Afgelopen weekend vs. afgelopen weekend: is er een verschil? (uitgelegd) - Alle Verschillen

 Afgelopen weekend vs. afgelopen weekend: is er een verschil? (uitgelegd) - Alle Verschillen

Mary Davis

Engels vormt vaak een complexe uitdaging voor niet-autochtonen die de taal willen leren. Met zijn vele subtiele nuances betekenen meerdere zinnen hetzelfde. Dit betekent vaak dat autochtone Engelstaligen zich er niet van bewust zijn hoe moeilijk Engels te leren kan zijn.

Om het Engels als niet-moedertaalspreker onder de knie te krijgen is een technisch begrip van grammatica en syntaxis nodig, evenals het vermogen om de subtiele complexiteit ervan te waarderen en hoe Engelse zinnen in verschillende contexten verschillende dingen kunnen betekenen. Het is zeker mogelijk voor wie bereid is tijd en moeite te investeren.

Afgelopen weekend en vorig weekend worden vaak in dezelfde context gebruikt, maar zijn behoorlijk verschillend.

Het belangrijkste verschil tussen beide zinnen is dat "dit afgelopen weekend" verwijst naar de meest recente gebeurtenis in het weekend; dit zou ofwel deze vrijdag-zaterdag of deze zaterdag-zondag zijn - afhankelijk van welke gebeurtenis het meest recent is.

"Vorig weekend" verwijst daarentegen naar het weekend dat eraan voorafging; dit kan een willekeurig aantal weken geleden zijn geweest, afhankelijk van wanneer het afgelopen weekend plaatsvond.

Als u meer wilt weten over deze twee zinnen, blijf dan lezen.

Wat wordt bedoeld met "het laatste weekend"?

Het "laatste weekend" is een term die meestal wordt gebruikt voor het laatste volle weekend van de kalendermaand.

Het weekend is bedoeld voor rust en ontspanning.

Je kunt deze zin ook gebruiken om het laatste weekend van een seizoen aan te duiden. Bijvoorbeeld:

 • Laatste zomerweekend,
 • Het laatste weekend van een maand of jaar (zoals het laatste weekend van oktober),
 • Of de laatste paar dagen ervoor - meestal vrijdag, zaterdag en zondag - voordat een nieuwe week begint.

Het wordt meestal gezien als een gelegenheid voor wat last-minute plezier en ontspanning voordat je aan een nieuwe week begint. Of je nu wat tijd voor jezelf wilt of om bij te praten met vrienden, het laatste weekend geeft je die laatste kans om een pauze in te lassen in het leven en op te laden voordat je verder gaat.

Leer de uitdrukking "vorig weekend" te gebruiken in een gesprek.

Wat wordt bedoeld met "Afgelopen weekend"?

Afgelopen weekend is een uitdrukking die meestal verwijst naar de vorige twee dagen, zaterdag en zondag.

Dit afgelopen weekend kan zowel proactief als reactief verwijzen. De huidige cultuur onderscheidt deze twee weekdagen van de rest omdat ze traditioneel worden geassocieerd met vrijetijdsbesteding en opwinding.

Je zou het afgelopen weekend kunnen gebruiken om uit te kijken naar eenvoudige activiteiten zoals wandelen, tijd doorbrengen met familie, of een nieuwe plek verkennen. Tegelijkertijd zou het ook gebruikt kunnen worden na gebeurtenissen, zoals het vieren van een prestatie of het nadenken over een activiteit die je het afgelopen weekend hebt gedaan.

Zie ook: Verschillen tussen neurowetenschap, neuropsychologie, neurologie en psychologie (een wetenschappelijke duik) - All The Differences

Ken het verschil: Afgelopen weekend vs. afgelopen weekend

Er zijn enkele subtiele maar significante verschillen tussen het afgelopen weekend en het vorige.

Het gebruik van "vorig weekend" geeft aan dat dit het meest recente weekend vóór nu was. Daarentegen specificeert "dit afgelopen weekend" dit specifieke weekend in de tijd - dit kan helpen om verwarring te voorkomen wanneer wordt gesproken over een gebeurtenis in het recente verleden.

Bovendien wordt "afgelopen weekend" meestal gebruikt als het gaat om iets wat afgelopen zaterdag of zondag is gebeurd.

