Intercoolers VS Radiatoren: wat is efficiënter? - Alle verschillen

 Intercoolers VS Radiatoren: wat is efficiënter? - Alle verschillen

Mary Davis

Door de wrijvingskrachten tussen de onderdelen kan de motor tijdens het draaien veel warmte produceren.

Wanneer een motor of motor boven zijn bedrijfstemperatuur wordt verwarmd, neemt de efficiëntie af en wordt de toestand ongeschikt voor de werking van de motor.

Wanneer een motor oververhit raakt, kan dit allerlei problemen veroorzaken, waaronder ongelukken. Wetenschappers hebben sinds de ontwikkeling van motoren hard gewerkt om het doel te bereiken om de motor koel en rustig te houden.

In auto's worden verschillende motoren geïnstalleerd met verschillende vermogens, en daarom heeft een overbelaste motor effectievere koelsystemen nodig. De motor kan op verschillende manieren koel worden gehouden, waarvan sommige in dit artikel worden onderzocht.

Radiator? Intercooler? Wat is het verschil tussen die twee?

Een radiator brengt thermische energie over door het gebruik van vloeistof. Het algemene doel ervan is koelen en verwarmen. Een intercooler daarentegen is een apparaat dat wordt gebruikt om de temperatuur van vloeistoffen, meestal gas, te verlagen na compressie.

Als u nog steeds verbijsterd bent over hoe deze twee van elkaar verschillen, laten we dan alle vragen die u zich misschien afvraagt over radiateurs en intercoolers achterwege.

Laten we beginnen!

Wat is de functie van een radiator?

De thermische energie tussen de twee media wordt uitgewisseld via radiatoren.

In de basis zorgt een radiator ervoor dat de warmte van de motor voortdurend wordt overgedragen op een ander medium. Hierdoor kan de motor rustig blijven en optimaal presteren.

Wat is het mechanisme van een radiator?

De werking van een radiator is betrekkelijk eenvoudig. In de buizen die doorlopen naar een medium dat gekoeld moet worden, wordt een vloeistof, meestal vloeistof, gebruikt. De warmte van het medium wordt in de buizen overgedragen op de vloeistof, waardoor de temperatuur van het medium daalt.

Een radiator bestaat uit talrijke van deze buizen, die elk vloeistof bevatten en deze verspreiden in een warmer medium. Het werk van een radiator is efficiënt. De vloeistof in zijn buizen wordt voortdurend afgetapt en aangevuld met een verse, koudere vloeistof.

Zie ook: Chinezen vs Japanners vs Koreanen (Gezichtsverschillen) - Alle Verschillen

De motor raakt niet oververhit door de constante vloeistofstroom via de leidingen. In de meeste gevallen wordt een oplosmiddel aan de vloeistof toegevoegd om het kookpunt te verhogen.

Wat maakt uw radiator zo belangrijk?

Omdat hij het belangrijkste kanaal is waarlangs een motor de warmte van uw auto afvoert, is de radiator een belangrijk onderdeel van een motorsysteem.

Een defecte radiateur kan leiden tot ernstige motorproblemen door oververhitting van de motor.

Een defecte radiateur wordt meestal veroorzaakt door fysieke schade, en een van de meest voorkomende tekenen is een rokende uitlaat.

Wat is het doel van een intercooler?

De term "intercooler" verwijst naar een apparaat dat de temperatuur van een vloeistof verlaagt. Hij komt vaak voor bij motoren met turbo of supercharger. Het is in wezen een vorm van de radiator.

De werking ervan is eenvoudig: het verlaagt de temperatuur van de perslucht en verhoogt de dichtheid ervan, zodat een motor de grootst mogelijke hoeveelheid lucht kan inademen.

In wezen wordt een intercooler gebruikt om het vermogen van de motor te verhogen. De intercooler wordt verdeeld in twee categorieën.

Lucht-lucht intercooler

Het vermindert de temperatuur van perslucht door lucht te gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat de motor de grootste hoeveelheid lucht kan benutten, moet de temperatuur van de lucht na het verlaten van de turbo worden verlaagd voordat deze de motor ingaat.

Lucht-lucht intercoolers zijn slechts zo effectief als de omgevingsluchtstroom (buitenluchttemperatuur). De locatie van dit soort intercoolers is dus bepalend voor hun efficiëntie.

Ik zal de voor- en nadelen ervan met u doornemen.

Voors

 • Het werkt zonder elektriciteit en is dus eenvoudig te installeren.
 • Er zijn geen vloeistoffen nodig voor de werking, dus er is geen gevaar voor lekkage.
 • Warmteverlies is geen probleem zolang de intercooler voldoende luchtstroom krijgt.

