDD-1B vs. DID

Conclusie

Het verschil tussen beide vormen van OSDD is dat sommige criteria voor DID ontbreken. Personen met OSDD-1A kunnen een onvolledig geheugenverlies ervaren.

Zie ook: Een duikbar en een gewone bar - wat is het verschil? - All The Differences

Alters herinneren zich het geheugen, maar vergeten welk deel vooraan stond toen iets gebeurde. Omdat er emotioneel geheugenverlies is in OSDD-1B, weet je nog wie wat deed, maar heb je geen emotioneel geheugen.

Kortom, je moet mensen met OSDD op dezelfde manier accepteren als mensen met DID.

Meer lezen

    Klik hier om via dit webverhaal op beknopte wijze meer te weten te komen over deze termen.

    Mary Davis

    Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.