Bijvoorbeeld: "Ik ben afgelopen weekend naar de film geweest."

Anderzijds laat "vorig weekend" ook verwijzingen toe naar gebeurtenissen van vrijdag tot zondag.

Bijvoorbeeld: "Ik heb afgelopen weekend mijn grootouders bezocht."

Hier is een tabel met de periode waarvoor elke uitdrukking specifiek wordt gebruikt.

Zin Tijdsperiode
Afgelopen weekend Dit verwijst naar het meest recente weekend dat voorbij is.
Afgelopen weekend Betreft het laatste weekend van een maand of seizoen;

Geen specifiek tijdsbestek

Afgelopen weekend vs vorig weekend

Moet je het woord 'verleden' of 'laatste' zeggen?

Of u in uw schrijven het woord verleden of laatste gebruikt, hangt af van de context en het doel van uw boodschap.

In het algemeen geeft de verleden tijd aan dat iets niet doorgaat, terwijl de laatste aangeeft dat iets recentelijk is voltooid.

Veel mensen zien het verleden als een aanduiding van iets dat niet meer bestaat, terwijl het laatste een gebeurtenis impliceert die net heeft plaatsgevonden. Om te zorgen voor duidelijkheid en nauwkeurigheid bij het bespreken van gebeurtenissen in het verleden, moet je goed nadenken over welke optie je gebruikt.

Wat wordt bedoeld met "dit weekend"?

Dit weekend verwijst meestal naar de periode die zaterdag en zondag omvat.

Een laptop, de vlag van Groot-Brittannië en een boek met de titel "Do You Speak English?".

Dit weekend is een belangrijk concept dat ons vaak helpt onze weken te definiëren en een langer tijdsbestek op te delen in beter beheersbare delen.

Het concept van dit weekend suggereert dat het een gelegenheid is voor rust en ontspanning; veel mensen reserveren dit weekend voor speciale activiteiten, zoals tijd doorbrengen met familie of vrienden, op reis gaan, of iets nieuws proberen.

Is het correct om "afgelopen zaterdag" te zeggen?

De Engelse taal is doorspekt met moderne interpretaties, waardoor het onderscheid tussen wat technisch correct is en wat aanvaardbaar is in het dagelijks spraakgebruik vaak vervaagt. In het geval van "afgelopen zaterdag" zwaait het antwoord beide kanten op.

Strikt genomen moet "laatste" worden gebruikt als een bijvoeglijk naamwoord om een eerder genoemd zelfstandig naamwoord of zelfstandig naamwoordelijk gezegde aan te duiden, zodat het niet passend zou zijn te verwijzen naar afgelopen zaterdag zonder de context te vermelden.

Het komt echter steeds vaker voor dat "laatste zaterdag" in de volksmond wordt gebruikt als een verkorte vorm van "de laatste zaterdag die voorbij is" zonder dat er expliciet naar een bepaalde gebeurtenis wordt verwezen.

Zie ook: Engels VS. Spaans: Wat is het verschil tussen 'Búho' en 'Lechuza' (uitgelegd) - Alle Verschillen

Uiteindelijk zou dit gebruik van afgelopen zaterdag correct kunnen zijn, afhankelijk van de situatie.

Hoe zeg je laatste week voor een week?

De laatste week voor een week kan op verschillende manieren worden aangeduid. De meest gebruikelijke manier is om "vorige week" te zeggen voor de huidige week.

Het geeft de laatste volledige periode van zeven dagen aan, waarbij "laatste" specifiek naar dat tijdstip verwijst en "week" de gespecificeerde duur van zeven dagen aangeeft. Het is nuttig om veranderingen of recente gebeurtenissen en situaties van de laatste week tot nu te bespreken.

Conclusie

 • "This past weekend" en "last weekend" zijn twee uitdrukkingen die in de Engelse taal worden gebruikt.
 • Veel mensen gebruiken ze afwisselend omdat ze het verschil tussen beide niet kennen.
 • De uitdrukking "afgelopen weekend" wordt meestal gebruikt voor het meest recente weekend dat voorbij is.
 • Daarentegen wordt de uitdrukking "laatste weekend" gebruikt voor elk laatste weekend.
 • Je kunt het gebruiken voor het laatste weekend van een maand, jaar, sessie, enz.

Verwante artikelen

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.