Wat is het verschil tussen donkere drank en heldere drank? - Alle verschillen

 Wat is het verschil tussen donkere drank en heldere drank? - Alle verschillen

Mary Davis

De consumptie van donkere of heldere drank houdt in dat u een drank drinkt die ethanol bevat. Meestal wordt aangenomen dat heldere drank gezonder is dan donkere. Mensen denken vaak dat lichtgekleurde drank geen nadelige gevolgen heeft voor hun gezondheid.

Ja, het is tot op zekere hoogte waar. Door de aanwezigheid van bepaalde chemische verbindingen zoals acetaldehyde en mannitol zouden donkere dranken eerder hoofdpijn en een kater veroorzaken. Elke alcoholische drank, ongeacht de kleur, is echter schadelijk bij overmatig gebruik.

Er zijn verschillende variaties tussen donkere en heldere likeur. Donkere likeur wordt in houten vaten bewaard om te gisten. Bij dit proces ontstaan chemische stoffen, congeneren genaamd, die de likeur een donkerder tint geven, terwijl lichtgekleurde likeur wordt gefilterd en minder congeneren bevat. Dit is de reden waarom je je meer bedwelmd voelt na het nuttigen van donkere alcohol.

Laten we de verschillen nader onderzoeken.

Waarom is donkere drank donker?

Oorspronkelijk gedistilleerde drank is helder, maar krijgt een donkerder tint wanneer hij rijpt. Wanneer de drank langere tijd in verschillende soorten houten kruiken wordt bewaard, wordt hij donker. Dit komt door het gistingsproces waarbij bepaalde chemicaliën vrijkomen.

Bovendien absorbeert de likeur ook kleur en smaak uit de verpakking. De rijpingscyclus van een likeur varieert van enkele maanden tot jaren.

Daarom is de detailhandelsprijs van gerijpte alcohol extreem hoog, aangezien de containers veel ruimte innemen in de distributiecentra. Het recycleren van de containers gebeurt opzettelijk om de drank een bruine tint en smaak te geven.

Zie ook: "Wat" vs. "Welke" (verschil uitgelegd) - Alle Verschillen

De toevoeging van karamelschakeringen en smaak versterkt de donkere tint nog. Voorbeelden van donkere likeur zijn Whisky, Scotch, Brandy en Cognac.

Waarom is Clear Liquor schoon en helder?

Bij de definitie van zuivere, kristalheldere drank gaat het om een alcoholische drank zonder onzuiverheden. Hoogwaardige likeuren ondergaan een filtratieproces om alle aanwezige onzuiverheden te verwijderen. Omdat onzuiverheden door bepaalde chemische reacties de smaak van de likeur helpen veranderen, heeft heldere likeur van hoge kwaliteit geen of weinig smaak.

De heldere likeur kan worden gebruikt als basis voor cocktails omdat het geen gerijpte likeur is. De productie van heldere likeur is goedkoper dan donkere likeur, dus kost het u minder. Wodka, Rum, Gin, Sake en Soju behoren tot de klasse van de heldere likeur.

Heldere drank versus donkere drank

Donkere drank versus heldere drank: interessante feiten

Er zijn een aantal onderscheidende factoren die beide likeuren hebben. Deze soorten dranken verschillen meestal van elkaar wat betreft alcoholgehalte, smaak, kleur, productieproces, opslag enzovoort.

Zuiverheidsgraad van de drank

De zuiverheidsgraad is een fundamenteel verschil tussen beide dranken. Tijdens het gistingsproces ontstaan chemische verbindingen zoals congeneren, die de kleur en de smaak van de likeur versterken. Hoewel alle alcoholische dranken een aanzienlijke concentratie congeneren bevatten, bevat donkere likeur veel meer dan heldere likeur.

Congeneren zijn de bijproducten van het gistings- en distillatieproces. Hun hoeveelheid in de likeur kan verschillen, maar alcoholen die meer geraffineerd zijn, zullen over het algemeen minder congeneren bevatten.

De kleur is echter niet alleen een onderscheidend punt tussen heldere en donkere drank, er zijn ook andere verschillen.

Lees verder voor een grondig begrip ervan en hoe ze uw lichaam op verschillende manieren kunnen beïnvloeden.

Dark VS Clear liquor: van welke krijg je minder hoofdpijn?

