Formule 1 auto's vs Indy Cars (Onderscheiden) - Alle verschillen

 Formule 1 auto's vs Indy Cars (Onderscheiden) - Alle verschillen

Mary Davis

Autoracen, of motorsport, is tegenwoordig een zeer populaire sport, waarbij steeds meer mensen de sensatie van het spel willen ervaren.

De geur van verbrand rubber, het geluid van gierende banden, we kunnen er geen genoeg van krijgen.

Maar vanwege hun populariteit hebben veel mensen moeite met het onderscheid tussen de verschillende soorten auto's, vooral tussen Formule 1-wagens en Indy-wagens.

Als je je afvraagt wat de verschillen zijn tussen deze twee racewagens, dan is dit artikel speciaal voor jou gemaakt!

Zie ook: Verschil tussen 120 fps en 240 fps (uitgelegd) - Alle verschillen

Overzicht

Maar voordat we het verschil bespreken, zullen we eerst de geschiedenis van de motorsport doornemen.

De allereerste vooraf afgesproken race tussen de twee voertuigen vond plaats op 28 april 1887. De afstand was acht mijl, en de spanning was hoog.

De race was volledig illegaal, maar was de geboorte van motorraces.

In 1894 organiseerde het Parijse tijdschrift Le Petit Journal wat wordt beschouwd als de eerste autorace ter wereld, van Parijs naar Rouen.

Negenenzestig op maat gebouwde voertuigen namen deel aan de 50 km selectie, die zou bepalen welke deelnemers zouden worden gekozen voor het eigenlijke evenement, een 127 km lange race van Parijs naar Rouen, een stad in het noorden van Frankrijk.

Motorsporten hebben een diepe en rijke geschiedenis

De groeiende populariteit betekende dat mensen een vaste plek nodig hadden om de races te bekijken, en Australië kon op deze vraag inspelen. In 1906 onthulde Australië de Aspendale Racecourse, een peervormige renbaan van bijna een mijl lang.

Maar al snel bleek dat er behoefte was aan gespecialiseerde sportwagens, omdat er altijd een risico bestond dat concurrenten hun voertuigen illegaal zouden aanpassen om een voordeel te behalen.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de sportwagenracerij als een aparte racevorm met eigen klassieke races en circuits.

Na 1953 werden wijzigingen voor zowel veiligheid als prestaties toegestaan, en halverwege de jaren zestig waren de voertuigen speciaal gebouwde racewagens met een standaard carrosserie.

Wat is Formule 1?

Een Formule 1-wagen is een racewagen met open wielen en open cockpit, met één zitplaats, die uitsluitend bestemd is om te worden gebruikt in Formule 1-competities (ook wel Grands Prix genoemd). De term verwijst naar alle FIA-reglementen waaraan alle auto's van de deelnemers moeten voldoen.

Volgens de FIA kunnen Formule 1-races alleen worden verreden op circuits met de classificatie "1." Het circuit bestaat meestal uit een recht stuk weg, langs de startgrid.

Hoewel de rest van de lay-out van het circuit afhangt van de locatie van de Prix, loopt het meestal met de klok mee. De pitstraat, waar coureurs komen voor reparaties of om zich terug te trekken uit de race, bevindt zich naast de startgrid.

De Grand Prix eindigt wanneer een coureur de finish van 189,5 mijl (of 305 km) bereikt, binnen een tijdslimiet van 2 uur.

De F1-races zijn ongelooflijk populair en worden zowel op televisie als live uitgezonden. In 2008 keken wereldwijd bijna 600 miljoen mensen naar de evenementen.

Tijdens de Grand Prix van Bahrein van 2018 werd een voorstel gedaan om meerdere aspecten van de Grands Prix te helpen verbeteren.

In het voorstel worden vijf belangrijke gebieden genoemd, waaronder stroomlijning van het bestuur van de sport, nadruk op kosteneffectiviteit, behoud van de relevantie van de sport voor auto's op de weg en aanmoediging van nieuwe fabrikanten om tot het kampioenschap toe te treden, terwijl zij concurrerend blijven.

Wat zijn Formule 1 auto's?

Formule 1-auto's zijn de kenmerkende raceauto's die in de Grands Prix worden gebruikt. De wagens zijn eenpersoons met open wielen (de wielen bevinden zich buiten de hoofdbak) en een enkele cockpit.

Het reglement voor de auto's bepaalt dat de auto's door de raceteams zelf moeten worden gebouwd, maar de fabricage en het ontwerp kunnen worden uitbesteed.

Het is bekend dat concurrenten veel geld besteden aan de ontwikkeling van hun auto's. Volgens sommige bronnen besteden grote bedrijven, zoals Mercedes en Ferrari, naar schatting 400 miljoen dollar aan hun voertuigen.

Echter, heeft de FIA nieuwe regels uitgevaardigd, waardoor het bedrag dat teams mogen uitgeven voor het Grand Prix-seizoen van 2022 wordt beperkt tot 140 miljoen dollar.

Witte Formule 1 auto

F1-auto's zijn opgebouwd uit composieten van koolstofvezel en andere lichtgewicht materialen, met een minimumgewicht van 795 kg (inclusief de bestuurder). Afhankelijk van het circuit kan de carrosserie van de auto enigszins worden aangepast om het zwaartepunt aan te passen (waardoor de auto meer of minder stabiliteit krijgt).

