Zwarte VS Witte Sesamzaadjes: Een smaakvol verschil - Alle Verschillen

 Zwarte VS Witte Sesamzaadjes: Een smaakvol verschil - Alle Verschillen

Mary Davis

Burgerbroodjes zijn niet compleet zonder sesamzaadjes Het is de finishing touch waar we allemaal van houden.

Met sesamzaadjes, overal aanwezig - gebak, brood, broodstengels, een deel van het desert fileren, en ze maken zelfs deel uit van je sushi cravings, kun je nu al zeggen dat sesamzaad deel uitmaakt van onze recepten en keuken.

En begrijp me niet verkeerd, als je het woord sesamzaad hoort, denk je waarschijnlijk maar aan één vorm van sesam: dat gewone oude gebroken witte zaad.

De laatste tijd wordt zwarte sesam echter steeds vaker gebruikt in witte sesamproducten. Het resultaat is een nootachtiger en lekkerder sesamzaad met veel meer visuele aantrekkingskracht.

Maar wacht一hoe worden ze verschillend van elkaar?

Zwarte sesamzaadjes zijn vaak groter dan witte sesamzaadjes. Witte sesamzaadjes smaken minder bitter en zijn een stuk zachter, maar zwarte sesamzaadjes zijn meestal knapperiger.

Laten we er samen achter komen in dit artikel!

Zie ook: Verschillen Ancalagon de Zwarte en Smaug in grootte? (Gedetailleerd Contrast) - Alle Verschillen

Wat zijn sesamzaadjes?

Sesamzaad wordt geproduceerd door een plant genaamd sesamum indicium en wordt over de hele wereld gebruikt als specerij. Het zijn eetbare zaden die potentiële gezondheidsvoordelen hebben.

En een eetlepel per dag rauw of geroosterd sesamzaad kan u helpen deze bekende gunstige effecten te verkrijgen.

Hulp voor de spijsvertering

Sesamzaad is een goede vezelrijke bron.

Drie eetlepels (30 gram) ongepelde sesamzaadjes leveren 3,5 gram vezels of 12% van de ADH.

Omdat de typische vezelconsumptie in de Verenigde Staten de helft is van de ADH, kan het dagelijks eten van sesamzaad u helpen meer vezels binnen te krijgen.

Het nut van vezels voor de spijsvertering is goed gedocumenteerd. Vezels kunnen ook een rol spelen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten, sommige maligniteiten, obesitas en diabetes type 2.

Aanwezigheid van B-vitaminen

Sesamzaadjes zijn hoog in specifieke B-vitaminen, die zowel in de schil als in het zaad voorkomen.

Sommige B-vitaminen kunnen worden geconcentreerd of verwijderd door de schil te verwijderen.

Deze vitaminen helpen ook bij de stofwisseling en zijn essentieel voor het uitvoeren van een lichamelijk proces zoals de celfunctie.

Verlaagt de bloeddruk

Calcium en magnesium zitten in sesamzaad, wat kan helpen lager bloeddruk en de gezondheid van de bloedvaten.

Het verlagen van de bloeddruk kan de kans op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten minimaliseren.

Uw immuunsysteem versterken

Sesamzaad bevat veel zink, selenium, koper, ijzer, vitamine B6 en vitamine E, allemaal belangrijk voor het immuunsysteem.

Zink is bijvoorbeeld nodig voor de ontwikkeling en activering van bepaalde witte bloedcellen die binnendringende microben opsporen en aanvallen.

Vergeet niet dat zelfs een licht tot matig zinktekort het immuunsysteem kan schaden.

Als u meer wilt weten over sesamzaad en de verschillende gezondheidsvoordelen ervan, bekijk dan deze video.

Sesamzaad en hun 11 verbazingwekkende andere gezondheidsvoordelen.

Zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan sesamzaad?

Sesamzaad kan een sesamallergie opwekken.

Sesam is niet op de FDA van de lijst van belangrijke voedselallergieën, wat betekent dat de producenten het niet als een allergie op de etiketten van de producten hoeven te vermelden.

Zie ook: Wat is het verschil tussen "Dat is eerlijk" en "Dat is eerlijk genoeg"? (Uitgelegd) - Alle Verschillen

Bijgevolg kunnen mensen onbewust in aanraking komen met sesam. Supplementen, geneesmiddelen en cosmetica zijn voorbeelden van niet-voedingsproducten die sesam kunnen bevatten.

Opmerking: Als mensen vermoeden dat ze een sesamallergie hebben, moeten ze een huidpriktest laten doen door een arts of allergoloog, die laat zien hoe antilichamen reageren op mogelijke allergenen.

Dit zijn de symptomen waar je op moet letten als je een ernstige allergische reactie op sesam hebt:

 • keelzwelling
 • piepende
 • een gevoel van zwaarte in de borst
 • ademhalingsproblemen
 • hoesten
 • zich misselijk voelen
 • zwelling
 • uitslag op de huid
 • misselijkheid
 • diarree

Zwarte vs. witte sesamzaadjes: smaak en uiterlijk

Zwart sesamzaad is een ander soort sesam dan wit sesamzaad, en het is vaak groter.

