Sensei VS Shishou: Een grondige uitleg - Alle verschillen

 Sensei VS Shishou: Een grondige uitleg - Alle verschillen

Mary Davis

In de meest elementaire zin, sensei verwijst naar een leraar en een shishou verwijst naar een meester.

In vechtsporten zijn er vele eretitels. De enige manier om deze titels te krijgen is om eerst de felbegeerde rang van zwarte band te halen.

Met andere woorden, het behalen van een zwarte band geeft je nog niet het recht jezelf een Sensei of een meester te noemen. Afhankelijk van waar ze vandaan komen (Japan, Korea, Thailand, China, Brazilië of de Filippijnen) hebben de namen van elke krijgskunst verschillende maar vergelijkbare betekenissen.

Maar wat is de ware betekenis achter deze woorden en hoe kunnen we het verschil ertussen onderscheiden? Scroll naar beneden en lees verder want ik behandel beide woorden om ze beter te begrijpen.

Zie ook: Crème of crème - welke is juist? - Alle verschillen

Wat betekent Sensei?

De echte betekenis van sensei is die van mentor.

Sensei wordt vaak gespecificeerd voor beoefenaars van kunst (bijv. vechtsporten), maar shisho of shishou verwijst naar "meesters" in een verscheidenheid van beroepen, waaronder martial arts, tuinieren, keuken, schilderen, kalligrafie, enz.

Sensei is een van oorsprong Japans woord dat "iemand met diepgaande kennis" of "leraar" betekent, en het is een term van respect voor het aanspreken van iemands leraar in welke discipline dan ook, zoals muziek, taalkunde, wiskunde of zelfs atletiek, omdat instructeurs worden erkend als meester in hun specifieke studiegebied.

Het woord sensei Deze studie suggereert dat de sensei een sterke band opbouwt met zijn leerlingen, hen instrueert en opvoedt, en de vaderlijke rol vervult.

Hier is een van de gangbare definities van "Sensei aanwezig in Merriam-Webster: "een persoon die vechtsporten onderwijst, meestal in Japan (zoals karate of judo)."

De term sensei wordt altijd gebruikt vanuit het oogpunt van de student of stagiair. Niemand zou ooit naar zichzelf verwijzen als sensei In plaats daarvan zouden ze de uitdrukking voor hun beroep gebruiken, zoals kyoushi voor een leraar.

In het Japans wordt "sensei" gebruikt om te verwijzen naar iemand die een meester is in zijn vakgebied of een specifieke graad heeft, zoals ikebana (traditionele bloemschikking), leraren, artsen en zelfs advocaten. Daarom zou je dokter Yamada in Japan "Yamada-sensei" noemen.

Wat is Shishou in het Japans?

Shishou heeft een meer letterlijke betekenis van instructeur en is nauwer verbonden met het begrip meester.

Shishou is een van de Japanse termen die betekent meester en wordt gebruikt in een verscheidenheid van gebieden, waaronder martial arts, tuinieren, keuken, kalligrafie en schilderen.

In tegenstelling tot sensei, dat gebruikt kan worden voor elke leraar of professional met kennis op zijn of haar vakgebied, shishou is voorbehouden aan hen die hun talent op het voornoemde gebied bijna meester zijn geworden.

Is Shishou een meester?

Ja, shishou is een meester, zoals eerder in dit artikel vermeld, een meester in de vechtkunst of vechtkunstinstructeur.

Shishou is gericht op iemand die een expert is op welk gebied dan ook. Een van de namen die gegeven wordt aan degenen die les geven in vechtsporten is shishou.

Shisho en shishou zijn beide termen voor hetzelfde soort persoon in de traditionele Japanse samenleving, dus er is geen onderscheid tussen beide.

Maar sensei is misschien prestigieuzer omdat het oorspronkelijk een oude Chinese uitdrukking was voor innerlijke mens en het werd in Japan geïntroduceerd door boeddhistische monniken als een methode om respect te tonen in de tijd dat samoerai op het toppunt van hun gezag stonden.

Wat is er hoger dan een sensei?

Een instructeur of leraar die haar studenten begeleidt.

De term sensei wat ook vertaald kan worden als instructeur of leraar wordt formeler aangeduid als shihan wat letterlijk "model staan" betekent.

Daarom, of u nu een leraar karate of een andere vechtkunst bent of zelfs een carrière die geen verband houdt met vechtsporten, u komt in aanmerking om te worden opgeroepen shihan Anderzijds is het meestal voorbehouden aan meer ervaren professoren of docenten.

Shihan is een veel verfijnder woord voor ervaren en bekwame leraren of instructeurs.

Op Godan-niveau (5e dan en hoger) heeft een sensei de hogere niveaus bereikt waarop hij Shihan genoemd mag worden. Niettemin zal het aanspreken van een oudere leraar als sensei, zelfs als hij 8e of 9e dan is, door niemand als onvriendelijk of onbeleefd worden ervaren.

Hier is een snelle vergelijking van sensei en shihan:

Sensei Shihan
Sensei betekent technisch gezien "iemand die is voorgegaan", maar het wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een leraar. Het is samengesteld uit twee Japanse karakters: shi, dat voorbeeld of model betekent, en han, dat meester of uitstekende beoefenaar betekent.
In Japan wordt "sensei" soms gebruikt om te verwijzen naar iemand die bedreven is in het verwerven en overdragen van informatie, hoewel de waarde ervan niet mag worden verminderd. Shihan wordt vaak aangeduid voor professoren of leraren met een grotere deskundigheid.

