Watervrij melkvet VS boter: de verschillen uitgelegd - All The Differences

 Watervrij melkvet VS boter: de verschillen uitgelegd - All The Differences

Mary Davis

Omdat we allemaal levende wezens zijn, hebben we allemaal niet-levende dingen nodig om te overleven. Niet-levende dingen, of het nu in de vorm van lucht, water of vooral voedsel is, zijn essentieel om te overleven en energie op te doen.

Zonder voedsel is het voor ieder van ons onmogelijk om te overleven. Er zijn vele categorieën of soorten voedsel zoals groenten, en fruit. zuivelproducten. of we eten om energie te krijgen om te werken.

Verschillende categorieën levensmiddelen leveren specifieke vitaminen en voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei van ons lichaam en het gezond houden ervan.

Zuivelproducten zijn gemaakt van melk en leveren essentiële voedingsstoffen. Zuivelproducten leveren voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, vitamine A, vitamine D, riboflavine, vitamine B12, eiwitten, kalium, zink, choline, magnesium en selenium, die essentieel zijn voor de gezondheid en het behoud van onze gezondheid.lichaam.

Boter en watervrij melkvet zijn een van de populairste zuivelproducten waarmee veel gerechten worden bereid. Beide producten zijn lichtgeel van kleur en rijk aan vet, waardoor ze moeilijk te onderscheiden zijn.

Boter is een zuivelproduct dat wordt gemaakt van eiwit- en vetbestanddelen van gekarnde room. Het bestaat uit een halfvaste emulsie die voor ongeveer 80% uit melkvet of botervet bestaat. Watervrij melkvet daarentegen is een soort geklaarde boter met minder eiwitten dan gewone boter. Watervrij melkvet wordt gemaakt van room of boter en bevat minimaal 99,8% melkvet.

Dit zijn slechts enkele verschillen tussen boter en watervrij melkvet; om er meer over te weten en hun verschillen, blijf bij me tot het einde, want ik zal ze allemaal behandelen.

Wat is watervrij melkvet?

Watervrij melkvet (AMF), ook bekend als boterconcentraat of boterolie, is een vetrijk zuivelproduct dat oorspronkelijk in India werd geproduceerd. Het is de geklaarde soort boter die van boter of room wordt gemaakt.

Het wordt gemaakt van gepasteuriseerde verse room of boter (100% melk) die wordt gecentrifugeerd en verhit waarbij water en geen vette droge stof zoals melkeiwit, lactose en mineralen in een fysisch proces worden verwijderd.

Het verhitten van boter is zeer essentieel om het vocht te verdampen en een karakteristieke smaak te verkrijgen.

Watervrij melkvet (AMF) heeft een vetgehalte van 99,8% en een maximaal watergehalte van 0,1%. Watervrij melkvet heeft een volle botersmaak met een smeltpunt van 30-34 °C.

Watervrij melkvet (AMF) wordt hoofdzakelijk gebruikt om te koken, te frituren en te frituren. Het wordt ook gebruikt voor de productie van onderstaande producten:

 • Shortbread
 • Praline vullingen
 • Chocolade
 • Chocoladerepen
 • IJs

Watervrij melkvet wordt ook gebruikt in ijs.

Is watervrij melkvet hetzelfde als ghee?

Ghee is een unieke vorm van watervrij melkvet (AMF) of geklaarde boter die traditioneel wordt gebruikt in Zuid-Aziatische landen als Pakistan, India en Bangladesh. Het bevat 98,9% lipiden, 0,3% water en minder dan 0,9% niet-vette vaste stoffen.

Het gebruik van ghee heeft ook talrijke voordelen voor de gezondheid.

Omdat watervrij melkvet (AMF) en ghee erg op elkaar lijken, beschouwen veel mensen die niet op de hoogte zijn van de verschillen, beide als hetzelfde. Watervrij melkvet (AMF) en ghee verschillen vooral in hun aromaprofiel of smaak en structuur.

Ghee heeft een grote korrelige structuur, terwijl watervrij melkvet (AMF) of geklaard botervet geen korrelige structuur heeft en gewoon olie of vet is. Ghee heeft een smeltpunt van ongeveer 32,4° Celsius, terwijl watervrij melkvet een smeltpunt heeft van ongeveer 30 tot 34 °C. Watervrij melkvet heeft geen hoog rookpunt, terwijl ghee een hoog rookpunt heeft.

Is watervrij melkvet (AMF) lactosevrij?

Ja! Watervrij melkvet is lactosevrij.

Watervrij melkvet is geconcentreerde boter met een melkvetgehalte van 99,8% en een watergehalte van maximaal 0,1%. Het bevat verwaarloosbare lactose en galactose en is inherent lactosevrij, waardoor het geschikt is voor galactosemie.

De meeste zuivelproducten, met uitzondering van boter, watervrij melkvet, vette crèmes en lactose, zijn eiwitrijk, en hun belangrijkste kenmerken hangen af van bepaalde eigenschappen of kenmerken van melkeiwitten, met name caseïne.

Wat is boter?

Boter wordt ook vaak gebruikt bij het bakken om gebakken producten en snoepgoed meer textuur en volume te geven.

Boter is een van de meest gebruikte zuivelproducten, gemaakt van vet- en eiwitbestanddelen van gekarnde melk of room.

Wat de afmetingen betreft, is het een halfvaste emulsie bij kamertemperatuur die bestaat uit ongeveer 80-82 procent melkvet, 16-17 procent water en 1-2 procent andere vaste melkbestanddelen dan vet (soms ook wel wrongel genoemd). De dichtheid van boter is 911 gram per liter.