Nadelen

 • Het rendement van een systeem is slechts zo goed als de temperatuur van de omringende lucht.
 • De hoeveelheid lucht die de intercooler te verwerken krijgt, bepaalt zijn efficiëntie.
 • Het kan niet overal worden geïnstalleerd omdat het op een plaats moet zijn waar het de luchtstroom kan waarnemen.

Water naar lucht interkoeler

Het koelt de perslucht voordat het de motor ingaat met water. Dit is vergelijkbaar met hoe een radiator werkt.

De warmte van uw laadpijpen wordt overgebracht op het water door water door de intercooler te pompen. Dit soort opstelling kan overal worden geplaatst en hoeft alleen te worden aangesloten op een waterleiding. Deze vorm van intercooler vereist het gebruik van een waterpomp, een reservoir en een warmtewisselaar voor het water, die allemaal ergens moeten worden geplaatst met voldoende luchtstroom.

Hier is een kort overzicht van de voor- en nadelen.

Voors

 • Vanwege het hoge rendement mag de intercooler kleiner zijn.
 • Het gebruik van ijs of andere stoffen om gedurende korte perioden gewoonlijk onrealistische temperaturen op te wekken kan de efficiëntie verhogen.
 • Het kan op elk punt van de laadleiding worden geïnstalleerd.

Nadelen

 • Om te werken heeft het een heleboel andere apparatuur nodig.
 • Omdat het ingewikkelder is, zijn er meer mogelijkheden voor problemen, zoals lekkage.
 • Bij langdurig gebruik van een krachtige auto kan hij in de hitte raken en inefficiënt worden.

Intercoolers vs. radiatoren: wat is efficiënter?

Laten we ons verdiepen in het korte onderscheid tussen deze twee. Bekijk deze tabel voor een beter begrip en referentie.

Intercooler Radiator

De interkoeler koelt de perslucht in het geforceerde inductiesysteem, waardoor de zuurstofdichtheid toeneemt.

De radiator koelt de koelvloeistof en houdt deze op de optimale bedrijfstemperatuur.

Luchtgekoelde intercoolers komen het meest voor, terwijl vloeistofgekoelde intercoolers alleen in duurdere auto's voorkomen.

Radiatoren zijn een soort warmtewisselaars waarmee warmte kan worden overgedragen van water naar lucht.

Intercoolers komen alleen voor in auto's met geforceerde inductie, zoals auto's met een turbo.

Op elke auto zit een radiator.

Intercooler vs. Radiator

Wil je meer uitleg over deze twee, bekijk dan deze video:

Deze video legt kort uit hoe de motor koelt en hoe belangrijk radiator en intercooler daarbij zijn.

Is het mogelijk om een radiator als intercooler te gebruiken?

Ja, dat kan zeker. De lucht die uit de turbo komt wordt gekoeld voordat het de motor ingaat via de intercooler.

Zie ook: Wat is het verschil tussen mensen met een olijfkleur en bruine mensen? (Uitgelegd) - Alle Verschillen

Hoewel de functie van de intercooler identiek is aan die van de radiator, namelijk het koud houden van het medium, kunnen we zelfs stellen dat een intercooler een vorm van een radiator is, maar het onderscheid is dat intercoolers in de meeste motoren niet voorkomen.

Is een radiator nodig bij een intercooler?

Intercoolers zijn alleen voor motoren met een turbo.

Hoewel de functie van de intercooler identiek is aan die van de radiator, namelijk het koud houden van het medium, kunnen we zelfs stellen dat een intercooler een vorm van een radiator is, met dien verstande dat intercoolers in de meeste motoren niet voorkomen.

Is het waar dat een intercooler het vermogen verhoogt?

Ja, de intercooler verhoogt het vermogen door de lucht te comprimeren wanneer deze het inlaatspruitstuk binnenkomt, wat resulteert in een grotere lucht-brandstofverhouding in de cilinders. Als gevolg daarvan wordt het vermogen verhoogd.

Bij de berekening van de bijdrage van een intercooler aan het totale vermogen van uw motor moet met veel zaken rekening worden gehouden.

Deze overwegingen omvatten de leidingen en de constructie van de intercooler, het soort en de grootte van de intercooler, en zelfs de plaats van de intercooler in uw motorruimte.

Is het waar dat een intercooler de MPG verhoogt?

De intercooler verbetert niet MPG op zichzelf.

Wanneer u een goede intercooler in uw motorruimte hebt, zou deze het vermogen en de efficiëntie van uw motor moeten verhogen.

Laatste gedachten

Dus dat is het, mensenㅡdat is alles wat je moet weten over de verschillen tussen een radiator en een intercooler.

Het is essentieel dat u nauwkeurige informatie krijgt, vooral over uw auto's, omdat u niet wilt dat uw meest waardevolle voertuig wordt vernietigd als gevolg van misverstanden. Dat is behoorlijk woedend.

  Klik hier voor de we verhaal versie van dit artikel.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.