Witte Kookwijn vs. Witte Wijnazijn (Vergelijking) - Alle Verschillen

 Witte Kookwijn vs. Witte Wijnazijn (Vergelijking) - Alle Verschillen

Mary Davis

Witte kookwijn is de gebruikelijke wijn , terwijl witte wijnazijn een azijn is gemaakt van witte wijn. Het belangrijkste verschil is dat witte "kookwijn" gewoon witte wijn is. Het is meestal generieke industriële kwaliteit wijn met zout, en soms kruiden of andere smaakmakers toegevoegd.

Aan de andere kant, witte wijnazijn is de soort azijn die rechtstreeks uit witte wijn wordt gemaakt. Als u een betere kok wilt worden, kunnen stoffen als witte kookwijn en witte wijnazijn u in verwarring brengen.

In dit artikel geef ik een gedetailleerd overzicht van alles wat u moet weten over deze twee fantastische elementen en hun gebruik.

Dus laten we maar meteen beginnen!

Wat is wijnazijn?

Als men zegt "azijn gemaakt van wijn," je moet bedenken dat wijn een tussenvorm is tussen sap en azijn. Het is zuur, en sommige koks overwegen het niet te gebruiken voor hun eten omdat de azijn het bitterder maakt.

Bovendien, witte kok ing wijn is elke witte wijn die niet bedoeld is als tafelwijn of als dessertwijn. In plaats daarvan wordt het alleen gereserveerd voor kooktoepassingen, zoals toevoeging aan een saus.

Dit label is geen officiële term, maar beschrijft wat de gebruikers met die wijn van plan zijn. Daarom wordt het gebruikt om te verwijzen naar elke wijn die ofwel wat bijsmaken heeft die kunnen worden gemaskeerd, ofwel gewoon niet geweldig smaakt.

Eenvoudiger gezegd, witte wijnazijn is gewoon azijn die wordt gemaakt door witte wijn te laten gisten. Of je kunt zeggen dat het witte wijnazijn is a witte wijn die heeft mogen verzuren. Je moet per definitie onderscheid maken tussen wijn en azijn. Maar hier wordt het lastig.

Veel mensen kiezen ervoor om geen wijn te drinken omdat die vaak gedeeltelijk geoxideerd wordt. De ethanol wordt geoxideerd tot ethanal, wat aceetaldehyde is. Daarna verandert het in ethaanzuur, wat azijnzuur is.

Maar wijn heeft al ethanol, en azijn heeft azijnzuur! Voordat de wijn azijn wordt, heeft hij een nare geur die lijkt op bruine, groene appels en lijm. Dat is de geur van aceetaldehyde.

Dit betekent dat de kookwijn begint te bederven of bijna is veranderd in azijn. Dus, er is meestal een overlapping tussen hen.

Kan ik witte kookwijn vervangen door witte wijnazijn?

Ja. Als uw recept u opdraagt een droge witte wijn te gebruiken, is witte wijnazijn een goede alcoholvrije optie.

Omdat het gemaakt is van witte wijn, zal het enkele van de bedoelde smaken hebben. Maar men moet in gedachten houden dat het veel zuurder zal zijn.

U kunt bijvoorbeeld een half kopje witte wijn vervangen door twee eetlepels witte wijnazijn. Maar omdat het te stevig is, wordt aangeraden het altijd te verdunnen met water. Als de zuurgraad nog steeds niet sterk genoeg is, kunt u er een citroen in knijpen.

U kunt gelijke delen witte wijnazijn plus water gebruiken. Bijvoorbeeld, als een recept vraagt om een half kopje witte wijn, kunt u een vierde kopje witte wijnazijn en een vierde kopje water.

Hier is een lijst van mogelijke vervangers voor witte wijn:

 • Vermouth
 • Witte wijnazijn
 • Wit druivensap
 • Appelcider azijn
 • Ginger Ale

Witte wijnazijn voegt veel zuren toe en heeft een soortgelijke smaak als wijn.

Zijn witte kookwijn en witte azijn hetzelfde?

Nee, kookwijn van witte azijn is niet hetzelfde als kookwijn van witte wijn. Het zuurgehalte van dit product is niet voldoende om het geschikt te maken voor witte azijn.

