"Oordelen' vs. 'waarnemen' (Paar van twee persoonlijkheidskenmerken) - Alle verschillen

 "Oordelen' vs. 'waarnemen' (Paar van twee persoonlijkheidskenmerken) - Alle verschillen

Mary Davis

In het Engels gebruiken mensen vaak de uitdrukkingen "judging" en "perceiving" om te verwijzen naar de beoordeling en het begrip van de wereld om ons heen, in het bijzonder van mensen en voorwerpen. Dit zijn persoonlijkheidskenmerken van een persoon. De smaak van mensen onthult hoe zij hun leven leiden en de wereld zien.

Oordelen en waarnemen zijn begrippen die voor sommige mensen moeilijk te begrijpen zijn, omdat ze meer omvatten dan alleen het beoordelen, bekijken en interpreteren van objecten. Ze vormen het 4e paar in de Myers Brigg, dat u kan helpen uw voorkeuren voor het dagelijks leven te herkennen.

Mensen met een oordelende voorkeur verlangen dat dingen netjes, vastgesteld en goed georganiseerd zijn. De waarnemende voorkeur bevordert spontaniteit en aanpassingsvermogen.

Rechters willen problemen oplossen, terwijl waarnemers problemen willen oplossen. Deze persoonlijkheidstypes bepalen je houding ten opzichte van de buitenwereld en hoe je de dingen om je heen ziet en bekijkt.

Veel mensen raken in verwarring en kunnen hun persoonlijkheidstype niet interpreteren. Laten we dus het onderscheid tussen deze typen onderzoeken om het gemakkelijker te maken.

Persoonlijkheid beoordelen

Een oordelende persoonlijkheid wil alles duidelijk hebben

Iedereen heeft voorkeuren bij het nemen van beslissingen in het leven.

Bij het vormen van een oordeel komt iemand liever tot een conclusie voordat hij iets met zekerheid beslist. Rechters hebben een systematische benadering van het leven en bereiden hun omgeving voor.

Zie ook: Wat is het verschil tussen gardenia en jasmijn? (Gevoel van frisheid) - Alle verschillen

Ze krijgen controle door op jonge leeftijd hun omgeving te controleren en beslissingen te nemen. Het zal hen helpen om voorspelbare en gewenste resultaten te bereiken. Veel mensen hebben dit soort voorkeuren, en dat hangt af van werk tot werk.

Deze mensen zoeken resolutie in hun oordelen en zijn gedisciplineerd en besluitvaardig. Zij zijn expliciet in hun verzoeken en eisen dat anderen deze uitvoeren. Zij genieten van hun deskundigheid. Bovendien nemen zij op het werk snel en duidelijk beslissingen om de taak te volbrengen.

Het is een uitdaging om te zien hoe deze mensen zich ontspannen en vermaken. Als er regels zijn, voelen rechters zich op hun gemak. Ze hechten veel waarde aan het volgen van de wet. Rechters doen uitspraken en handhaven die, omdat dat hun een gevoel van controle geeft.

Bovendien hebben ze vastomlijnde doelen en plannen, waardoor ze volledig voorspelbaar zijn. Deze mensen leiden een gestructureerd leven. Ze hebben verantwoordelijkheidsgevoel, daarom laten ze taken niet liggen voor een andere keer.

Persoonlijkheid waarnemen

Een meisje met een waarnemende persoonlijkheid wil een vrij leven leiden...

Een ander uiterste van het gedragsspectrum dat contrasteert met oordelen is perceptie. Deze mensen hebben een natuurlijk aanpassingsvermogen en stellen beslissingen uit tot ze gedwongen worden. Ze houden niet van starre routines en passen zich snel aan nieuwe omstandigheden aan.

Zij geven de voorkeur aan een ontspannen levensstijl met veel bewegingsvrijheid en laten projecten liever liggen als ze niet af zijn dan dat ze ijverig werken om ze binnen de deadline af te ronden.

Waarnemende personen zijn nieuwsgierig en trekken niet altijd definitieve conclusies. Rechters zouden het gebruik van autoritaire vragen verachten.