Je hebt dus het recht om "Shihan" genoemd te worden, of je nu een instructeur bent van karate, een andere krijgskunst, of zelfs een beroep dat niets met krijgskunst te maken heeft.

Dit geldt voor instructeurs van de basisschool tot en met de universiteit, inclusief dans- en karateleraren. Shihan is een veel verfijnder woord voor ervaren en bekwame leraren of instructeurs. In de meeste gevallen is een Shihan een uiterst veelzijdig persoon.

Een sensei is niet alleen een leraar, maar ook iemand die heel wijs is, veel gezag heeft en veel weet. Een Shihan beheerst de inhoud en kan deze kennis gebruiken om zich aan te passen en het initiatief te nemen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen tussen sensei en shihan

Wat is hoger: Senpai of een Sensei?

Sensei is aanzienlijk hoger dan senpai omdat sensei een leraar is en senpai een senior persoon die de instructeur opvolgt.

Een kenmerkend aspect van de Japanse cultuur is het belang dat wordt gehecht aan de relatie tussen twee individuen en de manier waarop die hun interacties beïnvloedt. Senpai is een term voor een oudere, meer ervaren persoon die bereid is jongere mensen te helpen en te begeleiden. Het wordt uitgesproken als " sen-pie zoals gebakken goederen.

Dit geldt voor studenten, atleten, collega's op het werk en zelfs professionals. In werkelijkheid kan iemand die door zijn leerlingen als sensei wordt beschouwd een senpai tot wie zij zich wenden voor professioneel advies en leiding.

Vandaar dat sensei veel hoger staat dan senpai, omdat sensei een leraar is, en een senpai een senior na de leraar.

Het concept van oudere leerlingen (in het Japans senpai genoemd) die les geven aan jongere leerlingen (in het Japans kohai genoemd) vindt zijn oorsprong niet in de beoefening van vechtsporten als zodanig, maar eerder in de Japanse cultuur en de Aziatische cultuur in het algemeen. Het is de basis van interpersoonlijke connecties in de Japanse samenleving, inclusief die op de werkplek, in het klaslokaal en in de sportarena.

Het is nu routinematig opgenomen als onderdeel van het curriculum op scholen voor Japanse krijgskunsten. Een senior leerling wordt beschouwd als senior voor alle leerlingen die na hem zijn begonnen met hun training of die een hogere rang hebben dan hij.

Welke rang heeft Sensei?

A sensei kan elke leraar zijn die het niveau van Yudansha (zwarte band). Aan de andere kant krijgen sommige beginnende leraren de titel van Sensei-dai wat letterlijk vertaald betekent instructeur helper.

Een eretitel die vaak wordt toegekend is "Shihan", wat letterlijk vertaald "uitstekende leraar" betekent. Ter referentie kunt u deze studie bezoeken.

Voor een beter begrip van de term kunt u deze video bekijken.

Verschil tussen Sensei en een Shifu

Shifu heet in het Chinees eigenlijk hetzelfde als sensei.

Shifu is synoniem met sensei in die zin dat het verwijst naar een bekwaam persoon of een meester in een bepaald beroep. In het huidige gebruik is het een van de verschillende termen die gebruikt worden om te verwijzen naar mensen in gespecialiseerde beroepen, evenals een uitdrukking die gebruikt wordt door een leerling in de Chinese gevechtskunst om hun instructeur te beschrijven.

Zie ook: Wat is het verschil tussen donkere drank en heldere drank? - Alle verschillen

Hoe kun je een sensei worden?

En vroeg of laat zal iedereen die enige tijd getraind heeft, uiteindelijk lesgeven.

Een sensei is up-to-date en onderhoudt referenties in eerste hulp, onderwijsvaardigheden en succesvolle managementmethoden. Een succesvolle sensei heeft grote interpersoonlijke vaardigheden en het vermogen om anderen te "begeleiden". Hij is in staat om succesvolle en harmonieuze partnerschappen op te zetten en in stand te houden.

Mijn overtuiging is dat mijn sensei op dit moment iedereen is die mijn pad kruist, ongeacht of ze wel of niet aan vechtsport doen. Ik wil van elke persoon en elke gebeurtenis in mijn leven weglopen met enige kennis opgedaan, of die nu positief of negatief is. Dat is mijn standpunt, en het staat je vrij om het daar al dan niet mee eens te zijn.

Ik hoop echt dat je sensei aan al je verwachtingen voldoet. Zo niet, dan hoop ik dat je er een vindt waarmee je tevreden kunt zijn en waarvan je in de toekomst veel kennis kunt opdoen.

Conclusie

  • Het woord "sensei" wordt gebruikt om respect te tonen voor iemands positie in de maatschappij, baan of vaardigheid. Als teken van respect kan iemand zoals een dokter, een goede schrijver of een leraar "sensei" worden genoemd.
  • Shishou, aan de andere kant, is meer een meester. In bepaalde disciplines (met name traditionele vechtsporten), is er een meester/discipel verbinding in plaats van een leraar/leerling verbinding. De leerling verwijst naar de leraar als "Shishou."
  • "Shifu" is een Chinese term met dezelfde betekenis als "Sensei" in het Japans, die verwijst naar een bekwaam persoon of een meester in een bepaald beroep.
  • Sensei verwijst naar een individu met een hogere rang dan senpai. Een lagere rang dan senpai is kohai.
  • Kortom, zowel sensei als shishou kunnen worden gebruikt om te verwijzen naar de leraar, maar "shishou" of "shisho" verwijst uitsluitend naar de martial arts instructeur.

Andere artikelen:

    Mary Davis

    Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.