Heb je ooit vreselijke hoofdpijn gehad na het nuttigen van een grote hoeveelheid zwarte drank op een feestje? Komt dat niet omdat er grote hoeveelheden congeneren in zitten? Dat is zo.

Congeneren kunnen een kater veroorzaken of de ernst van de hoofdpijn vergroten. Heldere drank is in dit opzicht beter, omdat het meer verfijnd is en minder chemicaliën bevat. Daarom is er minder kans op een kater.

Toch kan overmatige consumptie van drank van welke kleur dan ook ervoor zorgen dat je je de volgende ochtend vreselijk voelt.

Aanwezigheid van giftige stoffen in donkere en heldere drank

Congeneren, bijvoorbeeld methanol en aceetaldehyde zijn schadelijker. Bij de afbraak van ethanol ontstaat een bijproduct dat aceetaldehyde heet, terwijl de methanol zich splitst in formaldehyde en mierenzuur.

Aangezien donkergekleurde alcohol zoals cognac, rode wijn, brandy en whisky een hoge concentratie congeneren bevat, heeft deze meer invloed op de gezondheid dan lichte en heldere alcohol.

Donkere drank

Irritatie in de maagwand

Overmatige consumptie van alcohol kan irritatie en ontsteking van het maagslijmvlies veroorzaken. Dat is een medische aandoening waarbij een lichaamsdeel rood wordt, opzwelt en veel pijn veroorzaakt. Zweren ontstaan door een verhoogde ontsteking. Het gebruik van alcohol schaadt het vermogen van het lichaam om zweren te genezen.

Heldere drank kan minder irritatie veroorzaken dan zwarte drank. Maar verrassend genoeg zijn er bepaalde congeneren in alcohol, zoals butanol, die een beschermend effect hebben op het maagslijmvlies. Hoewel het beschermend werkt, betekent dit niet dat iemand te veel alcohol moet gaan drinken.

Hoeveelheid antioxidant

Een ander opmerkelijk verschil tussen zwarte en heldere drank is dat donkere drank antioxidanten bevat die goed zijn voor de gezondheid. Zij kunnen de productie van vrije radicalen en kettingreacties, die de cellen van levende wezens kunnen beschadigen, verminderen. Hartziekten, kanker en andere aandoeningen worden allemaal veroorzaakt door vrije radicalen. De donkere kleur van de drank draagt bij tot de aanwezigheid van meer antioxidanten.

Hoeveelheid Allergenen

De reactie van alcohol op de menselijke gezondheid kan van persoon tot persoon verschillen en is moeilijk met zekerheid te voorspellen. Allergenen veroorzaken allergische reacties. Heldere drank bevat minder allergenen. Daarom is de consumptie van lichte drank in dit geval gunstig. Dit punt maakt het uniek ten opzichte van zwarte drank.

Effecten van alcoholgebruik op korte en lange termijn

Alcoholgebruik heeft zowel onmiddellijke als langetermijngevolgen en leidt tot acute en chronische ziekten. Het hangt ook af van de innamehoeveelheid, het type en het drinkpatroon.

Laten we het er eens over hebben vanuit een medisch perspectief. Drank is vrij populair onder jongeren. Drank heeft een breed scala aan fysiologische gevolgen. Sommige zijn tijdelijk, terwijl andere zich ontwikkelen en aanhouden in de loop van de tijd, wat leidt tot aanzienlijke lichamelijke en geestelijke schade en vermindering van de kwaliteit van leven.

Uw geslacht, leeftijd, drinkgedrag en stofwisselingssysteem zijn allemaal van invloed op de mate waarin een alcoholische drank uw lichaam kan aantasten. Een matige consumptie van alcohol wordt echter veilig geacht voor uw lichaam.

Kijk en leer de verschillen tussen de twee

Onmiddellijke gevolgen

De volgende zijn onmiddellijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik in één keer.

 • Interpersoonlijke botsingen na het drinken kunnen leiden tot ongelukken.
 • Alcoholvergiftiging kan een verandering in het gedrag van een persoon veroorzaken, zoals dat hij of zij gewelddadig kan worden.
 • Slaperige geest en ernstige hoofdpijn zijn andere effecten.

Gevolgen op lange termijn

Hieronder staan onderzochte langetermijngevolgen van overmatig alcoholgebruik

 • Iemand kan zelfmoord plegen en een misdaad begaan.
 • Het kan ernstige ongelukken veroorzaken.
 • Iemand kan overgewicht krijgen.
 • Het vormt een bedreiging voor ongeboren kinderen.
 • Kan leveraandoeningen veroorzaken.
 • Kan leiden tot angst, waardoor een persoon naar antidepressiva grijpt.