Witte wijnazijn is een ideale vervanger van droge witte wijn, vooral om de pan te blussen. Witte wijnazijn daarentegen wordt gemaakt van gefermenteerde witte wijn, die vervolgens wordt gezeefd en gebotteld. Hij smaakt nogal pittig en prikkelend.

Terwijl de wijnazijn geen alcoholgehalte heeft, is het dus niet nodig om de alcohol te verbranden die je gewoonlijk verbruikt bij het koken met gewone wijn. Bovendien heeft de wijn een veel subtielere smaak en wordt daarom gebruikt in zaken als jus, sauzen en vele andere voedingsmiddelen.

Bekijk deze tabel waarin onderscheid wordt gemaakt tussen witte kookwijn en witte wijnazijn:

Categorieën Witte Wijn Azijn Witte Kookwijn
Samenstelling Gefermenteerde witte wijn, suikers. Goedkopere kwaliteit witte wijn, druiven, calciumcarbonaat, Tannines, suikers, gist...
Smaak Licht zuur, milde zoetheid, minimale pittigheid en licht zuur. Scherp en droog, mild zuur, weinig zuur, en zoete, pittige ondertonen.
Gebruik Pekelen, sauzen, salade dressing. Deglazing, smaakversterking, malser maken van voedsel zoals gevogelte, vlees en zeevruchten.
Voordelen Diabetes - verbetert de algemene hartslag, verlaagt de bloeddruk en verbetert de calciumopname. Hoog in antioxidanten, gunstig voor licht gewichtsverlies.

Kenmerken van witte wijnazijn en witte kookwijn.

Even ter verduidelijking: witte wijnazijn heeft een tweede bacteriële gisting van de wijn ondergaan. Hierdoor wordt azijnzuur toegevoegd aan de oorspronkelijke wijn.

Witte wijn, daarentegen, is een drank. Hij wordt gemaakt door fruit te laten gisten en heeft 10 tot 12 procent alcohol. Witte wijnazijn is een product dat uit deze drank komt. Het wordt vaak gebruikt op salades.

Je kunt ook witte azijn winnen uit andere vruchten, zoals een appel. Witte wijnazijn wordt echter alleen gemaakt van een witte druif. Het sap van witte druiven maakt wijn, en na maanden of jaren is de bedorven wijn verwerkt en maakt witte azijn.

Qua smaak is witte wijnazijn veel zuurder en bevat slechts een verwaarloosbare hoeveelheid of soms geen alcohol.

Wat te gebruiken als er geen witte wijnazijn is?

Als je geen witte wijnazijn meer hebt, dan zijn er veel elementen dat Ze geven een enigszins vergelijkbare smaak als witte wijnazijn en helpen uw gerecht te verbeteren door hun eigen kwaliteiten.

 • Rode wijnazijn

  Zie ook: Wat is het belangrijkste verschil tussen volgorde en chronologische volgorde (uitgelegd) - Alle Verschillen
  Dit wordt beschouwd als de beste vervanger voor witte wijnazijn. Het is gemakkelijk te vinden, en je hebt het misschien ook al in je kast staan. Het is echter een beetje brutaler van smaak dan witte wijnazijn. Maar het komt aardig in de buurt!
 • Rijstazijn- niet gekruid

  Deze azijn is gemaakt van gefermenteerde rijst en wordt gebruikt in de Aziatische keuken. De smaak is vergelijkbaar met die van witte wijnazijn. U moet echter geen gekruide rijstazijn gebruiken, want die bevat suiker en zout.

 • Sherry azijn

  Hij is middelmatig sterk en licht zoet, maar heeft een zeer uitgesproken smaak die prominenter is dan witte wijnazijn. Hij wordt vaak gebruikt in de Spaanse keuken.

  Zie ook: Lokale schijf C vs D (volledig uitgelegd) - Alle verschillen
 • Appel cider azijn

  De op één na beste witte wijnazijn is deze. Hij is gedurfder van smaak, maar het werkt als dat alles is wat je hebt.

 • Citroensap

  Als je geen azijn hebt, kun je citroensap gebruiken als vervanger. Omdat het ook zuur en pittig is, kan het een soortgelijke smaak geven. Citroensap kan werken voor saladedressings, maar je moet misschien iets meer toevoegen als je het vervangt door witte wijnazijn.

