Chinese Hanfu VS Koreaanse Hanbok VS Japanse Wafuku - Alle verschillen

 Chinese Hanfu VS Koreaanse Hanbok VS Japanse Wafuku - Alle verschillen

Mary Davis

Elke cultuur heeft zijn eigen kledingstijl die nu als etnische kleding wordt beschouwd, alleen te dragen bij speciale gelegenheden nu westerse kleding in bijna elk land zijn wortels heeft. Drie van de vele culturele kledingstukken waar we het over zullen hebben zijn de Chinese Hanfu, de Koreaanse Hanbok en de Japanse Wafuku.

 • Chinese Hanfu

Hanfu in vereenvoudigd Chinees geschreven als 汉服; en in traditioneel Chinees als 漢服, is de kledingstijl die werd gedragen door de mensen die bekend staan als Han-Chinezen. Hanfu bestaat uit een gewaad of een jas die wordt gedragen als bovenkleding en een rok die wordt gedragen als onderkleding. Een Hanfu omvat veel meer dan alleen een jas en een rok, het omvat accessoires, zoals hoofddeksels, sieraden(yupei, een jade hanger), traditionele handventilatoren, schoeisel en riemen.

 • Koreaanse Hanbok

De Hanbok in Zuid-Korea en Chosŏn-ot in Noord-Korea is de traditionele kledingstijl in Korea en de term "hanbok" zelf betekent "Koreaanse kleding". De hanbok bestaat uit de jeogori jasje, baji broek, chima rok, en de po jas. Deze basisstructuur werd ontworpen om mensen gemakkelijk te laten bewegen en tot op de dag van vandaag is deze basisstructuur hetzelfde gebleven.

De Hanbok wordt gedragen bij formele of semi-formele evenementen, zoals festivals of ceremonies. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme heeft in 1996 een dag ingesteld die "Hanbokdag" heet, om de burgers van Zuid-Korea aan te moedigen de Hanbok te dragen.

 • Japanse Wafuku

Wafuku wordt beschouwd als een Japans nationaal kostuum.

Wafuku is de traditionele kleding van Japan, maar in de moderne tijd wordt Wafuku beschouwd als een Japans nationaal kostuum. Echter, naarmate westerse invloeden hun weg vonden naar Japan, werd het dragen van de traditioneel gestileerde kleding minder gebruikelijk. Nu dragen Japanners hun traditionele kleding alleen bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bruiloften of ceremonies. Hoewel Wafuku nog steeds wordt beschouwd als eensymbool van de Japanse cultuur.

 • Verschillen tussen Chinese Hanfu, Koreaanse Hanbok, en Japanse Wafuku.

Het eerste verschil tussen deze drie culturele kledingstukken is dat de Chinese Hanfu nog steeds wordt gedragen door de Han-Chinezen, maar dat Korea en Japan hun traditionele kleding Hanbok en Wafuku respectievelijk alleen dragen voor belangrijke gebeurtenissen, zoals bruiloften of ceremonies.

Zie ook: Wat is het verschil tussen "In" en "Aan" (uitgelegd) - Alle Verschillen

Als we het hebben over het verschil in ontwerp, is de kraag van Hanfu van Y- of V-vorm, terwijl de kraag van Hanbok meestal V-hals is met een brede strik. Het bovenste buitenste kledingstuk van een Hanfu-jurk zit eraan vast, terwijl het bovenste buitenste kledingstuk van Hanbok aan de buitenkant zit die de rok bedekt en de zoom is breed en pluizig. het ontwerp van Wafuku is heel anders in vergelijking met Hanfu en Hanbok. De Wafukuis van T-vorm, met vierkante mouwen en een rechthoekig lichaam, het wordt gedragen met een brede sjerp (obi), zōri sandalen, en tabi sokken.

Lees verder voor meer informatie.

Wat is een Chinese Hanfu?

Han Chinese kleding is geëvolueerd .

Hanfu is een traditioneel kledingstuk van China gedragen door Han-Chinezen. Het bestaat uit een gewaad of een jas als bovenkleding en een rok als onderkleding, daarnaast bevat het accessoires, zoals hoofddeksels, riemen en sieraden. (yupei, een jade hanger), schoeisel, en handventilatoren.

