Weeaboo en Otaku- Wat is het verschil? - All The Differences

 Weeaboo en Otaku- Wat is het verschil? - All The Differences

Mary Davis

De Japanners hebben altijd in de belangstelling gestaan vanwege hun cultuur, interesses, anime, manga en taalverscheidenheid. Ze hebben een grote verscheidenheid aan culturen, etniciteit, hobby's en anime die hen op hun manier uniek en diepgaand maken.

Hoe zit het met het Japanse volk en hun taal? We zouden een bredere kijk moeten hebben op verschillende mensen, en hun sympathieën en antipathieën samen met hun relateerbare dubbelzinnigheden.

Weeaboo en Otaku zijn twee verschillende termen die doorgaans worden gebruikt om Japanse mensen te beschrijven. Meestal worden deze termen met elkaar verward, maar ze zijn zo verschillend.

Zie ook: Verschil tussen Thy & Thine (U & Thee) - Alle Verschillen

Een Weeaboo is iemand die van de Japanse cultuur houdt en zich tot op een dieper niveau uitleeft dan een otaku. Aan de andere kant houdt een Otaku van de Japanse cultuur en anime tot op een oppervlakkig niveau, maar er echt mee bezig zijn, dat kan niet anders, en als zij zeggen dat het hun leven is, dan is dat ook zo.

In dit artikel zal ik een bredere blik werpen op deze termen en hun werkelijke betekenis. Ook zullen we onze onduidelijkheden in verband met deze termen ophelderen, en zullen veelgestelde vragen aan bod komen.

Dus, laten we er meteen aan beginnen.

Wat bedoel je met Otaku?

Een otaku is een Japanner, die zowel een man als een vrouw kan zijn, die zodanig geobsedeerd is door iets dat het zijn sociale vaardigheden verstoort of financiële stress veroorzaakt, en in feite zijn hele leven overneemt.

Je kunt een otaku zijn voor bijna alles, inclusief anime en manga videospelletjes, en zelfs treinen, militaire memorabilia, en robots en idolen die ook bekend staan als Wota.

Oorspronkelijk had Otaku dezelfde connotatie als een nerd in Japan en had het niets te maken met anime. Er zat zelfs een positieve connotatie aan de term omdat otaku extreem intelligent was en alle coole technologie bezat die in de jaren 1970 en 1980 beschikbaar was, zoals een draagbare televisie.

De term ging uiteindelijk "ongezonde obsessie" betekenen, en werd geassocieerd met het type anime-fans dat een ongezonde obsessie voor anime heeft.

Westerse anime fans hebben de term om onbekende redenen overgenomen. Waarschijnlijk omdat de term vaak voorkomt in anime.

Zelfs in de meer letterlijke betekenis. In de anime Full Metal Panic uit 2002 bijvoorbeeld wordt de hoofdpersoon door zijn leeftijdgenoten een otaku genoemd.

Alsof hij voortdurend werd gedumpt en troost vond in Otome datingspelletjes omdat de personages niet echt waren en dus zijn hart niet konden kwetsen of breken.

Helaas is de naam otaku in Japan niet iets om trots op te zijn, in tegenstelling tot wat veel westerse anime-fans denken.

Is Otaku zijn iets slechts?

Ik denk dat otaku zijn niet altijd een slechte zaak is, maar er komt een punt waarop te veel van het goede schadelijk kan zijn voor iemands psychologische gezondheid. Iemand kan bijvoorbeeld veel plezier beleven aan de mega-idolengroep AKB48.

Ze raken uiteindelijk ongezond gehecht aan hun schip en stellen zich voor dat ze met haar uitgaan, of sluiten alle menselijke relaties uit om zich te wijden aan een jong meisje dat ze niet persoonlijk kennen.

Sommige escapistische media zijn nuttig om ons af te leiden van ons leven, maar uiteindelijk wordt het grof en ongezond, vooral als er echte mensen bij betrokken zijn (zoals de jonge meisjes in AKB en hun zustergroepen).

Niet-Japanse mensen kunnen otaku-kenmerken vertonen, maar jezelf een otaku noemen omdat je graag naar anime kijkt of videospelletjes speelt, getuigt van een duidelijk misverstand over de term.

Weeb is een persoon die geobsedeerd is door anime en Japanse cultuur, het is alsof je je hersenen tot het uiterste gebruikt.

