"Wore" vs. "Worn" (vergelijking) - Alle verschillen

 "Wore" vs. "Worn" (vergelijking) - Alle verschillen

Mary Davis

We kennen allemaal de basistijden verleden, heden en toekomst, maar er zijn veel meer classificaties voor elke tijd.

Zo kent de verleden tijd vier hoofdtypen, namelijk de eenvoudige verleden tijd, de voltooid verleden tijd, de voltooid verleden tijd en de voltooid verleden tijd.

De termen "droeg" en "gedragen" zijn verschillende tijden van het zelfstandig naamwoord "dragen" of het werkwoord "dragen".

Dit kan allemaal nogal verwarrend zijn, maar maak je geen zorgen ik heb je onder controle! In dit artikel geef ik een gedetailleerde beschrijving van de verschillen tussen de termen, gedragen en gedragen. Je zult ook later in het artikel de manieren tegenkomen waarop je elke term kunt gebruiken.

Dus laten we maar meteen beginnen!

Wat is het verschil tussen gedragen en versleten?

Beide woorden zijn afgeleid van het werkwoord dragen. Het verschil tussen dragen en gedragen is echter dat het woord dragen een preteriete tijd of eenvoudige verleden tijd is. Terwijl de term gedragen het voltooid deelwoord is.

Het werkwoord dragen is een enkelvoudig eindig werkwoord. Aan de andere kant wordt het werkwoord dragen gebruikt als deel van een werkwoordszin bestaande uit een hulpwerkwoord. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt met het hulpwerkwoord "hebben".

In dit geval is het hulpwerkwoord een niet-eindig werkwoord en zijn de voltooid deelwoorden het eindige werkwoord.

Er is nog een ander gebruik van de term gedragen. Het wordt gebruikt als bijvoeglijk naamwoord. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zin: Sophia's versleten schoenen waren nog steeds haar favoriet. In dit geval betekent de term versleten oud, overgebruikt of versleten.

Wore wordt in principe gebruikt om aan te geven dat iemand in het verleden iets "droeg". De term worn kan echter niet op dezelfde manier worden gebruikt.

Het is een voltooid deelwoord werkwoord dat deel uitmaakt van de perfecte tijd en dus een hulpwerkwoord nodig heeft om een zin te vormen. Daarom verschillen beide termen ook in de context waarin ze worden gebruikt.

Kijk eens naar deze tabel waarin bovenstaande punten zijn samengevat:

Werkwoord Om te dragen
Verleden tijd Droeg
Verleden deelwoordelijke tijd Gedragen

Dit formulier zal je helpen ze beter te onthouden!

Wat bedoel je met versleten?

De term "gedragen" is niet alleen een voltooid deelwoord van het werkwoord dragen. Het wordt ook op bepaalde manieren als bijvoeglijk naamwoord gebruikt. Dit betekent dat het wordt gebruikt om te beschrijven hoe bepaalde dingen eruit zien.

In het algemeen wordt het gebruikt om dingen te karakteriseren die beschadigd zijn door voortdurend gebruik of overbelasting. Je kunt deze term gebruiken om oude dingen te beschrijven. Bijvoorbeeld, "Je moet een nieuw shirt kopen want deze zijn versleten".

Deze term kan ook betekenen dat iemand er erg moe en leeggelopen uitziet. Het is een heel gewoon bijvoeglijk naamwoord dat in bijna het dagelijks leven wordt gebruikt. Men kan het ook gebruiken om oudere mensen te beschrijven of mensen die een heel moeilijk en stressvol leven hebben.

Hier is een lijst met zinnen waarin de term gedragen als bijvoeglijk naamwoord wordt gebruikt:

 • De roekeloze sport heeft zijn knieën versleten.
 • Door haar werkdruk is ze helemaal versleten!
 • De machines in het magazijn zien er versleten uit.

Hoe gebruik je het woord gedragen?

Zoals u weet, is de term "gedragen" het voltooid deelwoord. Het kan echter niet alleen in een zin worden gebruikt, anders zou die zin geen zin hebben.

Het is afhankelijk van een hulpwerkwoord wanneer het in een zin wordt gebruikt. Dit is de juiste manier om het te gebruiken.

In principe is het correct als er een hulpwoord zoals "hebben" bij staat. Zonder dit woord zal gedragen een zeer geringe bijeenkomst hebben en het zou ook grammaticaal onjuist zijn.