Tegenwoordig wordt Hanfu erkend als de traditionele kleding van een etnische groep genaamd Han (de Han-Chinees is een Oost-Aziatische etnische groep en natie afkomstig uit China), onder jonge Han-Chinezen van China en de overzeese Chinese diaspora, beleeft het een groeiende mode-revival. Na de Han-dynastie, evolueerde Hanfu in vele variëteiten van stijlen door het gebruik van stoffen. Bovendien is de traditionelekleding van veel naburige culturen werd beïnvloed door Hanfu, zoals de Koreaanse hanbok, de Okinawan ryusou, de Vietnamese áo giao lĩnh en de Japanse kimono.

Mettertijd is de Han-Chinese kleding geëvolueerd; vroegere ontwerpen waren sekseneutraal met eenvoudige pasvormen, en latere kledingstukken bestaan uit meerdere stukken, waarbij mannen een broek dragen en vrouwen een rok.

De kleding van vrouwen accentueert de natuurlijke rondingen door de revers van de bovenkleding te wikkelen of te binden met sjerpen in de taille. Factoren als overtuigingen, religies, oorlogen en de persoonlijke voorkeur van de keizer speelden een grote rol in de mode van het oude China. Hanfu omvat alle traditionele kledingclassificaties van meer dan drie millennia. Elke dynastie heeft zijn eigen verschillende kledingvoorschriften dieweerspiegelde de sociaal-culturele omgeving van die tijd, Bovendien gaf elke dynastie de voorkeur aan bepaalde specifieke kleuren.

Wat is Koreaanse Hanbok?

De vroege vormen van de hanbok zijn te zien in de ongelooflijke kunst van de Goguryeo graftombe.

In Zuid-Korea staat het bekend als hanbok en Chosŏn-ot De hanbok is de traditionele kleding van Korea en de term "hanbok" betekent letterlijk "Koreaanse kleding". De hanbok gaat terug tot de Drie Koninkrijken van Korea (1e eeuw v.Chr.-7e eeuw n.Chr.), met zijn wortels in de bevolking van Noord-Korea en Mantsjoerije.

De vroege vormen van de hanbok zijn te zien in de ongelooflijke kunst van de Goguryeo tombe muurschildering, de vroegste muurschildering dateert uit de 5e eeuw. Vanaf deze tijd bestaat de structuur van de hanbok uit de jeogori jas, baji broek, chima rok, en de po jas, en deze basisstructuur werd ontworpen om bewegingsgemak te bieden en integreerde verschillende motieven van sjamanistische aard, bovendien de kenmerken vanDe hanbok is tot op heden relatief hetzelfde gebleven, maar de hanboks die vandaag de dag worden gedragen, zijn gebaseerd op de Joseon-dynastie.

Wat is Japanse Wafuku?

Wafuku is de naam van de traditionele kleding van Japan, maar Wafuku wordt nu beschouwd als het Japanse nationale kostuum. Wafuku werd bedacht in de Meiji periode om Japanse kleding aan te duiden in tegenstelling tot westerse kleding, in principe wordt Wafuku '和服' gebruikt om Japanse kleding te onderscheiden van andere kleding.

De moderne Wafuku zijn gemaakt voor kinderen, vrouwen en mannen, er zijn informele en formele Wafuku voor vrouwen en mannen en Wafuku komen niet in unisex ontwerpen. Vrouwelijke informele Wafuku zijn Komon, Iromuji, en Yukata, terwijl mannelijke informele Wafuku meer zijn:

 • Iromuji
 • Yukata
 • Samue
 • Jinbei
 • Tanzen
 • Happi.

Is hanfu en hanbok hetzelfde?

Hanfu en Hanbok hebben overeenkomsten maar zijn niet hetzelfde.

Hanfu is de Chinese traditionele kleding en hanbok is de traditionele kleding van Korea, beide kunnen door elkaar worden gehaald zoals men zegt dat de traditionele kleding van veel buurlanden... culturen werd beïnvloed door Hanfu en de lijst bevat de Koreaanse hanbok. Beide hebben echter verschillen waardoor ze van elkaar verschillen.

Zie ook: Wat zijn de verschillen tussen ENFP en ESFP? (Feiten opgehelderd) - Alle Verschillen

Het eerste verschil is dat de hanfu en hanbok traditionele kleding zijn in respectievelijk China en Korea. Bovendien wordt hanfu nog steeds gedragen door de Han-Chinezen, terwijl hanbok door de Koreanen alleen tijdens belangrijke gebeurtenissen wordt gedragen.