Daarom hangt het af van de mate van obsessie die het goed of slecht maakt.

Wie noem je een Weeb of een Weeaboo?

Een weeaboo of weeb is een niet-Japanner die geobsedeerd is door de Japanse cultuur, maar deze alleen begrijpt vanuit het perspectief van de popcultuur.

Ik ben gefascineerd door de Japanse cultuur, hoe hun samenleving functioneert en de geschiedenis van hun sociale praktijken. Japanse animes zijn verslavend, maar zelfbeheersing kan je helpen om niet verslaafd te raken. Ik heb hun serie "Lucky Star" bekeken, waardoor ik een interesse in hun cultuur en sociale geschiedenis heb ontwikkeld.

Mensen zien Japanners ook liever als onbeschofte en respectloze entiteiten, maar dat is niet het geval. De acties leiden tot zulke gevolgen, verder zijn het vriendelijke en zorgzame mensen.

Je kunt een luide, gepassioneerde anime fan zijn, een cosplayer, of gewoon geïnteresseerd in de Japanse cultuur zonder een weeaboo te zijn. De meeste mensen in weeaboo cringe compilaties zijn niet per definitie weeaboos, omdat ze niet doen alsof ze Japans zijn of iemand kwaad doen.

De beste manier om met weeaboos om te gaan is ze gewoon op te voeden over hun slecht gedrag of een stapje terug te doen en te wachten tot ze volwassen worden. Mensen die plezier hebben en genieten van hun hobby's is niet hetzelfde als wensen van een ander ras te zijn. Dit geldt ook voor Koreaboos die gerelateerd zijn aan de Koreaanse Cultuur en K-pop muziek.

Is Nerd een Otaku?

Een nerd wordt in het Japans een otaku genoemd. Het is een veel voorkomende misvatting dat otaku's alleen geïnteresseerd zijn in manga en anime. Dat is niet waar; een otaku kan, net als een nerd, geobsedeerd zijn door alles zolang het hun sociale leven in de weg staat. En net als de term "nerd" wordt de term "otaku" over het algemeen negatief gebruikt.

Een Japanofiel is een denigrerende term voor een niet-Japanner die geobsedeerd is door de Japanse bevolking, taal en cultuur. In veel van deze gevallen wil de Japanofiel Japans zijn en verwerpt hij vaak zijn volk, taal en cultuur.

In tegenstelling tot "otaku" is de term "weeaboo" geen echt Japans woord. Hoewel het hier om scheldwoorden gaat, moet men zich niet slecht voelen als men in één of beide categorieën valt.

Kenmerken Otaku Weeaboo
Oorsprong Japanse zin Gebaseerd op de Perry Bible Webcomic
Obsessie Anime of manga is het meest voorkomende voorbeeld,

maar het kan ook verwijzen naar allerlei andere hobby's.

Inclusief anime of manga,

evenals andere aspecten van de Japanse cultuur.

Typische kenmerken Blijft thuis vanwege introversie,

slechte sociale vaardigheden, en slechte hygiëne.

Als ze hun hobby's bespreken, zijn ze meestal onaangenaam en onvolwassen.

Kan onhygiënisch zijn of een excentriek modegevoel hebben.

Otaku vs. Weeaboo - Vergelijking in tabelvorm

Een Otaku is ook bekend als een nerd in Japan.

Otaku Vs. Weeaboo

Het belangrijkste verschil tussen een weeaboo en een otaku is dat wanneer een otaku zegt dat anime het leven is, dit meestal bedoeld is om hun genegenheid ervoor uit te drukken, niet dat het hun leven is en alles waar ze om geven.

Als een weeaboo zegt dat anime het leven is, bedoelen ze dat letterlijk en hebben ze waarschijnlijk geen andere hobby's of zorgen dan anime/manga. Een otaku is een fan van manga en anime, terwijl een weeaboo erdoor geobsedeerd is.

Vergeet niet, ze zijn gewoon voor nerds en Japanofielen, wat prima is. Wees wie je wilt zijn, zolang het jezelf of anderen niet schaadt.

Al met al is Weeaboo vergelijkbaar met het N-woord voor Japanofielen en bovendien een belediging voor iedereen die van Japan houdt.

Kijk eens naar deze video om een Otaku en een Weeb te vergelijken, op een betere manier.

Wat betekent Weeaboo?