Pro-tip: Er wordt aangeraden geen balsamico-azijn of gedistilleerde witte azijn te gebruiken, omdat die te sterk zijn!

Hoe saus gemaakt van wijn lijkt.

Wat is het verschil tussen witte azijn en witte wijnazijn?

Het belangrijkste verschil zit hem in de smaak.

Gedistilleerde witte azijn wordt gemaakt uit een mengsel van graanalcohol. Het heeft meestal een stevige en scherpe smaak. Het wordt meestal gebruikt voor het inmaken van voedsel en als schoonmaakmiddel.

Witte wijnazijn daarentegen wordt gemaakt van witte wijn. Hoewel de smaak ervan scherp is, is hij veel milder dan gedistilleerde witte azijn. Voor hartige gerechten kiezen de meeste mensen vaak witte wijnazijn.

Bovendien is witte wijnazijn mild en licht fruitig. Hij ruikt zoeter dan witte azijn.

De smaak is ook veel minder zuur. Dat komt omdat het gemaakt wordt van fermenterende witte wijn, wat azijnzuur oplevert.

Vergeet niet dat het wordt afgeraden witte wijnazijn te vervangen door witte azijn of omgekeerd. Ook al kunt u ze gebruiken, hun smaken zijn volledig anders.

Ter vervanging van witte azijn kunt u appelazijn gebruiken. U kunt bijvoorbeeld één eetlepel appelazijn vervangen door één eetlepel witte azijn.

Bekijk snel deze video waarin het gebruik en de voordelen van witte azijn worden uitgelegd:

Witte azijn heeft een scherpe en zure smaak. Hij is geschikt voor inmaken en schoonmaken. Witte wijnazijn daarentegen is milder en heeft een fruitige smaak. Hij is goed voor pannensauzen en vinaigrettes.

Wat zijn enkele toepassingen voor witte wijnazijn?

Witte wijnazijn is een relatief neutrale azijn met een gemiddelde zuurgraad en een lichte kleur. Het kan worden gebruikt voor schoonmaken, inmaken en koken.

Het wordt echter als duur beschouwd om te gebruiken voor reiniging. Er zitten ook suikers in. Dus, voor zowel de prijs als het reinigend vermogen is gedistilleerde witte azijn het beste.

Soms kun je een beetje vloeistof toevoegen om de pan te blussen als je in een koekenpan kookt. Witte wijnazijn is daar perfect voor. Het versterkt door een beetje zoetzure smaak toe te voegen.

Het lost ook uitstekend het korstige spul op. Maar het is duur, en het wordt meestal niet gebruikt voor toepassingen waar gewoon gedistilleerde azijn zou werken.

Het is vooral geschikt in vinaigrettes, specifiek waar andere aroma's in de smaak moeten overheersen. Het wordt ook gebruikt voor een klassieke sauce hollandaise en zijn derivaten.

Laatste gedachten

Het belangrijkste verschil is dat witte wijnazijn wordt gemaakt van witte wijn. Ter vergelijking, witte kookwijn is een soort wijn.

Hoewel ze beide uitwisselbaar zijn, is het... betekent niet dat ze dezelfde smaak hebben.

Als je geen witte wijnazijn meer hebt, dan zijn er veel andere dingen waarmee je het kunt vervangen, zoals rode wijnazijn, appelciderazijn, citroensap en rijstazijn. U kunt ook witte kookwijn met witte wijnazijn overgieten. Het gebruik van de juiste witte wijnazijn is echter wat zuurder.

Witte azijn tenslotte wordt gemaakt van graanalcoholmix en heeft een scherpe, zure smaak. En witte wijnazijn wordt gemaakt van gefermenteerde witte wijn en heeft een fruitige smaak. Kook de volgende keer beter!

 • HET VERSCHIL TUSSEN RECHTER TWIX EN LINKER TWIX
 • SNEEUWKRAB VS KONINGSKRAB VS DUNGENESSKRAB (VERGELEKEN)
 • BUDWEISER VS. BUD LIGHT (HET BESTE BIER VOOR JE GELD!)

Een webverhaal dat deze onderscheidt vindt u als u hier klikt.

Mary Davis

Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.