Wat is het verschil tussen tegengesteld, aangrenzend en hypotenusa? (Kies je kant) - Alle verschillen.

 Wat is het verschil tussen tegengesteld, aangrenzend en hypotenusa? (Kies je kant) - Alle verschillen.

Mary Davis

Meetkunde is een oude tak van de wiskunde. Het gaat over vormen en maten. Meetkunde helpt ons te begrijpen hoe voorwerpen met elkaar in verband staan. Praktische meetkunde helpt ons op vele manieren, zoals het meten van afstanden, het berekenen van oppervlakten, het tekenen van vormen, enz.

Zie ook: Rare Vs Blue Rare Vs Pittsburgh Steak (Verschillen) - All The Differences

Bij praktische meetkunde en goniometrie kom je veel verschillende termen tegen.

Opposite, adjacent en hypotenuse zijn drie termen die worden gebruikt om de zijden van een rechthoekige driehoek te beschrijven. Ze worden het meest gebruikt in wiskunde en meetkunde, maar ze kunnen nuttig zijn om te weten als je goniometrie of goniometrische functies bestudeert.

Het belangrijkste verschil tussen deze drie termen is dat het tegenovergestelde de zijde is die tegenover de beschreven hoek ligt. Aangrenzend is de zijde die naast de beschreven hoek ligt. Tenslotte is de hypotenusa van een driehoek de langste zijde, en deze staat altijd loodrecht op de twee andere zijden.

Laten we deze drie termen in detail bespreken.

Wat wordt bedoeld met tegengesteld in een rechtse driehoek?

In een rechthoekige driehoek is dat de zijde tegenover de hoek van 90 graden.

Driehoek

De overstaande zijde kan worden bepaald met behulp van een goniometrische functie die sinus heet. Je kunt dit doen door een lijn te trekken van het hoekpunt naar de hypotenusa en dan te meten hoe ver die lijn van elk been van de driehoek is. De lengte van deze lijn bepaalt welke zijde tegenover of tegenover de gegeven hoek staat.

Wat wordt bedoeld met aangrenzend in een rechtse driehoek?

Aangrenzend betekent twee dingen. Het kan betekenen "naast" of "aan dezelfde kant als".

Aangrenzend is een term om de relatie tussen twee zijden van een rechthoekige driehoek te beschrijven, wanneer één van die zijden grenst aan de schuine zijde.

De hypotenusa is de zijde tegenover de rechte hoek, en de andere twee zijden heten benen. Dit zijn de zijden die aan elkaar grenzen.

Wat wordt bedoeld met hypotenusa in een rechthoekige driehoek?

Gewoonlijk ligt de schuine zijde van een rechthoekige driehoek tegenover de rechte hoek.

De zijde tegenover de rechte hoek wordt de hypotenusa genoemd.

De hypotenusa werkt als maateenheid en wordt ook wel de langste zijde van een rechthoekige driehoek genoemd. De hypotenusa is altijd langer dan beide andere zijden van een rechthoekige driehoek.

Het woord "hypotenusa" komt uit het Grieks en betekent "lengte", wat nauwkeurig de rol van deze zijde in een rechthoekige driehoek beschrijft.

Zie ook: Verschil in Groot, Groot, Enorm, & Reus - Alle verschillen

De hypotenusa wordt ook wel het "been tegenover de rechte hoek" genoemd, omdat het deze eigenschap deelt met zijn tegenhanger, het tegenoverliggende been (datgene dat de hoek van 90 graden niet bevat).

Verschil tussen Tegenover, Aangrenzend en Hypotenusa

De verschillen tussen de drie zijden van een driehoek zijn als volgt:

Tegenover

De zijde tegenover een andere zijde is de zijde die er een hoek mee maakt, en het is ook de langste zijde van de driehoek. Bijvoorbeeld, bij een driehoek met een hoek van 90 graden is de tegenoverliggende zijde twee keer zo lang als de aanliggende zijde.

Aangrenzend

De aangrenzende zijde is de zijde die een hoekpunt (de hoek) deelt met een andere zijde. Bijvoorbeeld, als er twee rechthoekige driehoeken zijn, waarvan er één een hoek van 90 graden heeft, dan zijn de aangrenzende zijden even lang.

Hypotenusa

Elke driehoek heeft zijn langste zijde als hypotenusa, de afstand van het ene hoekpunt tot het andere op een denkbeeldige lijn door beide hoekpunten (loodrecht op alle zijden).

Hier is de tabel die deze verschillen samenvat.

Tegenover De twee zijden grenzen niet aan elkaar.
Aangrenzend De twee kanten liggen naast elkaar.
Hypotenusa De langste zijde van een rechthoekige driehoek.
Tegenover vs. Aangrenzend vs. Hypotenusa

Hoe label je Opposite, Hypotenuse en Adjacent?

Om het tegenovergestelde, de schuine zijde en de aangrenzende zijden van een rechthoekige driehoek te benoemen, moet je weten met wat voor soort rechthoekige driehoek je te maken hebt.

 • Als je een gelijkbenige rechthoekige driehoek hebt - met twee zijden van gelijke lengte - kun je de tegenoverliggende zijde (die ook de schuine zijde is) het label "a" geven en de aanliggende zijde het label "b".
 • Als je een gelijkzijdige rechthoekige driehoek hebt - één met drie gelijke zijden - kun je de schuine zijde "c" noemen en vervolgens één van de aangrenzende zijden "a" en de andere aangrenzende zijde "b".
 • Bij een stomphoekige driehoek (de hoek tussen twee zijden is groter dan 90 graden) kun je zeggen dat de ene zijde tegenover de andere staat.

Hier is een video waarin al deze zijden in een driehoek worden geïdentificeerd.

Hypotenusa, Aangrenzend en Tegengesteld

Wat is het tegenovergestelde van hypotenusa?

De hypotenusa is de langste zijde van een rechthoekige driehoek. Het tegenovergestelde van de hypotenusa is de kortste zijde van een rechthoekige driehoek.

Is de aangrenzende zijde altijd de kortste zijde?

De aangrenzende zijde is niet altijd de kortste, maar in veel gevallen wel. Driehoeken hebben een aangrenzende zijde die een hoekpunt deelt met de gegeven hoek. Met andere woorden, de zijde vormt een rechte hoek met de gegeven hoek.

De aanliggende zijde is altijd korter dan de tegenoverliggende zijde, en een andere zijde van de driehoek vormt een hoek gelijk aan 90 graden in de gegeven hoek. De tegenoverliggende zijde is korter dan de hypotenusa, de langste zijde van een rechthoekige driehoek.

Conclusie

 • Opposite, adjacent en hypotenuse zijn de termen die horen bij de rechthoekige driehoek en worden gebruikt in de meetkundige uitleg van wiskundige problemen.
 • Tegenover elkaar liggende zijden zijn een paar parallelle lijnen met eindpunten op dezelfde lijn en een gemeenschappelijk eindpunt.
 • Aangrenzende zijden zijn een paar parallelle lijnen waarvan de eindpunten op dezelfde lijn liggen, maar geen gemeenschappelijk eindpunt hebben.
 • De schuine zijde is de langste zijde in een rechthoekige driehoek.

Verwante artikelen

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.