Donkere of heldere drank: WHO-rapport

De Wereldgezondheidsorganisatie rapporteert over de gevolgen van het gebruik van alcoholische dranken.

 • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie geven elk jaar ongeveer 3 miljoen mensen hun waardevolle leven op als gevolg van ongezond alcoholgebruik.
 • Meer dan 200 ziekten en verwondingen zijn in verband gebracht met ongepast gebruik van alcohol.
 • Alcoholgebruik op jonge leeftijd is een belangrijke oorzaak van sterfte en invaliditeit bij de jonge generatie.

Drankgebruik heeft niet alleen de gezondheid van mensen aangetast, maar brengt naast deze resultaten ook kritieke sociale en monetaire tegenslagen voor de samenleving met zich mee.

Is heldere alcohol een betere keuze dan donkere alcohol?

Lichte drank kan niet worden beschouwd als een alternatief voor de donkere. Beide bevatten calorieën, en een aanzienlijke hoeveelheid van deze calorieën kan obesitas veroorzaken.

Zie ook: Wat is het verschil tussen een vriendin en een minnares? (Alles wat je moet weten) - Alle Verschillen

Volgens de National Health Services bevat 1 gram alcohol ongeveer 7 calorieën, maar sterke dranken met een hoger volumepercentage alcohol bevatten vaak meer calorieën.

De kleur van een drankje is niet verantwoordelijk voor het ontstaan van verschillende stoornissen. Belangrijkere risicofactoren voor het ontstaan van deze stoornissen zijn de frequentie waarmee drank wordt geconsumeerd, het volume dat wordt geconsumeerd en de concentratie van de ingeslikte alcohol.

Om door alcohol veroorzaakte gezondheidsstoornissen te verminderen, kunt u koffie en thee nemen, gezond eten, de juiste vitaminen innemen en het aantal calorieën verminderen.

Heldere drank

Enkele alternatieven voor drankgebruik

 • Zwarte thee is het beste alternatief voor alcohol. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en vermindert het risico op ziekten als diabetes, hartziekten, kater, obesitas, enz.
 • Kombucha, gezonde sappen, wijn, gin, bier en alcoholvrije cocktails zijn ook gezondere opties dan sterke donkere en heldere alcoholische dranken.

Eindoordeel

Ik heb de verschillen tussen de donkere en heldere varianten van sterke drank besproken. In deze blog wordt ingegaan op tal van verschillen tussen beide. Het fermentatieproces resulteert in zowel zwarte als heldere alcoholische dranken. Tijdens de productie van sterke drank worden congeneren geproduceerd. Deze stoffen bevatten bescheiden hoeveelheden chemische verbindingen zoals methanol en verschillende alcoholen,acetaldehyde, esters, tannines en aldehyden.

Donkere drank is een gerijpte drank. Wanneer alcohol een hele tijd in verschillende soorten vaten wordt bewaard, begint hij donker te worden. Hij absorbeert de smaak en de kleur van het vat. Bovendien voegen fabrikanten ook voedingskleurstoffen toe om de kleur van de drank te versterken. Daarom is hij duurder dan de heldere. Voorbeelden van donkergekleurde drank zijn Whisky, Scotch, Brandy en Cognac.

Heldere likeuren daarentegen zijn gefilterd en vrij van onzuiverheden. Ze zijn niet gerijpt in vaten en bevatten daarom minder congeneren. Wodka, Rum, Gin, Sake en Soju zijn voorbeelden van heldere drank. Aanvankelijk zijn alle soorten drank helder.

Donkere likeur heeft meer nadelige gevolgen voor de gezondheid dan lichte likeur. Aanzienlijke inname ervan kan ernstige hoofdpijn veroorzaken. Het bevat meer giftige stoffen. Het bevat echter meer antioxidanten dan heldere likeur, die bijdragen aan de voordelen ervan. Het kan ook fungeren als een bron van genezing van het maagslijmvlies.

Desondanks is overmatig alcoholgebruik niet gunstig. Als u alcohol als medicijn wilt gebruiken, raadpleeg dan eerst een arts. Houd anders uw consumptie onder controle.

Andere artikelen

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.