Het Hanfu ontwerp: de kraag van Hanfu is van Y- of V-vorm en het bovenste bovenkleed van de jurk is eraan vastgemaakt en de lengte van de bovenkant is langer in vergelijking met de Koreaanse Hanbok. Bovendien zijn deze traditionele kleren recht naar beneden, deze stijl wordt aangeduid als "rechtop staan" omdat het een boodschap was van de voorouders van China die ze via de ontwerpen overbrachten. Hanfu komen in koude tinten, zoals blauw of groen,omdat de traditie hen leerde nederig te zijn.

Het Hanbok ontwerp: Meestal is de kraag V-hals met een brede strik en het bovenste buitenste kledingstuk van de jurk is buiten die de rok bedekt en de zoom is breed en pluizig. Bovendien is de lengte van de top veel korter dan Chinese Hanfu. De vorm van de Hanbok is kegelvormig zoals de moderne bubbelrok en het komt in levendige kleuren met eenvoudige patroonlijnen en zonder zakken. Deze verschillende tinten van dekleuren symboliseren iemands sociale positie en burgerlijke staat.

Is hanbok geïnspireerd op hanfu?

Koreaanse hanbok is een van de traditionele kledingstukken die werden beïnvloed door de traditionele kleding van het buurland, bekend als de Chinese hanfu. Bovendien zijn mensen die weinig weten over deze traditionele kledingstukken in verwarring geraakt, maar dat is terecht want ze zijn door elkaar beïnvloed en kunnen op elkaar lijken.

Hanbok is geïnspireerd door de hanfu, maar de meeste mensen beweren dat het is gekopieerd, wat niet waar is. Beide hebben hun verschillen in betekenis en in het ontwerp.

Hier is een video die uitlegt dat Hanbok geen kopie is van Hanfu.

Hanfu is geen Hanbok

Samen met de Koreaanse hanbok werden ook andere buurlanden geïnspireerd door de traditionele kleding van China, hanfu genaamd, waaronder de Okinawan ryusou, de Vietnamese áo giao lĩnh en de Japanse kimono.

Ondanks het feit dat de hanbok is geïnspireerd op hanfu, zijn er tussen beide grote verschillen, en hier is een tabel voor die verschillen.

Koreaanse Hanbok Chinese Hanfu
Hanbok wordt geleverd in levendige kleuren en de verschillende tinten van de kleuren symboliseren iemands sociale positie en burgerlijke staat. Hanfu zijn in koude tinten, zoals blauw of groen, zoals de traditie hen leert nederig te zijn.
De basisstructuur van hanbok is ontworpen om gemakkelijk te kunnen bewegen... Vrouwelijke hanfu wordt gewikkeld met revers of gebonden met sjerpen in de taille om iemands natuurlijke rondingen te accentueren.
Ontwerp: V-hals met een brede strik, de bovenkleding is buiten de rok, de zoom is breed en pluizig, en de lengte van de top is veel korter dan de Chinese Hanfu-top. Ontwerp: Y- of V-vormige kraag, de bovenste bovenkleding van de jurk is eraan vastgemaakt, en de lengte van de top is langer dan die van de Koreaanse Hanbok.

Hanbok vs Hanfu

Is Wafuku hetzelfde als Kimono?

Het woord "Kimono" heeft twee betekenissen.

De term "Kimono" dekt het hele gevoel van kleding en Wafuku wordt gebruikt om Japanse kleding te onderscheiden van andere kleding.

De betekenis van Kimono is "ding om te dragen" en werd gebruikt om te verwijzen naar kleding in het algemeen voordat de westerse kledingstijl zijn intrede deed in Japan. Toen meer mensen zich begonnen aan te passen aan kleding in westerse stijl, werd de term Wafuku bedacht om de traditionele kleding van Japan aan te duiden in tegenstelling tot kleding in westerse stijl. .

Het woord "Kimono" heeft twee betekenissen, de eerste betekenis is Wafuku en de tweede betekenis is kleding. Wanneer een moeder tegen haar naakte kind zegt "draag Kimono", zegt ze eigenlijk tegen haar kind dat het zich moet kleden. "Draag kimono" kan kleding betekenen of de traditionele kleding van Japan, het hangt af van de generatie van de luisteraar en het dialect dat de luisteraar gebruikt.

Afsluiten

Elke cultuur heeft haar eigen traditionele kleding, sommige culturen dragen hun traditionele kleding nog in het dagelijks leven en andere alleen tijdens belangrijke gebeurtenissen.

Zo wordt Chinese hanfu nog steeds gedragen door de Han-Chinezen, en dragen Koreanen hun traditionele kleding, hanbok genaamd, bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bruiloften of nieuwjaar, enz.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.