Kenmerken van zowel oordelende als waarnemende persoonlijkheden

Sommige kenmerken definiëren elk persoonlijkheidstype mensen duidelijk. Als u wilt nagaan of een persoon welke persoonlijkheidstrek heeft die dominant is, dan zullen de volgende kenmerken u helpen.

Een persoon met oordelende persoonlijkheidskenmerken betekent:

 • De persoon kan beslissend zijn.
 • De persoon moet alles en elke taak onder controle hebben.
 • Hij moet het werk goed afmaken en alle taken met de juiste richtlijnen uitvoeren.
 • Hij doet alles met een goede planning, schema en structuur.
 • Die persoon is verantwoordelijk.
 • Hij maakt plannen en houdt van goede afsluitingen.

Degene met een waarnemende persoonlijkheid zal:

 • Zoals wisselsporen in het midden van de taak
 • Maakt flexibiliteit mogelijk
 • Houdt van een zorgeloos leven.
 • Stoort een goede routine
Wat is het verschil tussen oordelen en waarnemen?

Hebben mensen een mengeling van beide persoonlijkheden?

Mensen denken soms dat ze beide bezitten.

Alleen de "J" of "P" voorkeur kan de keuze van een extravert identificeren. Ook al lijkt iemand aan de buitenkant flexibel en adaptief, van binnen kan hij zich behoorlijk geordend en ordelijk voelen (J) (P).

Terwijl het buitenleven van een ander meer georganiseerd of vooraf bepaald lijkt, kan hij zich van binnen nieuwsgierig en open (P) voelen (J).

Dus, mensen hebben deze persoonlijkheden en bereiken wat ze willen en hoe dingen werken. Echter, er is een vraag in het achterhoofd: welk karakter overheerst? Nou, het hangt af van uw perspectief op het leven. Bovendien hangt het ook af van uw aard.

In welke situaties hebben mensen deze persoonlijkheden?

Een oordeel gebruiken betekent dat je:

 • Maak een lijst van te voltooien taken.
 • Maak vooraf plannen.
 • Oordeelsvorming en communicatie.
 • Laat een probleem rusten zodat je verder kunt.

Waarnemen is wat je doet als je..:

 • Stel oordelen uit totdat u al uw opties hebt overwogen.
 • Doe aan spontaniteit.
 • Neem gaandeweg beslissingen in plaats van vooraf een strategie uit te stippelen.
 • Onderneem actie op het laatste moment.

In het dagelijks leven kun je zowel de oordelende als de waarnemende natuur gebruiken. Naar welke manier van leven je neigt en waar je je beter bij voelt, is een cruciaal onderscheid in de context van het persoonlijkheidstype.

Hoe kun je jezelf relativeren?

Wat is uw persoonlijkheidstrek: oordelen of waarnemen?

Heb je een oordelende of waarnemende persoonlijkheid? Laten we eens kijken.

In mijn uiterlijke leven neem ik beslissingen volgens mijn voorkeur, of het nu "denken of voelen" is. Anderen kunnen waarnemen dat ik hou van een geplande of geordende levensstijl, waarde hecht aan stabiliteit en organisatie, besluitvorming comfortabeler vind, en ernaar streef het leven zoveel mogelijk onder controle te houden.

Ik gebruik mijn waarnemingsfunctie (sensing of intuïtie) in mijn externe leven. Anderen kunnen opmerken dat ik een flexibele en impulsieve levensstijl prefereer en dat ik de wereld liever begrijp en me eraan aanpas dan dat ik hem organiseer. Anderen beschouwen mij als ontvankelijk voor nieuwe inzichten en kennis.

Omdat dit paar mijn voorkeuren aan de buitenkant vastlegt, voel ik me innerlijk misschien ongelooflijk georganiseerd of vastberaden.

Welke verklaringen zijn van toepassing op deze persoonlijkheden?