Het gebruik van hulpwerkwoorden verandert deze term in een van de drie mogelijke volmaakte tijden. Deze zijn verleden volmaakt, tegenwoordige volmaakt, of toekomstige volmaakt.

Deze drie tijden verschillen in de vorm van "hebben" die ze gebruiken, maar de term "gedragen" blijft altijd dezelfde. Hier is een voorbeeld ter verduidelijking:

 • voltooid verleden tijd
 • Tegenwoordige tijd- Hebben gedragen
 • Toekomstige perfectie - Ik zal gedragen hebben

De voltooid verleden en toekomstige tijd worden niet zo vaak gebruikt als de tegenwoordige tijd, maar ze zijn alle drie grammaticaal correct.

Een wijs gezegde!

De perfecte tijd onderscheiden

Het verschil tussen deze tijden kan moeilijk te begrijpen zijn. Bekijk deze voorbeelden van zinnen om je te helpen het verschil tussen de drie perfecte tijden te begrijpen:

Past Perfect 1. I had gedragen dezelfde schoenen elke dag totdat de riem eraf ging.

2. Jij had gedragen hetzelfde shirt naar school de afgelopen week.

Present Perfect 1. Jij hebben gedragen deze outfit verschillende keren eerder.

2. De student heeft gedragen elke dag dezelfde korte broek, maar niemand merkt het.

Toekomstig Perfect 1. Jij en ik zal hebben gedragen hetzelfde paar schoenen voor elk evenement tot volgende week.

2. Jij zou hebben gedragen niets goeds als ik je niet iets last minute zou brengen.

Ik hoop dat dit helpt!

"Had gedragen" is de voltooid verleden tijd en het beschrijft iemand die iets voor of in het verleden heeft "gedragen". Het wordt gebruikt om aan te geven dat het "dragen" van iets in het verleden een bepaalde invloed heeft op wat er in het heden gebeurt.

"Hebben gedragen", de voltooid tegenwoordige tijd, wordt gebruikt om aan te geven dat men iets in het verleden heeft gedragen en het vervolgens ook in het heden blijft dragen. Het kan ook betekenen dat men onlangs is gestopt met het dragen ervan in het heden.

"Zal hebben gedragen" is de correcte manier om de voltooid toekomende tijd te gebruiken. "Zou hebben gedragen" is ook een optie. De zinnen geven aan dat iemand in de toekomst iets zou kunnen dragen. Dit specifieke resultaat hangt echter af van beslissingen die in het heden worden genomen.

Hebben gedragen of hebben gedragen?

Door de bovenstaande voorbeelden weet u nu dat de uitdrukking "gedragen hebben" correct is. De tegenwoordige tijd is voltooid tegenwoordige tijd, waaruit blijkt dat iemand iets blijft dragen dat hij ook in het verleden droeg.

De uitdrukking "hebben gedragen" is daarentegen onjuist. Je kunt deze zin niet gebruiken omdat je geen enkelvoudige verleden tijd kunt plaatsen naast een hulpwerkwoord. Hierdoor zou een dubbel werkwoord in de zin ontstaan, waardoor de zin grammaticaal onjuist wordt.

De correcte vorm is "Ik heb dit overhemd nog maar twee keer gedragen." Terwijl de zin "Je hebt die schoenen al eens gedragen" volstrekt onjuist is. Het klinkt niet eens goed!

Als je het verschil niet kunt zien door naar de zinnen te kijken, probeer ze dan voor te lezen. Zodra je dat doet, zul je een verschil merken en ook horen hoe fout "hebben gedragen" klinkt.

Bekijk deze video waarin de verleden tijd in detail wordt uitgelegd:

Dit zou je helpen het beter te begrijpen.

Hoe gebruik je wore in een zin?

Bij de term "droeg" is een voornaamwoord het enige dat erbij moet. Deze term heeft een eenvoudige vorm en vereist niet veel denkwerk om hem correct te krijgen.

Je kunt deze term gebruiken wanneer je het over het verleden hebt. Het wordt gebruikt om aan te geven dat iemand iets eerder of eerder heeft gedragen.

Bovendien, welk voornaamwoord men ook gebruikt, "droeg" blijft altijd in exact dezelfde vorm. Het ziet er hetzelfde uit, in tegenstelling tot de meeste werkwoorden in de tegenwoordige tijd. Bijvoorbeeld: Ik droeg, jij droeg, zij droegen, en het droeg.