Het is een emulsie van water en olie en de vorm ervan varieert naargelang de temperatuur. In de koelkast blijft het een vaste stof, terwijl het bij kamertemperatuur zachter wordt tot een smeerbare consistentie en bij 32 tot 35 °C smelt tot een dunne vloeistof. Over het algemeen heeft het een lichtgele kleur, maar de kleur varieert van diepgeel tot bijna wit, afhankelijk van de voeding en de genetica van het dier. Commerciële boterDe producenten manipuleren de kleur soms met voedselkleurstoffen. Boter kan ook zout bevatten en kan ook ongezouten zijn, wat bekend staat als "zoete boter".

Is boter gezond?

Boter kan, mits met mate gebruikt, een voedzame toevoeging aan je dieet zijn. Het bevat veel mineralen zoals calcium, dat helpt bij het versterken van botten, en het bevat chemische stoffen die je kunnen helpen bij het afvallen.

Boter wordt meestal gemaakt van koemelk, maar kan ook worden gemaakt van de melk van andere zoogdieren, zoals schapen, geiten, buffels en yaks. De vroegste boter werd echter gemaakt van schapen- of geitenmelk, omdat runderen pas duizend jaar geleden gedomesticeerd werden.

Zie ook: Wat is het verschil tussen het bed opmaken en het bed doen? (Beantwoord) - Alle Verschillen

De wereldwijde productie van boter is 9.978.022 ton boter per jaar. Het wordt veel gebruikt om textuur toe te voegen aan gebakken goederen en kan worden gesmeerd over brood, geroosterde groenten en pasta. Het werkt perfect vooral voor panfrituren, koken op hoge temperaturen, en sauteren. Het wordt gebruikt om te voorkomen dat het kleeft, terwijl het smaak toevoegt.

Boter is ook een bron van:

 • Calcium
 • Vitamine A
 • Vitamine E
 • Vitamine D

Boter bevat vitamine A, die de huid gezond houdt.

Boter vs. Ghee: wat is beter?

Boter geeft smaak aan sommige maaltijden en kan worden gebruikt om groenten te bakken in plaats van olie. Hoewel boter niet per definitie slecht voor je is als je het met mate eet, is ghee misschien een betere optie, afhankelijk van je dieet.

In vergelijking met andere oliën, creëert ghee minder van het toxine acrylamide Wanneer zetmeelhoudend voedsel bij hoge temperaturen wordt gekookt, wordt een chemische stof genaamd acrylamide vormen Van deze chemische stof is aangetoond dat zij het risico op kanker bij proefdieren verhoogt, maar het is niet bekend of zij ook het risico op kanker bij mensen verhoogt.

Omdat ghee melk van vet scheidt, is het lactosevrij, waardoor het een gezonder boteralternatief is voor mensen met een zuivelallergie of gevoeligheid.

Als u meer wilt weten over hoe deze twee gunstig kunnen zijn voor uw gezondheid, bekijk dan deze video.

Vergelijking tussen ghee en boter.

Zijn margarine en boter hetzelfde?

Margarine en boter zijn allebei geel en worden gebruikt om te koken en te bakken. Maar als we ons in beide verdiepen, komen we erachter dat ze ook veel verschillen hebben.

Boter is een zuivelproduct dat wordt gemaakt van gekarnde room of melk, terwijl margarine een substituut is voor boter, dat wordt gemaakt van plantaardige olie zoals canolaolie, sojaolie en palmvruchtenolie.

Plantaardige olie in margarine bevat onverzadigde vetten die bijdragen tot een gezond cholesterolgehalte en helpen de triglyceriden en de bloeddruk te verlagen en congestief hartfalen te voorkomen.

Terwijl boter wordt gemaakt van gekarnde room of melk, bevatten dierlijke vetten een hoger gehalte aan verzadigd vet en transvet. Het eten van te veel verzadigd vet kan het slechte cholesterol in je bloed verhogen, wat het risico op een hartaanval en hartinfarct kan verhogen.

Zie ook: Het heet vs Het heet (uitgelegd) - Alle verschillen

Watervrij melkvet versus boter: wat is het verschil?

Aangezien boter en watervrij melkvet gelig van kleur en vetrijk zijn, zou u in verwarring kunnen raken bij het vaststellen van de verschillen ertussen.

Watervrij melkvet (AMF) en boter verschillen op een aantal punten van elkaar. De belangrijkste verschillen staan hieronder in de tabel.

Watervrij melkvet (AMF) Boter
Melkvetgehalte 99.8% 80-82 %
Gemaakt van Gemaakt van gepasteuriseerde verse room of boter Gekarneerde melk of room
Watergehalte 0.1% 16-17 %
Smeltpunt 30-34 °C 38°C
Rookpunt 230˚C 175°C
Gebruik Shortbread, Pralinevullingen, Chocolade, Chocoladerepen en IJs Gebruikt voor bakken in de pan, koken op hoog vuur en sauteren.

Belangrijkste verschillen tussen watervrij melkvet en boter

De kern van de zaak

Of u nu watervrij melkvet of boter gebruikt, zorg ervoor dat u datgene verkiest wat uw gezondheid het meest ten goede komt.

Zuivelproducten gebruiken we vaak en de juiste inname ervan is essentieel voor ons lichaam. Watervrij melkvet en boter zijn twee zuivelproducten die veel op elkaar lijken, maar beide zijn niet hetzelfde.

  Klik hier om via dit webverhaal meer te weten te komen over deze verschillen.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.