Bij sommige zwarte sesamzaadjes blijft de schil zitten, bij andere wordt deze verwijderd. Witte sesam is zachter en minder bitter dan zwarte sesam, daarom is er een smaakverschil.

Veel mensen verkiezen zwarte sesam boven witte sesam omdat deze iets knapperiger is. Zwarte en witte sesam zijn echter verschillend geprijsd, waarbij zwarte sesam meestal twee keer zoveel kost als witte sesam.

Zwarte sesamzaadjes: de nootachtige smaak onttrekken

Van zwarte of andere gekleurde sesamzaadjes wordt aangenomen dat de buitenste schil intact is gebleven, terwijl bij zuivere witte sesamzaadjes de schil is verwijderd.

Dit is grotendeels juist, hoewel sommige ongepelde sesamzaadjes nog wit, bruin of gebroken wit zijn, waardoor ze moeilijk te onderscheiden zijn van gepelde sesamzaadjes. Het is raadzaam om op het doosje te kijken of ze gepeld zijn of niet.

In tegenstelling tot de zachtere, milde witte sesamzaadjes waarvan de schil is verwijderd, Ongepelde sesamzaadjes zijn vaak knapperiger en hebben een sterkere smaak.

Toch zijn er verschillen tussen gepelde en ongepelde sesamzaadjes die verder gaan dan smaak en uiterlijk. Qua voedingswaarde kunnen de twee soorten aanzienlijk verschillen.

Zwarte of witte sesamzaadjes一Wat is gezonder?

Zwarte sesamzaadjes hebben mogelijk een sterkere antioxidantwerking dan witte sesamzaadjes en zijn ondersteund door een studie.

Ze kunnen u ook helpen om een stralende huid te krijgen en gezond haar te bevorderen.

Kun je rauwe sesamzaadjes eten?

Sesamzaad kan rauw of geroosterd worden geconsumeerd om de natuurlijke nootachtige smaak te versterken.

Bagels, hamburgerbroodjes, salades en broodstengels hebben ze allemaal als beleg. Ook salades kunnen ermee gemaakt worden. Gemalen sesamzaad wordt gebruikt om tahini te maken, een belangrijk bestanddeel van hummus.

Is het mogelijk om zwarte sesam te gebruiken voor witte sesam?

Ja, u kunt gemakkelijk zwarte sesam vervangen door witte sesam zonder het recept te veranderen.

Het enige verschil is dat de zwarte sesam iets knapperiger zal zijn dan de witte sesam als hij in zijn geheel wordt gegeten. Afhankelijk van wat u zoekt in uw recept, kan dit een goede of een negatieve zaak zijn.

Als u de extra textuur niet erg vindt, is zwarte sesam een goede keuze. U kunt de sesamzaadjes in een kruidenmolen malen en aan het recept toevoegen als u alleen een vleugje sesamsmaak wilt.

Bereiden en bewaren van sesamzaad

Als je moeite hebt met het zoeken naar tips om je sesamzaadjes te bewaren, maak je geen zorgen meer, want ik heb je gedekt .

Dit kan uw tijd om uw gerecht voor het diner of zelfs voor de lunch en snacks te bereiden verminderen. Hier is een tabel die u kunt gebruiken voor gemakkelijke referentie.

Sesamzaad Voorbereiding Opslag
Rauw Je kunt het gebruiken als topping op je salade of hamburgerbroodjes. Luchtdichte bak of zak op een koele en donkere plaats in uw voorraadkast. U kunt het ook in uw vriezer bewaren.
Geroosterd Je kunt je zaden op twee manieren roosteren:

Methode op de oven

Ovenmethode

Dezelfde procedure met de rauwe zaden. Doe ze in een luchtdicht bakje of zakje en bewaar ze in je voorraadkast of vriezer.

Hoe bereid en bewaar je thuis sesamzaad.

De kern van de zaak

Sesamzaad maakt al deel uit van hoe wij onze maaltijden bereiden一 en het is een veelzijdige specerij die u kunt gebruiken.

Bovendien heeft het veel gezondheidsvoordelen en helpt het je cholesterol te verlagen en je algehele gezondheid te bevorderen vanwege de gezonde vetten.

Dus als u op zoek bent naar wat knapperigheid in uw gerechten, zullen zowel zwarte als witte sesamzaadjes werken als het ontbrekende stukje in uw gerecht.

  Klik hier om de webverhaalversie van zwart-wit sesamzaad te bekijken.

  Mary Davis

  Mary Davis is een schrijver, maker van inhoud en een fervent onderzoeker, gespecialiseerd in vergelijkingsanalyse over verschillende onderwerpen. Met een graad in journalistiek en meer dan vijf jaar ervaring in het veld, heeft Mary een passie voor het leveren van onpartijdige en duidelijke informatie aan haar lezers. Haar liefde voor schrijven begon toen ze jong was en is een drijvende kracht geweest achter haar succesvolle schrijfcarrière. Mary's vermogen om onderzoek te doen en bevindingen te presenteren in een gemakkelijk te begrijpen en boeiende vorm heeft haar geliefd gemaakt bij lezers over de hele wereld. Als ze niet aan het schrijven is, houdt Mary van reizen, lezen en tijd doorbrengen met familie en vrienden.