Elk onderdeel van een F1-auto, van de motor tot de gebruikte metalen en het type banden, is ontworpen om zowel de snelheid als de veiligheid te maximaliseren.

Formule 1-auto's kunnen indrukwekkende snelheden bereiken tot 200 mijl per uur (mph), met snellere modellen die bijna de 250 mph overschrijden.

Deze auto's staan ook bekend om hun indrukwekkende controle. Ze kunnen start bij 0mph, bereikt snel 100mph en dan volledig tot stilstand komen zonder schade, en dat alles in vijf seconden.

Maar wat zijn Indy cars?

Het andere populaire type racewagen is de IndyCar serie. Deze serie verwijst naar de Indy 500 premier serie, die uitsluitend op ovale banen racet.

De basismaterialen voor een Indy-auto zijn koolstofvezel, kevlar en andere composieten, die vergelijkbaar zijn met de materialen die voor Formule 1-auto's worden gebruikt.

Honda Racing

Het minimumgewicht van de auto moet 730 tot 740 kg bedragen. (brandstof, bestuurder en andere materialen niet meegerekend). De lichtgewicht materialen verhogen de snelheid van deze auto's en helpen hen om topsnelheden van 240mph.

Roze IndyCar

Maar de veiligheid van de coureurs is altijd een belangrijk punt geweest voor Indy Cars.

In de loop van de IndyCar-geschiedenis zijn er vijf dodelijke slachtoffers gevallen, met als meest recente slachtoffer de Britse raceprofessional Justin Wilson in 2015.

Dus wat is het verschil?

Voordat we gaan vergelijken, is het belangrijk te begrijpen dat beide auto's worden gebruikt voor grotendeels verschillende races.

F1-auto's worden gebruikt op speciaal gebouwde circuits, waar ze zeer snel moeten versnellen en vertragen.

Een F1-coureur heeft slechts twee uur om 305 km af te leggen, wat betekent dat de auto licht en aerodynamisch moet zijn (vermindert de luchtweerstand).

In ruil voor indrukwekkende snelheden en een efficiënter remsysteem zijn F1-auto's alleen geschikt voor korte races. Ze hebben slechts genoeg brandstof voor één race en worden tijdens de wedstrijd niet bijgetankt.

In tegenstelling, IndyCar-races worden gehouden op ovals, stratencircuits en wegcircuits, wat betekent dat de carrosserie (of het chassis) van de auto kan worden aangepast aan het type circuit waarop hij zal worden gebruikt.

IndyCars geven voorrang aan gewicht boven snelheid, omdat meer gewicht hen helpt de vaart erin te houden in een bocht.

Bovendien zijn Indy-auto's duurzamer, aangezien een race in de IndyCar-serie meer dan drie uur kan duren, met een afstand van meer dan 800 km per race. Dit betekent dat de auto's in de loop van de race voortdurend moeten worden bijgetankt.

Coureurs moeten bewust omgaan met hun brandstofverbruik, omdat ze tijdens een race twee of drie keer moeten stoppen voor brandstof.

Formule 1-auto's gebruiken het DRS-systeem dat de achtervleugel intrekt om rivalen in te halen, maar de IndyCar-gebruikers gebruiken de Push to Pass-knop die onmiddellijk 40 extra paardenkrachten levert voor enkele ogenblikken.

Tenslotte hebben F1 auto's stuurbekrachtiging, terwijl IndyCars dat niet doen.

Stuurbekrachtiging is een mechanisme dat de inspanning vermindert die de bestuurder nodig heeft om het stuurwiel te draaien, wat betekent dat F1-auto's een soepelere rijervaring hebben.

IndyCar-coureurs hebben echter een meer fysieke rijervaring, omdat ze over hobbelige en misvormde wegen moeten rijden.

Romain Grosjean, een Zwitsers-Franse coureur die uitkomt voor Frankrijk, maakte onlangs de overstap van F1 naar IndyCars. Slechts twee races later verklaart hij dat een IndyCar-race rond de hobbelige straten van St Petersburg, Florida de zwaarste was die hij ooit heeft gedaan.

Voor een meer technische vergelijking kunt u de volgende video van Autosports bekijken:

Zie ook: F-16 vs. F-15- (U.S. Luchtmacht) - Alle Verschillen

Vergelijking tussen F1 en Indycar

Conclusie

De F1 en IndyCar kunnen niet met elkaar worden vergeleken, omdat zij voor twee heel verschillende doelstellingen zijn opgericht.

F1-auto's gaan voor snelheid, terwijl IndyCar voor duurzaamheid gaat. Beide auto's zijn zowel in de Verenigde Staten als internationaal zeer populair, en hebben aanleiding gegeven tot enkele werkelijk fantastische momenten in de racegeschiedenis.

Waarom probeer je deze twee hypermoderne sportwagens niet uit en kijk hoe goed ze zijn!

Andere artikelen:

    Een webverhaal over de verschillen tussen Indy Cars en F1 auto's vindt u als u hier klikt.

    Mary Davis

    Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.