Zie ook: Wat is het verschil tussen een ratel en een dopsleutel? (Alles wat je moet weten) - Alle Verschillen

Hier is een lijst van zinnen waarin de term "droeg" wordt gebruikt:

Zie ook: Emo, E-girl, Goth, Grunge en Edgy (een gedetailleerde vergelijking) - Alle verschillen
 • Je droeg die outfit al bij het laatste evenement.
 • Ik denk dat ze dat al droeg, maar het is geen probleem.
 • Ik heb deze eerder gedragen en ik hou ervan hoe comfortabel ze zijn.
 • Ze droegen allebei dezelfde outfits en het was toeval.
 • Ze droeg precies wat ze wilde en zag er heel mooi uit!

Kortom, deze term spreekt over iemand die iets draagt in de verleden tijd. Dat betekent dat de handeling al heeft plaatsgevonden en dat er absoluut niets meer aan te veranderen valt.

Wat is correct "versleten" of "versleten"?

Het hangt af van de context waarin u de twee zinnen gebruikt. "Versleten" is correct, de verleden tijd van het werkwoord "slijten". Dit betekent dat iets kapot is gegaan of beschadigd is door overmatige slijtage of overmatig gebruik.

Maar "versleten" is ook correct, want het is het voltooid deelwoord van hetzelfde werkwoord, "verslijten". Op sommige plaatsen in het zuiden wordt de uitdrukking "ik ben slap versleten" gebruikt, wat betekent "ik ben erg moe".

Hoewel, de uitdrukking "versleten" wordt niet zo vaak gebruikt. Velen geloven dat het grammaticaal niet correct is om deze uitdrukking te gebruiken tenzij er een voornaamwoord tussen de twee woorden wordt geplaatst.

Bijvoorbeeld: "Al die vertraging in het werk heeft me echt uitgeput vandaag." Dit is de juiste manier om het te gebruiken, anders heeft het gewoon geen zin.

Anderzijds is "versleten" een meer gebruikelijke en correcte uitdrukking. Het wordt gebruikt om te beschrijven hoe men erg moe is na een lange dag. Het kan ook betekenen dat iets overmatig gebruikt is en nu beschadigd is.

Hoewel "versleten" de meer populaire en gebruikelijke keuze is, betekent dat niet dat "versleten" volledig onjuist is. Het gebruik ervan zonder voornaamwoord kan echter de betekenis ervan beïnvloeden. Kortom, ze zijn allebei correct, maar alleen verschillend.

Hier zijn een paar zinnen als voorbeeld:

 • Ik was helemaal uitgeput tegen het einde van het evenement.
 • De marathon was zo lang dat ik er doodmoe van werd.

Laatste gedachten

Het belangrijkste verschil tussen gedragen en gedragen is de tijd: gedragen is de verleden tijd, terwijl gedragen het voltooid deelwoord is. Het verschil ligt ook in de context waarin ze worden gebruikt.

De term "droeg" kan op zichzelf worden gebruikt om aan te geven dat iemand in het verleden iets droeg. De term "droeg" moet echter vergezeld gaan van een hulpwerkwoord om de zin zin zinvol te maken. Bijvoorbeeld, "hebben" wordt gebruikt met de term gedragen.

Het gebruik van een hulpwerkwoord zet de term "gedragen" om in drie perfecte tijden, namelijk de voltooid verleden tijd, de tegenwoordige tijd en de toekomende tijd. De drie perfecte tijden gebruiken verschillende classificaties van "hebben".

Bovendien is de zin "hebben gedragen" correct, terwijl "hebben gedragen" grammaticaal onjuist is. Het eerste wordt gewoonlijk gebruikt om aan te geven dat iets in het verleden is gedragen.

Ik hoop dat de voorbeelden in dit artikel u hebben geholpen de twee termen beter te begrijpen!

Andere artikelen:

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN "IN" EN "AAN"? (UITGELEGD)

HET VERSCHIL TUSSEN "CAN YOU PLEASE" EN "COULD YOU PLEASE"

VERSCHIL TUSSEN WANNEER IEMAND VRAAGT "HOE GAAT HET MET JE?" EN "HOE GAAT HET MET JE?" (UITGELEGD)

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.