Weeaboos ook bekend als ontaarden, zijn anime fans die voornamelijk kijken naar mainstream of slechte anime... Ze zijn meestal ongezond, en minstens één van hun ouders woont bij hen, misschien in de kelder of in een rommelruimte.

Otaku is Weeaboos die geaccepteerd willen worden in de maatschappij, dus proberen ze hun manieren te veranderen, verhuizen uit het huis van hun moeder, afvallen, en zijn meestal niet succesvol.

Mensen die anime gebruiken in hun profielfoto's staan bekend als Weebs. Het zijn over het algemeen aardige mensen die succesvol zijn. Echter, bepaalde middelbare scholieren die dagelijks gepest worden proberen hun brood te verdienen op het internet door onlogische namen en "vervloekte afbeelding" profielfoto's te gebruiken, in de overtuiging dat ze beter zijn dan wij Weebs.

Met andere woorden, Weeaboo is een westerse term die willekeurig kan worden toegepast op iedereen met belangstelling voor de Japanse cultuur, terwijl Otaku een negatieve term is die in Japan is bedacht en verwijst naar iedereen die zo geobsedeerd is door een hobby dat het zijn dagelijks leven verstoort.

Zie ook: Sneeuwkrab VS Koningskrab VS Dungenesskrab (vergeleken) - Alle verschillen

Wat is precies het verschil tussen een Weeaboo, een Japanofiel en een Japanoloog?

Een Japanofiel is iemand die geniet van de Japanse cultuur, een Japanoloog is iemand die Japan en zijn cultuur academisch bestudeert, en een weeaboo is iemand die geobsedeerd is door de Japanse cultuur, interesses en normen.

We kunnen zeggen dat Japanofielen mensen zijn die Japan aanbidden, soms obsessief, maar niet noodzakelijk genieten van Japanse tekenfilms (of anime).

Japanologen bestuderen het op academische wijze; verder valt er niet veel te zeggen over wat een Japanoloog is of doet.

 Over een Weeaboo gesproken, 

Een ontaarde, aan de andere kant, is een weeaboo. Het zijn obsessieve anime-fans die een zeer oppervlakkige, geïdealiseerde en onjuiste versie van Japan aanbidden die ze alleen van anime hebben geleerd.

Ze zijn dol op Japan maar missen de motivatie om de taal grondig te bestuderen, zodat ze uiteindelijk woorden en zinnen herhalen zoals:

  • Kawaii (dit is de grootste)
  • Desu/Desu ne -
  • Baka
  • Sugoi (de op één na grootste)
  • chan, Kun, sama, san
  • Konnichiwa (in de ochtend of avond) en zo verder.

We kunnen zeggen dat Japanofielen mensen zijn die Japan aanbidden, soms obsessief, maar niet noodzakelijkerwijs genieten van Japanse tekenfilms of anime.

Laatste gedachten

Concluderend zou ik zeggen dat Weeb jargon is voor Weeaboo, terwijl Otaku een meer intense versie van Weeb is. Een weeaboo is in wezen een otaku die zijn passie heeft omgezet in iets extremers.

Het enige verschil met een gelegenheidsfan is dat het voor een otaku hun hele leven is. Ze gebruiken het om te ontsnappen aan de harde realiteit van het dagelijks leven, zoals het hebben van een baan of het volgen van een universiteit, of omdat het hen op een bepaalde manier een geaccepteerd, compleet of geliefd gevoel geeft.

In Japan is een "otaku" een persoon die volledig in beslag wordt genomen door zijn belangstelling voor popcultuur, een hobby of een andere vorm van vermaak - vergelijkbaar met de term "geek" of "nerd" in het Westen.

Aan de andere kant was een Weeaboo vroeger iemand die overdreven geobsedeerd was door Japan. Anime werd vaak gebruikt als referentiekader voor hoe Japan was.

Deze termen verschillen dus nogal van elkaar. U kunt dit artikel grondig lezen om er dieper op in te gaan.

Wil je het verschil weten tussen Anime en Manga? Bekijk dan dit artikel: Akame ga Kill!: Anime VS Manga (Uitgelegd)

Wat zijn de verschillen tussen Otaku, Kimo-OTA, Riajuu, Hi-Riajuu en Oshanty?

Wat is het verschil tussen officiële fotokaarten en lomokaarten (alles wat je moet weten)?

Is "Hoe gaat het met je?" en "Hoe gaat het met je?" vergelijkbaar? (Uitgelegd)

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.