In het algemeen beschrijven de volgende uitspraken een oordelend karakter:

 • Ik heb liever dat dingen bepaald worden.
 • Ik kom over als taakgericht.
 • Ik maak graag lijstjes met dingen die ik moet doen.
 • Ik maak graag mijn taak af voordat ik ga spelen.
 • Ik plan mijn werk zo dat ik me niet hoef te haasten tot een deadline.
 • Ik raak soms te veel in beslag genomen door het einde om nieuwe informatie op te merken.

De volgende uitspraken beschrijven een waarnemende persoonlijkheid:

Zie ook: Hickey vs. Bruise (Is er een verschil?) - All The Differences
 • Ik sta liever klaar om te reageren op alles wat zich voordoet.
 • Ik kom zorgeloos en informeel over. Ik heb graag een beperkt aantal plannen.
 • Ik behandel mijn werk graag als spel of combineer het met vrijheid.
 • Ik werk in krachtige uitbarstingen.
 • De naderende deadline motiveert me.
 • Soms neem ik zo traag beslissingen omdat ik ontvankelijk ben voor nieuwe informatie.

Verschil tussen beoordelen en waarnemen

Deze persoonlijkheidskenmerken hebben onderlinge verschillen. Laten we begrijpen welke dat zijn.

Kenmerken Beoordeling Het waarnemen van
Zicht op het leven Oordelen houdt in dat je levensbeslissingen neemt en doelen stelt die voor de hand liggen. Tijdschema's en deadlines spreken waarnemende persoonlijkheden niet aan, omdat zij flexibel en aanpasbaar zijn.
Regels en voorschriften Regels en richtlijnen zijn voor juryleden die graag naar vooraf bepaalde doelstellingen toewerken. Waarnemers zien de voorschriften als ongewenste beperkingen van hun keuzes en vrijheid.
Grenzen Rechters waarderen een gezaghebbende figuur. Waarnemers zijn het minst geïnteresseerd en negeren vaak bevelen.
Aanpassingsvermogen Zij hebben een hekel aan onzekerheid en verandering en weten liever waar ze aan toe zijn. Zij passen zich graag aan nieuwe omstandigheden aan en vinden de dagelijkse sleur van routines vervelend.
Toekomst Plannen maken en back-up plannen is een favoriete bezigheid voor mensen met een oordelende persoonlijkheid. Mensen die de waarnemende persoonlijkheidstrek bezitten, zijn doorgaans flexibel en competent in het omgaan met verschillende levenssituaties.
Ernstniveau Judgers nemen hun verplichtingen en deadlines zeer serieus in het bedrijfsleven en het leven. Zij zijn zeer duidelijk over wat zij moeten bereiken en houden anderen verantwoordelijk om hetzelfde te doen. Zij leven in het moment en werken later, voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden en opties.
Oordelen versus waarnemen Het vergelijken van twee persoonlijkheidskenmerken

Conclusie

 • De woorden "oordelen" en "waarnemen" worden vaak gebruikt om uw begrip van de mensen en dingen om u heen te beschrijven. Beide staan voor iemands persoonlijkheid. Smaken geven inzicht in iemands karakter en wereldbeeld.
 • Deze persoonlijkheidskenmerken kunnen uw perspectief op de buitenwereld beïnvloeden en hoe u de wereld om u heen waarneemt. Veel mensen raken in verwarring en kunnen hun persoonlijkheidstype niet bepalen.
 • Daarom zijn in dit artikel alle verschillen tussen deze persoonlijkheidskenmerken besproken. Het zal u helpen om uw stemming, mentaliteit en hoe u uw dagelijkse activiteiten plant te bepalen.
 • Oordelende mensen waarderen dat dingen ordelijk, vaststaand en goed georganiseerd zijn. De voorkeur voor waarnemen moedigt spontaniteit en aanpassingsvermogen aan. Oordelende mensen willen oplossingen, terwijl waarnemende mensen de voorkeur geven aan onopgeloste dilemma's.
 • De rechters kunnen uitzonderlijk werken om resultaten te bereiken, terwijl de waarnemers meer informatie zoeken. Als je eenmaal leert hoe dingen werken en hoe je de sfeer kunt bepalen, zal het gemakkelijk voor je worden om jezelf te begrijpen.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.